Inlägg

Inlägg som SS_Martha har skrivit i forumet
Av SS_Martha
Skrivet av Kilroy:

Det jag tycker du inte riktigt tänker på är anledningen till varför någon vid sina sinnes fulla bruk ska få för sig att köpa något så trivialt som en klocka för dessa löjliga summor pengar.
Dom sociala och psykologiska orsaker till att man värderar någonting som mäter tid så högt att man vill betala 20-200.000 för det tror jag påverkas av att själva urtavle-designen blir mer lättåtkomlig.

Det finns endast tre "smycken" som är acceptabla för en gentleman. Klocka, manschettknappar och förlovnings/vigsel-ring. Om man nu bara har tre saker att välja på, så kan man spendera lite mer på var och en.

Dessutom om man nu vill vara riktigt exklusiv, så skulle jag beställa ett hand-byggt armbandsur direkt av en schweizisk urmakare istället för nåt serietillverkat. Priserna började på ca 35-40k kr för 5 år sedan.

Av SS_Martha
Skrivet av GuessWho:

Min "LED TV" är en LCD med IPS panel. Tycker inte jag haft några problem med betrakningsvinkel på den.
Visst, försöker man stå och titta vid 89 graders vinkel kanske det inte blir riktigt bra, men därifrån kan man inte se normalt ändå.
Vid mer användbara vinklar, där man faktiskt ser vad som händer på skärmen så är "view angle" inget problem.

Det beror på vad man har för krav. Även om man fortfarande kan se vad som händer, så tappar de flesta lcd-tv färgåtergivningen när man kommer en bit off-axis. Läs valfritt tv-test... På en plasma har lika bra färgåtergivning oavsett betraktningsvinkel.

Av SS_Martha
Skrivet av emilakered:

Temporära inbränningar får jag "hela tiden" på min ST50. Nu kanske de gjorde amazing stuff och lagade ALLT till ST60, men skulle tro att du kommer/kan få en del också. Beror ju givetvis på vad man gör och hur statiskt material det handlar om.

I början av veckan kunde jag till exempel njuta av Destiny-GUI:t i mitt nedre vänstra hörn..
http://instagram.com/p/ukkkwyvcuP/

Ursäkta kan det möjligen vara frågan om SBS?
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
(Skit Bakom Spakarna?)

Har du t ex ställt in den ordentligt? Om du bara packar upp tv:n och pluggar in PS3:an, så är det risk för inbränning. Kolla dina färg och brightness kontrast inställningar. Står dom på max, så är det bara att göra om, göra rätt. Mörklägg rummet, istället för att maxa inställningarna. Spelar du väldigt mycket så är plasma ett sämre val.

Med det sagt så har jag själv en gammal 50PZ70 som gått nästan 6200 timmar. Och det enda jag märkt är enstaka ghostings, och fosfor-trails när jag spelat. Har även tidvis använt den som skärm till vardagsrumsdatorn, slösurfning, musik etc.

Av SS_Martha
Skrivet av Barren Wuffet:

10 kr för en piggelin?! På min tid kostade en piggelin 4 kr.

Rena rånet!!!

En piggelin ska kosta 2 spänn!

Av SS_Martha
Skrivet av leafbranch:

Jag är nöjd med mitt Netflix, men den har en given svaghet och det är utbudet och tillvitas mån att jag inte kan ha engelsk text.
Det stod att de skulle utöka utbudet så jag hoppas de gör det nu ordentligt.

Jag frågade netflix kundtjänst varför man inte kunde välja original ljudspår (eng tal) till t ex Lejonkungen och andra familjefilmer. Några dagar senare var det fixat!

Av SS_Martha

Detta blir en "hemmaserver". Kommer väl att försöka fixa automatisk back-up till nån molntjänst för foton etc som inte kan återanskaffas vid en eventuell krasch. För övriga filer som inte är så viktiga så borde väl räcka med en lämplig raid config för att skydda sig mot en disk-krasch?

8 TB (3x4)räcker långt i dagsläget, och då kan man skaffa en disk till när det behövs. Jag vill kunna tappa en disk utan att förlora data. Vad är SHR (synology hybrid raid)?
Funkar det, eller skall man satsa på en klassisk raid config?

Av SS_Martha

NAS, 4st 3TB eller 3st 4TB?

Tänkte köpa en DS414 och WD red diskar. För samma budget får jag antingen 4st 3TB eller 3st 4TB. För- o nack-delar?

Av SS_Martha

Hittade en manual till Thompson TG799. Disken måste vara partitionerad i FAT32. WTF!?

Av SS_Martha

USB 2.0???

Fail!

Av SS_Martha

Med risk för att vara tvåa:

Det finns väl ingen som använder McAfee???

Det är det första man rensar bort ifrån köpedatorn!

Av SS_Martha

Trådlös extern HDD för resor???

Söker en lösning på följande scenario:

Eftersom eftersom det är SSD som gäller nuförtiden så behöver jag på sikt en liten och smidig, trådlös extern lagringslösning på 1-2 TB för media, att ta med när jag reser i jobbet. För, jag har rivit ned min nuvarande externa disk i golvet alldeles för många gånger, när jag glömt att den sitter fast i laptopen...

Tänkte först en WiFi-NAS men vet inte om det kommer att fungera. Jag vill vara ständigt uppkopplad mot WiFi-NAS:en, samtidigt som jag är inloggad in på det lokala publika WiFi-nätverket (t ex på hotellet) för internetåtkomst. WiFi-NAS:en ska inte vara uppkopplad mot det publika/offentliga nätverket.

Är det verkligen en liten 1-disk NAS jag behöver, och isf hur löser jag resten av problemt?

Av SS_Martha
Skrivet av alpha:

Jag har aldrig sett en ultrabook med bättre skärm än Samsung 9-series. Asus ultrabooks är nära, men har gulare ton och i regel lite mer problem med BLB. För något år sedan testade Datormagazin just Samsung 9-series och Asus ultrabook (med 1080p IPS), och konstaterade väl i princip samma sak.

Och skärmarna var kalibrerade under samma förutsättningar?

Ett gulstick är bara en kalibreringsfråga, men visst blb är ett problem att se upp med.

Läs recensionerna som jag länkade till tidigare i mitt förra inlägg.

Citat om UX32VD:
"With maximum brightness, we measured a black value of only 0.34 cd/m² in the central area of the screen. This provides a maximum contrast of 1052:1 with which the Asus UX32VD puts to shame virtually all other current notebooks. Another criterion also exceeded our expectation - color space. According to our measurements with the Spyder 3 Elite Colorimeter, the CMN1343 panel covers nearly the entire sRGB color space. This should satisfy even photographers or graphics professionals."

Citat om 900X3C:
"The luminance of the panel type SEC0100 gives a good impression with the first glance at it. The maximum value of 420 cd/m² is high, and meets the claims of Samsung. Also the average is pretty good with 378 cd/m², although we did notice some uneven lighting here. The differences are generally unnoticeable in daily use.The other values leave us with a good but not amazing impression. The black point level is relatively little, meaning that the contrast ratio soars upwards. This combination pays off especially when watching movies. The UX31A from Asus performs better overall with display tests. The Series 9 is aimed at consumers who do not need a screen with a large color gamut. A comparison shows that the sRGB reference color space, which is important for professional users, is not met. This means that the rival from Asus gains a point here. The MacBook Air 13 Mid 2012 is on the same level as the 900X3C-A04DE."

Notera UX31 och UX32VD har samma skärm.

Antagligen OT, men det kan aldrig poängteras tillräckligt mycket:
I butik är sämsta stället att jämnföra skärmar, då ögat instinkivt drar sig till ljusstarka överdrivna färger. Det är därför i princip alla TV-apparater ser ut som skit när startar dem första gången. De kalibrerade för att synas i butik, och absolut inte för bästa bildkvalité. En korrekt kalibrerad Tv kommer i butik att se blek, trist och färgsvag ut, för ett otränat öga. Varför yrar jag om tv-apparater? Jo, skärm som skärm!

Av SS_Martha

Trist att era datorer inte är bra! För de pengarna borde man kunna förvänta sig mer.

Tyvärr så hade jag bråttom som vanligt och har redan köpt en sån här skrothög. Ska åka o jobba i en månad, det är döden utan dator. Jag hoppas på att modellen är så gammal att de har hunnit fixa till den.

Här är vad jag har pysslat senaste dygnet:

Fläkatarna:
Det blev bättre efter en BIOS-upgrade (till ver 214), men fortfarande med tydlig on/off reglering. Låter som om de drar igång med minst 25% direkt. Mha Notebook Fan control, så blev det ok. Fläktarna är dock i grunden högljuda, så vid hög belastning så kommer det att låta, vad man än gör

Skärm:
Mitt ex har antydan till backbleed längs med kanten på skärmen. Om man kör max brightness, ser på en mörk scen, i ett mörkt rum. Så syns det svagt men tydligt. Men eftersom jag ligger runt 50% brightness vid normal användning, så kommer jag aldrig att se det. Gôtt! Jag var fullt beredd på att behöva gå tillbaks med den pga backbleed.

Trackpaden har dem fått ordning på. Sitter fast och är följsam.
Chassit är rakt.

Energialternativ:
PowerGear schemana(?) har knepiga default iställningar. Minsta processortillstånd 100%??? Borde ge taskig batteritid? Ställde ned till 5% istället. Tyvärr så saknas DPTF Config (ställa TDP!) möjligheten i win 8, som fanns när NHW testade den med win 7.

Vad jag inte har hittat, är hur man sätter default-nivå på tangentbordsbelysningen. Nån som har några tips?

Av SS_Martha
Skrivet av erkan12345:

De är inte direkt jämförbara. Det beror lite på vad du prioriterar, prestanda eller mobilitet. Har ingen personlig erfarenhet av samsung, men av vad man kan läsa sig till så har skärmen sämre bildkvalitet. Samsungens skärm är egentligen inte dålig, men Asus UX-modeller har en av de bästa skärmarna som finns att få för rimliga pengar.

OT
Bra skärmar är tydligen en bristvara, man måste fortfarande anstränga sig att hitta en laptop med lika bra skärm som min 5-6 år gamla Dell XPS M1330 (RIP feb 2013). (Med avseende bildkvalité, inte upplösning. Mätbara värden är t ex svärta, konstrast och RGB-spectrum). UX32VD är den första jag sett under 10k.
http://www.notebookcheck.net/Review-Dell-XPS-M1330-Notebook.6...
Slut OT

Samsungen är ca 0.3 kg lättare, men har i5 processor och ingen dedikerad grafik. Minnet är fastlött, och kan inte uppgraderas på 900X3C. SSDn går dock att byta ut. Batteritiden är klart bättre för 900X3C enligt testen jag har länkat till. Även om bägge har 4GB internminne installerat, så är det väl delat med intel-grafiken på Samsungen, medan Asus har 1GB dedikerat grafikminne. Jag tycker 4GB internminne känns lite idag. Det var "top of line" när jag köpte min M1330...

Har är en test av en 900X3C, med i7 och 256GB SSD, men chassi/skärm borde vara samma:
http://www.notebookcheck.net/Review-Update-Samsung-Series-9-9...

UX32VD med i5:
http://www.notebookcheck.net/Review-Asus-Zenbook-UX32VD-Ultra...

Jag har mina laptops länge (hittills ca5 år, sen har dem dött) så även om Intel HD4000 idag påstås klara det mesta utom spel, så hur kommer den att hänga med om 3-4år?

Men hur länge du räknar med att ha datorn och hur du kommer att använda den vet bara du!

Tillägg: Dock så måste jag nog säga att UX32VD verkar ha problem, och är nog inte ett riskfritt köp. 900X3C har jag inte kollat upp.

Av SS_Martha
Skrivet av erkan12345:

Dock så har jag även sneglat lite på så kallade "Ultrabooks". Man får ju mer hårdvara för pengarna då jämfört med Mac, men det räcker inte för att jag ska dissa Air:en. Finns det några Ultrabooks med lika sköna styrplattor, som är lika tysta (fläkt som inte låter och knappt blir varm), lika bra batteritid och som knappt hänger sig?

Min budget ligger på drygt 10-12 k, men ge gärna även alternativ på maskiner i prisklassen 5-8 k.

För 5-8k så får du ingen ultrabook. Du kan visserligen hitta datorer med bra hårdvaru-spec, men då har de snålat in på skärm och chassi. Du får räkna med ca 10k och uppåt. Undantaget verkar vara Asus UX32VD som finns för 8,5k för tillfället. Komplettera med en 8GB minnesmodul (ger totalt 10GB) och en 256GB SSD (istället för hybriddisken), så får du en ultrabook med riktigt bra prestanda för under 11k. Är det tight med pengar nu, så kan du alltid vänta lite med att uppgradera.

Just nu så känns det lite som det är en liten kvalitets-formsvacka... Asus som brukar vara bra, har (haft?) problem med backbleed, jobbiga fläktar och lösa trackpads, på sina UX-modeller. Lenovo har bra byggkvalitet, men jag tycker att de överlag har dåliga skärmar.

Köpte en UX32vd igår, fullt beredd att lämna tillbaks den samma eftermiddag... Var lite skrämd av alla problem som listades när man gogglade på modellen. Min burk har antydan till backbleed längs med kanten på skärmen. Om man kör max brightness, ser på en mörk scen, i ett mörkt rum. Så syns det svagt men tydligt. Men eftersom jag ligger runt 50% brightness vid normal användning, så kommer jag aldrig att se det. Trackpaden har dem fått ordning på. Sitter fast och är följsam. Fläktarna är dock lite högljudda. Det blev dock bättre efter en BIOS-upgrade (till ver 214), men fortfarande med tydlig on/off reglering. Mha Notebook Fan control, så blev det ok vid låg belastning. Fläktarna är dock i grunden högljuda, så vid hög belastning så kommer det att låta. En nackdel som inte går att fixa är batteritiden. Den är lite dålig för att vara en ultrabook. Men det är priset du får betala för i7 processorn och den dedikerade grafiken. Med win 7 fanns det möjlighet att ställa ner TDP i Energialternativ. Den möjligheten är borta i Win 8, tyvärr.

Av SS_Martha

Det går att "boosta" signalen, men det borde din nuvarande leverantör också kunna göra, om du ringer till kundtjänst och gnäller...

Om signalen boostas för mycket så blev iaf min adsl uppkoppling instabil. Har gamla sura kopparledningar och kan inte få mer än max 10 mbit, hade blivit lovad 12-24 mbit. Fick bara ca 8 mbit. Ringde och klagade på hastigheten flera gånger, men maxade ut på ca 10 mbit. Försöker dem boosta mer så ballar det ur.

Av SS_Martha
Skrivet av exodeus:

Det du länkar till är ett 3g modem för en dator via usb?

det du är ute efter är en router med 3G modem och det väljer du i router sektionen av prisjakt:
http://www.prisjakt.nu/kategori.php?&lb=s124655580#rparams=lb...

Det populäraste är denna:
http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=760961&cks=ASS&assoc=B99...

Jag inte riktigt, det verkar flytande... Den jag länkade till har wifi iaf!

Av SS_Martha

Mobilmodem/router, vad rekommenderas?

Letar efter ett obundet 3G modem (router?) med wifi, så att man kan köra surf-kontantkort utomlands, och ansluta android-telefon och laptop.

Tänker på nåt sånt här:
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1356283

Finns det bättre eller mer prisvärda alternativ?

Av SS_Martha

Funderar på att köpa en UX32VD...

Har ASUS löst problemen med backlight bleeding och den lösa track-paden?
Och fläktarna?

Finns det nåt mer att se upp med?

Tack på förhand!

Av SS_Martha
Skrivet av Kingofmoon:

Varför ska du hindra alla andra att köpa bara för att inte priset passar dig..... Kommunist.

Tvärtom, det är det som är det fina med en väl fungerade marknadsekonomi. Man kan köpa sin vara hos valfri åf. Personligen så har jag slutat betala svenska svinpriser för länge sedan, det mesta är billigare i Tyskland, England, eller USA.
(sist jag kolla så var iofs datorkomponenter billiga i Sverige, men allt annat är dyrare...)