Inlägg

Inlägg som Immersion har skrivit i forumet
Av Immersion

I7 920 och överklockning

Tänkte för första gången prova på överklockning... Har en TRUE och en S-FLEX E fläkt (18-30CFM)

Nu är det så att jag ligger i stort sett på smärtgränsen..när det gäller cpu temp...omkring 68-71 grader i prime 95. Hade tänkt att klocka till 3.5 GHZ som ska vara den bästa balansen mellan prestanda och strömförbrukning/värmeutveckling.

http://www.hardocp.com/images/articles/12266049272g5uyINVPY_1_1....

Enligt den här bilden verkar strömförbrukningen från 2.6GHZ till 3.5GHZ var ganska så marginell, ska jag tolka detta som att värmeutvecklingen är ungefär synomymt med strömförbrukningen i diagramet eller hur är verkligheten ?

Frågan är hur mycket mer värme kommer cpun producera, och ungefär hur många grader kommer cpu tempen öka ?
Och hur mycket kommer HT påverka CPU temperaturen ?

Av Immersion
Citat:

Ursprungligen inskrivet av CSM101
Det som du tror verkar vara sämst kan visa sig vara det bästa.

Det som är enkelt är oftast även det bästa. Det tar kanske tio minuter att testa, så testa, oavsett vad andra tycker, så vet du om det funkar eller ej. För mig fungerar det inte att smeta ut med kreditkort tex, medan det funkar prima för andra och vice verca med klicken i mitten.

Jag tror personligen inte ett dugg på att det skulle uppstå luftbubblor, tror det är båg och rykten som några kör med helt enkelt. Men det är bara min åsikt.

Joo..har som tur är lite kylpasta kvar, så ska försöka prova detta imorgon!
Annars får det no bli att lappa skiten...såg en rätt bra tutorial på youtube igår...och det såg inte helt omöjligt ut...kanske gör det...

Av Immersion
Citat:

Ursprungligen inskrivet av CSM101
Jag förstår inte varför du ska göra det svårt för dig, hålla på med plastpåsar o skit.

Lägg bara ett litet klick mitt på IHSen och på med kylaren, svårare än så är det inte. Vad får du för temps om du gör så?Tycker själv han har helt acceptabla värden på sina kärnor, inte så farligt olika.

Jag ska prova det nästa gång!
Faktum är att det finns många olika metoder, vissa använder plastpåse..andra använder ett kreditkort...

Metoden du nämner är nog den enklaste... Men vad jag har läst är det också den sämsta metoden, då det lätt uppstår luftbubblor osv..blir inte alltid helt perfekt...men kanske kan vara värt ett försök...vad tycker ni andra ?

Jag har även mailat Thermalight för att höra vad det har fått för referens temperatur på sina I7 920...Men ska jag överklocka så behöver jag få ner temperaturen en hel del...

Vet inte hur mycket fläkten kan påverka... jag kör en S-Flex SFF21E (1,200 RPM) och enligt silentpcreview var denna fläkt detta bästa valet mellan CFM och noise.

http://i39.tinypic.com/33a9a1z.png

Av Immersion

Provade installera om cpun igen...

Den här gången använde jag lite mer pasta...kollade lite videos på youtube..och använde ungefär så mycket som dom använde... Sedan klippte jag ut en bit av en plastpåse... sedan gnuggade jag in kylpastan..för att få ett jämt lager och utan luftbubblor... sedan ett väldigt väldigt tunt lager på heatsinken...

Idle temperaturen verkar inte ha förbättras... men cpun brinner iallafall inte upp nu iallafall då max tempen är 78-80 grader..men jag är långt ifrån nöjd... i och med att jag inte kopplat in min nya fläktkontroller ännu så kör cpu fläkten för fullt... i 1200 RPM (S-flex E)
Vilket inte är acceptabelt... jag undrar hur stor skillnad det kommer bli om jag sänker RPMn på fläkten... jag hade tänkte att köra den i 600-900 RPM som max för en acceptabel ljudnivå...men som det är nu...kommer det inte gå....

Sedan det enda skälet varför jag köpte den här kylaren var för att jag skulle få lite headroom...när jag överklockar...

Jag hade tänkt att klocka min i7 till 3.5 GHZ ... vad jag har läst så blir strömförbrukningen (värmeutvecklingen?) väldigt marginell på i7 920 ?

Hur som helst...här kommer mitt resultat.

http://i39.tinypic.com/5escqc.png

http://i40.tinypic.com/2zoghn8.png

Av Immersion
Citat:

Ursprungligen inskrivet av ER
Nope. Inte gör det. Det är normalt att montera om kylaren en del gånger, tills det blir rätt. Jobbigt, men så är det.

Tänkte göra det nu ikväll...förutom olika mängd kylpasta...så tror jag inte det går att montera den annorlunda...fattar inte vad jag gör för fel isånnafall...

Av Immersion
Citat:

Ursprungligen inskrivet av nussse
Blir den varm så snabbt har du garanterat monterat den fel. Så snabbt ska det inte ens gå med originalkylaren. Gör om gör rätt.

Läste på prisjakt att det var en som hade använt 3 gånger mer kylpasta än vad man ska använda...för honom gick temperaturen ner 10 grader...kanske kan vara värt ett försök

Av Immersion

Såg en video hur man lappar CPU/heatsinken... fy fan vilket jävla jobb!!!

http://www.youtube.com/watch?v=YPWSMxnoDwk

Det där är inget jag pallar med tror jag....Finns det någon datorbutik som lappar åt en och vad skulle det kosta ?

Jag antar det kostar mer en än själva cpu kylaren...

Hur som helst...hur stor skillnad kan jag vänta mig med en lappad cpu/heatsink ?

Av Immersion

Tog mig äntligen tid å installera om TRUE idag...och jag bryter ihop snart...

Avnände extremt lite kylpasta den här gången..och använde det bara på själva cpun.

Den idlar på omkring 45 grader.

Testade Prime 95, och inom 5 sekunder var cpun 91 grader!
Det var alltså bättre förut.... fy fan vad drygt...jag börjar ångra att jag köpte den här kylaren..fy fan.. det är så extremt drygt att installera om kylaren.

Som det ser ut nu..måste jag göra det igen och det ser jag inte fram emot...Fast frågan är vad man ska hitta på den här gången ?

Av Immersion
Citat:

I brought up this issue to our Thermalright rep today, and it turns out this is done intentionally, for two main reasons:

1 - As most of you know, the IHS on the chips are rarely perfectly flat, and tend to be slightly convex. Thus, convex IHS + concave HS gives a better contact, in general.

2 - The concave shape helps keep it from "sticking" to the IHS. Some of you may have had problems in the past, when the Heatsink is seated for any length of time. Sometimes it's hard to get it to release, and some have damaged processors this way. The concave shape of the base is supposed to help reduce this.

The actual benefit of shaping the base this way will likely still be debated by people, and you're obviously free to draw your own conclusions - but ultimately, the shape is not due to lack of quality control, it's an intentional design. Hopefully this helps clear up some of the frenzy!.

Av Immersion

Av alla tester jag har sett så är det meningslöst att använda två fläktar med TRUE. Skillnaden är verkligen minimal, knappt 1 grad om jag minns rätt..

Av Immersion
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Laarkie
Min temp under load minskade med 15grader efter att jag lappade min TRUE. Alla TRUE jag sett har varit lite "putande" så det lär inte vara tal om måndags ex. Jag skulle föreslå att du applicerar ett tunt lager och trycker dit TRUEn. Ta sedan bort den och se var kylaren och CPUn hade kontakt.
Själv blev jag chockad av hur lite yta en olappad TRUE har mot CPUn. Men då bör det tilläggas att jag har väldigt tunt lager kylpasta.

Lycka till!

Jävlar 15 grader det är fan stor skillnad det... Då är det väl inge snack om saken ?

Förstår inte varför vissa i den här tråden fortfarande tror att den inte ska vara rak då... när det uppenbarligen i praktiken blir enormt stor skillnad om den är rak/slipad.

Ska försöka följa ditt tips imorgon...det är dock väldigt svårt att hålla kylaren still medans man skruvar...Fast...det borde väl gå bra om man provar det på vilken slät yta som helst ? såvida man är säker på att den är 100% slät/rak dvs.

Av Immersion
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Tommie_l
en kylare bör vara i det närmaste plan för att fungera bra, möjligtvis något konvex. inte mer än att det precis är mätbart med specialredskap, eller att en snuskigt tunn strimma ljus träcker igenom när man kollar med en stållinjal mot en lampa. detsamma gäller ju även cpun såklart.

lappa = planslipa, på ett ungefär. oftast med hjälp av en glasskiva med fasttejpa/limmad våtslippapper på. gav mig en duktig skillnad med lappad AMD cpu!

pressuremod, man lägger nånting mellan fästanordningen och kylaren så trycker mot cpun ökar. har aldrig provat själv så har ingen aning om det ger nån vidare bra effekt, men det kan nog vara en nyttig och önskvärd mod på tunga och höga kylare.

Ofan...det låter ju som ett jävla jobb det där...ett jävla pill..synd att man inte kunde köpa den moddad direkt...

Finns det möjligtvis nån guide eller liknade som kan följa ?

Av Immersion
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Tommie_l
ja fast sådär ser det ju inte ut om man lyfter på heatspreadern på nån processor. kärnan är bara en liten grå/svart rektangel (som ser ut som på bilden inuti fast mycket mycket mycket mindre ^^ ), som oftast sitter rakt i mitten.

Hehe...då vet man det...pinsamt

Av Immersion

enligt silentpcreview.com så är det S-FLEX E som gäller.

http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=217377

Av någon anledning blir den allt svårare att få tag på...men det är fortfaranden några butiker som har den på lager.

Av Immersion
Citat:

Ursprungligen inskrivet av CSM101
Jo jag vet att många gnällt om den, men egentligen är det inte svårt att förstå logiken bakom.

Som redan nämnt så sitter det ju inte kärnor under hela metallbiten som du ser på processorn, utan enbart i mitten (kolla tex på en CPU som sitter i en laptop och där metallplattan/IHSen inte finns). Därför är det även viktigast att kylaren kyler mitten på IHSen bäst och för att åstadkomma detta kör de med en välvd uta som gör att trycket blir absolut stört mitt på kylaren och IHSen medan periferin får mindre tryck, men ändå så pass att kylningen inte blir försämrad.

Men av någon anledning råder uppfattningen att en yta måste vara absolut plan för att ge bäst kylning, vilket inte nödvändigtvis stämmer på allt, som tex TRUEn.

http://www.sweclockers.com/imagebank/200811/Corei7_17stor001.jpg

Tolkar du den här bilden som att kärnorna sitter i mittten ?
Dom ser ju ut att vara ganska utspridda längs hela kanten.

Ännu bättre vore ju om Kylaren var rak, och få ett jämt tryck på hela cpun, samt en bättre kontaktyta och värmöverföring på hela cpun ?

Som sagt...det verkar råda dela meningar om detta..speciellt när det gäller denna kylaren...

Av Immersion
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Heknu
Hur kommer det sig då att de som lappat sina TRUEs har fått upp till 10 graders tempdrops då? Ska lappa min i morgon, samt montera den med pressure mod.

Lappa, och pressure mod ? utveckla gärna
Vad menar du ???

Av Immersion
Citat:

Ursprungligen inskrivet av CSM101
Det är precis det jag menar.

Kylarens kontaktyta mot IHSen ska inte vara plan och det är en tanke bakom den konstruktionen vilket många av en anledning inte begriper. Du får högre tryck mitt på IHSen, vilket är där kärnorna finns.

Ofaan...hoppas du har rätt då...för jag har sett en jävla mass gnäll och diskutioner om att den inte är rak osv..kan iofs förstå att många inklusive jag själv har svårt att förstå logiken i det...

Aja...Är lite för full nu känner jag och orkar inte fixa CPU kylaren idag, får bli imorgon istället, ska bli spännade faktiskt.

Av Immersion

Som det är nu...fick jag bättre temps med orignal kylaren till i7. Men som sagt, ska prova att ominstallera inatt och använda mindre kylpasta den här gången...om inte detta gör någon markant skillnad.så är det kanske dags att reklamera skiten...

Ligger just nu på 44 grader vid idle... igår var den uppe i 47 grader vid idle...så en liten förbättring.

Av Immersion
Citat:

Ursprungligen inskrivet av fark
Oavsett metod han vill använda så borde man kanske tillägga att det kan vara direkt onyttigt med för mycket om du använder en pasta som är eletriskt ledande. Det kan nämligen komma ner bland "pinsen" i sockeln.

Om AS5 (eller annan ledande) är pastan du använder, var försiktig med att inte "ösa" ut mängder på cpu och sedan pressa ner kylaren, var uppmarksam!

Använde väldigt lite som sagt... ungefär ett okokt riskorn...så jag tror inte det har kommit ner nått i sockeln ännu iallafall..

Av Immersion
Citat:

Ursprungligen inskrivet av CSM101
Botten ska vara välvd av redan nämnda anledning, ska det vara så svårt att förstå att det inte är en konstruktionsmiss?

Du ska ha ett lager kylpasta.
Svårare än så är det inte.

Montera om kylaren och använd mindre pasta, du ska få bra temps redan från första uppstart, du ska inte behöva vänta på den i 4veckor tills pastan torkat in.

Du menar alltså att att ytan inte ska vara helt rak ???

Hur som helst..ska prova att nu inatt och använda lite mindre kylpasta...
Kan också meddela att CPUN är några grader kallare... idag...
Men fortfarande 75-78 grader i Prime 95.

Jag vill fortfarande veta vilken temperatur man KAN vänta sig av av TRUE på en I7 920 ???

Kylpastan jag använder...är den som följde med TRUE...
The Chill factor. Jag kollade runt om det var meningsfullt att köpa någon bättre...men vad jag fick för svar då var att den som följer med är bra nog...