Inlägg

Inlägg som Freakie har skrivit i forumet
Av Freakie
Nytt bud: 2 400 kr Hämtar gärna ikväll eller imorgon.
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av Freakie

[Tips] Tekniska museet vill ha dina gamla prylar

Metro - Tekniska museet vill ha dina gamla prylar

Skrivet av Metro.se:

Nu flyttar dina IT-prylar in på museum. Det är Tekniska museet som ska kartlägga Sveriges IT-historia från 80-talet och framåt.

Då blev datorn var mans egendom. Nu ska den historien samlas in.
– Hela fältet av dator- användning vidgades. Utmaningen är hur vi ska fånga kärnan i den vidgningen, säger Peter Du Rietz som är intendent på Tekniska museet.

Projektet är en uppföljning av museets tidigare insamling av Sveriges IT-historia mellan 1950 och 1980. Då handlade det mycket om att prata med experter och tidiga IT-proffs.

Nu vill museet fånga den vanliga användaren. Både genom att samla in spännande föremål och berättelser. Helst ska varje föremål berätta en historia för att platsa på museet.
– Föremålet kan vara det första av sitt slag. Eller ha ett speciellt estetiskt eller symboliskt värde, säger Peter Du Rietz.

Föremålen som samlas in hamnar inte automatiskt i museets utställning. Där får bara mellan två och fem procent av allt som museet har plats.
– Vi tänker inte på att det ska bli en utställning utan på att materialet ska finnas kvar för framtiden, säger Peter Du Rietz.

Med i projektet är också KTH, Chalmers, Dataföreningen och museinätverket Samdok.

Skrivet av Önskelistan:

Här är några av föremålen som Tekniska museet letar efter, enligt intendent Peter Du Rietz.

• Altair 8800 – den första populära persondatorn som startade allt.
• Apple 1 – man kan ju alltid önska sig men jag tror knappt att det finns någon i Sverige.
• LYS-16 – den första svenska persondatorn.
• Asus Eee PC – första versionen banade vägen för minipc.
• Iphone (första versionen) – den var något som fick en stor spridning och var nästan lika revolutionerande som mobiltelefonen.
• USB-minne – vi vill ha med en historia runt föremålet. Kanske det första som finansministern bar i stället för nådiga luntan.

Av Freakie

En cookie kanske kan lösa ditt problem?

Av Freakie

Tyvärr, jag kan inte göra så. Jag ska köra det lokalt på telefonen som inte har support för serverside script.
Samt att skärmstorleken kan/kommer att ändras under scriptets körtid. De storlekar som kommer att dyka upp är 240x400px och 400x240. Samt att sidan inte laddas om vid en ändring av skrämstorleken.

Av Freakie

Aktiv css swithcer i JS

Tjenare.

Jag skulle behöva lite hjälp med att få fram en css-switcher i javascript.
Att hitta en vanlig switcher som aktiveras mha. en knapp eller en länk är ju inte direkt det svåraste. Men jag behöver en som aktivt kontrollerar skärmstorleken för att vid en ändring byta css-fil.

Vad ska jag ha det till?
Jag vill skapa mig en egen panel till min Sony Ericsson Xperia X1. Startar man panelen i "normalt" läge så har skärmen storleken 240x400px. Startar man panelen i "utfällt" läge så har skärmen storleken 400x240px. Dock så laddar panelen inte om sig vid en ändring.

Jag vill alltså skapa en css-fil för normalt läge och en widescreenversion, där javascriptet aktivt kontrollerar om skärmstorleken har ändrats.

Nu har jag suttit på jobbet, och eftersom det har varit en ganska död natt så satt jag och pluggade lite.

Tror ni att det här kan fungera? Eller borde man göra det på något annat sätt? Jag har tyvärr inte hunnit testa ännu, utan det får blir senare idag.

<link rel="stylesheet" type="text/css" href="normal.css" id="css"/> <script type="text/javascript"> setInterval ( "doSomething()", 1000 ); function doSomething ( ) { if (screen.width > 240) { document.write("<style type='text/css' src='wide.css'><\/style>"); } else { Document.write(”<style type=’text/csss’ src=’normal.css’><\/style>”); } } </script>

Av Freakie
Citat:

Ursprungligen inskrivet av FleXi
Hur har du dragit ström och data kablarna i eller är det som på bilderna

Jag har dragit om alla kablar så att det blir lite bättre luftflöde.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Danne
Såg en flaskhals i maskinen och det är att kontrollern är PCI dvs max ~133MB/s

annars så var den sjukt nice, bra bygge. Använder också Cooler master "racket" i min server.

Det är väl inte direkt någon flaskhals om man inte kommer upp i maxhastigheten?

Citat:

Ursprungligen inskrivet av riste
Hej

Har du bytt till freenas som OS? Nyfiken på hur det presterar i ett sånt här, ska vi säga, större projekt

Nej det har jag inte. Återkommer med en update med hur det fungerar.

Av Freakie
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Leeloo
Hur mycket väger hela datorn?! Den där skulle man inte precis vilja släpa med sig på ett LAN om det var en speldator.

Den väger. Så mycket kan jag säga. Men om man bara ska bära den från bostaden till bilen, från bilen och in i lokalen så är den helt klart släpbar.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av saturday_sun
Ja nu är det väl hög tid att börja se över systemet. Skrota dina 12x320 och byt ut dem mot 3-4 st 1,5 TB Seagate diskar.

Jag såg att Western Digital hade en 1TBdisk som låg på 0,99kr/GB. Så det kanske inte tar så länge innan det kommer en uppdatering på 14st nya diskar.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Zoppoz
Jag har en fråga? Hur gör man för att det inte ska bil allt för varmt i chassit?
Vänder man på det vanliga med att ta in luft fram och blåsa ut den bak så att det blir tvärt om? Som sagt, bara en fråga.

Jag har inte några värmeproblem med den här. Fläktarna som sitter i 4-in-3modulerna är riktade innåt, och nätagget suger ut luften. Standardkonfiguration på luftflödet med andra ord.

Av Freakie
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Meganeoman
Ingen som vet?? Den reklam man har från dom måste den visas på ALLA sidor på hemsidan? Måste dom vara på förstasidan eller kan man lägga dom på vilken sida man vill?

Som standard får du lägga reklamen vart du vill, men för att vara på den säkra sidan så tar du och läser avtalet för den tjänst som du är intresserad av.

Ang. TD så har jag för mig att ett godkännande kan ta upp emot tre (3) veckor. Så avvakta lite till eller skicka ett mail och fråga vad det är som händer.

Av Freakie

RoleX: Hehe, ja jag fick ju äntligen tummen ur. Den måste ha suttit långt upp för det tog väl runt två månader att få ut den.

Du har så rätt så. Såklart att det är 4in3 och ingenting annat. Jag borde verkligen inte skriva forumposter när jag är trött. =/

Av Freakie

Men nu har ni väl ändå räknat lite galet? Ni tänker ju inte på att en 320GBdisk inte är 343 597 383 680 byte utan 320 000 000 000 byte.

Total diskyta i RAID5an är 3 278,2GB och den totala diskytan på smådiskarna är 372,5GB. Sammanlagd diskyta är 3653,7GB.

Tack för alla kommentarer och röster. Det värmer såhär i höstmörkret.

HotSwap-moduler kommer att införskaffas senare. Men när jag beställde prylarna så var det ekonomin som satte stopp. Cooler master 3-in-1 är bra mycket billigare än alla HotSwap-moduler jag har sett hittils.
<skryt>Jag fick ett riktigt bra pris på satadiskarna, satakablarna och raidkortet. Totalt blev det 6200kr. 4000kr för diskarna och 2200kr för raidkortet (fabriksnytt, bulk, frakt från USA).</skryt>

Av Freakie

Du kanske kan få lite klarhet i det här problemet i den här tråden på wn.se:
Misslyckade databasanslutningar, Hur ofta sker de

Där går de igenom lite teori bakom sega sqlanslutningar och hur man kan lösa det.

Annars så kanske du ska byta webbhotell till någon som tillhandahåller sqlservern lokalt.

Av Freakie

En nackdel med att låta söktjänsterna indexera sidor innan de är klara kan vara att om man inte har fixat metataggarna eller inte har någon content på sidorna som de crawlar så dyker felaktig info upp i sökresultaten.

T.ex. så indexerades www.quotelatin.com innan jag hade någonting alls på den. Detta resulterade i att directorylistingen visades i sökresultatet i ca en månad.

Det kan även leda till att spambottar och dyl. hittar sidan innan man har hunnit skyddat sig.

Av Freakie

azoapes:
Tack för tipsen på snygga sidfötter. Jag ska se vad jag kan göra åt det efter att jag har fixat metataggarna.
Ang. API:et så får jag nog ta mig en funderare på hur den ska fungera.

Slänger ut en liten fråga här;
Känner ni att det behövs en reloadlänk på index-sidan? Jag får känslan av att det kan vara bra att ha pga mina fördomar mot Amerikaner (allmänt dumma).

Av Freakie
Citat:

Ursprungligen inskrivet av azoapes
En snygg sidfot skulle göra susen.

Ang. API så är det en dålig idé att skicka med HTML. Om man vill kanske det kan vara ett alternativ, men det viktigaste är att det går att få citaten i ren text, med översättning. Och att kunna hämta ett citat med ett givet ID.

Hur ser en snygg sidfot ut? Jag har surfat runt ganska mycket och försökt hitta snygga sidfötter. Men utan framgång. Du får gärna förklara närmare.

Ang. API:et så är jag inte riktigt på det klara varför man inte får skicka ut html? Jag vill gärna att det är länkat tillbaka till min site så att ingen får för sig att skapa en egen site utifrån min API. Man kan ju såklart hämta in det utskickade matrealet och bearbeta det mha. ett serverside-språk, men det ger ett litet merjobb.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av pscs3
Nemas problemas, tänkte börja "skriva" lite sidor själv snart och då är det bara bra att träna på att kritisera andras...

Tycker sidan ser bättre ut nu, märks att du ändrat lite. Min idée till typsnitt skulle vara; Myriad Pro, Verdana, Arial. Ingen har seriffer. Nackdelarna med typsnitten är väl att dessas är ganska välanvända som jag förstått det. Inte direkt jätteunikt...
Hur det fungerar med textformatering på webben är jag inte riktigt hajj på, men om du har kvar typsnittet du har nu då skulle jag försökt dra ihop bokstäverna en del!

Men har du testat att lägga reklamen på "Browse" över ABC-menyn? Då skulle all övre reklam vara i samma nivå!

ännu lite tankar!
//pscs3

Det är alltid bra att träna upp sitt kritiska sinne, men tänk på att du själv är din största kritiker.

Jag har lite svårt för sans-serif i rubriksammanhang (allmänt i kortare texter i stort format). Men det är möjligen bara en personlig åsikt. Jag ska ta och gå igenom lämpliga fonter och se om det blir bäst med en serif eller en sans-serif. Jag ska även se om det inte går att dra ihop "letterspacingen" lite också.

Reklamen på browse.php är nu flyttad så att den är placerad ovanför ABC-menyn.

Av Freakie
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Allexz
I mitt personliga tycke tycker jag att designen är skrämmande lik reklamsidor, såna som poppar upp på nerlagda populära domännamn och liknande.
Kanske bara jag dock?

Aw, crap. Tur att du inte såg den förra designen då.
Vad är det som du reagerade på? Tror du att det skulle bli bättre med en ny header? (Det är planerat men lågprioriterat, eftersom jag måste hyra in en designer som får göra jobbet. Jag är nämligen mycket mindre bra på grafisk formgivning.)

Av Freakie

Har du (pscs3) eller någon annan tips på ett lämpligt typsnitt som jag kan använda istället för Georgia?
Nu har jag ändrat så att det är samma storlek på annonserna (förutom den som är placerad över taggarna på förstasidan, men den finns bara på den sidan).

Är det någon som har något tips på hur jag ska lösa valideringsfelen i browse.php?

pscs3, tack för dina åsikter. Jag hoppas att den här sidan kan komma till användning både som allmän slösurfsida, idébank för tatueringar m.m. Jag har även funderat på att skapa ett litet "API" som man kan använda om man vill ha ett slumpat citat integrerat på sin sida. Det ska man då kunna styla hur man vill. T.ex. att jag skriver ut något liknande i en för övrigt tom fil:
<h2 class="quote">
<a href="www.quotelatin.com" title="view more quotes here">Heu, modo itera omnia quae mihi nunc nuper narravisti, sed nunc anglice?</>
</h2>
<p class="translation">
<a href="www.quotelatin.com" title="view more quotes here">- Listen, would you repeat everything you just told me, only this time say it in English?</a>
</p>

Vad tror vi om det?

Av Freakie

Feedback söktes till en random-site

Halloj.

Jag har jobbat lite på en ny site ett tag som börjar närma sig stadiet "klart", och skulle vilja höra vad ni tycker. Man blir ju som ni kanske vet lätt hemmablind efter ett tag. Ris/ros/tips/tankar/idéer/lösningar, allt välkommet.

Länk: http://www.quotelatin.com/

Saker kvar att göra;
-Få till valideringen på browse.php

-Lägga till relevanta meta-taggar på alla sidor

-Fixa problemet med att reload-ikonen försvinner när man lägger till en ny tagg på indexsidan och även placeringen utav den

-Fixa problemet med att länkar på FAQ-sidan lägger sig på raden under utan synbar anledning (reload-ikonen lider av samma problem på index.php)

-Lägga in mer content. Har för tillfället 673 poster i databasen (och jag har ca 2000st till)

-Möjligen lägga till regler i .htaccess för att skriva om länkarna som så;
http://quotelatin.com/index.php?quote=381 > http://quotelatin.com/quote/381/
http://quotelatin.com/browse.php?alpha=G > http://quotelatin.com/browse/G/
http://quotelatin.com/browse.php?tag=eagle > http://quotelatin.com/browse/tag/eagle/

Tack på förhand
freakie

Av Freakie
Av Freakie

Sedan så blir det nog en massa (onödiga) fel om du validerar PHP-filen och inte outputen från den.

Så testa att validera din kod när du har kört den via PHPparsern och se om det blir lite bättre.

Av Freakie

ComHem 8/8. Får det jag betalar för.