Inlägg

Inlägg som grahnen har skrivit i forumet
Av grahnen
Skrivet av jesusbarnet:

asus bekräftar ett span på 40-144 hz enligt nordichadrware

Jag tolkade det som skärmen klara det och inte vad freesync klarade. Det trodde jag var okänt ännu

Av grahnen
Skrivet av jesusbarnet:

tror du ska läsa igen http://cdn.overclock.net/d/d9/d9fae55b_slides05.jpeg

det är implementerade freesync alltså vilket span som finns på skärmarna ute i handel just nu

http://www.nordichardware.se/Monitorer/asus-mg279q-far-144-hz...

Det är sant, lite orättvist då denna skärm inte är släppt så vi vet inte vad den klarar. Det ska bli intressant och se hur motuonblur blir på denna

Av grahnen
Skrivet av usna:

Hur skulle G-Sync resultera i mindre ghosting än FreeSync menar du? Källa på det? Eller syftar du på att G-Sync-modulens overdrive (som inte har något med variabel uppdateringsfrekvensteknik att göra) skulle vara överlägsen den på konkurrerande scalers?

Nu vet jag inte vad G-Sync-modulen kostar, men att Asus MG279Q använder samma panel som Acer XB270HU men stöder FreeSync istället för G-Sync och i skrivande stund är 1500 kr billigare kanske ger en indikation?

Om du tittar på slutet av filmen ovan så pratas det om att hårdvaran dessutom används för att minskamotionblur. Vid jämförelse av rog och benq som har samma panel så är det stornskillnad.

Tom Petersen: “We don’t do that. We have anti-ghosting technology so that regardless of framerate, we have very little ghosting. See, variable refresh rates change the way you have to deal with it. Again, we need that module. With AMD, the driver is doing most of the work. Part of the reason they have such bad ghosting is because their driver has to specifically be tuned for each kind of panel. They won’t be able to keep up with the panel variations. We tune our G-Sync module for each monitor, based on its specs and voltage, which is exactly why you won’t see ghosting from us.

http://www.overclock.net/t/1547692/forbes-nvidia-explains-why-their-g-sync-display-tech-is-superior-to-amds-freesync

Av grahnen
Skrivet av snajk:

Fördelarna med Freesync är förstås att det är gratis att implementera för skärmtillverkare och att andra grafikkortstillverkare också kan använda det utan kostnader (dock utan namnet Freesync vad jag förstår) så billigare implementation för slutkunden. Man slipper också den extra hårdvara som G-sync kräver (än så länge i alla fall, framöver lär väl även G-sync fungera med endast mjukvara). Sen kommer det också att bli en del av DP-standarden så det kommer att fungera mer eller mindre universellt, och Nvidia kommer att vara tvungna att stöda det om de vill kunna köra senaste DP-standarden också.

Nackdelen är förstås att det är en såpass ny teknik att det inte finns så många produkter som stöder den än så länge.

De tekniska skillnaderna är inte så stora och påverkar främst i lägen då skärmuppdateringsfrekvensen går ner lågt och det borde inte ha så jättestor betydelse då det är en teknik riktad mot entusiaster och de ser väl till att ställa in grafiken så att den håller uppe hastigheten.

Vad jag har kunnat läsa mig till så fördelarna med gsync är.

Klarar 30-144hz (freesync 40-144hz tn och 48-75hz ips)
Storskillnad i ghosting mellan gsync och freesync där gsync är överlägset bäst.
Under 30hz har gsync bäst lösning över 144 har gsync vsync on och freesync valbart on eller off.
FungeraR på äldre grafikkort med dp 1.2
Mindre antal ingångar vilket ger lägre inputlag

ATT det krävs licens för gsynk är en myt Nvidia har gått ut att man måste köpa deras scaler för att det ska funka och det är ingen licens avgift utan är helt fritt man betalar för hårdvaran

Av grahnen
Skrivet av Broken-arrow:

Men tror inte den andra är bättre för den kostar mer, utan är mer status (om det inte är g-sync som är boven då).

Det verkar vara endel som skiljer gsync och freesync ändå.

Tom Petersen: “We don’t do that. We have anti-ghosting technology so that regardless of framerate, we have very little ghosting. See, variable refresh rates change the way you have to deal with it. Again, we need that module. With AMD, the driver is doing most of the work. Part of the reason they have such bad ghosting is because their driver has to specifically be tuned for each kind of panel. They won’t be able to keep up with the panel variations. We tune our G-Sync module for each monitor, based on its specs and voltage, which is exactly why you won’t see ghosting from us.

http://www.overclock.net/t/1547692/forbes-nvidia-explains-why-their-g-sync-display-tech-is-superior-to-amds-freesync

Här har även någon skrivit att freesync på ips så är spannet 48-75 hz stämmer det?

http://www.overclock.net/content/type/61/id/2395914/flags/LL

Det verkar som det stämmer. Innebär det att under 48fps får jag tearing vsync av och över 75hz så får jag välja vsync on eller offoff. Utöver detta får jag även ghosting. Nu känns det som jag får lite mer för 1500 extra till acer predator. Som klarar 30-144hz under 30 variable refresh och över 144 vsync on. Samt mycket mindre ghosting pga gsync modulen.

Av grahnen
Skrivet av Broken-arrow:

Vad får du ifrån att det fungerar i vissa spel?
Denna sync teknik AMD/Nvidia använder påverkar inte något spel. För det är Hz som syncas mellan grafikkort och skärm spelet har inget med det att göra.

Ingenstans det jag läst är att några spel inte fungerar med freesync men dessa skulle rättas till med drivers framöver.

Skrivet av Broken-arrow:

G-sync ligger på runt 1000kr extra för scalern.
Dom har inte än i alla fall uppdaterat dp med nyare version och gör dom inte det så känns det som ett tecken på att dom lämnar sin teknik.

Jo jag vet att scalern kostar ca 1000kr men sitter orginal scalern kvar eller bantas denna hårdvara bort. Jag trodde vid freesync så la man själva hårdvarukostnaden hos skärmtillverkaren då och på så sätt kunde man säga att det är gratis. Jag tycker ändå 1500kr verkar lite mycket i skillnad för att vara samma produkt. Men det får framtiden utvisa.

Uppdaterat sin dp. Är inte själva grejen med gsyncmodulen att få adaptive liknande effect över dp 1.2 och inte 1.2a som freesync kräver. Byter de till 1.2a så kommer väll äldre grafikkort inte fungera typ gtx 680 med gsync längre?

Av grahnen

Det vore kul och veta vad som skiljer mellan acern och denna.

Så för 1500kr extra får jag.
Gsync som fungerar i fler spel idagsläget
Fungerar med äldre generation grafikkort.
Jag får 30-till 144 hz istället för 40-144
Mindre anslutningsmöjligheter

Utöver detta så borde acern ge något mer då gsync modulen inte kostar 1500kr mer om man tar den dyrare scalern som behövs i freesync skärmen istället för nvidias scaler.
Asus rog skärm lider av rätt stora kvalitetsproblem hur är det med denna som inte är en premiumskärm. Varför stämplar man inte denna rog. Det kanske är så att acer har satt högrekvalitetskrav på panelen eller så blir man blåst på 1500kr.

Det rimmar inte riktigt att acer skulle slå sig in med samma produkt för 1500 mer när man rimligen kanske har en ökad kostnad för gsync på 500kr kanske. Då räknar jag 1000kr för gsync och 500kr för motsvarande scaler med stöd för adaptivesync men det kanske är fel.

Av grahnen
Skrivet av SwedenVirre:

Någon som har koll på en Gsync skärm fungerar på ett AMD kort med 144Hz aktiverat? kanske låter dumt utan G-Sync men det rör mig inte så mycket.

Det ska funka vad jag läst. Rog skärmen hade problem över 120hz på amd kort. Men denna skulle fungera bättre.

Av grahnen
Skrivet av hakro807:

Det enda som skiljer Freesync från G-Sync är ju några mindre förändringar i signalerna, allting annat - kablar, kontakter, volttal etc - är ju samma. Så jag tror inte det kommer innebära några som helst problem att släppa skärmar som stödjer bägge formaten. Däremot kan det ju ta tid att få fram de kretsar som krävs, men det är en annan femma.

Mjukvaru gsync som visats upp på några laptop med displayport 1.2a kan nog kombineras. Men hårdvaru gsync som även möjliggör "adaptive sync" på displayport 1.2. Det tror jag inte kommer funger. Då nvidias hårdvara sitter ivägen för att kunna kommunicera direkt med skärmen. Asus har kommenterat att det inte går att uppdatera mjukvara i rog skärmen då nvidias hårdvara sitter ivägen tex.

Freesync får utvisa om hårdvaru gsync med video minne och egen scaler är bättre eller inte som nvidia påstår.

Av grahnen
Skrivet av Laxpudding:

Vad jag säger är att det jag ser på filmerna är problem som endast uppstår i väldigt specifika situationer. Grön text på mörk bakgrund och några gröna vingar på fjärilar(?) i spel jag inte känner till. Det ska mycket till för att ett generellt skärmfel (eller kabel för delen) kan påverka något så specifikt, så problemet ligger närmast i mjukvaran. Men det kan förstås vara en kombination av mjuk- och hårdvara. Jag har svårt att tro att grafikkortens kretsuppsättningar är någon slags paragon av perfekt hårdvara. Så det är uteslutningsmetoden som gäller men inte ens det hjälper alla gånger.

Linjerna som uppstår på rog skärmen är ett stort problem för många. Inte alla störs av det men jag hade ont av dem.

Kolla denna bilden så är du med på vad jag menar.
http://i59.tinypic.com/35cgdcn.jpg
De visar sig enbart vid snabba rörelser och följer ej med på scrennshots, utan måste fotas.
Det är samma problem när jag tittar på film spelar wow eller cs. Tftcentral har även dessa linjer som du ser. Efter vad man ser på bilder så verkar inte denna skärm lida av dessa vertikala linjer eller är det något du märkt av?

Av grahnen
Skrivet av Gainsgoblin:

Det är inte något magisk backlight. Det är bara att stroba backlight som ger blur reduction. De första 120 Hz skärmarna som släpptes runt 2010 klarar av strobing backlight med lite specialprogram så nej ulmb är verkligen inget speciellt utan något de flesta 120+ Hz fixar.

Tja ess i rockärmen ska tydligen vara freesyncstöd om man ska tro tftcentral

Nej det var inte så jag menade, det är en kostnad att implementera det vilket gör att det inte är gratis. Det är väll alla kommentar om att freesync är gratis bara för det är öppet (eller ja vesa adaptive sync är det) som retat upp mig, men det är inte ditt fel :).

Freesync vore schysst, pratades det inte om det på ces också men sen var det tyst?

Av grahnen
Skrivet av Gainsgoblin:

Hur vet du vilka motion blur reducerande funktioner denna skärm har? Det enda du vet är att den inte har ULMB som är omdöpt nvidia skit, finns gott om gratis teknologier för att stroba bakgrundsbelysningen.

Det var ett antagande då man inte gjort reklam för något och det är en mainstream produkt. Men de kanske har ett ess i skjortärmen.
Men det min kommentar handlade om är att det kan vara värt att köpa gsync för ulmb funktionen om motsvarande saknas.

Sen det här gratis snacket, jag tror inte att om det kostar låt säga x kronor mer att tillverka en backlight som kan reducera motionblur. Att ett företag då ger bort denna ökade kostnad gratis.

Av grahnen
Skrivet av Gainsgoblin:

Ska vi vara ärliga så finns det väldigt många likvärdiga tekniker för att minska motionblur som man inte behöver en gsyncmodul för.

Jo det är sant men som jag förstod det så har inte denna skärm det. Utan skall du ha en ips skärm med 144hz och ulmb. Så måste du köpa acern med gsync. Då är frågan om du kastar pengar sjön?

Det jag menar är att det finns en poäng i att köpa gsync för att kunna köra ulmb, speciellt på en ips panel.

Av grahnen
Skrivet av Jazz 1-up:

Olyckligt för dig att du kastar pengar i sjön.

Om du stänger av gsync och kör med ulmb istället på en ips panel för att minska motion blur. Kastar du fortfarande pengar i sjön då. Eller ips paneler kanske inte lider av motion blur?

Av grahnen

Skulle inte denna vara 120hz och inte 144hz?

Av grahnen
Skrivet av Malkan:

Har inte märkt av någon felaktig pixelmappning.

Skrivet av jonas1972:

Min funkar perfekt,nästan får jag erkänna allt är kanon men jag har sett en liten vit pixeljävel nästan mitt i skärmen.

Jag tycker det är märkligt att ni inte upplever detta som jag hade problem med. OBS Det är en stor skillnad i att inte ha problem eller inte störas av problemet. I båda fallen är blir jag lite avis =). Som även nämnts tidigare så visar sig dessa linjer enbart vid snabba rörelser under en kort stund.

http://i59.tinypic.com/35cgdcn.jpg

Av grahnen
Skrivet av Mocka:

Har försökt skriva till supporten men de bekänner inte problemet. Känns som det är första och sista gången jag köpte en ASUS produkt.

Caroline pratade jag med flera gånger via telefon och hon var väldigt behjälplig och väl införstådd i att skärmen har problem, Jag fötstår att hon numera kanske tycker att jag drar detta onödigt långt. Men att svara i alla trådar utom den här blir väll lite konstigt. Jag har inte denna skärm längre men det finns fler kunder man behöver ta hand om, så hur de tänker vet jag inte riktigt.

Av grahnen
Skrivet av Prophet^:

haft min sen november, hoppades att asus fixat sin skit då jag så gärna ville ha 1440p och 144hz.. jaja

Med risk för att jag får kritik eller blir kallad för rättshaverist igen, men du får gärna ta upp dina problem i denna tråden http://www.sweclockers.com/forum/146-asus/1351979-asus-rog-sw... . Det är väll rätt uppenbart att asus struntar i den tråden och svarar på allt annat, men ändå.

Av grahnen
Skrivet av Umbrellas:

Bara en korkad människa skulle göra det. IPS till spel är problematiskt eftersom du har högre inputlag.

Utöver det, om du absolut måste ha IPS, så är denna skärm bättre:

http://www.pcper.com/news/Displays/CES-2015-ASUS-MG279Q-27-25...

Exakt samma specs men till ett pris på ca 500 dollar(vilket brukar bli 5000 kr i svenska riksdaler).

Alltså 3000 kr mindre. Dock är det adaptive sync men som artikeln påpekar, så kommer det inte att hindra dem med AMD-kort.

Igen bara korkade människor skulle betala 3000 kr extra istället för en annan skärm med exakt samma specs. Om du har NV kort... skyll inte på mig att du köper GPUer från giriga tillverkare. Enjoy your 3.5 VRAM! (Och att betala 3000 kr extra för att Nvidia vill ta betalt för en teknologi som finns att få gratis)

Samma? Är inte acer's ips 144hz 4ms med ulmb och gsync medans asus är 120hz 5ms freesync. Sen vet jag inte om jag tror att det är samma då nvida har gjort ett utalande om mjukvaru gsync för laptop och hårdvaru till premium skärmar. Då mjukvaru inte var lika bra. Sen kanske det är skitsnack.. men det får tiden utvisa.

Rättelse om ips, tft central säger såhär om acer skärmen: " While the press release mentions IPS as the panel technology, we expect this to be based on the AU Optronics AHVA panel (IPS-type) we discussed back in September. Not to be confused with their similarly named AMVA technology (VA-type), this panel technology is for all intents and purposes the same as LG.Display's IPS technology, in all but the name."

Av grahnen
Skrivet av makn:

Hej!

Nu när jag startar skärmen så flimmrar den inte i 144hz. Texten är inte blurrig heller då det hänger ihop.

Dock är texten blurrig i 120hz..

Vad nu?

Jag skulle tro att scalern har tagit skada pga av överhettnings problem. Då nvidias scaler används oavsett om du har gsync på eller inte.