Inlägg

Inlägg som Haibane har skrivit i forumet
Av Haibane
Skrivet av Jonas79:

Tycker själv att detta är en stor miss då dom flesta ligger på 65 mm som är lite bättre.

2 mm bredare hade inte gjort hela världen och skulle vara ett stort argument mot Dan A4SFX som en annan valde.

Även Silver chassin är enormt populärt i Sverige så detta är en rekommendation att fixa.

Tror många som mig också saknar montering för 2.5" SSD utan Tophats så om man vill köra vattenkylning så behöver ej lagring vara ivägen för detta.

Annars bra genomtänkt chassi väldigt likt Dan A4SFX fast med mer val med Tophats konstruktionen

Storage compatibility 3 x 2.5" SSD/HDD + M.2 står det på Louqe's hemsida. Detta för Ghost S1 (XS) vilket är chassit utan top-hats... Så nog går det in 2.5" diskar alltid...

Av Haibane

@PaChalski: Jag har backat med tre chassin, #81 Super early bird och #3 Early bird duo. Chassit ser fantastiskt ut och kommer göra sig perfekt i hem kontoret där jag och flickvännen har våra desktops. Det tredje chassit skall till en god vän.

Jag har ingen erfarenhet av kickstarter då detta är det första projekt jag backat. Men ni nådde 20-25% på ett dygn så det ser okej ut? Er största konkurrent Dan-Cases skickade ut tidiga exemplar till recensenter, är detta något ni funderat på? Eftersom ni är Stockholmsbaserade, kan ni inte kuta över till SWEC kontoret och låta Jonas leka lite med prototyp-chassit?

Av Haibane
Skrivet av GilbertG:

Ledsen om jag kvaddar partyt, men jag förstår verkligen inte poängen med detta. Den enda skillnaden mot DAN A4 SFX är att det går in högre kylare, vilket i och för sig är en väldigt bra skillnad, men that's it. Smålådorna runtom ser jag inte poängen med. Externa hårddiskar finns sedan länge.

Kolla in NCASE M1 och DAN cases A4 SFX

Ja du missade verkligen poängen. Bättre kylning ÄR poängen med chassit. Stock går det in högre CPU kylare, med L top-hatten får du in vattenkylning och något större grafikkort går att klämma in. Ghost S1 är PRESTANDA orienterat medan Dan-Cases' A4 enbart satsar på formfaktor. TROTS detta är Ghost s1 inte större än Dan-Cases' A4 (Förutsatt att volymen mätts på samma sätt).

NCASE M1 är nästan dubbelt så stor... Är man ute efter ett sff chassi som inte tummar på prestanda så är valet uppenbart.

Av Haibane
Skrivet av andreas_dock:

Äntligen! Jag kommer försöka backa.

Dock tyckte jag mig läsa att tidigare backare har 35-40% rabatt på retail enligt kickstarter sidan, här på Sweclockers så benämns dock riktpriset till ~ 2500kr inkl moms.

Kollar man på kickstarter nu är det andra vågen som gäller, 1750kr och då med 40% rabatt från vad de skulle kostat. Dock så läggs 200kr på så slutpriset blir ~2000kr och då skiljer det inte längre några 35-40%.

40% off på 2500kr = 1500kr

Mjaaa, vet inte riktigt vad jag skall tycka om det där faktiskt.

Jag vet inte vart SWEC har fått riktpriset från, men om det stämmer så borde de helt klart se över
procentsatserna de presenterar.

Skrivet av rgro:

Vad är skillnaderna mellan detta och Dan's A4? A4 "v2" lär ju gå på Kickstarter igen senare under maj månad.

En gissning från min sida är att Dan-cases kommer fortsätta fokusera på formfaktor och användarkomfort (i.e ljudnivå etc).
Ghost s1 satsar mer på prestanda med plats för bättre kylning och har expansionsmöjligheter för mer lagring alternativt AIO
vattenkylning. Sedan är Dan-cases tyskar, LOUQE är svenskar vilket jag tycker är kul .

Skrivet av robbankentor:

Visst ser det fint och funktionellt ut, men 2500:- kommer det aldrig vara värt. 1000-1200:- kanske.

Och detta baserar du på? Hittar du ett chassi som har liknande funktionalitet, materialval och design för dryga tusingen kan du peka mig dit. För att få lite perspektiv på priset, Dan's A4 kostade 250 euro för lådan och 20 för frakt i derass kickstarterkampanj. Ingdera av dessa chassin massproduceras då marknaden för chassin med extrem formfaktor är ganska liten.

Av Haibane
Skrivet av femkantig:

köp inte kabel från ebay (fick en felkopplad molex därifrån en gång) eller deltaco då (tack webhallen för den usla dvi-kabeln jag köpte för många år sedan)? lätt att kolla med en multimeter som tur är

Här i tråden har vi faktiskt kommit fram till att Deltaco (I alla fall deras DP-kablar) är bra skit.

Av Haibane

Jag gjorde nyss en kort jämförelse mellan Kabeln från Kjell och Company (https://www.kjell.com/se/sortiment/dator-natverk/kablar-adapt...) och deltacos variant (https://www.webhallen.com/se-sv/datorer_och_tillbehor/134208-...).

Vad jag kan mäta med min nyinköpta hobby-multimeter är de elektriskt ekvivalenta i.e det finns ingen koppling mellan pin 20 på kontaktdonen. Så det verkar som om Kjell och Company faktiskt tog åt sig av kritiken och sedan problemet uppdagades har de tydligen åtgärdat det.

Av någon anledning verkar deltaco kabeln jag köpte ändå stabilare, problemet har bara gjort sig påmind en gång under 2 timmar användning... problemet är alltså inte löst men betydligt mindre påträngande. Börjar faktiskt misstänka utgången på arbetsdatorn, tyvärr har jag ingen annan DP-skärm att undersöka med hemma. Återstår att se om det finns en att åtgå på jobbet.

Av Haibane

Köpte mig samma kabel som OP talade om i öppningsinlägget: https://www.kjell.com/se/sortiment/dator-natverk/kablar-adapt... . Sladden var tänkt till min arbetslapptop när den åker med hem.

Upplevde direkt problem med min skärm som funkat utan problem i drygt 2 år. Arbetsdatorn tappar spontant kontakt med skärmen och hamnar i någon obehaglig loop där kontakt etableras för att sedan 1-sec senare tappas igen.

Köper med mig en motsvarande deltaco kabel och en multimeter för att göra lite mätningar på Kjell och Company kabeln. Om det visar sig vara kabeln så är det ju skandal att de inte tagit tag i detta problemet än.

Av Haibane

16 GB HBM2.... låter billigt

Av Haibane

Taget ur patch notes:

"Known DirectX 12 issue:
- There is a known bug that causes some very high end cards to regress relative to DirectX 11. This bug is being addressed by the development team."

Det är med största sannolikhet nvidias kort de talar om. Bättre att SWEC väntar med att göra testet tills detta är patchat.

Av Haibane

Vilken upplösning och vilka spel talar vi om i ditt fall?

Av Haibane

Låt Inet bygga datorn, hädelse för många men för folk med mer pengar än tid är det givet. Bra blir det också...

Av Haibane

Vad handlar allt gnäll om att Pascal klockar dåligt? Förvisso är det förvånande att eftermarkadskylarna inte löser biffen men tittar man krasst på vilka frekvenser som uppnås ligger Pascal ~300Mhz över stock, helt i linje med Maxwell.

Av Haibane

@Kalium:

Jag beställde min O2+ODAC från headnhifi och ber man dom så kan de skicka prylarna från Tyskland och då försvinner allt strul med tull etc.
Extremt trevliga och tillmötesgående och grejerna låter riktigt bra med mina Beyerdynamics DT990.

Av Haibane
Skrivet av Zotamedu:

Fast 386 hade stöd för FPU men den låg utanför processorn. Räcker det att en FPU är närvarande någonstans i systemet för att det ska bli en kärna? Eller var 386 inte en "general purpose CPU" enligt dig?

http://4.bp.blogspot.com/-ew2U7GTuA9c/UQmGA8hbWJI/AAAAAAAAAeo/g3Mq694IGwA/s1600/IMG_2369.jpg
AMD 386 till vänster och FPU till höger.

Du svarade inte heller om ARMs NEON SIMD räknas som FPU och därmed en kärna. Räknas det som kärna om man kan köra flyttal i mjukvara istället eller måste det vara specifikt hårdvarustöd? Idag är ju stödet för vektoroperationer viktigt och FPU blir mer en del av en större vektorenhet. När kommer det krävas stöd för AVX och liknande för att det ska vara en kärna?

Detta är jävligt knepigt och det hela bottnar i vilket beteende man förvätar sig av en "kärna" t.ex vilken sorts last som kan köras på den. Jag antydde det i mitt tidigare inlägg men var inte tydligt i min formulering. Med det synsättet så är en 386 mycket fullgod kärna om kör program som stödjs av processorn. Förhoppningsvis så kan all last som processorn sades kunna hantera i marknadsförningen i praktiken att köra på den. Således behövs inget stöd i hårdvaran för en viss typ av beräkning sålänge befintlig mjukvarulösing klarar av att köra lasten. Det kommer gå långsammare, men det finns inget som fysiskt hindrar kärnan från att exekvera koden.

Ytterligare ett beteende som förväntas av en kärna är viss självständighet. Varje kärna i äldre liksom nya processor hämtar instruktioner från en eller flera strömmar och har resurser att exekvera dessa. Hur denna exekverning sker, dvs i hårdvara (externa acceleratorer) eller mjukvara är irrelevant. Utan krav på självständighet så blir t.ex varje kärna i Intels core arkitekturer defakto två kärnor (Hyperthreading). Varje processor som stödjer temporal multithreading en many-core (lika många kärnor som trådar).

I Bulldozer så KAN inte 8 kärnor köra alla typer av flyttalsberäkningar samtidigt och mig veterligen ingår dessa beräkningar i vad processorn skall klara av.

Av Haibane
Skrivet av Yoshman:

Grejen är att det är ett krav att trådar som delar CPU-kärna potentiellt kan köra samtidigt (d.v.s. avancera sin respektive instruktionspekare samma klockcykel) för att de ska få kallast SMT. Så ur den aspekten är inte en CPU-tråd i en AMD modul mer "riktig" kärna än en CPU-tråd i Intel HyperThreading. Om man har flera CPU-trådar som alla har egna register men där bara en CPU-tråd rent tekniskt är aktiv vid varje enskild CPU-cykel så är det inte SMT, då är det "temporal multithreading" (något som i praktiken är meningslöst i en CPU för skrivbordet, men är användbart i vissa serverlaster).

Nästa steg är att OSet utför hoppet mellan trådar, då är det bara helt vanlig multitaskning och kräver ingenting från CPUn (redan gamla Amigan kunde ju göra detta på en Motorola 68k).

Du har rätt, jag blandade ihop SMT och temporal multithreading. Det var ett tag sedan jag läste om detta. Likväl så hade ju Bulldozer "SMT" approach vissa meriter eftersom heltals resurserna var dedikerad till varje tråd. Sen kommer jag inte ihåg exakt hur pipelinen i "kärnorna" såg ut så att det kan fortfarande vara så att intels SMT lösning i slutändan presterar bättre även för heltal. Vill dock minnas att Bulldozer presetade jämnt eller t.o.m bättre än Sandy Bridge i laster som passade den.

Skrivet av Zotamedu:

Intels 386 hade alltså noll kärnor och sedan fick 486 en kärna? Eller ja, vissa var då fortfarande noll eftersom det fanns 486 utan FPU. Definitionen av kärna har väl aldrig varit särskilt tydlig.

Är en Cortex A5 noll-kärnig om man väljer bort FPU-delen? Vad händer om man lägger till NEON SIMD istället?

https://www.google.se/maps/place/442+70+K%C3%A4rna/@57.844062...

Skrivet av Ratatosk:

Intels 386 saknade FPU, hade den 0 kärnor?

Försöker du köra flyttal på en processor som inte har en FPU så har man inte så stor nytta av den kärnan? Bulldozer är ju ment som en "general purpose CPU" och faktum är att flyttal förekommer i dessa arbetslaster och då kan bara fyra kärnor användas sammtidigt. Du har alltså mer eller mindre en fyrkärnig processor med fyra heltalsacceleratorer. Bulldozer är inte en octacore mer än vad en fräsig mopedbil är en bil.

Vad gäller äldre processorer utan FP eller ISA extensions så blir det faktiskt lite knepigt. Med reservation för viss bakåtkompabilitet så hade det varit svårt att köra dagens arbetslaster på äldre processorer. Kan man då säga att dessa har fullt funktionsdugliga kärnor? Vi får nog helt enkelt vänta på att domslutet som förhoppningsvis specificerar EXAKT vad en kärna är och inte är.

Av Haibane
Skrivet av Yoshman:

@Zotamedu har redan rätta den uppenbara vurpan i ditt resonemang här, finns ju rätt många CPU-designer utan flyttalsdel. Fram till och med 386 var ju flyttalsdelen en separat krets även för x86.

Personligen tycker jag AMDs modulkoncept rätt uppenbart är en form av SMT.

SMT är hyfsat väl definierat, att kunna hantera flera trådar per CPU-kärna är inte tillräckligt för SMT. T.ex. så klassas inte SPARC T1/T2 som att ha SMT, trots att de kunde ha fyra trådar aktiva per kärna. De implementerade i stället en flertrådteknik som kallas temporal multithreading.

En "riktigt" multikärnig CPU kan inte heller klassas som SMT då ett krav är att vissa beräkningsresurser ska delas.

AMD ville själva kalla sitt koncept för CMT (Cluster based MultiThreading), men en modul uppfyller alla krav för att kallas SMT.

Ja jag uppfattade också att Bulldozers modulsystem var AMDs försök att efterlikna SMT. Intressant med bulldozer var ju att
båda "kärnorna" kan köras sammtidigt sålänge de inte vill komma åt den delade flyttalsenheten. Arkitekturen fungerar ju bra i
laster som inte är flyttalsintensiva och går att parallellisera bra.

Skrivet av skruvis:

Standarden som beskriver hur en riktig kärna ska vara uppbyggd utan att länka till hur andra bygger sina kärnor eller vad som tycks/tror etc.?

Du kan läsa massvis med white-papers om ARM och Intel processorer och se en trend att sedan 386 som Yoshman nämnde så är det extremt vanligt att x-antal FPUer finns integrerade i pipelinen som en beräkningsenhet.

Jag är faktiskt ganska kluven i frågan och ser gärna om du har något intelligent motargument som kan få mig att ändra uppfattning :).

Av Haibane
Skrivet av Zotamedu:

Så processorer utan en FPU har inga kärnor alls?

Bra fråga. Om processorn är ment for generella beräkningar så hade jag nog svarat nej,
den har inga riktiga kärnor. Dock så håller definition av en "kärna" på att luckras upp lite
av intressanta nya ideer som heterogeneous muticores.

Av Haibane

Per definition skall en processorkärna ha minst en ALU och en FPU för att räknas som en fullgod kärna. Varje bulldozer modul har en FPU, i.e två kärnor delar på en FPU. Detta betyder att
om en flyttalslast körs på modulen kan enbart en av kärnorna använda FPUn vilket jag tror:

"Genom det här förfarandet kan inte kärnor i en modul arbeta självständigt, vilket påverkar prestandan negativt och gjort att bolagets åttakärniga processorer inte kan utföra åtta instruktioner samtidigt och oberoende."

syftar till.

Rätta mig gärna om jag har fel Yoshman!

Enligt mig ligger det alltså något i stämningen, men det skall bli intressant att se hur AMD och målsägande bygger sin aragumentation och vem som vinner i slutändan.

Av Haibane
Skrivet av Haibane:

http://s11.postimg.org/9pnts7on3/Screenshot_3.jpg

Ok.

Edit: Vet inte varför bilden blir så liten, men här är i alla fall en länk till den: http://postimg.org/image/9pnts7on3/

Oavsett om det visar sig att alla parter haft exakt samma förutsättningar så är ett spel inte direkt något urval man kan dra några slutsatser från. Innan vi har en 10ish titlar så är detta inte ett pålitligt test av vem som har bäst dx12 prestanda.

Fick detta svar:

Skrivet av skruvis:

Tur du tillför något nytt!

Ditto.

Men för att förklara för dig som inte hängde med, jag påstod att spelet var optimerat för AMD hårdvara och fick mothugg med att alla tillverkare haft lika goda chanser. Att spelet har AMD loggan på sig kanske kan visa på annat?

Av Haibane
Skrivet av baldViking:

Båda har haft access till spelet lika länge och Nvidia har varit en del i utvecklingen av spelet.
http://oxidegames.com/2015/08/16/the-birth-of-a-new-api/

Givetvis kommer prestandan vara ohygglig i en gameworks-titel för AMD.

Det existerar ingen bugg och MSAA fungerar likadant som det gör i DX11 enligt utvecklaren.
http://oxidegames.com/2015/08/16/the-birth-of-a-new-api/

http://s11.postimg.org/9pnts7on3/Screenshot_3.jpg

Ok.

Edit: Vet inte varför bilden blir så liten, men här är i alla fall en länk till den: http://postimg.org/image/9pnts7on3/

Oavsett om det visar sig att alla parter haft exakt samma förutsättningar så är ett spel inte direkt något urval man kan dra några slutsatser från. Innan vi har en 10ish titlar så är detta inte ett pålitligt test av vem som har bäst dx12 prestanda.