Inlägg

Inlägg som jockebq har skrivit i forumet
Av jockebq
Skrivet av Ratatosk:

Knastrandet är ju läsningen från disk, svårt att helt eliminera detta, men med en SSD cache borde problemet minska högst betydligt, kraven på en 7200 borde också minska med en SSD som diskcache, det blir ju snabbt i alla fall.
Vad jag skulle göra om jag använde en SSD som diskcache, vore att ge den en rejäl overprovisioning, för att få bibehållen prestande vid hård användning, kanske så mycket som halva disken.

Sant, men samtidigt har jag flera diskar som inte knastrar ett dugg (gamla Samsung-HDD tex.). Så det verkar finnas undantag. Så svårt att hitta information om detta, då jag endast hittar db-mätning på diskarna, knastrandet behöver ju inte låta högt men kan vara störande ändå.

Av jockebq
Skrivet av Paddanx:

Ahh juste, mitt fel, smart reponse heter den nu för tiden
Du behöver först få systemet i RAID läge och lägga in ev drivare.
http://www.overclock.net/t/1227636/how-to-change-sata-modes-a...
https://downloadcenter.intel.com/download/25165/Intel-Rapid-S...
När det är klart så kör du setupRST filen från länken ovan, och den kommer installera Intels drivare (om du inte behövt det innan) samt Intels RAID mjukvara.
När det är klart så startar du om och då behöver du sätta in SSDn.

Sen följer du detta: http://www.pcworld.com/article/248828/how_to_setup_intel_smar...
(fortsätt efter bilden, med Intel Rapid Storage Technology)
Allt är GUI guide baserat så det är enkelt att göra. Kom bara ihop min rek på ca 50GiB storlek på din 80GB enhet, så du får bästa av både prestanda och minskar slitage.

Finns 2 skrivlägen, Enhanced och Maximized. Skillnaden är att Maximized använder din SSD som skrivcache också.

Eftersom SSDn kommer snabbt ha mappstruktur, mest använda blocks mm som cache så räcker 5400/5900 RPM långt och bra. Undvik gärna dock en som spinner ner hela tiden, typ WD green. (annars får du modifiera den till att inte parkera). Då du annars kan får vänta på att den ska spinna upp ibland. Intels mjukvara brukar sätta det till att inte spinna ner, men vissa diskar gör tyvärr det ändå (pga FW inställning).

Jag själv kör på allt från 64GB Agility 3 till 32GB Kina SSD saker, och det fungerar bra. Det enda är kanske att du får testa om SSDn klarar av 4k skrivningen bra, om du väljer maximerat läge. Kina SSDn för mig klarar det inte utan kör Enhanced istället, men Agility 3 disken gör Maximized utan problem och får kanon bra värden. Oavsett så klarar alla av dem av normala "Enhanced" läget, dvs läs cache läget.

X25-M är gammal, men 5-6k IOPs är fortfarande enormt mycket snabbare än vilken mekaniskt disk du än har. Tittar man där på en gammal recension så är 4k prestandan långt före alla HDD, tom 2HDD i RAID 0.
http://www.legitreviews.com/the-intel-x25-m-80gb-solid-state-...
Så den SSDn lär göra en bra skillnad med skrivningar av små filer, men dens 80MB/s skrivning kommer ju begränsa om du skriver stora filer, då sekv brukar HDD idag skriva fortare.
Spel mm skriver dock sällan mer än 80MB/s sekv... utan ofta är det steam som ska ladda ner i några MB/s (beroende på din lina) och sen packa upp det till en annan fil. Detta blir slumpmässigt jobb och då är SSDn IOPs styrka bra att ha.

Oavsett vilket läge du väljer så kommer spelen laddning av tex spel att snabbas upp till din SSDs nivå rätt fort. Brukar ta lite tid första och ibland andra gången (om cachen redan är full och den ska byta ut, precis som Seagates SSHD gör) för den måste läsa det från HDDn, men efter det så går det snabbt, och dens block algoritm fungerar mycket likt Seagates inbyggda, så den cachar kanske inte en hel 20GB spelfil, utan de blocks av den som läses mest, vilket är den bästa lösningen. Sen räcker ju 50GB cache betydligt längre än 8GB för Seagates disk.

Angående RAID-läge, påverkar detta min systemdisk (Samsung 840 Evo) som har Windows på sig om jag ändrar till RAID i Bios? Så att jag inte förstör något, har aldrig pillat med RAID förut, så kanske är en idiotisk fråga.

Med tanke på att X25-M skriver långsamt som du sa (80mb/s), är Enhanced mode bättre än Maximized?
Och med tanke på att den inte är så snabb jämfört med andra SSD så kanske jag drar nytta av en 7200rpm ändå?

Av jockebq
Skrivet av Ratatosk:

Intel Smart Response verkar vara SSD caching.
https://www.google.se/?gws_rd=ssl#q=Intel+Smart+Response
Ja, det gör det.
Det räcker bra med en långsammare och tystare disk, undrar ändå inte om Seagate SSHD 2TB är på 7200 rpm.

Ja, har läst på lite och det är det @Paddanx menar.
Låter bra, då kommer den gamla SSDn till nytta också!

Jo, Seagates SSHD är på 7200rpm.

Jag vill hitta en disk på 2TB som är helst 7200rpm, gör inget om det låter lite, bara det är ett konstant ljud och inte knastrande när den används. Klarar inte av knastrandet av gamla diskar som söker!
Några rekommendationer? Svårt att köpa och testa detta!

Av jockebq
Skrivet av Paddanx:

Finns 2 sätt att göra denna cache, och den blir lik en SSHD. Bästa lösningen är utan tvekan Intels Rapid Response, men den kräver stödet i moderkortet. Om du har moderkort med Z .. 7 eller H .. 7 så går det vill jag minnas. Z68 var första modellen som fick detta, så 70-80-90 eller 100 serien.
Vad den gör är en typ av RAID lösning där den använder SSDn som cache för de blocks som används mest på HDDn, precis som Seagates lösning, men istället för 8GB SSD så kan du ha upp till 64GB. Jag brukar rekommendera att använda mellan 50-75% av SSDn för det så att SSDn inte slits hårt och kan bibehålla prestandan, då TRIM inte kan användas (pga det är blocks, ej filer). I ditt fall blir det väl ca 38-56GiB eller så effektivt utrymme. 50 hade nog blivit bra mellan nivå.

Om du saknar intel moderkort med denna funktion så är andra sättet via cache mjukvara. Tyvärr så kostar dessa och de billigaste är nog VeloSSD för ca $10, och den fungerar okej, men behöver ställas in rätt för att fungera bra. Använder den själv dock till spel HDD på en dator och saker laddas typ i SSD hastighet, om det väl har lästs in tidigare. Så den fungerar, men Intels lösning är bättre. Annars är det typ samma princip där du offrar 50-75% av utrymmet (den föreslår en storlek åt dig som brukar vara bra).

Jag har och använder båda dessa sätt, och kan intyga att de verkligen gör skillnad mot en ren mekanisk disk.

@lennartstek Seagates HDD anser jag sämre, på alla sätt. Både då 8GB inte räcker till mycket, du måste köra deras HDD och deras system. Det finns bra alternativ, och Intels är utan tvekan 10x bättre, både då du kan sätta i vilken SSD du vill, samt att du kan sätta i vilken HDD du än vill. Bara en gammal Agility 60GB som sitter hos en vän gör att han inte ens behöver titta på SSD, och den sitter för både system och spel mot en 1TB HDD.

Åh, detta låter klockrent.
Jag har ett Gigabyte GA-Z97MX-Gaming 5 moderkort, hittar dock inget om Intel Rapid Response när jag söker på det. Du kanske tänker på Intel Smart Response?
Då är nästa fråga, räcker en gammal Intel X25-M SSD till för att göra nytta som cache-disk?

Och sist då, bör jag fortfarande köpa en 7200rpm disk även om jag har en SSD som cache? Eller räcker det med någon 5900rpm/5400rpm? För jag behåller gärna en så låg ljudnivå som möjligt, samtidigt som högsta möjliga hastighet.

Tacksam för hjälpen jag får!

Av jockebq
Skrivet av Superlight:

En WD Black är optimerad för bara prestanda (inte mot ljudnivå). Jag rekommenderar WD10EZEX på 1TB istället. Den är definitivt tystare.

Vilken av den du rekommenderade och SSHDn är bäst då?

Skickades från m.sweclockers.com

Av jockebq

@Paddanx:
Det visste jag inte ens att det var möjligt.
Jag har faktiskt en Intel X25-M 80GB över. Är den tillräcklig för att använda som cache till en 2TB disk?
Hur fungerar detta?

Jag har som sagt OS på en Samsung 840 Evo. Och vill ha en 2TB disk för Spel. Hur kopplar jag en 80GB SSD till detta?

Är det negativt att köpa en SSHD då? Kanske bör skaffa en vanlig disk istället?

Av jockebq

@Paddanx:
Ja, läste mig till det också, att WD Black låter rätt mycket. Enligt de recensioner jag hittar så är Seagate SSHD en av de tystaste 7200rpm diskarna som finns.
Egentligen så stör det mig inte om disker låter lite (monotont ljud), men om den knastrar och håller på fram och tillbaka så klarar jag inte av det. Speciellt efter att ha vant mig vid SSD.
Här är ett test på ljudnivå:
http://techreport.com/review/25425/seagate-desktop-sshd-2tb-h...

Känns som att man inte kan få den tystaste disken som finns om man vill ha 7200rpm (vilket jag antar är ett krav i stort sett)?

Av jockebq

Seagate SSHD vs WD Black 2TB?

Hej,

Står och väljer mellan dessa två:
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=2125323
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=2254627

Har en Samsung 840 Evo som systemdisk (samt de spel som får plats).
Men nu har jag inget utrymme kvar över huvud taget.

Var nära på att köpa en 1TB Samsung 850 Evo, men insåg att jag inte vill lägga 3000kr för att lagra spel.

Här är några av spelen jag har:
BF4
GTA V
CS:Go
Assetto Corsa
Project Cars
Dirt Rally
och många fler.

Om jag lägger BF4 och GTA V på SSDn, kanske CS:Go, kommer det duga med en av dessa diskar för övriga spel?

Vill ha den tystaste av dessa diskar då datorn är i sovrummet, och vad jag förstår så är Seagates SSHD tystast, och även snabbast enligt tester, samt billigast.
Men förstår jag det rätt så drar man endast nytta av SSHD om man har den som systemdisk?

Tanken är att byta min 840 Evo mot en 850 Pro vid tillfälle, känns som en bättre investering än att köpa en 1TB 850 Evo.

Tacksam för snabb hjälp!

Av jockebq

Köp en sån här: http://www.amazon.com/Coolerguys-100-240v-Molex-Power-Adapter...
och en fläktkontroller samt vanliga datorfläktar.
Komplettera med ett master+slave-grenuttag och koppla TVn eller förstärkaren till master, fläktar till slave. Slå på TVn så startar fläktarna, slå av TVn så stängs fläktarna av.
http://www.kjell.com/se/sortiment/el/el-produkter/starkstrom/...

Har så i min TV-bänk, funkar klockrent!

Av jockebq
Skrivet av kinnunen4321:

Är inte säker men har för med att det har att göra med cool'n'quiet (AMD) eller speedstep (Intel) eller att fläkten är inställd på auto.
Du har inte testat att avaktivera funktionen?
Vad har du för moderkort?

Skickades från m.sweclockers.com

Har Gigabyte GA-Z97MX-Gaming 5. Vart hittar jag denna funktionen?

Av jockebq

Fläkt till radiator med stabilt varvtal?

Hej,

Har denna vattenkylningen med den tillhörande fläkten: http://www.enermax.com/home.php?fn=eng/product_a1_1_1&lv0=49&...
Fläkten är inställd på lägsta läget (med en switch på fläkten) 600-1300rpm.
Har prövat alla inställningarna i BIOS för att få den att ligga på samma varvtal vid liten belastning.

Problemet jag har är att den ökar i varvtal varje gång man öppnar ett program (kan vara Chrome eller liknande). Detta gör att det blir ett jobbigt och svajigt ljud när den ökar och sänker varvtalet.
Har hellre en fläkt som ökar i varvtal när man drar igång något krävande.

Tror problemet är att den har sin egen inbyggda styrning? Stämmer detta?

Om jag köper denna istället: http://www.inet.se/produkt/5322328/corsair-air-series-sp120-q...
Kommer jag få samma bekymmer med att den varvar upp och ner vid minsta belastning?

Tacksam för hjälp!

Av jockebq

Lägga till bluetooth-headset till Samsung Smart TV?

Hej,

Har en Samsung UE55ES7005U Smart TV. Den har blåtand inbyggt (fick med Samsung's BT-tangentbord och det fungerar bra). Men jag kan inte lyckas para ihop min Sony SBH-20 med TV'n.

När jag går in i inställningar så finns det möjlighet att para ihop Tangentbord samt Mus.
Sen finns något som heter SoundShare, detta har jag slått på. I samma meny finns Samsung Audio Device List.
Denna verkar inte söka efter enheter över huvud taget, istället är det en lista för eventuella Samsung-enheter.

Om jag förstår det rätt så kopplas Samsungs egna produkter ihop med TV'n genom att en Popup-ruta dyker upp där man godkänner parningen. Detta är inget som är möjligt med produkter som inte är Samsung vad jag förstår?

Hittade detta:
http://www.tomsguide.com/answers/id-2449750/stream-samsung-sm...

Var inne i Service-menyn och såg till att allt med BT var på, tex. BT_AUDIO_ON_OFF, allt detta var redan påslaget.

Menyn han hänvisar till "menu>sound>speaker settings" kan jag inte komma åt, den är helt grå, kan det bero på att jag har en optisk kabel ikopplad till receivern?
Vet ni om det finns möjlighet att lägga till BT-enheter under denna menyn?

Kan inte på något smidigt sätt rycka ur den optiska kabeln eftersom den hänger på väggen.

Tacksam för svar, måste lösa detta. Värdelöst av Samsung om man har Bluetooth och inte ens tillåter andra enheter än sina egna!

Av jockebq

SSD/SSHD eller HDD för spel?

Hej,

Har en speldator med en 250gb Samsung Evo SSD, på denna har jag Windows samt de spel som får plats. Tyvärr är den helt full nu och jag behöver mer utrymme (lagrar all media på en server i nätverket).
Behöver en disk till för endast spel och kan inte bestämma mig om jag ska vänta till Black Friday och slå till på en SSD på 500gb eller om jag skall köpa någon SSHD eller vanlig HDD.

Vad rekommenderar ni?

Spelen jag spelar är, GTA V, Battlefield 4, Fallout 4 (snart), Assetto Corsa, Dirt Rally, WoW etc.
Drar jag någon egentlig fördel av att ha dessa spel på SSD?

Om en vanlig hdd räcker till så vill jag ha en 7200rpm som är så snabb som möjligt men ändå knäpptyst, klarar inte av diskar som knastrar.
Vilken rekommenderar ni?
Är denna bra: http://www.inet.se/produkt/4304618/seagate-desktop-sshd-1tb-5...
Står 5900rpm i rubriken men 7200rpm i specsen, så vet inte vad den har egentligen.

Tack!

{{ Gå till inlägget för att se omröstningen }}

Av jockebq

Logitech Harmony Ultimate

Elgiganten säljer den för 1390kr
http://www.elgiganten.se/product/ljud-bild/tillbehor-ljud-bil...

Nästa på prisjakt tar 2190kr
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1837708

Av jockebq
Skrivet av FlashTec:

Tack för tipset, visste inte ens om att det fanns något liknande. Men känner den av om man ställer tvn i standby eller måste man göra en regelriktig avstängning för att få den att fatta vad som händer?

Det fungerar utmärkt med TV'n i standby, just den jag länkade har jag själv. Och det finns ett litet vred som du kan ställa känsligheten på den. Så om TV'n drar lite i standby så reagerar den inte på detta.
Väldigt enkel lösning som är billig och fungerar klockrent!

Av jockebq

Beställ en LED-slinga på ebay/aliexpress och en strömadapter som driver detta.
Köp ett master/slave-grenuttag ( http://www.kjell.com/sortiment/el/el-produkter/starkstrom/ene... ). Sätt TV-n i Master och LED-slingan i slave. Nu slås LED-slingan på så fort TV'n startas.

Av jockebq
Skrivet av Kindh:

http://i.imgur.com/RWIPFd7.png
http://i.imgur.com/OGHlv5D.png

Kan det finnas någon lösning i den drop menyn? Nu är ju min låst då jag är på jobbet och inte hemma så kan inte kolla själv.

Nej tyvärr, denna drop menyn finns inte när man inte har något lösenord.
Har testat att sätta lösenord och välja Kräv lösenord: "Aldrig", men det biter inte ändå, och jag tvingas skriva in lösenord.

Av jockebq
Skrivet av Kriddezor:

Tjena!

Gå in på regedit om de finns till plattan.

gå till HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon

ändra AutoAdminLogon till 1

Starta om.

Fungerar inte. Detta är samma sak som att göra: Kör -> netplwiz -> Kryssa ur "Användare måste ange användarnamn och lösenord för att använda denna dator".

Jag behöver aldrig göra något när jag startar datorn, då loggar den in automatiskt utan att jag måste trycka på Logga in.
Men när jag har den låst (i viloläge) så måste jag först swipa bort låsskärmen, och sen trycka på Logga in (trots att jag inte har något lösenord).
Denna inställningen gör tyvärr ingen skillnad alls!

Av jockebq

Som jag skrev i mitt inlägg så är denna inställning redan gjort i Energialternativ.
Ingen skillnad som sagt!

Av jockebq

Är detta någon speciell Spotify-applikation du använder? Eller har du bara bytt ikonen? För mitt Spotify är standardikonen (liten) i en stor ruta.
Samma med spelen, det är små ikoner i en stor metro-ruta.