Inlägg

Inlägg som jockebq har skrivit i forumet
Av jockebq

Känns som att något hände när jag fick bild och den bad mig återställa BIOS till defaults eller senast fungerande settings. Kunde inte göra detta då den inte svarade på tangentbordet. Så jag tvingade fram en avstängning. Efter det har jag inte ens fått bild...

Skickades från m.sweclockers.com

Av jockebq
Skrivet av Commander:

Nu har jag inte lekt med deras fläktmjukvara men om den sparar till BIOS så kanske den blivit korrupt vilket kan förklara dött moderkort. Kanske testa att flasha BIOS med en ny rom från en USB sticka. (Många moderkort har recovery, ta en titt på manualen).

Angående fan headers och pumpar ingen aning, jag har som vana att bara koppla till nätdelen direkt och bara koppla PWM till fan headern, men jag kör bara custom loops som oftast har starkare pumpar, inte lekt med stänga system alls.

Kan inte flasha nytt BIOS då jag inte ens får bild?
Och den har dubbla BIOS och ska enligt manualen byta till backupbios om den inte bootar. Så inget jag kan göra antar jag?

Skickades från m.sweclockers.com

Av jockebq
Skrivet av str8forthakill:

@JoQ:
Det syftar på moderkort som har detta
http://i.imgur.com/maqhDNX.jpg

Moderkort har haft två fan-headers till CPU-kylare ett längre tag då towerkylare oftast har två fläktar, en push och en pull, eller en push och en i mitten som gör både och. Med Z170 moderkort introducerades(afaik) en tredje kontakt som heter PUMP och är specifikt designad för pumpar.

Det står inte i vattenkylarens manual att det är krav på det? Står att det fungerar med både 3 och 4 pin.
Spelar det ngn roll ens, kan det ens ha förstört hela mitt moderkort? Ett år har jag kört såhär, enda jag har gjort nu är att testa fläkrkurvor.

Skickades från m.sweclockers.com

Av jockebq

Här är en sida i manualen för vattenkylning en:
http://imgur.com/jY4WhiU

Skickades från m.sweclockers.com

Av jockebq
Skrivet av str8forthakill:

@JoQ:
Kan du citera exakt vad som står? afaik näms inte pump någonstans, enbart fläktar.
http://i.imgur.com/Jnj8LGb.png

Då har jag missförstått det, men det står ju Watercooling CPU fan header, om det nu syftar på att man ska ha en fläkt inkopplad där, vad är CPU_fan till då? Förstod det som att CPU fan är vattenkylningens fläkt och CPU opt till pumpen, det har som sagt fungerat så i ett år tills jag pillade i gigabytes fläktmjukvara?

Skickades från m.sweclockers.com

Av jockebq

https://youtu.be/gm9AzoNuXEA
Så här gör den vid boot, första sekunden så snurrar alla fläktar och vattenpumpen, sen slocknar några fläktar och vattenpumpen och kommer aldrig igång.

Skickades från m.sweclockers.com

Av jockebq
Skrivet av Commander:

Kortstlöt antar du menar pinnarna med jumpern? I varje fall, hur länge var den utan batteri och jag antar att den inte var kopplad till strömmen under tiden? Jag skulle gissa att det kanske är XMP som bråkar, testa ta ut en sticka.

Skillnad kan det vara. Vanlig fläktkontroller men förmodligen har de dragit på hur mycket ström man kan dra från den utan att bränna moderkortet. Finns begränsningar hur mycket du kan dra från en fan header, pumpar kan komma över detta.

Ja precis, även tagit ut batteriet i 20 min, självklart var nätkabeln ur.
Har bara en sticka, och har testat den i alla portar.
Testade även att boota utan ram över huvud taget. Då beter den sig likadant fast rebootar automatiskt efter 5 sek. Med ramminne i så håller den på förevigt.

Okej, men jag följde ju instruktionsboken och kopplade mig på CPU_opt. Har fungerat i ett års tid, enda jag har gjort är pillat med gigabyte system info vviewer i fläktkurvor.

Skickades från m.sweclockers.com

Av jockebq
Skrivet av Lastviking:

Du ska ABSOLUT INTE montera pumpen in på moderkortet...då riskerar något att gå sönder den ska monteras på en kabel från nätagget.

I moderkortets manual står det att man ska använda CPU_opt till vattenpump.

Skickades från m.sweclockers.com

Av jockebq

Nu startar inte ens datorn längre. Jag har gjort två saker precis innan det hände, aktivera XMP i BIOS, har Corsair Vengeance DDR3 2400mhz och har alltid kört med detta aktiverat innan. Och jag installerade fläkt programmet, Gigabyte System Information Viewer, nu är det bara CPU-fläkten som snurrar, ingen bild, ingenting. Fick upp, restore to BIOS defaults men mitt tangentbord reagerade inte så kunde inte gå vidare. Stängde av datorn och resettade BIOS genom att ta ut batteriet och kortsluta cmos. Får ingen bild, den bootar inte och endast cpu-fläkten och grafikkortets fläktar snurrar.
Har testat utan grafikkort, samt flyttat mitt ram-minne till alla platser.

Har slut på idéer nu!?

Skickades från m.sweclockers.com

Av jockebq
Skrivet av klirre:

Låter ungefär som problemen jag hade plus lite till... Håll dig borta från mjukvaran, koppla pumpen på CPU_OPT och ge den fullt ös konstant. Det är ditt enda val om du tvunget vill driva den via moderkortet.

Problemet är att det inte går att ge den fullt ös konstant i BIOS. Finns Normal, Silent och Manual, varav manual fortfarande är PWM-styrt 0.75xPWM, 1.25xPWM etc.
Så hur jag än gör så varvar pumpen upp och ner med alla bios-inställningar. Riktigt dåligt tycker jag!

Av jockebq
Skrivet av klirre:

Jag har då aldrig fått den att fungera, har provat vid flera tillfällen. Mjukvaran "fungerar" om du ställer in en kurva och trycker apply, men bootar du om går fläkten efter bios-kurvan igen. Då var jag tvungen att gå in i EasyTune igen, flytta en punkt på kurvan, trycka apply och vips följde fläkten rätt kurva igen.

Just nu går mina fläktar enligt "normal" i bios, allt annat gör att mina Noctua NF-A14 inte vill starta när datorn är kall.

Mitt moderkort står i sig, kan ju vara där problemet ligger också, men troligtvis är det mjukvaran som jävlas.

Testade igår, fungerar lika dåligt för mig.
Jag ställde in Normal i bios, ändrade i System Information Viewer till fast rpm. Fungerade bra, tills jag startade om.
Nu startade inte datorn över huvud taget, fick försöka starta upp den 10 gånger innan den bootade över huvud taget.

När den väl kom igång så va den tillbaka som den var innan jag ändrade i Gigabytes mjukvara.

Så det verkar fungera väldigt dåligt!

Av jockebq
Skrivet av Paddanx:

Okej.
Jag har spenderat en timme eller så nu, forskande i detta och detta fel beror på något mellan Samsungs Magician mjukvara och Intel RST drivrutinen pga RAID läge. Troligen är det för ny version av något som inte känner igen den andra (är tydligen något som hänt sedan flera år tillbaka och iaf ver 4.0 av Samsungs mjukvara i olika omgångar när ena uppdaterat och andra inte)

Det ska gå, och det har gått förr, och troligen är det något mellan dem i just senaste versionerna. Vad du skulle kunna göra är byta versioner på dem. Det mest troliga är att du måste nergradera Intels Drivare då den inte tillför så mycket nytt, vilket kan vara lite komplicerat, men det ska gå, speciellt eftersom Windows 10 hade drivare också. Men du kan troligen testa äldre version av Magician också, dock antar jag att det är RAPID du är ute efter?

Tittar man på denna sida:
https://downloadcenter.intel.com/product/55005/Intel-Rapid-St...-
så är där både en 14.0 och en 13.6 version längre ner som är mer nog nya för att du ska få full funktion av cachen, fullt stöd för ditt moderkort och förhoppningsvis få Magician att samarbeta.

Vad du behöver göra är, först o främst... ta backup på allt på den 3TB (om något viktigt ligger där). Det ska inte bryta det, för det ligger på BIOS nivå, men för att vara på säkra sidan.
Ladda ner dessa 14.0 och 13.6 versioner och sen avinstallera nuvarande Intels RST mjukvara och drivare. Starta om och den ska gå tillbaka till MS drivare. Sen testa 14.0 och se om magician slutar bråka.

Mest troligen ligger felet i Samsungs mjukvara, då jag ser att de har svårt att få full Windows 10 kompatibilitet tydligen. Finns några trådar både i forum och på nätet med folk som har problem med det, hela vägen sen preview versionen i början på året. EVO diskarna verka dessutom vara mer känsliga för RAID (om de ska fungera med mjukvaran).

Om du inte bryr dig om RAPID funktionen så avinstallera bara Samsungs mjukvara tills de släpper en ny. Din SSD kommer fungera som den ska utan den. Men annars får vi försöka hitta versioner som vill samarbeta.

Extremt tacksam för din hjälp!
Jag gjorde så att jag avinstallerade Magician så länge. Gillar inte det programmet alls. Men hoppas det kommer en uppdatering som rättar till detta problem.
Känns som man behöver Magician för att minska problemen med 840 Evo (degraderingen).

Återigen, tack för all hjälp!

Av jockebq

Ja, den sitter i CPU_OPT. Och pumpen låter hemskt på full speed. Standard-läget är Normal och då varierar den i varvtal. Plus att det står ju att den är till för vattenpumpar också.

Ja, Gigabyte's mjukvara är värdelös, men får testa den och se om det fungerar.

Av jockebq
Skrivet av Sarynoth:

Nu vet jag inte hur inställningarna ser ut för detta MOBO men information om vad det är för vattenkylning mer än "billig" uppskattas och kan hjälpa till.

Enermax LIQMAX 120S
http://www.enermax.com/home.php?fn=eng/product_a1_1_1&lv0=49&...

Av jockebq

4 pin vattenpump, fast rpm i bios?

Hej,

Har ett Gigabyte GA-Z97MX-Gaming 5 moderkort och en billig vattenkylning för CPU. Den inbyggda pumpen går på 4 pin på moderkortet. Men den varierar konstant i rpm och detta hörs tydligt.
Vill fixera varvtalet till ett fast rpm men lyckas inte. Kan ställa det till Normal, Silent och Manual, varav manual är 0.75, 1.0, 1.25... av PWM-värdet. Hur jag än gör så varierar den varvtalet, bara att den går på lite lägre rpm med vissa inställningar.

Hur gör jag?

Av jockebq
Skrivet av Paddanx:

Tyvärr vet jag att Samsung Magician inte alltid gillar RAID lösning, men detta låter mer som att den fått fel i sina hårdvaru-pekare. Vi får försöka rensa gammal installerad hårdvara, om vi ska få den att samarbeta.

Börja med att avinstallera Magigican igen, och ta bort allt du kan hitta från den i sin gamla mapp mm. Sen följer vi denna guide:
https://support.microsoft.com/en-us/kb/315539
(vet att den är till XP, men det är samma lösning på Win 10)
Använd inte fix-it, utan den manuella Workaround lösningen i 6 steg.
Skillnaden är att du i steg 1 (pga Win 10) gör detta genom att högerklicka på startmenyn och välja "kommando prompt (admin)".
Sen fortsätt med 2.

Det vi ska göra är att hitta dina gamla AHCI enheter om de finns kvar och ta bort dem.

Efter steg 4 så bör du se all hårdvara som någonsin varit inkopplad (glöm inte att du måste ev göra "NOTE" delen), och där bör finnas en kategori som heter diskenheter. I den ska du leta efter "enheter med halvgenomskinlig ikon". Dessa är borttagna enheter, och du kan då välja den, och tryck "del" på tangentbordet och ta bort dem.
Skulle du mot förmoda råka ta bort en enhet som fortfarande finns, så är det ingen fara, den kommer installeras igen vid omstart. Därför vill jag också att du tar bort Samsung disken, även om den är "aktiv", så att den installeras om.

När du är klar så gör steg 5. och 6. och sen starta om datorn så ska den installera om disken rätt, och sen kan du pröva Samsungs mjukvara igen.

Vet också att Samsungs magician har varit bråkig med Windows 10 ibland och de lär behöva göra en 5.0 för att få rätta på det sista problemen.

Det kan ev hänt att RAID omkopplingen har bytt ordningen på diskarna, och vi måste då flytta dem så att Samsungs mjukvara blir nöjd, (Windows och boot skiter normalt i det, men man kan behöva peka om BIOS boot delen bara).

Tack för dina välskrivna inlägg! Följde detta till punkt och pricka, tog bort alla "genomskinliga" enheter under Diskenheter samt den som inte var genomskinlig av Samsung-disken, behöll Intel SSDn och WD Red (icke genomskinliga). Startade om och installerade Magician.
Samma fel direkt :/
Och som sagt, tittar jag i Magician så dyker alla tre diskar upp (som Samsung 840 Evo's).

http://i.imgur.com/238g11m.png

På bilden har jag valt WD Red disken, syns på Free space.

Hur gör jag för att testa ditt andra förslag?

Tack!

Av jockebq
Skrivet av Paddanx:

Du måste ändra RAID läge för hela datorn, även din 840 och Windows. Jag gav dig länk på hur du kan göra det utan att behöva installera om, bara att välja den som du har (troligen AHCI) och följa guiden att byta det till RAID.
Får du BSOD vid boot, så byt tillbaka i BIOSen bara så får lösa det på annat knep.
Du måste oavsett ändra den register inställningen först i Windows, sen byta i BIOS.

Du kan alltid ändra läget i efterhand, så jag hade prövat maximerat läge först. Som sagt, din SSD har betydligt bättre små-fil skrivning än alla HDD, och det är där du som mest behöver prestandan. Och som sagt även om du fått tag i en 15k RPM HDD så hade ändå din gamla SSD varit snabbare på 4k, så jag hade nöjt mig med 5x00 RPM.

WD Red kan nog vara en bra lösning för detta, både då den har RAID läge fördelar (inga viloläge mm) samt att den är ganska tyst även från min erfarenhet med NAS.

Just den Samsung 3TB disken hade jag nog undvikt. Du kan ju börja med att läsa omdömena på prisjakt du själv länkade till, då många av dem inte ens håller garantitiden. http://www.prisjakt.nu/produkt.php?o=984882
Lagringsföretag har typ samma statestik på just den enheten.
http://techreport.com/news/27697/latest-backblaze-reliability...
Just "ST3000DM001" disken bör man fullständigt undvika. Deras 4TB disk ska dock vara bättre och de ska ha en nyare 3TB ST33000651AS som ska vara okej.

Nu har jag köpt disken och kört igång det. Verkar fungera bra! Lyckades smidigt ändra till RAID trots att Windows 10 redan var installerat.
Har dock ett problem.
Samsung Magician gillar inte RAID verkar det som.
Har ju en Samsung 840 EVO som systemdisk och nu när jag startar datorn så får jag en varningsruta varje gång:

http://i.imgur.com/2gZfXnZ.png

Verkar som den tror att det finns två diskar med samma namn.
Kollar jag i Magician så finns det en dropdown med tre identiska 840 Evo, fast om jag klickar på dem så kommer jag till min 3TB WD Red och min Intel SSD.
Något är konstigt.

Har testat senaste Magician 4.9 (avinstallerade gamla först och gjorde en ny installation).

Av jockebq

Avskräckt av Seagate nu efter lite läsning, finns bra mycket fler dåliga diskar än bra verkar det som!
Slår till på en WD Red 3TB.

Av jockebq
Skrivet av blackeagle:

Jag har den 3TB Seagaten och den är väl lika tyst som min WD Green 5400rpm antar jag, mina chassifläktar låter mer än bägge i af, och då är det stora 200mm-fläktar som snurrar på låga varv

Jag råkade dock som en del andra ut för HD-felet som var på de modellerna och fick den utbytt tidigare i år. Den nya har funkat bra sen dess dock, så jag antar att det var några batcher i början som de hade mest problem med.

Det är väl ingen större prestandaskillnad längre på 7200 och 5400/5900rpm-HDDs. Så länge man lägger de mest intenstiva spelen på SSD, så är det nog ok med vilket som för resten. MMO är ju det som drar absolut mest nytta av SSD, eftersom den laddar in filer löpande medan man spelar.

Samma sak med SSHD, det verkar inte bli någon jätteskillnad när det är såpass liten del SSD, så jag skulle antagligen köpt 3TB Seagaten, för att den är billigast.

Okej, men hur är Seagate'n när den läser och skriver? Mycket knastrande? För om det enda som hörs är det spinnande ljudet som är konstant så försvinner det bland fläktljudet. Bara jag slipper knaster.
Det är ju billigare, och snabbare, så svårt att motivera WD Red.

Av jockebq

Ursäkta trippelposten.
Står nu mellan dessa två diskar ihop med min Intel X25-M som cache-disk:
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1335006
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=984882

WD Red snurrar i 5400rpm och är tyst enligt recensioner, och snabb för att vara en 5400rpm-disk.
Seagate Barracuda är snabbare på i stort sett allt och billigare, men låter desto mer enligt vad jag kan hitta.
2TB går också bra, men prisskillnaden är så liten mellan 2 och 3tb att det känns onödigt att inte köpa 3tb.

Så hjälp mig ta detta beslut? Tack!