Inlägg

Inlägg som MaloW har skrivit i forumet
Av MaloW
Skrivet av Patrik356b:

Eller TamperMoey/GreaseMonkey och

Jag körde det ett par veckor, men var tvungen att hitta nya script hela tiden för dom slutade funka när Google ändrade saker på sin sida. Addonet är bättre för det uppdateras säkerligen.

Av MaloW
Av MaloW
Skrivet av immutable:

Alldeles för sällan. Använder Bitwarden och slumpmässiga lösenord överallt så någorlunda säker bör man ju vara

Vad menar du med alldeles för sällan? Kör du Bitwarden med slumpmässiga lösenord så finns det väl ingen anledning att hålla på att byta dom om dom inte blivit läckta?

Av MaloW

Ynkligt. 2022 -> 2025 är ju inte bättre än Intel, som t.ex. har Socket 1700 2021->2024. Hade hoppats på mer än så, där var redan en massa strul med AM4 och hur dom försökte döda gamla chipsets, jag hade hoppats på att dom kunde gå ut med mer klara mål för AM5, och köra på den tills 2026-2027 i alla fall, och garantera att chipsetsen hänger med också, då hade dom haft en edge över Intel man kan räkna med.

Av MaloW
Skrivet av medbor:

Men är inte hela blå-bubbel-diskussionen bara ett bra sätt att hitta rötäggen med? Ingen normal människa bryr sig

För en vuxen funkar det så, för unga som blir mobbade p.g.a. det funkar det inte riktigt så dock: https://www.wsj.com/articles/why-apples-imessage-is-winning-t...

Det är liksom svårt för en 15-åring som blir utfryst och inte får vara med i klassens chat-grupp att bara säga "huh rötägg allihopa" och sen fortsätta genom skolan utan vänner.

Av MaloW
Skrivet av Icetec:

Som sagt, så länge alla kärnor är likvärdiga får de kallas precis vad som helst för mig. Det är just att det är en mix av kärnor med olika egenskaper och prestanda som gör att det, i dagsläget, inte är någon bra kombination med virtualisering eftersom det inte finns någon scheduler inblandad som kan hantera det. Kör man en sån CPU i Windows 11 så är det säkert toppen, men det är ju inte allas use case som ser ut så. Därav min besvikelse att de inte kan fortsätta leverera CPUer som bara kör "P-cores" för de som vill ha det. Men jag antar att Intel de facto inte hade klarat av att sälja en CPU med 12 kärnor/24 trådar utan att den hade brunnit upp med tanke på hur mycket ström de redan drar.

Men man kan ju hoppas att stödet för att mixa olika kärnor kan komma in i VM-världen innan jag måste byta upp mig av prestandaskäl. Annars får man väl spara ihop pengar och köpa en rackserver och sätta i garderoben.

E-cores är inte mycket ström-effektivare än P-cores, så 12 P-cores hade inte varit några problem. Men för 99.9% användare är 8P+16E bättre, bara för att du tillhör dom 0.1% så betyder inte det att det är "trams" att mixa kärnor.

Vad är det för stöd du saknar i virtualisering för mixade kärnor förresten? Jag har aldrig stött på ett problem med det.

Av MaloW
Skrivet av Dyluck:

Nästan inga nackdelar utom att dom är rejält slöare. Lite mindre än 50% prestanda jämfört med en P-core.
Gillar tanken med E-cores för bärbara, men vill inte ha dom i närheten av en desktop som inte har begränsad till strömtillförsel.
Amd kommer med Zen 4c, men till skillnad från att spara ström handlar det om att få plats mer fler kärnor på samma yta.

Du har helt missförstått E-cores, dom är inte direkt strömsnålare än P-cores (sett till prestanda). E står för efficiency, och med efficiency menas yta. Du får 4st E-cores på samma yta som en P-core. Och 4 E-cores utpreseterar en P-core rätt rejält. Så om vi tar en 14900K som exempel med 8 P-cores och 16 E-cores, så om du vill ta bort E-coresen så hade du haft 12 P-cores istället. En CPU med 12 P-cores presterar identiskt med en som har 8 P-cores när belastningen är upp till 8 trådar. Mellan typ 9 och 16 trådar så vinner CPUn som bara har P-cores, men sen när du använder mer än 16 trådar så vinner CPUn med E-cores. Så nackdelen med dessa hybrider är när man använder specifikt mellan typ 9 och 16 trådar. Den stora majoriteten av use-cases för användare använder dock antingen mindre än 9 trådar, eller använder oändligt många trådar. Program som specifikt utnyttjar mellan 9 och 16 trådar är väldigt ovanligt. Därför har en sån här mix av P-cores och E-cores nästan inga nackdelar.

Strömsnåla kärnor introduceras som en tredje typ av kärna i nästa generation Intel Laptops, då kommer du ha P, E och LP cores.

Av MaloW
Skrivet av Icetec:

Om alla cores är E-cores är väl alla cores lika gärna P-cores? Och absolut, så länge alla processorkärnor är likadana och ger samma prestanda får man kalla dem vad man vill.

Nej, P-cores är med Raptor Cove arkitekturen och E-cores är med Gracemont arkitekturen. Det är helt olika kärnor, och ger olika prestanda. En CPU med bara P-cores ger bra low thread-count performance men dålig multi-thread performance. En CPU med bara E-cores ger low thread-count performance men dålig multi-thread performance. En mix som vi ser i dagens Intel CPU ger det bästa av båda världarna typ. Men när det kommer till Threadripper och Epyc så är det oftast just mutli-thread man är ute efter, så bara E-cores är en rimlig approach där.

Av MaloW
Skrivet av Icetec:

Jag vill gärna ha riktiga kärnor både till min maskin och den/de virtuella maskiner den kör. Känns ju lite overkill att i framtiden behöva gå på typ en Threadripper för att inte behöva köra en maskin på handikappade dvärgkärnor.

Haha Threadripper kommer säkert också gå över till denna typen av approach, skulle inte förvåna mig om Threadripper enbart kör E-cores i framtiden. Att du har en irrationel rädsla för en mer effektiv uppsättning av kärnor gör inte att det är bättre. Med tid kommer du också förstå att E-cores är nice.

Av MaloW
Skrivet av Icetec:

Är det här tramset med P/E-kärnor kvar för att stanna även i framtida generationer? Måste man hoppa över till AMD om man vill ha många kärnor där inte hälften är handikappade?

Det är inget trams, finns typ nästan inga nackdelar. AMD kommer börja med det i framtiden också.

Av MaloW

Golvet är allt en seriös spelare behöver för att ställa datorn på.

Av MaloW
Skrivet av Swedishchef_90:

Juridiskt känns det inte som det.
Det skulle vara om MS får kalla fötter

MSFT gick precis med på att öka break-up feen från $3b till $3.5b och $4.5b i Augusti och September när dom förhandlade förlängningen med ATVI, så det tyder på att MSFT verkligen inte har kalla fötter utan är bestämda på att ro detta i hamn.

Av MaloW

Enda anledningen att ha en platt skärm är om du är flera som använder den samtidigt (typ en TV i vardagsrum). Annars är välvd alltid bättre, slipper distortion vid kanterna pga. betraktningsvinkel och du har samma avstånd (eller mindre skillnad i alla fall) från alla pixlar så dom uppfattas som lika stora.

Av MaloW
Skrivet av DasIch:

Tror det blir 5760*5496 i 120Hz, eller vad Quest 2 nu får för upplösning med 1.5x skalning.

Borde bli 5496x2880 med 1.5x skalning för en Quest 2.

Av MaloW
Skrivet av serafim:

Nåja, om man räknar lite på det så ser man att det inte är sant annat än under mycket lösa tolkningar. Tar vi ett chip från 1982, Intel 80286, så hade den en transistortäthet på 2730 transistorfunktioner per mm2. Med en dubbling vartannat år får vi år 2022, 40 år senare, 2730x220=2862612480 men transistortätheten för Apple's M1 Ultra som kom 2022 har en transistortäthet på 135633551 vilket man i den refererade tabellen avrundat neråt till 135600000 vilket ju bara är något under 1/20 av den täthet man borde haft om Moores lag skulle gälla strikt, så om man säger att den s.k. lagen gällde för den processorn har man en väldigt välvillig tolkning av Moores lag. Eller så har den "saktat ner" och det ganska ordentligt.

Transistortäthet är också irrelevant för Moore's Law. Det som är relevant är antalet transistorer. Jag förstår inte hur så många kan ha fel uppfattning av vad Moore's Law betyder, den är rätt simpel, och bara en snabb googling bort.

80286 hade 134k transistorer, 134000*2^20 = 140509184000, att jämföra med M1 Ultra's 114000000000, så där ligger M1 Ultra lite bakom. Men 80286 låg faktiskt före Moore's Law, om vi tittar 11 år tidigare på 4004'an så borde 80268'an haft 101823 transistorer, och M1 Ultran räknat därifrån borde haft 106769548827, vilket är lite mindre än vad den har. Så huruvida vi exakt träffar Moore's Law beror lite på vilken start-punkt man väljer, man oavsett så hamnar vi tillräckligt nära för att Moore's Law absolut fortfarande är vid liv.

Av MaloW
Skrivet av medbor:

Det var ju helheten:
Transistordensitet (bromsat in)
Kostnad (helt stannat och börjat öka)
Prestanda, klockhastighet (nästan helt stannat)
Energieffektivitet (bromsat in kraftigt)

Att säga att lagen lever är totalt felaktigt

Intel själva trodde ju på 10+ GHz redan 2005 baserat på lagen som den var formulerad då. Så lagen har varit omformulerad och ändrad länge och mer än en gång

Prestanda, klockhastighet och energieffektivitet har absolut ingenting att göra med Moore's Law, och Kostnad är bara relevant intra-node.

Moore's law levde 2022, t.ex. Apple's M1 Ultra uppfyllde transistor-kravet. Vi får se om det kommer något 2023/2024 som fortsätter uppfylla lagen, men än så länge är den absolut inte död.

Av MaloW
Skrivet av NoSkills:

...
TLDR: Fuck mobilspel, låt M$ köpa skiten, befria Blizzard spelen då de uppenbarligen är vanvårdade, gg go next.

Återigen presenterar du bara en massa personliga åsikter. ATVI borde lägga ner för du tycker inte om dom, vi har fattat det. Samtidigt går ATVI hur bra som helst enligt en ny rapport från igår, med ökad förtjänst inom samtliga av deras större spel-titlar, vilket rimligen borde betyda att det finns gott som spelare som gillar dom. Så fortsätt du att ha dina åsikter där borta så fortsätter jag leva i verkligheten här istället.

Av MaloW
Skrivet av NoSkills:

Nej, det är du som övertolkar den och tar det lite för ordagrant. Man tappar inte 55% utav sina MAU's och inbillar sig att läget och ryktet är i behåll... oavsett hur mycket du gillar att spela något dom producerat.

https://www.statista.com/statistics/1234240/activision-quarte...

Av MaloW
Skrivet av NoSkills:

Du övertänker det här något enormt.

Acti-Blizz missköter sina största IPs något enormt, och det finns nog fan inte många som konsumerar deras största IPs och tycker de gör ett särskillt bra jobb. Det är skillnad på att tycka "ja men det här är lite kul ändå" och faktiskt göra ett bra jobb, båda är inte ömsesidigt uteslutande, och bara för att nånting är "lite halvkul" så betyder det inte att det lever upp till sitt fulla potentialt.

Acti-Blizz gör ett skitjobb med CoD, WoW, Diablo, Starcraft, och i princip alla deras feta IPs (förutom typ Candy Crush... vars enda syfte är att bedra folk) - och ja, cyniskt sagt så är det bättre att låta det självdö än att låta konsumentera bedras om och om igen och att skiten mjölkas i all oändlighet. IPena har enorm potential som är bortkastat i Acti-Blizz händer.

Och det hade varit en jävligt skön "breath of fresh air" att se vad Microsoft kan göra med IPena - om du frågar mig, så kan det omöjligt bli sämre.

Du presenterar din personliga åsikt som någon form av fakta. Min erfarenhet är raka motsatsen. Är ATVI perfekta? Självklart inte. Skulle det bli bättre under MSFT? Ja, jag kan nog hålla med om det. Men är ATVI så kassa att dom borde lägga ner? Självklart inte.

Av MaloW
Skrivet av NoSkills:

Hypotetiskt. Det skulle vara ett bättre utfall än att hålla på som de gör nu.
Det hade både varit mer rättvist mot deras IPn samt för deras konsumenter.

ATVI har en otrolig massa konsumenter som har kul med deras produkter och IP. Det hade varit bättre om alla dom fick sina favorit-spel berövade från sig bara för att du tycker det hade känts bra?