Inlägg

Inlägg som MaloW har skrivit i forumet
Av MaloW

Det viktiga för mig är att ha stöd för mina armbågar. Har aldrig haft några problem hemma där jag sitter i hörnan av ett hörn-skrivbord vilket gör att båda mina armbågar kan ligga på bordet. På jobb har jag bitvis haft raka skrivbord där jag inte kunnat ha stöd för armbågarna och då har jag börjat få musarm efter några månader och varit tvungen att sluta använda musen eller använda vänster-handen för musen.

Av MaloW
Skrivet av Gainsgoblin:

Som sagt tidigare, bara för att tre människor spelade en battle royale mod i arma så betyder det inte att det var mainstream.

Det var PLAYERUNKNOWN som skapade modden, som tack vare succén av modden gjorde tillräckligt av ett namn för sig själv för att kunna göra PUBG, och det var verkligen inte bara 3 personer som spelade det.

Av MaloW

Originalet, Arma 3 BR. Apex är best om man bortser från Arma 3 BR då det är rätt dött: http://battleroyalegames.com/servers/

Av MaloW

Jag har kört på min X34'a i något år nu, och tänkte bara dela med mig av min erfarenhet av curved. Min X34 har en rätt mild kurva, 3800R, vilket betyder att om jag sitter 3.8 meter från skärmen så är det som om den är helt rund som en cirkel runt mig. Jag sitter ungefär 40-60cm från min skärm, och trots att det är en IPS-panel så påverkas bilden av betraktningsvinkeln längst ut på vänster och högersidan. Om jag sitter i mitten så blir till och med ungefär 5 pixlar osynliga för mig längst ut på sidorna på grund av betraktningsvinkeln. Jag kör ofta 2 separata fönster snappade till vänster och höger så att dom tar upp halva skärmen var, men jag har märkt att jag fysiskt förflyttar min kropp höger och vänster så jag sitter mer rakt framför det fönstret jag jobbar med för att just motverka dom negativa aspekterna pga. betraktningsvinkeln.

Samtidigt så har jag aldrig upplevt något negativt med kurvan. Vissa pratar om att om man sitter i Photoshop osv. så är det svårare att se om linjer är raka, men det gör jag aldrig jag. Därav känns kurvan på skärmen helt naturlig och inget jag märker i någon negativt form alls direkt. Så enligt min erfarenhet är curved bara positivt, och just på grund av betraktningsvinklarna så kommer nog min nästa skärm vara ännu mer curved.

Av MaloW

@ImFoze Det är väldigt personligt så det är svårt att säga om du kommer märka någon skillnad, vissa personer märker inte ens skillnad på 60hz och 120hz. Jag gick själv från en 120hz 1080p skärm till en 100hz ultra-wide 3440x1440 skärm för något år sen, och jag märkte helt klart skillnaden på 20hz, även om den inte var så stor. Min nästa skärm ska helt klart bli 120+hz igen. Du kan testa att sätta din nuvarande 144hz skärm på 120hz och se hur mycket skillnad du märker då. Om du inte direkt märker någon skillnad på det så finns det ingen idé för dig att betala extra för 165hz.

Av MaloW

Om du kan vänta på 9700K så hade jag gjort det. Om du har tänkt att behålla din nuvarande skärm ett tag framöver hade jag kört på ett begagnat GTX 1080, allt annat känns overkill om du inte är väldigt sugen på att vara bland dom första med RTX och DLSS i dom få titlar som kommer stödja det. Och sen uppgradera GPUn när du köper en ny skärm som kräver en bättre GPU för att driva (2160p/60hz+ eller 1440p/120hz+).

Av MaloW
Skrivet av elklazor:

Mängden kärnavfall som världen måste förvara vare år är enorm

Fel, mängden är faktiskt riktigt liten. Allt kärnavfall som Sverige producerat genom tiderna får plats i en enda gympahall.

Jag brukar länka den här till folk som inte förstår hur litet problem kärnavfall är: https://www.reddit.com/r/AskReddit/comments/7v76v4/what_is_so...

Av MaloW
Skrivet av ClintBeastwood:

Jag är faktiskt nyfiken på vad deras överraskning kan vara. Dåligt med (seriösa) gissningar i tråden också. Jag hade gärna gett en gissning men vet i fan vad det kan vara överhuvudtaget.

Finns en möjlighet att det bara är lanseringen av 1100-serien som är överraskningen, VDn för Nvidia gick ju ut för ett par månader sen och sa att 1100-serien var "långt iväg", och det spekulerades mycket kring att han sa så för att hålla försäljningen uppe av 1000-serien för att förhindra massa osålda kort pga. krypto brytningen som tappade profitability. Så "SURPRISE", det var inte "långt iväg" trots allt, här är 1100-serien, är ju en möjlighet.

Av MaloW
Skrivet av Pie-or-paj:

Bra argumenterat, var precis detta jag var ute efter att få förklarat. Du har övertygat mig! Tack!

Av MaloW
Skrivet av Pie-or-paj:

Och så, mer moderna tekniker som gör HTTPS snabbare än HTTP:
HTTP2 går endast över TLS och eftersom HTTP2 stödjer flera samtida request över samma TCP koppel + har kompaktare headers så är nästan alla sidor snabbare med bara HTTP2 trots en extra round trip då du eliminerar TCP slow start för request efter stylesheets, javascript och bilder. Läs mer om HTTP2 här om du är intresserad: https://developers.google.com/web/fundamentals/performance/ht...

Det är ju inte HTTPS i sig som är snabbare då, det är ju HTTP/2. Och HTTP/2 funkar visst det utan TLS, det är bara det att alla stora browsers har gått ut och sagt att dom inte kommer tillåta HTTP/2 utan TLS.

Skrivet av Pie-or-paj:

Moderna CPUer har stöd i hårdvara för att kryptera så det kostar ingen extra CPU-tid. Och även om de inte haft det är modern hårdvara så snabb ändå att den kostnaden skulle vara trivial jämfört med nätverket även om man sitter på samma LAN som servern.

CPUs har absolut specifika instruktioner för att hjälpa till att snabba upp kryptering, men som jag har förstått det så kostar fortfarande CPU tid att utföra dessa instruktioner. Att göra kryptering med hårdvaru stöd kräver fortfarande mer tid och ström än att inte göra kryptering alls.

Dina länkar om hur man trimmar HTTPS till att minska prestanda-påverkan var intressanta dock, men faktum kvarstår att om browsers inte hade tvingat in oss i TLS så hade HTTP/2 utan TLS varit det bästa alternativet för majoriteten av vår trafik. Även om man i dom flesta fall kan eliminera extra round-trips med TLS, så finns där fortfarande problemet med att HTTPS förhindrar viss typ av cachning och att det kräver mer energi och ström pga. att där krävs att extra instruktioner körs, både på servern och på enheter som ofta har limiterade batterier, för att hantera handskakning (även om denna kan göras parallellt med vanliga requests) och kryptering. Även om påverkan är rätt liten så blir det nog en del om man tittar på hur många HTTP requests som görs varje dag. Det känns bara så sjukt onödigt att pusha TLS så hårt när det finns uppenbara, även om dom är små, nackdelar med det för majoriteten av vår trafik. Varför tvinga allt att gå över TLS? Vad vinner vi på det?

Av MaloW
Skrivet av Pie-or-paj:

Rätt konfigurerad HTTPS är snabbare än ren HTTP och kräver inga extra round-trips.

HTTPS är säkrare, snabbare och ger tillgång till nyare webbstandarder. Det finns ingen anledning att inte använda HTTPS.

Det får du ta och backa upp med en källa. Vad jag kommer ihåg från vad jag lärt mig, och som stämmer överrens med vad jag hittar när jag googlar det, så är HTTPS helt enkelt HTTP över TLS, dvs. man blandar in ytterliggare ett protokol som kräver handshakes samt overhead, och dekryptering av data. Det är således både teoretiskt och praktiskt omöjligt för HTTPS att vara snabbare än HTTP.

Du säger att HTTPS inte kräver några extra round-trips, detta är fel så vitt jag vet, se denna för en overview av extra handshakes som tillkommer med HTTPS. Som jag förstått det så kan man skippa dom 2 första om man redan har en öppen session, men resten går inte att skippa.

Här har du ytterliggare mer info att läsa om hur HTTPS är slöare än HTTP: https://stackoverflow.com/questions/149274/http-vs-https-perf...

Av MaloW
Skrivet av MrShizzle:

Du har alldeles rätt i att det krävs extra "handshakes" vid SSL/HTTPS, men i majoriteten av alla hemsidor så motsvarar dessa extra ms i värsta fall några enstaka procents ökning i extra laddningstid. För "väloptimerade" sidor, exempelvis Sweclockers så är skillnaden minimal. Det är lite svårt att mäta då en hemsida du besöker har x antal request, en del av dessa måste göra en handshake, andra inte.

Ser man det på den "globala" hostingmarknaden så är ju det generella problemet inte att SSL slöar ner upplevelsen när du besöker hemsidor, utan det är dessa "ultimate/unlimited" paket, "shared hosting" och framförallt alldeles för dåligt/inte alls optimerade hemsidor.

Just my 2 cents.

Absolut, håller med om det du säger. SSL påverkan är rätt liten, men det känns bara onödigt att tvinga på den här lilla försämringen genom att tvinga HTTPS överallt där det inte behövs. 0 fördel och liten nackdel...

Av MaloW
Skrivet av Lasse Laserman:

Om det finns massor av exempel så kan du kanske peka på i alla fall ett konkret exempel?

När jag läser Sweclockers på min telefon. På min telefon är jag aldrig inloggad, och använder aldrig forumet, läser bara nyheterna som postas. Jag skulle säga att 90% av min browser-användning har inget behov av HTTPS.

Av MaloW
Skrivet av Pepsin:

Visst det kanske är lite onödigt med HTTPS på Greta-Stinas Trädgårdsblogg (förutom när hon ska logga in och göra inlägg...), men jag tycker inte man slösar "en massa tid" på det. Tar mindre än 5 minuter att fixa LE och finns färdiga program för det både till Linux och Windows Server. Alla vettiga webbhotell borde också erbjuda cert och HTTPS.

Menade inte tid som i tiden det tar att sätta på HTTPS, utan tid i att varje HTTPS request kräver extra rund-vändor av paket. I varje enskilt fall är det rätt lite tid, men 1 miljard människor om dagen som konstant gör requests och det blir en hel del tid wasted.

Av MaloW

Jag förstår inte varför det finns ett sånt driv på att ha HTTPS överallt. Det finns massor av exempel där HTTPS är helt useless, och HTTPS är slöare och dyrare. Känns så meningslöst att slösa bort tid, energi och data.

Av MaloW

Jag tror du kan köra detta i en CMD:
mklink /J "C:\D" "D:\"

Sen är det bara att söka på C så kommer även resultat från D komma upp.

EDIT: Tror jag missförstod dig lite, mitt svar ovan gäller om du söker efter filer i utforskaren.

Av MaloW

Koppla ut hårddisken och kolla så att allt funkar att boota med din SSD. Gör det det så koppla in den igen och boota från ett Windows 7/10 installations CD/USB, och sen när man väljer vilken disk du ska installera på så formatera din hårddisk där och sen avbryt windows installationen och starta om datorn och boota på din SSD.

Av MaloW

Tror det är 10 i veckan man kan köpa.

Av MaloW
Skrivet av DunderHoken:

Vafan, "der8auer Delid Die-Mate 2" samt "Thermal Grizzly Conductonaut (5g)" blir ju 800kr...

En tub liquid metal går att köpa för ca. 100kr och räcker i flera år. Och det finns bra mycket billigare de-lid verktyg, själv köpte jag en 3d-printad BreakFree rev2 för 10eu inklusive frakt från Finland för min 7700K och den funkade perfa. Tyvärr tror jag inte den tillverkas längre, men där finns säkert många andra alternativ om man googlar lite.

Av MaloW

Hur mäter man detta? Mot vad har man 1,6Tbit/s? Jag antar att det är väldigt svårt att nå denna hastigheten i praktiken mot någon annan plats i världen pga. flaskhalsar längs vägen?