Inlägg

Inlägg som croon har skrivit i forumet
Av croon
Skrivet av Yonie:

Glukos bygger inte muskelproteiner. Däremot kan det lagras som energi i muskler.

Sen det här snacket om blodsockertoppar förbryllar mig. Det är ingen påverkande faktor, om man inte har begynnande insulinresistens eller redan är diabetiker. Däremot kan det vara hälsomässigt sämre på lång sikt med kroniskt förhöjda insulinnivåer.

Strawman. Jag sa aldrig att det bygger muskelproteiner. Du bygger inte muskler med enbart energin som du får i dig med proteinintaget. Läser du vad jag skrev precis innan om att lagra energi så slipper du säga emot något jag inte sagt.

Angående blodsockertoppar så vet jag inte heller här vad du egentligen säger emot... Påverkande faktor av vad? Blodsockertoppar är definitivt ett fenomen och att äta 100% kolhydrater i en sittning hoppas jag inte att du påstår är nyttigt? Och menar du att det inte bygger upp insulinresistans?

Av croon
Skrivet av sweboy7602:

Kontrollera ditt socker/kolhydrat intag andvänd endast komplexa
Kolhydrater samt kombinera inte fettkällor med andra energi källor
dvs kolhydrater ät ditt fett på morgonen och kvällen tillsammans med protein och fibrer eller på kvällen eller både och men se till att det går 3-4 timmar innan du äter kolhydrater då kroppen automatiskt lagrar fett om den får ett insulin påslag som är kolhydraternas främsta uppgift insulin är ett transport hormon har du fett i blodomloppet och du äter kolhydrater så lagras det direkt i dina fett depåer vilket man inte vill.
Försök att konsentrera ditt energi/kolhydrat intag till direkt efter träning eller annan hård fysisk aktivitet då du behöver fylla på dina glycogen depåer.
Lycka till

Om du förespråkar att inte äta kolhydrater alls för att uppnå ketos så kan jag väl köpa det, men att kolhydrater skulle lagra enbart fettet du äter som fett är bara fel. Intaget fett har ingen direkt korrelation till kroppsfett, liksom intaget kolesterol inte är korrelerat till uppmätt kolesterol.
Det enda som händer när du äter fett tillsammans med kolhydrater är att du sänker glykemiska indexet på det sammanlagda intaget.
Ett exempel:
Vitt mjöl har ett GI på 85.
En vetetortilla har ett GI på 30. Varför? Olja.
Om du nu vill äta kolhydrater är det således bättre att göra det tillsammans med fett för att inte få extrema blodsocker- och insulintoppar.
Insulin är lika bra på att bygga muskler som fett. Väldigt förenklat så är det enda du behöver tänka på är: har insulinet och glukoset i ditt blod några muskler att bygga eller energi att utsöndra (ie: har du tränat/varit aktiv)? Annars sparas överblivna energin som fett, men det är alltid muskelbyggnad som prioriteras först. Äter du några kilo socker så kommer du förutom övriga näringsbrists-åkommor att bygga fett, utan att äta ett gram fett. Boven i dramat är snarast kolhydraterna för att man lätt blir hungrig igen och konsumerar fler kalorier än man behöver, men att äta kolhydrater helt åtskilt från fett är båda ohälsosamt och i mina öron inte speciellt intressant som maträtt.

Av croon
Skrivet av Nioreh83:

Så du menar att vi samexisterade med dinosaurier? Så jäkla gammal är inte människan.

Sen har vi nordeuropeer utvecklat möjligheten att dricka mjölk i vuxen ålder för inte mer än 10000 år sedan. Så det är inte alls ett orimligt antagande.

Oj, nää, total kortslutning i hjärnan blev det på en faktor 500. Du har såklart helt rätt. Jag låter bli att editera för att påskina min ignorans. Alla snubblar vi ibland

Tack för rättning.

Av croon
Skrivet av Aktsu:

Jag lagar det mesta från grunden jag med, trots att jag äter balanserat, det har inget med vad man äter att göra utan med inställning. Du slipper definitivt inte alla E-ämnen bara för att du lagar maten själv, hur skulle det gå till menar du? E-ämnen är ju inte nödvändigtvis någonting farligt heller så varför skulle du vilja undvika det?

Vad är människan gjord för att äta egentligen? Innan vi började äta animaliskt åt vi mest vegetabiler. Det pratas ju även en hel del om att mjöl skall ha varit vanligt förekommande riktigt länge.

Du har helt rätt om e-ämnen, tex syre är E948, C-vitamin är E300 och lycopen (rött karoten i tomat, vattenmelon, papaja, etc) är E160d. Den generella E-nummer-fobin är ytterst fånig.

Angående "naturlig" föda så är mjöl/bröd kanske 30000 år gammalt, vilket kan låta mycket, men inte vägt mot att människan funnits i 100M år. Någon evolution på 30k år för att anpassa oss till spannmål har med all rimlighet inte skett. Uppenbarligen kan vi äta det då det varit ganska centralt i vår diet i tusentals år nu, men är det naturligt? Utan några konkreta vetenskapliga underlag så skulle jag utifrån det jag läst och erfarit säga att vi mår mycket bättre utan det. Vegetabilier och rimlig mängd kött täcker alla våra näringsbehov mer än nog.

Edit: Blev rättad av Nioreh83 om mitt ute-och-cyklar-påstående om människans ålder. 200k år ska det vara.

Av croon
Skrivet av issue:

Ska kika! Nu klassas säkert kaloriräkning som en diet, men mitt mål är att lära mig hur mycket av varje grupp (protein, kolhydrat m.m) jag kan äta för att må bra och sen fortsätta med det

Skickades från m.sweclockers.com

Angående protein:
Gammal gym-lära brukar säga ~1g protein per pound av kroppsvikt, vilket är att ta i, vilket väldigt löst brukar översättas till 2g per kilo kroppsvikt, vilket förstås blir ännu mer överdrivet.
Det finns en mängd forskning på detta, men likt all närings/träningsforskning så är det svårt att göra pålitlig statistik, både pga otillförlitlighet i rapporteringar från folk, men även i att vi är väldigt olika individer i metabollik.
Vad som är relevant att ta från detta dock är att det är väldigt liten skillnad i hur mycket protein du behöver oavsett om du tränar eller inte, och oavsett om du vill gå upp eller ner i vikt. Protein är lika viktigt i båda fallen.
Någonstans mellan 1.2-1.8g per kg kroppsvikt brukar resultaten landa på, och ingen av dem nivåerna är farliga, och går du inte över 2g/kg så är det ingen fara, men du tar inte heller någon nytta av det.

Källor:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18577776
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3701462
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16779921
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22150425

Gällande kolhydrater och fett:
Som du säger själv då du har testat (jag körde LCHF ett par år själv) så är det enormt effektivt, men rent socialt och recept- (och restaurang-)mässigt så är det väldigt svårt att hålla det för all framtid.
Att räkna kalorier fungerar också, men äter du tex enbart din TDEE i kolhydrater så kommer du vara extremt hungrig och trött och generellt må dåligt.
Det enda råd jag brukar ge om någon frågar är att den bästa dieten är den som funkar för dig.
Låt säga att hypotetiskt LCHF är den mest effektiva, låt oss sätta den som index 100, men man orkar bara upprätthålla den i x dagar, eller 50% av tiden, då är den plötsligt inte så effektiv längre. Medan att räkna kalorier och äta lite vad man vill är 70% så effektiv som LCHF, men det är en diet man kan följa "för evigt" så är det den som är den bästa (för dig).

Angående din fråga om att äta 12-1300kcal på en dag någon gång då och då, så kommer jag in på IF (intermittent fasting) som även också är populärt inom vissa kretsar, och som jag även det kört i ett par år. Istället för att fråga VAD man äter så handlar det istället där om NÄR man äter detta. Det finns givetvis olika rön även här, och det brukar landa på att i bästa fall är viss fördel med IF till att i värsta fall så är det ingen skillnad från "vanligt" måltidsschema.
Vad som dock är intressant är att TDEE är ett medel över åtminstone upp till 3 dagar, så att äta över eller under din TDEE en dag är inget problem så länge du kompenserar åt andra hållet de kommande dagarna.
Så ett TDEE på 2000kcal och äta 1200 en dag och 2800 dagen efter är inte sämre än att du kanske har lite dåliga/oreglerliga vanor, men kroppen anpassar sig till det.

Skrivet av Bärrich:

Lånar tråden lite!

Tänkte höra

när är det bäst att träna?

just nu så gymmar jag lite lätt på morgonen och ibland på kvällen

kör cardioträning

Vilka tider ger bäst effekt? kanske inte spelar nån roll?

Det är inte många faktorer som gör att kroppen vet vad klockan är, mer än sol/D-vitamin/etc. Således, tiden på dygnet spelar inte så stor roll. Som någon sagt tidigare, en faktor är när du själv känner dig starkast/mest peppad, vilket då ger bättre resultat. Det finns gamla rön som sagt att det är bättre att träna på morgonen, då man oftast har högre värden av growth hormones då och högre insulinkänslighet. Det har dock aldrig haft att göra med att det är morgon eller inte, utan snarare när du vaknar så har du inte ätit på ~12 timmar, och har således "fastat". Betänk ordet för frukost på engelska: "break fast".
Källor:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC329619/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11147801

Mitt tips är antingen att göra det innan din dags första mål och äta efter träningen, eller bara göra det när på dagen det funkar för dig. Det är magnituder mer viktigt att hitta ett schema som du kan bibehålla i längden än att försöka min/max-optimera marginalerna.

Av croon

Mm, om du nu hade den på prisjakt så är det bättre att ge prisjakt-länken som har aktuella konfigurationen.

Av croon

Taget. Såg rean men hade ju redan min Naos 8200. Den gick förstås sönder dagen efter rean.

Skickar priv också.

Av croon

Onkyo TX-SR608, Motorduk, Philips TV

Hej,

Säljer av ett par saker som inte behövs längre:

Onkyo TX-SR608:
7.2-förstärkare
Funkar kanon, säljes pga uppgradering till 2 HDMI-utgångar.
Specs: http://www.prisjakt.nu/produkt.php?e=578622
Pris: 1500kr

Philips 42" LCD-TV, modell 42PFL3405H/12
Full-HD-TV
Funkar fint, men har stängt av sig då och då. Osäker på om detta är någon HDMI-CEC-grej eller fel i TV:n. Annars utan anmärkning. Säljes pga uppgradering.
Specs: http://www.prisjakt.nu/produkt.php?e=777112
Pris: 700kr

Media Mount Cinema eScreen Electric 16:9 108'' (240x135) MOUNTCS108E
Projektorduk 108"
Motorn funkar utan problem, och i nedrullat läge stannar den där den ska (kan ställas in), men i upprullat läge så stannar den för lågt och har inte lyckats fixa detta. Elgiganten kunde inte heller vidarebefordra mig till någon support hos leverantören, så denna är för någon som är okej med att duken hänger ner lite i upprullat läge, eller som vill skruva upp den och rulla lite på rullen till rätt läge.
Specs: http://www.prisjakt.nu/produkt.php?e=1808874
Pris: 700kr

På grund av storleken på sakerna så behagar jag inte skicka något av det, och de finns således att hämta i Linköping. Hojta om ni undrar över något.

Läs hela annonsen här

Av croon

Flyttrensning: Skrivbord, 5.0-högtalare, Band Hero

Tjo,

Då vi flyttar så har det uppdagats några saker som inte behövs längre, bland annat:

Ett vitt hörnskrivbord från IKEA, minns ej modell.
Mått: 120x120, men "urgröpningen" är inte precis i mitten, så sidan till vänster om den är 60cm bred och sidan till höger 80cm. Fråga om det var för rörigt
Pris: 300kr eller bud.

En uppsättning 5.0-högtalare från Sony:
Front: 2st SS-MF315
Center 1st SS-CN190
Surround: 2st SS-SR190
Alla är specade till 8 ohms impedans, och frontarna ligger på max 150W output, centern på 100W och surround på 80W.
Funkar prima och låter bättre än de har rätt att göra.
Pris: 600kr eller bud.

Komplett Band Hero med trummor, mikrofon, gitarr + en guitar hero aerosmith-gitarr. Xbox 360-kompatibla, övrig kompatibilitet garanteras ej.
Pris: 400kr eller bud.

Allt finns i Linköping och hämtas på plats.
Annonsen ligger uppe till senast måndag.

Trevlig kväll!

Läs hela annonsen här

Av croon

Jag är ett barn (i hjärtat, 30+) av milleniegenerationen, så måste ha minst 3 uppmärksamhetskrävande saker igång samtidigt, och har märkt att cpu:n kan slå i taket när jag har tex Mad Max, Kodi och lite flash/html5-grejer igång samtidigt, eller någon kompilation/komprimering igång samtidigt. Ram räcker, grafikkort räcker (för mina behov), men cpu:n är redan klockad till 4.5. Så tänkte köra på en 6700k vid uppgradering, men om ni inte tror det ger så mycket med generationsbytet oxh hyperthreading så är det väl pengar i sjön.

Tack för svar!

Av croon

Cirkapris för att sälja begagnad dator med 2500k etc?

Tjo!

Tänkte bygga ny dator i höst, och funderar på om det är lönt att sälja den gamla eller om man ska ha den som steambox vid TV:n eller backup-dator.

Innehållet är som följer:
Fractal Design Arc
Corsair HX750 PSU
GIGABYTE GA-Z68X-UD3H-B3
Intel I5 2500k
Noctua NH-U12P
4x4GB Corsair PC3-12800
Gigabyte GeForce GTX 970 WF 3X OC 4GB
Intel 530 SSD 240GB
Seagate 1TB HDD

Har inte specifikt modellnamn på allt i huvudet (RAM och seagate tex), men kan skaka fram om skulle vara relevant i frågan.

Överväger även att spara grafikkortet så en estimering utan det kan också vara av intresse.

Är 4000 rimligt utan grafikkortet? högt/lågt?

Av croon

Tjo,
3000kr bjudet, finns i Linköping.

Av croon
Skrivet av Lagers:

Jag tar den gärna om det går bra att jag hämtar den imorgon Fredag eller senast Lördag. Bor i Motala men ska in till Linköping någon av de dagarna. PMa mig.

Det funkar fint, PM:ar detaljer.

Skrivet av Sebbensamuel:

Om mot förmodan inte lagers tar den så är jag intresserad, bor i linköping så kan hämta lite när som hellst i så fall!

Ok, hojtar till om Lagers inte dyker upp.

Av croon
Skrivet av S-OD:

Hej.Jag behöver en fläkt till ett 8800gts kort.Vet inte om du kan tänka dig dela på paketet?
S-OD

Hej,

Nej, det är skänkes för att jag behöver rensa, att dela på sakerna innebär massa jobb. Du får gärna ta hela burken och skänka resten sen om du vill.

Av croon

Sk: Dator med C2D E7600, 8800GT, etc

Tjo!

Vill rensa lite inför flytt, så om någon behöver en gammal speldator så finns en här.

Core 2 Duo E7600
Nvidia Geforce 8800GT (osäker på om det är GT eller GTX)
Minns ej hur mycket RAM, vilket moderkort eller nätaggregat, men den funkade fint när den ställdes i förrådet.

Det enda som saknas från att göra den komplett är hårddisk.

Då jag vill lägga ner minimalt med ansträngning här så kommer jag inte skicka den någonstans, utan den hämtas på plats i Linköping.

Läs hela annonsen här

Av croon
Skrivet av SirMacke:

Långsamt och krångligt.
Som IT-tekniker får jag ärenden dagligen där JAVA tackar för sig och varken går att avinstallera eller installera, resultatet är en generell felkod. (Vi har faktiskt installerat om flertalet maskiner enbart för JAVA, inkl. min egen jobbdator)

För många versioner finns, där den ena applikationen enbart fungerar med 6u24 och nästa måste ständigt ha den senaste.

Jo, men då pratar du om Java Applets, som inte ens nödvändigtvis behöver vara skrivna i Java. Java Applets är fullständigt horribelt, det håller jag med om, men Java som språk är långt från långsamt och krångligt.

Av croon
Skrivet av Peppar2014:

Processorn och skärmens upplösning.

Hur kan skärmens upplösning vara en flaskhals när den är FHD och du länkade en med lägre? Processorn må inte vara supersnabb, men den är inte mycket sämre än tidigare generationens i5:or, och batteritiden blir väldigt schyst.

Av croon
Skrivet av Captain_Spock:

En mATX burk med komplett vattenkylning som är byggd i aluminium. Chassit jag länkade från Lian Li tidigare i tråden var ett ATX-chassi som vägde ca 6 kg, med komponenter runt 10 kg. Tänk dig då att jag halverar chassit och dessutom gör det lite snyggare så att totalvikten hamnar på ca 5 kg totalt inklusive komponenter. Därefter är det bara att börja räkna på vikt på lyftanordningen

I ditt första exempel väger komponenterna 4kg och chassit 6kg. I ditt andra exempel väger allt 5kg. Komponenterna har du sagt att du inte vill spara in på. Hur får du ner ett chassi till 1kg?

Sen det här med aerodynamik du nämner i första inlägget är i princip försumbart om du som du säger "inte vill göra loopar". Luftmotståndet om den ska hovra och åka framåt i 7km/h är inget att räkna in.

Jag hade gjort följande: Designat chassit inte öht efter externt luftflöde utan internt, och dubbelanvänt en stor rotor som både lyft och kylfläkt, och designat chassit som ett exoskelett med kylflänsrör, där allt luftflöde kyler komponenterna inuti. När datorn "landar" och kopplas in så behöver bara huvudrotorn (beroende på hur många man vill ha) rotera betydligt långsammare för kylning, och man slipper inkorporera kylflänsar PLUS chassi PLUS kylning inuti datorn och gör allt i ett och sparar därmed mycket vikt.

Av croon
Skrivet av JesperT:

...
Att ständigt förlåta dem kommer bara att uppmuntra dem att fortsätta och kanske trappa upp sina elakheter.
...
Har man med en psykopat eller elak person att göra :

Har du något att vinna av att vara elak? Ja, det visar att man inte tolererar vad som helst och ger en trevlig känsla av att ge igen.
Har du något att vinna av att vara trevlig? Nej, sådant utnyttjas direkt till ens nackdel av elaka människor.
Blir det roligt av att vara negativ/nedskjutande/nedlåtande/elak? Ja, det känns bra att elakingen får vad han förtjänar.
Blir det roligt av att vara positiv/glad/trevlig/medgörlig? Nej, det utnyttjas av psykopaten/elakingen.
...

Jag kan förstå tanken med pavlovsk betingning, och håller nog med (vid rimlig nivå). Hundar har en väldigt känslig nos, och duttar man den när de gjort något dumt så kan de nog undvika att göra om det, men det är givetvis absolut förkastligt att ge nosen en näve. Samma magnitud-distinktion skulle jag nog göra med mänsklig interaktion.

Och gällande att bli utnyttjad av elaka människor så vill jag göra en annan distinktion; Det är inte samma sak att vara trevlig som att låta sig bli utnyttjad. Det är återigen en förväxling mellan naivitet och uppförande. Jag hade nog i möjlig mån sagt upp all kontakt med någon som ständigt är elak (svårt om man jobbar med personen eller besläktad eller annat), men det betyder inte att jag behöver vara otrevlig, och jag tycker som sagt inte att det finns någon vinst där (bortsett från eventuell rimlig betingning).

Av croon

@chipw00t: Det har absolut inget med mognad/ålder att göra. Tror du missförstår hela konceptet.

Jag klassar mig inte som en sådan han pratar om, då jag kan vara rak mot folk som beter sig som svin, men om jag uppfattar en gest som något dumt, men det finns rimligt tvivel om motsatsen så finns det ingen anledning att anta att personen menade något dåligt.
Och oavsett om personen gjorde något elakt/dumt/drygt/whatever så finns det egentligen ingen vinning i att betala eld med eld.

Det spelar ingen roll om du kallar det karma, pay-it-forward, potentiella direkta framtida vinningar, eller konfrontationsrädsla; kontentan är att det är bättre att vara trevlig.

Har du något att vinna av att vara elak? Nej.
Har du något att vinna av att vara trevlig? Potentiellt.
Blir det roligt av att vara negativ/nedskjutande/nedlåtande/elak? Nej.
Blir det roligt av att vara positiv/glad/trevlig/medgörlig? Ganska troligt, då det sprider sig.

Det är enbart rationellt att vara trevlig och anta att folk är detsamma och ge dem en (1) chans. Du behöver inte ens ge dem två om du inte vill, men potentialen för ett trevligare liv är garanterat högre om du åtminstone ger dem "benefit of the doubt".

Edit, exempel:
Reflekterar ganska mycket om hur ofta folk kan säga något bakom ryggen på någon efter att den gått iväg, om huruvida den personen var "fejk", eller gjorde något superdrygt, medan jag själv kan ha uppfattat det som obekvämt eller som någon som inte är så bra i sociala sammanhang. Men återigen så förstår jag inte vad man hoppas få ut av att göra det iaktagandet, dra den slutsatsen, och slutligen även dela med sig av den.

Är slutsatsen de gör sann? Kanske, kanske inte.
Spelar det någon roll? Nej.
Vinner de något på det? Nej.
Förlorar de något på det? Kanske en vän, rent egoistiskt kanske en tjänst/gentjänst.

Jag förstår bara inte rent rationellt hur man kan vara så neggo hela tiden. Det är tröttsamt.