Inlägg

Inlägg som DuggeDank har skrivit i forumet
Av DuggeDank
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Swez

hehe:P

har du heltäcknings matta eller vadå? isåfall är det nog därför det är rangligt. Min känns väldigt stabil enligt mig. Bara min ben på bordet som inte är så jätte stabila så när jag petar till lådan så flyttas hela bordet nästan:P ska nog köpa nytt snart tror jag

Njäe det är plastmatta, men jag misstänker att föregående hyresgäster lagt in matta på matta, vilket gör att den översta mattan blir för mjuk. Bara stolen lämnar rejäla motorvägar efter sig när jag rullar runt den. Och skrivbordet har gjort ett par permanenta gropar...

Ska flytta snart, hoppas på att värden inte tittar så noga på golvet när jag smiter

Alltså, vingliga bord/saker är nog bland det mest irriterande jag vet, hatar när allt skakar bara man rör sig.

Men jag ska prova att ställa upp burken på något stadigare, så får jag se om den känns mer stabil då.

Av DuggeDank
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Swez
Min Kabel dragning. Det är ett P182

Köpte det för några dagar sen och är väldigt nöjd! Hände en liten olycka med fläkten i toppen. En kabel åkte in i den och kabeln fastna så den slet av 2 fläkt blad så den är inte igång.

Dator hörnan

Blev mycket finare med nytt chassi. Innan hade jag ett stor chieftec som såg ut som stryk.

Så mycket plats!
Jag får knappt in fingrarna i mitt P183, men jag antar att jag får skylla mig själv när jag köper stora grejer

Något allmänt jag stör mig på med mitt chassi är att det känns så rangligt, dels verkar inte fötterna komma överens med mitt nuvarande golv (mjukt golv) för det vinglar ganska mycket om man petar på det. Men det känns när jag lyfter det också att det är inte så mycket stadga i lådan.
Är det fler som håller med eller är jag löjlig/fått ett måndagsexemplar?

Av DuggeDank
Citat:

Ursprungligen inskrivet av peterhjalmarsson
Det finns det säkert, men om inte så finns det i alla fall 90-graders DVI->HDMI adapter på Kjell&Co (använder en själv), sedan kan du använda en HDMI->DVI-kabel till skärmen.

Ah, det är sant, å andra sidan har jag för tillfället bara en VGA ingång på skärmen, så det blir lite mycket adaptrar där
och jäklar, den enda jag hittade på kjell&co kostar ju 200 spänn. Det ser ut som att den sticker ut ganska mycket också, det kanske blir lite väl mycket som petar ut om man ska sätta fläkten utanpå skärmkontakten.

Jag har klämt in TriCool fläkten provisoriskt bakom PCI platserna nu, och jag tror minsann att det blev skillnad. GPU och MB har gått ner med 1-2 grader jämfört med när den satt i taket, CPUn verkar ligga på ganska samma nivå.

Om det inte bara är placebo...

Jag tror nog det får bli så här, då ska jag bara skaffa mig lite gummilister och annat så har jag skapat mig en alldeles egen fläktplats på mitt P183.

Fläktar får bli ett framtida problem.

Av DuggeDank
Citat:

Ursprungligen inskrivet av xpna
Varmluft stiger väl uppåt?

Har man ett grafikkort som dumpar varm luft utanför lådan tordes det bli bättre effekt om den fläkten placeras något över det första grafikkortet.

Finns 1cm till godo ovanför?

Hehe, det var min första tanke också - Bara haka på fläkten rätt bakom allting och kör. Tills jag kom ihåg att det kan vara en fördel att man får in kablar någonstans också
Därav den blå lilla utväxten på bilden, det är kabelkontakten. Sen hade jag tänkt försöka täta med gummipackningar mellan fläkt och chassi, för att minska mängden luft som kan komma uppifrån-utifrån.

Annars hade jag gärna dragit dit fläkten högre, är i allmänhet lite irriterad att mitt moderkort inte använder den översta PCI-platsen på burken, satt grafikkortet högre vore det lättare att få in en större fläkt. Nu finns det plats för en 80mm "inuti" insänkningen där PCI-korten sitter, flytta upp kortet ett hack och det går in en 100mm fläkt, utan att skära sönder något. Flytta upp ett hack till och det går att dra dit en 120mm fläkt ovanpå insänkningen, bara att borra fyra hål och sätta fast den.

Är inte livet irriterande ibland?

http://duggedank.googlepages.com/antec_skiss2.JPG

Edit:
Ahum, finns det 90 graders DVI-kontakter? ...

Av DuggeDank
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Roger W
Såg du den här?
http://www.nexustek.nl/NXS-nexus-waveair.htm
Iallafall: har man redan ett grafikkort som blåser ut luften så undrar jag om den där kanske inte hjälper så mycket egentligen... Men har man grafikkort som bara vispar runt luften inne i lådan, eller kör passivt, så kan man säkert kunna få till nått såntdär... Hajar inte hur du ska lösa det med fler än ett kort dock? (hur komma åt kontakterna osv?)

Det var som fan! Tänk att man kan inte komma med en revolutionerande idé nånstans utan att något multinationellt konglomerat ska komma och sno idén, tillverka en produkt och börja sälja den! På mindre tid än en kvart dessutom! Hrmpf, Ipred... *mummel*
Skömt åsido, jag har inte sett den förut, men den verkar ju göra ungefär vad jag tänkte mig. Med skillnaden att jag tänkte ge fläkten alla oanvända PCI platser som insugshål.

Jao, jag har bara tagit för givet att jag inte kommer behöva använda några ingångar på det andra grafikkortet, och några fler kort har jag inte planerat att stoppa in
Dessutom med SLI är den enda lediga platsen mittemellan grafikkorten, om jag vore ett PCI-kort skulle jag gärna undvika att vara klämd mellan två ~90 graders värmeelement. Eller ja det finns nog en ledig ovanför också, men där skulle ändå inte fläkten störa.

Och även då grafikortet själv blåser ut luft, känns det som att en stor fläkt utanför borde kunna öka flödet genom hela lådan också, som ersättare för den i taket som jag planerar att göra mig av med. Har man riktig tur kanske inte grafikkortsfläkten varvar ur totalt heller då den yttre fläkten hjälper till med kylningen (stängde av ljudet en sväng när jag spelade lite, jäääklar vad den lilla fläkten var aggresiv).

Citat:

Ursprungligen inskrivet av peterhjalmarsson
Om du kollar bakåt i tråden så kan du se att jag förespråkar liknande lösningar om man har SLI och/eller passiva grafikkortskylare. Gör en tunnel från frontinsuget, förbi grafikkortet, och vidare ut med varmluften i uttagen runt grafikkortet. Kapa upp större hål runt kylslangsgenomföringarna, ta bort expansionskortsplåtarna, m.m. saker som jag föreslagit för att få ut varmluften, men det har aldrig slagit mig att man skulle kunna sätta en fläkt där. Om man tar fram Dremeln och kapar upp rejält mycket borde man få ett hål med plats för en 92mm fläkt i alla fall, och kanske t.o.m. en 120mm modell. Mycket intressant idé för oss med passiv grafikkortskylare!

Tack igen för info och tips, ska kolla efter det där när jag kommer hem (sitter jag på jobbet nu? nejnej... inte alls...)

Aha, jag har inte kikat så mycket bak i tråden, har lite dåligt med tid för att bläddra igenom alltihop. Men ja det låter som vi tänkt i samma banor. Att skära för mycket där bak vet jag dock inte om det vore så bra, är det inte risk att man stör stabiliteten i fästena för PCI korten?

Ännu en skiss på hur jag tänkt mig att fläkten bak skulle kunna hjälpa:

http://duggedank.googlepages.com/antec_skiss.JPG

På något sätt blir det ju alltid lite mer luft som sugs ut bakvägen än med endast grafikortens fläktar, och som sagt, har man passiva kylare är det ju ännu mer intressant.

Av DuggeDank
Citat:

Ursprungligen inskrivet av peterhjalmarsson
Dina temps är ju låga och bra, så du verkar ha tillräckligt flöde i chassit i alla fall, men kolla temps på nordbrygga och hårddisk också. Men det verkar finnas potential att få tystare med en bättre chassifläkt med lägre flöde.

Hmm, har ingen koll på var det sitter tempgivare på moderkortet, men Asus PC Probe visar två stycken, "MB" och "CPU". Och SpeedFan har hittat fem givare, "GPU", "Core", "Temp1", "Temp2" och "Temp3", fast trean har den ingen signal till (visar -128°).
Måste jag skaffa mig nån tempgivare att sätta in själv för att få hårddisktemperatur?

Nu har datorn gått utan takfläkten och en bok över hålet i två timmar med endast Spotify plus lite surfande, det verkar som att den är 1-2 grader varmare så här. Datorn är definitivt tystare. Vet inte om jag vågar kolla vad den säger om jag drar igång ett spel, har endast Terminator Salvation installerat för tillfället, spelade en stund igår kväll och jag har för mig att temperaturerna steg 10-15 grader för CPU och ~30 grader för GPU.

Otroligt härlig känsla att spela spel som ser bra ut utan att de laggar dock, har precis bytt upp mig från en sex år gammal dator(!), kändes som att sitta vid PS3an, fast närmare

Tack för snabbkurs i statiskt tryck, värt att tänka på vid fläktköp alltså!

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Roger W
Men jag tror inte vi ska grotta ner oss mer i detta här i denna tråd. Är nån sugen att ta en diskussion kring det så öppna gärna en tråd antingen i detta forum eller i kylning/överklockningsforumet

Jag hittade den här grejen: "BeamAir", av en slump på inet, är inte det mer eller mindre ett "hinder" bakom fläkten, men denna ska ju enligt hörsägen skicka iväg värmen längre bort från fläkten. Vad nu än det innebär

Tack för snabbkursen i under/övertryck - Sug är bättre än att blås alltså...

För övrigt (och i trådens rätta ämne), min underliga idé som jag flummade om var att klämma in en till fläkt bak på chassit, denna rakt bakom grafikkortet. Den borde isåfall hjälpa grafikkortsfläkten att suga ut varmluften, känns särskilt bra om man kör SLI. Exempel på placering i bild nedan, gul markering är mitt grafikorts utgångar, fläktutblåset sitter i porten direkt under, ett andra kort skulle sitta på de två nedre portarna.

http://duggedank.googlepages.com/antec_p183_back1.jpg

Tyvärr skulle varken 120 eller 100 mm fläkt passa särskilt bra, det får bli en 80mm isåfall (den inritade är ungefär 80mm). Om jag nu inte ska bygga en hel bur att haka på därbak. Å andra sidan skulle ett sånt här ingrepp antagligen bli groteskt fult oavsett hur stor/liten fläkt jag petar dit

Ljudet kan ju såklart ta sig runt från baksidan också om fläkten hänger utanför chassit på det viseet, men det känns som mindre risk än med hålet i taket ändå.

Att det kan vara så fascinerande med såna här saker, nu har jag på endast några få veckor gått från:
"Wha!? Min dator är trasig? Vad/hur gör jag nu? Vad består en dator av nu för tiden?"
till:
"Hmmm, undrar om man kan skära upp ett hål här och peta in en fläkt..."

Av DuggeDank
Citat:

Ursprungligen inskrivet av peterhjalmarsson
-klippklipp-

Tack för mer kött på benen!

Jag har en stockkylare med utblås på mitt grafikkort så åtminstone en del av värmen blåses ut bakvägen, så jag kanske klarar mig utan takfläkten. Föresten så har jag en Noctua NH-U12P processorkylare, så processorfläkt och chassifläkt bak blåser/suger från varsitt håll luft rätt genom flänsen. Men CPU:n ligger ändå på 40-41°C i idle (PhenomII X4 940 3,0GHz). Det kanske är normalt men känns högt för mig då jag trodde den där klunsen till kylare skulle ha mer effekt. GPU:n idlar föresten på 49-50°C. Kör TriCoolfläktarna på Low.
En dag kommer jag kanske skaffa mig ett till GTX260 för SLI och då lär jag bränna upp någonting om jag inte skaffar mig bättre kylning, men det är då det.

Jag antar att jag borde sätta mig och lyssna på lite fläktljud då, det är så förplåtat svårt att fråga om råd när det gäller fläktar, alla rekommenderar sin egen lilla favorit (och alla har fått något olika exemplar av samma fläkt, med unika ljud).

Det här med undertryck och övertryck har jag aldrig riktigt förstått mig på. Jag antar att jag har undertryck för tillfället då jag endast har två utsugsfläktar (det säger åtminstone min ringa fysikkunskap). Men varför skulle man vilja ha det ena eller det andra? In som ut, mängden luft som flyttas är ju densamma...
Inte förstår jag mig på vad det statiska trycket medför till kylningen heller.

Vad för hål i bakkanten på nätagget menar du? De små små hålen i underkanten? Jag hade aldrig tänkt mig att de skulle kunna göra någon större skillnad, men hål är alltid hål förstås.

Hm, nu gled alla frågor raskt iväg mot kylning, kanske borde relokera mig till kylningsforumet istället

Har fått en lustig idé nu, måste kolla om det är möjligt att utföra, kanske delar med mig med den om det visar sig att det kan gå...

Av DuggeDank
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Roger W
Jo, det är ju risken förstås... Jag misstänker att så är fallet! Helst ska du nog försöka undvika att ha fläktar direkt i fronten, om ljudnivån är viktig.

Risken är kanske att det blir sämre luftflöde med en fläkt in och en fläkt ut jämfört med två fläktar ut? Bara en spontan tanke, två fläktar som suger ut borde skapa ett högre tryck än en fläkt in och en fläkt ut. Parallellkoppling känns bättre än seriekoppling när det gäller luftflöde. Nåja, jag kan inte uttala mig förrän jag testat.

En tanke är att det borde bli mindre ljud ut ur fronten om man clipsar fläkten på den övre hårddiskburen istället för att skruva dén i fronten, men jag har för mig att mitt Gigabyte GFX260 sticker ut såpass mycket att en fläkt inte får plats där.
Om inte annat skulle det säkert vara bra för grafikkortet att ha lite extra drag på sig.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Roger W
Vad har du för nätagg? Har du en "bottensugare" med fläkten nedåt så kanske det hjälper lite med en fläkt i fronten.. Annars kan jag inte se att det kan behövas. (om du inte har proppat racket med hårddiskar möjligen)

Jepp, det är en bottensugare. Ett Corsair 650W, men jag kommer bara ha en, kanske två, hårddiskar i burken.

Hmm, jag känner nu att jag ställer frågor som det i slutändan ändå är bäst att bara testa, men det är nyttigt att vädra hjärnan ibland

Av DuggeDank
Citat:

Ursprungligen inskrivet av mAster9
Dags för nytt chassi då den jag har nu släpper igenom ljud som bara den. Tar nog och beställer en Antec P183. Den verkar ju riktigt bra, är väl bara toppfläkten som måste flyttas, för den avger tydligen mycket ljud pga chassits design i toppen. Blir nog nöjd endå!

Precis det här hade jag tänkt fråga om, det låter som att någon gjort det förut.

Jag funderar nämligen på att flytta takfläkten och sätta igen det hålet till mitt nyinköpta P183. Ett mycket enkelt test för att höra hur mycket ljud som sipprar ut genom hålet är att lägga över en bok över fläktgallret, det är makalöst vilken skillnad det blir på min burk.

Så jag funderar på att flytta fram takfläkten till fronten istället (blir tvungen att förlänga kabeln till Antecs fläktkontroller men det ska väl inte vara några problem). Alternativt köper jag ny(a) fläkt(ar), men i det där 120mm fläkttestet på silentpcreview.com är det ju bara en eller ett par dB och CFM skillnad mellan TriCool och de "bättre" fläktarna, så jag är tveksam till om det är värt de extra slantarna (jag har inte lyssnat på de inspelade fläktljuden, men det kanske är en mer avgörande faktor...).

Men jag undrar om ljudet bara kommer smita ut i fronten istället för i taket om jag flyttar fläkten dit? Kanske vill jag även ha två fläktar där för att också kyla ner nätagget lite mer...

Vidare funderar jag också på hålen i täckplåtarna för expansionsplatserna. Gör inte de att luft sugs in bakvägen, ofiltrerad, och till och med uppvärmd av grafikkortet och nätaggets utblås...?
Är det riskfritt att sätta igen även dessa hål eller fyller de någon sorts oumbärlig funktion för luftcirkulationen?

Någon som har någon input på dessa funderingar?

Av DuggeDank

http://duggedank.googlepages.com/untitled.jpg

Det blev till slut det här paketet, men jag valde Antec P183 istället för Lian Li, egentligen endast för att Antec burken är lite större och jag såg att man kunde dra kablarna bakom moderkortet på den. Jag fick känslan av att den är snäppet svalare, men risken är att den är mer högljudd då det finns några fler hål i den. Jag hoppas jag blir nöjd...

Notera föresten att priset på processorn gick ner med 30 riksdaler under tiden jag funderade på om jag skulle köpa eller inte, ett tecken?

Sen glömde jag ju såklart att köpa kylpasta, men det är lätt fixat.
Kan det föresten vara så att Fru Fortuna för en gångs skull ler mot mig och kylpasta finns med processorkylaren eller processorn? ... Jag får väl se när jag kommer hem och likt en femåring på julafton river upp paketen.

Tack för hjälpen allihop!

Och föresten: Eftersom jag bestämde mig för att bygga alltihop själv kommer jag nog använda det här forumet som akutmottagning, när jag brutit av moderkortet på mitten...

"Uhm, det var så när jag fick det?"

Av DuggeDank
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Zimonk
Ja för SLI måste korten vara likadana (ex. 260+260). Men för CF så kan man ha två olika kort.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Redzo
Viktigt ! Man kan ha 2 olika kort men dom måste vara inom samma serie. Dvs 4850 och 4870 går bra eftersom båda är samma serie 48xx. Men tex 4650 och 4850 går inte eftersom det handlar om 2 olika serie 46xx och 48xx.

Tackar, bra att veta. Fast det väckte ju såklart frågan om vad det egentligen är för skillnad mellan Crossfire och SLI. Jag har valt nVidia kort utan någon större motivering...

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Jauger
Jag har ett sparkle GTX 260 och det är verkligen inte högljudd tycker jag. Dessutom har alla spel jag testat hittills funkat bra på höga grafikinställningar och än så länge har jag helt sluppit fps-lag.

Tack för den infon, är det den överklockade versionen du har?

Av DuggeDank

Tack så mycket för alla tips och hjälp med diskussion kring delar!

Tänk att det ska vara så dyrt att få en tyst dator... Skulle rekommendationerna ändras mycket om jag höjer maxgränsen till 12000 kr?

Om jag gör så här då:
Börjar med ett paket utan extra kylning men med ett tyst chassi och känner efter hur illa det låter, är det outhärdligt kan jag köpa till tredjepartskylare i efterhand.

Jag har förstått att det inte är tvunget att köra SLI, så jag tar och väntar med det. Det är ju väldigt enkelt att köpa till ett grafikkort om jag skulle ångra mig.

Låter det helkorkat?

Ett lite ändrat paket baserat på era tips och mina nya tankar:
Det här ligger under 10000 men kommer såklart klättra upp om jag ska ha ett andra grafikkort/tystare kylare, och hamnar då närmare 12000 kr istället.

http://duggedank.googlepages.com/untitled.jpg

Några nya frågor:

Måste grafikkorten vara av samma "grad" för att köra SLI? Alltså 2xGTX260 eller 2xGTX275, inte 1xGTX260+1xGTX275?

Hur mycket mer plats tar egentligen en tredjepartskylare till grafikkort? Den där flänsen plus 120 mm fläkt som KNI-861 lagt in ser ut att vara större än standardkylaren. Min tanke är om det går att ha ett kort med standardkylare och ett med tredjepart (om jag skulle vilja uppgradera med så lite ljudökning som möjligt).

Föresten så räknar jag inte in monteringskostnaden här, även om jag funderar på att låta dem sätta ihop burken. Eftersom jag ser det som en investering i min fritid snarare än en kostnad för datorn...

Tack igen

Av DuggeDank

Jag antar att det är svårt att ge tips när man inte har en kundvagn att utgå från...

Jag har kikat så gott jag kan på forumet och satt ihop ett paket:

http://i162.photobucket.com/albums/t254/DuggeDank/untitled.jpg

Det här är baserat på vad som brukar rekommenderas i alla trådar och vad som brukar kallas "tyst".

Det hamnar strax över 10000 men det kan jag väl leva med... Det kanske går att hitta billigare men likvärdiga delar också?

Av DuggeDank

Behöver stationär speldator ~10000 kr

Hejsan, första inlägget för mig här på forumet. Jag är i stort behov av hjälp.

Min gamla trotjänare (6-7 år gammal Asus P4PE, P4 2,4 GHz) verkar ha tröttnat på mig då den nu prompt vägrar att starta. Lite lätt undersökning har visat att spänningen från nätagget är 0,4 volt när jag knäpper igång den. Så mina extremt begränsade kunskaper säger mig att det antingen är nätagget eller moderkortet som brutit ihop...

Hur som helst så förtjänar den sin pension och jag tänker inte lägga ut några pengar på att laga den, därav måste jag köpa en ny dator och jag har absolut ingen som helst koll på datordelar. Det lilla jag kunde blev utdaterat för ungefär 5 år sen

Vad jag vet är detta:

- Jag kan tänka mig att gå upp till 10000 kr.
- Jag har en skärm, LG L1919S. Och känner inget direkt behov att köpa en ny, så det kan vara värt att tänka på vid val av delar... Men om det är ett "måste" får jag väl lägga ut pengar på en ny skärm också.
- Jag är måttligt kinkig med ljudnivån, min nuvarande brummar på för mycket, och då är det bara processor- och nätaggsfläkt som låter (Har ett passivt grafikkort, N7600GS Silent). Nätagget är ett ATX 340W, minns inte fabrikat nu, men det är nåt standard (icke-tyst) sådant.
- Jag skulle föredra att inte bygga ihop den själv. Det var alldeles för länge sen jag höll på med sånt för att jag ska orka ta hand om alla problem jag kommer skapa...
- För tillfället leker jag med Oblivion och Fallout 3, så det vore trevligt om jag kunde kräma upp dem till max. I spelväg i övrigt är det RPG, FPS och äventyr som gäller, inga RTS, MMOs eller sportspel.

En fråga gällande montering hos försäljare, jag tänker inte köpa något operativsystem med datorn, testar de att den fungerar eller skruvar de bara ihop grejerna och skickar iväg burken? Kan man kanske be dem att installera trial-versionen av Windows 7 och testa med den? Bara lite orolig för att datorn inte ska vilja gå igång när jag får hem den. Jag har väldigt, väldigt dåliga erfarenheter med trasiga datordelar vid leverans

Min första tanke har varit att bara köpa en "färdig" dator, eftersom jag inte har någon koll längre. Men det känns fortfarande fel, det jag minns från när jag köpte förra datorn är att paketen aldrig är särskilt prisvärda...
Problemet är att jag inte kan någonting och inte har tid att sätta mig in i allting igen, därför står jag nu här, på mina bara knän, och bönar och ber om råd och hjälp (så jag slipper sitta på jobbet en lördagmorgon för att komma åt internet...).

Jag har kikat på paketen ni har som förslag i den klistrade tråden, jag antar att 8k paketen borde passa mig. Men jag läste att ingen av dem är ihopsatta med ljudnivån i åtanke? Därav en egen tråd för mitt problem, jag hoppas ingen hänger mig för det...

Tack på förhand för all hjälp!
/M