Inlägg

Inlägg som Stefflo har skrivit i forumet
Av Stefflo
Skrivet av Treant:

Vad är en extra semesterdag värd enligt er? Tänkte att man istället för låt oss säga 500 kr löneförhöjning väljer 1-2 extra semesterdagar. Är det rimligt? Brukar företag gå med på det?

Se mitt inlägg ovanför ditt, jag skippade en löneökning på 1180kr för 4 dagar och kommer nu ha 34 dagar.
Min plan är att ha 5 veckor under sommarmånaderna och sen använda de resterande under resten av året, lite runt jul och några sköna långhelger när man känner för det.

För mig är det absolut värt det.

Av Stefflo
Skrivet av Stefflo:

Ny lön samma jobb.
Upp en tuss mot tidigare efter lönesamtal. Blir retroaktivt från 1/1 så blir lite extra nästa månad. Får väl vara nöjd med tanke på hur tiderna är.

Säljare inom industriautomation

Lön: 59 000kr/mån brutto + bonus som kan ge max tre månadslöner om jag överträffar min budget med 20% och lite andra krav. Bonus börjar redan om jag nollar också.
Hemmakontor: 2000kr/mån

Förmåner:
Pensionsförsäkring
Telefon
Dator och Ipad
Förmånsbil
30 dagars semester (inte betald övertid givetvis)

Efter lönesamtal så hade jag fått en löneökning på dryga tusenlappen men bytte dessa mot 4 dagar extra semester istället. Livet är inte bara att jobba.

Säljare inom industriautomation

Lön: 59 000kr/mån brutto + bonus som kan ge max tre månadslöner om hela företaget når sina mål och lite personliga krav. Bonus börjar redan om vi nollar också.
Hemmakontor: 2000kr/mån som ligger som utlägg så är skattefritt.

Förmåner:
Pensionsförsäkring
Sjukförsäkring
Dator och telefon
Förmånsbil
34 dagars semester (inte betald övertid givetvis)

Av Stefflo

ordlig.se WEEKEND nr 60, 3/6

🟨⬜⬜⬜🟨⬜
🟩🟩⬜⬜🟩⬜
🟩🟩🟩🟩🟩🟩

Av Stefflo

ordlig.se WEEKEND nr 59, 4/6

⬜⬜⬜⬜🟨🟩
⬜⬜🟨🟨⬜🟩
🟩🟨🟨🟩🟨🟩
🟩🟩🟩🟩🟩🟩

Nöjd ändå, fortfarande aldrig fått något kryss.

Av Stefflo
Skrivet av SuperSverker:

Nu är det så dock att en av dem stora puckarna till varför fossilbränsleskatten ligger så högt, är just då det används som ett styrmedel så att du som invånare skall välja alternativa transportsätt som påverkar mindre på miljön.
Det är i alla fall grundtanken. Du betalar fortfarande fordonsskatt och elskatt på en elbil så någon ytterligare "km"-skatt är högst osannolikt.

Grunden är således såhär -> Hög skatt på fossildrivmedel = Bra skatteinkomst + styrmedel för att du som konsument skall välja något annat. Sen att det i praktiken inte fungerar då det i samma veva gäller att erbjuda fungerande alternativ för att det skall fungera, så har man misslyckats fatalt från båda blockens sida.

Bensin och Dieselbilen kommer att dö under vår livstid, det är ett faktum. Sedan om det blir vätgas, batterier eller segel som ersätter spelar ingen roll

Edit*
För att förtydliga -> Självklart bör bränslet vara billigare för de som behöver det, där jag hade kunnat tänka mig något i stil med rabattkort utefter tillgång till andra transportsätt eller folkbokföring.
Bor du i Stockholm / Göteborg / Malmö måste du inte ha en bil, men bor du i Jokkmokk så måste du ha det, och antagligen måste du även åka 40 mil till närmaste BB för det är tydligen svårt att driva fungerande sjukvård utanför Danderyd nu för tiden

Absolut vill styrande i hela världen att vi nu ska gå över till elbilar så det subventioneras med miljösubventioner, lägre skatt och andra förmåner men det var samma sak för ett antal år sen då man ville att alla skulle gå över till etanol och man subventionerade det alternativet. Titta tillbaka en inte alltför kort tid så var dessutom diesel också subventionerat då de ville att alla skulle ha en "miljödiesel" som nu efter VW-gate är det värsta som finns enligt våra politiker.

Fossilbilen kommer säkert dö ut under vår livstid beroende på hur gammal du är (jag kommer nog se några på gatorna dagen jag faller av pinn också) men att det kommer en kilometerskatt eller annan avgift på elbilen kan jag lova. Skatten för min dieselbil är nästan 10000 kr/år och för en elbil så är det väl en bit under 1000-lappen. Samma om inte mer slitage på vägarna med en elbil då den är både tyngre och bättre prestanda så där borde även elbilen få vara med och betala. Partiklar från däck borde då också vara mera av samma anledningar plus att man oftast måste byta däck oftare på en elbil då de slits snabbare. Även om nu batterier går att återvinna så är frågan hur länge våra metaller kommer räcka för tillverkningen.
Nu är denna från 2019 men tror inte problemen löst sig sen dess. https://sverigesradio.se/artikel/7179102

Politikerna väntar egentligen bara på att tillräckligt många i vårt land skaffat elbil så kommer kilometerskatten eller annan avgift som ett brev på posten (om det nu inte är postnord då) så att man kommer kunna köra för några kronor milen är bara en dröm om fem år. Men då det inte kommer finnas så många andra bra alternativ så får man helt enkelt ta det och köra vidare som vi svenskar är så vana vid.

Läste om detta vad det gäller batterier och återvinning, denna är från 2020 men här kan man läsa att endast 50% av batteriet behöver återvinnas för att kallas återvunnet

https://www.villaagarna.se/radgivning-och-tips/energi/elbil/h...

- Idag behöver bara 50 procent av ett batteri återvinnas – och det spelar ingen roll vad som återvinns av batteriet. Det innebär att det räcker att exempelvis återvinna batteriets metallhölje och kanske lite koppar. Man kan alltså skippa råvaror som litium och kobolt som är viktiga i ett resursperspektiv, men som är krångligare att återvinna.

Av Stefflo
Skrivet av Aphex:

Väx upp och sluta hälla i dig socker. Hela det här forumet känns som ett halvt steg från typ2 diabetes med allt tjat om läsk både i forum och från redaktion.

Glöm då inte bort kebabtråden, pizzatråden, läskclockers, vilken alkoholhaltig dryck tråden och många andra. Så med tanke på dessa så kommer vi nog alla dö av antingen fetma, diabetes eller telefonstrålning😀

Av Stefflo
Skrivet av Swedishchef_90:

Jag menade egentligen att XX80 kommer ligga runt det priset. 3080 kommer absolut sjunka i pris när 4000 lanseras.

Jag antar priser kommer stabilisera sig runt
Xx50 3000-3500
Xx60 5000
Xx70 7500
Xx80 12 000-14 000
Xx90 25 000

Men den som lever får se, jag personligen siktet på 4070/4080 beroende på pris och prestanda. Alt amd kort, dock har min tidigare erfarenhet av amd inte varit super, dock var detta 2005!

Är också ute efter ett 4080 beroende på hur det ter sig i tester. Priset får gärna vara under 10000kr där jag tycker en smärtgräns går för en komponent.

Av Stefflo
Skrivet av reverend benny:

Jag hoppas verkligen inte att elbilsbilisterna klarar sig undan och jag suktar efter möjligheten att ha en elbil (behöver kunna ladda).

Jo, utvecklingen på elbilar går fort och de kommer säkerligen bli bättre hela tiden och städerna kommer kasta ut laddstolpar som om det vore hönsmat men frågan är om det kommer räcka. En villaägare har många gånger inga problem att lösa det men en stor del av hushållen här i landet bor i en lägenhet och då blir det genast lite värre. Se bara i centrala Stockholm idag där boende kan få leta efter en parkering i 20 minuter och då kanske få stå tre kvarter från lägenheten. Ska man sen dessutom då hitta en parkering med laddstolpe, uttag av rätt typ, rätt bolag som äger stolpen så man kan använda någon av sina alla appar där man har abonnemang och som dessutom ska fungera kommer inte göra det lättare.
Detta gäller inte bara Stockholm men är väl säkerligen värst där.
Att tillägga så ska även kablaget i gatorna räcka att mata alla dessa bilar och där är vi absolut inte än heller.

Jag bor själv inte i den staden men har släkt som bor centralt men inte gått över till elbil än så länge. Själv bor jag i villa och kör diesel

Av Stefflo
Skrivet av SuperSverker:

Edit*
Nu syftar jag på de som pendlar <=7 mil tur då även de billigaste elbilarna klarar av den distansen i minus 40.
Ja, det är jobbigt att behöva ladda men man slipper gnälla om bensinpriset och kan fokusera på det riktiga haveriet istället, nämligen en ohållbar och farlig energipolitik

Tror du att elbilisterna kommer klara sig undan hur länge som helst?
Landet behöver skatterna och ju färre som kommer köra fossilbilar ju lägre kommer inkomsten till skattkistan att bli. Jag gissar att om max fem år så har vi någon form av kilometerskatt på elfordon också som kommer göra dem knappt billigare att köra än vad det idag är att åka fossilbil men då det samtidigt kommer vara ännu dyrare att köra fossilt så kommer det säkert ändå löna sig med en elbil om det passar ens körmönster.

Jag har sett någon uträkning att om alla, både företag och personer betalade en viss procent i skatt på inkomst så skulle hela landet utan problem klara sig att driva runt och jag vet att den skatten var långt under vad vi idag betalar men problemet är att många företag och rika personer kommer undan genom att "skatteplanera" som är helt lagligt plus massor av andra lösningar för att helt enkelt slippa betala ut massa pengar.

Av Stefflo
Skrivet av Swedishchef_90:

Priserna kommer inte gå ner så mycket på ett par år. 3080 korten kommer nog ligga runt 12-14k tyvärr

Jag hoppas och gissar att du har fel då vi i slutet av året bör se 40-seriens kort på banan och finns nu dessa i ordentliga lager vid släpp så kommer vi se en prissänkning på 30-seriens kort. Sen är frågan vart företagen lägger intropriset för 40-serien på, räknar de med att fortsätta hålla dagens höga priser eller kommer de neråt mot en hög men i framtiden normal nivå?
Allt beror på nya fabriker och att tillverkningen kommer ikapp med köpbegäret hos kunderna, just nu har vi säkerligen ett uppdämt behov på alla fronter men ändå är inte folk intresserade att betala butikernas priser.

Av Stefflo
Skrivet av JohanFlodqvist:

Ja scalpingtiderna är förbi, nu har butikerna ett högre pris än vad den största delen av efterfrågan är villiga att betala redan från början. Så pluset är ju att det finns kort i lager men minuset att de är så satans dyra att många som vill ha nya kort ändå inte har råd att köpa dom. Det är för mig obegripligt att man fortfarande har regler kring att sälja bristvaror här på marknaden.

Kanske är det dax att ta bort den regeln.
Jag är själv inne på att uppgradera men just nu är det inte intressant pga de på tok för höga priserna. Jag är av typen som uppgraderar sällan och då gärna hela datorn i ett svep och gärna då till en rätt hög nivå när jag väl gör det men är inte beredd att betala dagens hutlösa priser.
Att köpa ett 3080 kort idag är ungefär vad jag är beredd att lägga på hela datorn plus några tusen så jag hoppas verkligen att det kommer bli en förändring.

Av Stefflo
Skrivet av Json_81:

2025 är nog svårt att gissa men håller de här priserna i sig tror jag faktiskt våra politiker sänker antingen skatt eller reduktionsplikt för att mildra påverkan. Nästan oavsett hur det går i valet.

Annars blir det väl bidrag som vanligt när det gäller våra politiker. Varför sänka skatten som är enkelt när man kan ge mer bidrag som kräver att en ny instans införs som tar hand om detta och ett gäng som kollar och ett annat som ska dubbelkolla, här gäller det att skapa onödiga jobb helt enkelt.

Av Stefflo
Skrivet av snajk:

Jo men det är ju en ganska speciell situation nu. Så fort invasionen är avklarad, oavsett vem som "vinner", så kommer den ryska kranen att vridas på igen och då lär priserna gå ner igen.

När kommer andra länder godkänna att börja köpa den ryska oljan igen är frågan?
Priserna kommer säkert sänkas när kriget är över men tyvärr inte till nivån innan kriget. Till höjningen som varit nu så får vi skylla en del på inblandningen av miljöbränsle som enligt experter egentligen inte gör någon stor skillnad i slutänden då förbrukningen går upp. Att vi sen också har våra kära skatter som hela tiden höjs just på bränsle kommer göra det ännu värre.

Skrivet av Klubba:

Visst har oljepriset påverkats, men hur man än vrider och vänder på det så är det skattehöjningar som gjort den stora skillnaden.

https://i.imgur.com/8SfucJf.png

2008 var t'ex oljepriset ca 40% högre än vad det är nu, och vill inte minnas att bensinen då kostade 30:-/liter...

Minns inte heller när man tankade gratis i mars 2020, då det var negativt pris på råolja p.g.a stort överskott globalt....

Så fort oljepriset går ner så höjs skatterna för att kompensera, och sen när oljepriset går upp igen så blir det dyrt.

Det här är samma sak som med GPU marknaden, nu höjs priset men när vi sen kommer ha full produktion och överflöd av kretsar så kommer säkerligen inte priserna att gå ner igen till där vi var innan. Jag ser bara i företaget där jag jobbar där en komponent vi tidigare köpt in kostade 8,5 EUR och nu kostar 65 EUR, det blir en rätt kraftig prisökning på produkten i slutänden kan man lugnt säga.
Jag har sen svårt att tänka mig att vi kommer kunna köpa samma komponent i framtiden för 8,5 EUR utan kommer säkerligen få betala minst det dubbla då företagen helt enkelt vant oss kunder med högre priser.

Problemet med vårt bränsle är skatterna och med vår nuvarande regering så kommer tyvärr inte detta ändras. Visst kommer priserna gå ner när väl kriget är slut men frågan är hur mycket eller om vår regering helt enkelt höjer skatten igen.

Priserna är från innan den större delen miljöbränslet blandades in så säkerligen ännu värre nu.
https://www.ekonomifakta.se/fakta/energi/styrmedel/konsumtion...

Av Stefflo

ordlig.se nr 58, 5/6

⬜⬜⬜⬜⬜
⬜🟨⬜⬜⬜
⬜⬜⬜🟨⬜
⬜⬜⬜🟩⬜
🟩🟩🟩🟩🟩

Den satt hårt inne.

Av Stefflo

Man kan nu se att kort på blocket inte längre är enormt överprisade som tidigare.
3080Ti ligger runt 16000kr mot butikerna som kostar runt 20000kr.
Alltid en bit i rätt riktning.

Av Stefflo

Har nog en dvd-brännare insatt men den är aldrig inkopplad. Kanske är det någon som behöver en?

Av Stefflo
Skrivet av ztenlund:

Jag brukar bara skriva t ex Stockholm to Göteborg och skicka det till Google som en vanlig sökning om det är från datorn. Tyvärr får man ibland en massa sponsrade länkar ovanför kartrutan som dyker upp. Just Stockholm till Göteborg är ett sådant fall. Ibland är Google också enastående korkat. T ex om man tar Stockholm to Gysinge så visar idiotsökmotorn inte orten Gysinge utan Gysinge byggnadsvårds butik i Stockholm. Avstånd 2 km (från Gustav Adolfs torg). Ridå!

Jo, det sistnämnda är det bara några dagar sedan jag försökte. Det blev till att gå till själva kartfunktionen och pilla in det. Om man vet vad man ska lägga till går det i och för sig ändå, för skriver man Stockholm to Gysinge, Sandviken så förstår till och med Google.

Blir till att börja köra på din variant kanske eller så är det google maps direkt som gäller.
Man använder google till så mycket men ibland vill man använda en sida som man tycker funkat bra förr och fastnat i det tänket.

Av Stefflo

Nytt klagomål, använder mig då och då av hitta.se för att snabbt se hur långt det är mellan olika städer eller liknande, mest bara för att få ett hum. Jag fick för mig att en av hittas grundidéer var just deras karttjänst och kunna få fram avstånd men nu tycks detta vara något som ligger väldigt långt ner på priolistan och de har verkligen gömt funktionen.
Nu tycks det vara mer gjort för att hitta olika typer av service och shopping runt om i landet.

Man får helt enkelt släppa hitta.se och gå över helt och hållet till google maps.

Av Stefflo
Skrivet av mistahh:

Vem har varit inne och pillat i systemet under natten kan man ju undra då detta endast gäller deklarationer som är utskickade idag, jag ska dubbelkolla min men jag fick den igår och borde då inte vara drabbad.

Mitt stämde, får tillbaka 18503 kr.

Av Stefflo

Hur många olika artiklar har du? Kollat med pricer, de kör både butik med elektroniska prislappar men även plock där etiketten helt enkelt lyses upp så du vet exakt vad du ska plocka. Krävs givetvis en större försäljningen för att det ska löna sig men jag vet inte hur stort du har det.

https://pricer.com.cn/en/blog/pick-online-orders-with-flashin...

Om du bara behöver handscanners eller stationära streckkodsläsare så säljer jag sådana i jobbet men då får du lösa hela implementeringen själv om du inte köper ett färdigt system