Inlägg

Inlägg som Stefflo har skrivit i forumet
Av Stefflo
Skrivet av Squallie:

Väldigt intressant test. Tack så mycket!

// Vänliga hälsningar en 6700K (4c8t) ... och alla som på den tiden sa att i7 var bortkastat kan ju gå o lägga sig nu!!!

Kör på samma och är nöjd med mitt köp då det var länge sen. Tillsammans med mitt 1080 så driver den Cyberpunk 2077 i 60FPS med höga inställningar så är riktigt nöjd. Blir inte priserna mer normala i framtiden så får man helt enkelt börja klocka lite försiktigt.

Av Stefflo

Jag och sambon har ca 90-95 000 i bruttolön så ut ca 55-60 000kr varje månad.
2 vuxna utan barn

Huset - ca 15000 kr med lån, drift, amortering, tv, telefon och allt. (Vi sätter in en fast kostnad varje månad så här blir det också lite över varje månad som används för renoveringar och annat)
Bil är förmånsbil så den är redan avdragen på lönen.
Mat ca 4-5 000 kr/mån.

Jag spar ca 14 - 19 000 kr/mån och sambon hälften kanske så tillsammans ca 21 - 28 000 kr varje månad.

Av Stefflo
Skrivet av Videoapan:

Pirates Gold är ju en uppdatering med 3D som faktiskt var kul och spelbar. Fast den visade också hur spelet i grund är ganska upprepande. Fortfarande bra dock 😁

Det kanske var den jag hittade och kan hålla med om att spelet var mer upprepande än vad man vill komma ihåg, fast samtidigt hade man helt andra krav på den tiden.
Jag hittade dessutom en dålig kopia som inte fungerade optimalt så gjorde saken ännu tristare.

Av Stefflo

ordlig.se nr 51, 5/6

🟩⬜⬜⬜🟨
🟩🟩⬜⬜⬜
🟩🟩⬜⬜⬜
🟩🟩⬜🟨⬜
🟩🟩🟩🟩🟩

Fixad, många varianter idag också.

Av Stefflo
Skrivet av Runeclaw:

Vill du i stället ha lite mer äventyr och action finns det otroligt underbara Pirates! (nog det spel jag ägnade mest tid åt på min Commodore 64 och senare Amiga 500)

Älskade Pirates jag också och skulle gärna se en ny uppdaterad version av spelet. Testade för länge sen tanka hem denna fast då någon crackad variant och tror dessutom också att det var någon uppföljare som mest strulade och var rätt dålig.
När det begav sig så ritade jag och kompisen upp hela kartan så man visste vart man skulle segla och det blev mindre chansningar. Givetvis gjordes lite brännhål och andra skador i kartan så den såg nästan äkta ut😂

Många timmar blev det av detta underbara spel.

Av Stefflo
Skrivet av Oegat:

Min ursprungliga plan var faktiskt att ta en roadtrip någon gång framöver, och köra båda vägarna med egen bil, och även hälsa på vänner i Tyskland på vägen ner. Men sen kom det små tidsgnomer och fyllde kalendern för hela våren, så jag har inte riktigt tiden. Envägshyra sparar ju en del tid jämfört med att köra båda vägar, men det kostar en del också!

Jag kollade pris på att hyra släpvagn oneway och då var det mellan sundsvall och jönköping och det var snordyrt. Har svårt att tänka mig att kostnaderna för en onewaybil blir mindre och då dessutom från Paris till Götet.

Citat:

Det där var ett bra tips faktiskt, har inte tänkt på buss som ett alternativ. Jag har nog egentligen inte mer grejer än jag kan få med på en sådan resa. Efter att ha kollat lite firmor så ser det ut som att det kan bli billigast att skicka dator och/eller skärmar som enskilda kollin, med någon lagom försäkrad budfirma.

Bussresor har en förmåga att vara rätt billiga just på dessa långsträckor men drygt att sitta 24 timmar på en buss.
Smidigast är nog som du säger en budfirma. Hoppas det löser sig.

Av Stefflo
Skrivet av Oegat:

Jag tänkte höra om någon här har tips på hur man prisvärt och säkert fraktar lösöre internationellt. Jag ska lämna ett rum jag hyrt möblerat i Paris, så det jag ska ha hem är ändå ganska få saker jämfört med en vanlig flytt:

1 dator (uATX) med lådans originalkartong
1 32" LCD-monitor med kartong
1 27" LCD-monitor (saknar kartong men jag tror jag kan sno en från en annan skärm)
1-2 flyttlådor med lösöre

Det ska till Västsverige. Någon som har erfarenhet av liknande, och kan tipsa om en bra och prisvärd firma?

Edit: kan hända jag säljer 32"-skärmen lokalt istället, lite beroende på vad den kostar att flytta med.

Det billigaste är nog att lämna allt utom lösöret som du helt enkelt rensar ut och packar ner i dina väskor. Tar du en stor resväska så kanske du kan få ner en stor del av det som du annars hade i de två flyttkartongerna.
Hur tänkte du komma hem, är det flyg som gäller så kanske du får tänka om och ta en långfärdsbuss istället,
1000 kr så åker du på 24 timmar från Paris till Stockholm tis 8/3 Då kan du iallafall få med datorn och en stor väska med de andra.

https://shop.flixbus.se/search?departureCity=40de8964-8646-11...

Av Stefflo

ordlig.se nr 50, 6/6

⬜🟨🟨⬜⬜
⬜🟨⬜🟩⬜
⬜⬜⬜🟩🟩
⬜⬜🟩🟩🟩
⬜⬜🟩🟩🟩
🟩🟩🟩🟩🟩

Inte bara jag som hade det svettigt idag då det fanns fler alternativ att gissa på😅

Bannern störde inte alls så ger den lite pengar in så kör på det👍👍

Av Stefflo
Skrivet av snajk:

Jo förstås, men med välstånd kommer också ett minskat barnafödande. Sen har man ju en möjlighet i U-länderna att få dem att direkt gå på hållbar konsumtion snarare än att som vi gå igenom en period av 50-100 år av "skit samma, släpp ut allt vi kan bara vi får mer prylar". Om exempelvis länderna i Afrika är smarta så kommer de inte att satsa på fossil elproduktion, utan förnybart. De kanske bygger sina nya hus med annat än betong och stål och så vidare.

Afrika kommer gissningsvis satsa på det billigaste och mest miljövänliga och för dem borde det vara sol men tyvärr är jag rädd att det blir någon form av olja när de väl ska bygga upp landet som vi andra har gjort då man kan bygga stort och driva många familjer. Hur de kommer bygga sina hus så kommer de säkerligen köra vidare som alla andra med betong och stål.

Citat:

Ja det är ett problem. I Japan har man försökt lösa det med robotar som "tar hand om" gamlingar eller ska hålla dem sällskap exempelvis, men det har väl gått sådär. Problemet är ju inte bara att befolkningen blir äldre utan också att den blir relativt sjukare, vi håller folk vid liv längre och vi kan hantera fler sjukdomar och så, vilket förstås bara ökar resursanvändningen för äldrevården. Ekonomiskt är det inte riktigt ett så stort problem som många anser, de som tar hand om gamlingar är inte höginkomsttagare så de spenderar det mesta av sina intäkter i landet, men vi behöver ju folk som kan göra de här jobben.
Fantasier om världens undergång är dock (eller som tur är) bara fantasier.

Jo, robotar kan göra mycket men tyvärr inte allt och jag är rädd för att det blir färre och färre människor som faktiskt vill arbeta inom vården när man läser om hur illa det är. Sverige hade kunnat ha en bra vård och folk som ville jobba där om man nu skötte detta på rätt sätt. På samma sätt hade man säkerligen fått fler att vaccinera sig om man tagit hand och hjälpt de som faktiskt blev sjuka efter vaccinet med svininfluensan men nu är risken att de gör samma sak igen med folk som fått biverkningar av vaccinet efter covid.

Citat:

Per capita är vi inte så jävla bra som folk verkar tro, så det är väl bra att vi försöker i alla fall. Det finns förstås tomtar på alla sidor i denna debatt, men det känns som om de på ena kanten får mycket mer uppmärksamhet och tas på större allvar nu. Exempelvis: https://www.dn.se/debatt/eu-tvingar-sverige-att-andra-klimatp... En ekonom som drar långtgående slutsatser från en mindre ändring av EU-direktiv och tror att marknaden kan lösa miljöproblemen, genom att ta bort regleringar och avgifter på utsläpp? Otippat?

Klart vi inte är så bra då vi faktiskt släpper ut en hel del men fortfarande så står vi för en så otroligt liten del av alla utsläpp här på jorden. Efter Coronastoppet av många flyg och transporter så kan man också fundera hur mycket av allt som vi människor egentligen förstör då minskningen av utsläppen var marginell.

Citat:

Frågan är om det är det faktiska problemet. "Vi är för många" är ett väldigt enkelt svar på en extremt komplex fråga. Att det är hemskt i Afrika är ju just hemskt exempelvis, men det handlar inte om att det inte finns mat eller resurser så det räcker utan om att de inte får del av de resurser som finns. Det saknas inte mat utan pengar. Elon hade ju kunnat lyfta hela kontinenten rejält med en del av sin privata förmögenhet exempelvis.

Här är ju ett helt annat problem egentligen när man nu säger att pengar kan lösa alla problem. Hade vi inte haft dessa pengar så hade alla kunnat leva som oss andra (även detta en utopi) då alla skulle kunna ha rent vatten, mat på bordet osv då mycket av dessa stoppas pga att det inte finns pengar. Vi har själva skapat pengar, började med byteshandel och sen har någon kommit på att pengar har ett värde som de egentligen inte har förutom förr i tiden då faktiskt mynten innehöll någon silver eller guld. Att Musk och de andra multimiljardärerna skulle kunna lösa en del av världens problem är väldigt bra men tyvärr så lägger de hellre pengarna på utveckling av nya saker som i det stora hela inte gör världen bättre.

Av Stefflo

Har nog bara spelat 20% av spelen men lyckades ändå få 6/10, får man vara nöjd med.

Av Stefflo
Skrivet av snajk:

Överbefolkning är en komplicerad fråga. Problemet är ju inte att vi inte kan hantera fler personer, eller att vi skulle vara för många nu på något sätt. Vi har plats för fler människor, även när det gäller matproduktion och liknande. Problemet är väl mer att vi (människor/samhällen alltså) satsar stenhårt på att öka tillväxt, fler personer byter fler konsumenter liksom, och att varje person därför orsakar så mycket miljöförstöring.

Siffrorna de baserar påståendet om att det bästa man kan göra för miljön är att inte skaffa barn beror ju på att man räknar det som att barn orsakar lika mycket utsläpp som sina föräldrar och sen skaffar de egna barn som fortsätter på samma vis i all evighet. Så stoppa "kedjan" nu eller låt den fortgå i oändligheten, och det är klart att noll mot potentiellt oändliga utsläpp ser ganska mycket bättre ut liksom. Det är därför som ett barn enligt dessa beräkningar alltid orsakar mycket större utsläpp än deras föräldrar, oavsett vart de bor eller hur mycket utsläpp föräldrarna orsakar. Men det är ju ändå relativt, om en förälder i Nigeria väljer att inte skaffa ett barn så påverkar det mindre än om en genomsnittlig amerikan väljer att minska sin bilkörning med 30% exempelvis. Och det missar ju hela grejen med att "barn är framtiden", nu menar jag inte det på något sentimentalt sätt utan helt enkelt att vi behöver exempelvis teknisk utveckling för att hantera miljöproblem, och annat förstås, och ditt potentiella barn kanske hade varit den som löste kall fusion eller något. Alla barn har inte samma miljöpåverkan som sina föräldrar, framför allt här i I-länder så är ju trenden snarare den motsatta, och en del personer har förmågan att minska miljöpåverkan långt mer än vad de orsakar. Titta exempelvis på Greta Tunberg, jag säger inte att hon är perfekt eller har rätt i allt, men hon har fått upp dessa problem på agendan och sannolikt minskat miljöpåverkan många gånger mer än vad hon kan tänkas orsaka.

Sen handlar det ju om den logiska fortsättningen på argumentet. Om man ser det som att människor orsakar alla våra miljöproblem så är det ju logiskt att inte producera fler människor, nästa steg kanske är att komma till insikten att i så fall kan man ju hjälpa miljön ytterligare genom att begå självmord, eller hur? Tänker man ytterligare ett steg längre så borde man förstås ta med sig så många andra som möjligt i döden, då har man ju potentialen att kraftigt minska vår påverkan, mycket mer än att bara inte skaffa några barn liksom. Ser man människor i allmänhet som problemet så är ju den logiska slutpunkten att man bör minska antalet människor för att lösa det.

Visst är det så att varje persons utsläpp är otroligt olika beroende på vart i världen du bor och vilka förutsättningar man från början. En bonde i Afrika som får ett barn kommer släpper inte ut lika mycket mot vad en barn som föds i Sverige gör men det är så vi ser det nu.
Problemet är ju att alla vill ju uppnå livet som de rika har och viljan att ha en bil, en telefon, en dator, ett hus osv så även barnet i Afrika kommer ge mer utsläpp i framtiden.

Att vi hela tiden säger att vi behöver ett stort barnafödande för att kunna ta hand om alla de äldre människorna är givetvis också ett problem och då vi säkerligen kommer leva längre och längre för varje generation så kommer problemen bli större och större för att få det att gå ihop. Många slutar idag jobba när man är ca 65 år och många idag lever tills de blir iallafall 90 år eller till och med 100 år så en större del av våra liv kommer vi inte tillföra något egentligen mer än att vi köper saker och kanske kräver mer vård och operationer.

Givetvis kan man inte heller säga att alla över 90 år ska avlivas men på något sätt så behöver jorden få chans att återhämta sig från människans skövling i jakten på naturtillgångar och mat för att kunna åka i snabbare bilar, äta godare mat, ha snabbare datorer, ha större hus osv.
Ibland tror jag att ett "The Walking Dead" eller "Pestens tid" skulle vara bra för vår jord där många människor helt enkelt dog och man fick börja om, se värdet av livet på ett annat sätt och inte mäta sina framgångar i hur stort hus du har eller hur ny bil du har.

Detta är en omöjlig fråga att lösa tyvärr och jag tror vi kommer få mer problem innan vi kan börja få ordning på detta igen. Att börja skicka folk till Mars tror jag inte är lösningen och inte heller att alla ska åka elbilar utan vi måste tänka om helt men tyvärr kommer vi aldrig att göra det. Sen att vi här i Sverige i mångt och mycket försöker, eller vår regering försöker gör säkert nytta men tyvärr är den så mikroskopisk när vi har länder runt om i världen som släpper ut så enormt mycket mera utan att bry sig om hur mycket de skitar ner.

Jag är själv inte den bästa och följer absolut inte mina råd själv ska tilläggas då jag också vill vara som alla andra och är absolut inte någon miljötomte som står längst fram och vill förändra världen men jag tror att ett måste är att vi inte blir flera på vår jord iallafall även om vi hela tiden kommer bli det om nu inte Putin hittar på något jävligt dumt.

Av Stefflo

Kan inget om utbildningen så ville bara säga att det är en bra tanke att utbilda sig men du kan också göra en snabbare och enklare förändring i ditt liv om du också är intresserad av sälj. Att sälja produkter mot bilverkstäder kanske kan vara en väg att gå. Du kan sälja verktyg, lack, oljor eller vad som helst som en bilverkstad kan behöva och som du säkerligen har bättre koll på än jag. Du har säkert träffat säljarna som kommit till er verkstad så kanske kan du ta kontakt med dem direkt eller börja kolla på olika företag i branschen.

Jag har själv gjort en liknande resa fast gått ifrån industrielektriker och automationstekniker till att sälja automationsprodukter mot industrierna, maskinbyggare och konsulter. Att få åka runt och se olika industrier och verkstäder varje dag gillar iallafall jag och även med min kunskap så kan jag förstå vad kunden faktiskt behöver och inte bara säga att vi har bra pris på denna produkten idag.

Allt beror på dina intressen men ville bara komma med ett förslag där du kanske inte behöver sätta dig i skolbänken då du redan nu har en hel del kunskap om produkter och vilka fördelar det finns att använda det ena eller andra.

Bara ett tips men givetvis så är det du som bestämmer vad du ska göra med ditt liv. Lycka till hur du än gör och hoppas att du blir nöjd och mår bättre för det är det viktigaste.

Av Stefflo

Jag kör på den gamla linjärTV:n fortfarande men har även viasat serie som ingår i abonnemanget så kollar lite på streaming också. Känner inte att jag har behov av några streamingpaket då det bara skulle bli att man landar i soffan ännu mera bara för att se om man kan hitta någon film att kolla på.

Av Stefflo

Om du haft datorn i ca ett år och det är först nu den börjar gå varm så är min gissning damm eller att någon fläkt slutat funka.
Står datorn i närheten av något element i rummet?

Den fläkten du inte ser, ta ett tunt buntband eller liknande och peta in mellan fläktgallren så kan du höra om den funkar och går åt rätt håll. Var försiktig när du gör detta och använd ett tunt buntband.

Har du gjort någon uppgradering av Windows när problemen började?
Är fläktkurvorna rätt satta eller är de satta i ett lägre maxvarvtal?

Av Stefflo
Skrivet av UtanGrafikkort:

40% räcker för mig

Med 40% rabatt så är det fortfarande inte nere i relesepriset så tyvärr krävs mer.

Av Stefflo
Skrivet av Ahlen:

Hade inte ens en aning att den fanns innan denna artikeln.

Samma här, inte den blekaste så känns väl rätt att de väljer att släppa spelen till en annan klient.

Av Stefflo

ordlig.se nr 49, 5/6

⬜⬜🟨⬜⬜
🟨⬜🟨⬜🟨
🟨🟨🟩⬜⬜
⬜⬜🟩🟩🟩
🟩🟩🟩🟩🟩

Av Stefflo
Skrivet av e1m1:

42, för det är ju svaret på den yttersta frågan om livet, universum och allting. Men jag tyckte det kändes lite väl jobbigt med så många barn så jag skippar det.

Bra det, världen hade blivit ännu mera överbefolkad om alla skulle ha 42 barn😀
Boken ligger just nu på sängbordet men har läst den tidigare också.

Av Stefflo

ordlig.se nr 48, 4/6

⬜⬜⬜⬜⬜
🟩🟩⬜⬜🟨
🟩🟩🟩⬜⬜
🟩🟩🟩🟩🟩

Dagens är fixad, bara att invänta nästa👍

Av Stefflo
Skrivet av e1m1:

Mina ickeexisterande barn hälsar att de är intresserade av att hjälpa till.

Kalas, hur många hade du tänkt skaffa så vi vet hur många färre det blev? Jag valde själv ett barnlöst liv och än så länge är det inget jag ångrat, är 48 år nu med sambo. Det var ett gemensamt beslut ska tilläggas.