Inlägg

Inlägg som Purrfected har skrivit i forumet
Av Purrfected

Noctua NF-A12x25 PWM eller Noctua NF-F12 PWM, förstått det som att A12 är bättre om du inte alltid kommer köra 100% fläktar, i kylning och framförallt ljudnivå. Tänker du köra de max i stort sett hela tiden, så är F12 bättre.
Lian Li UNI FAN finns i vitt, men tror du behöver controller för dom, värt att kolla upp kanske.

Av Purrfected

@secterna snabb googling så verkar ett fel kunna vara strömbrist:
https://community.amd.com/t5/drivers-software/6950xt-constant...
Ett annat svar verkar kunna vara BIOS uppdatering:
https://www.reddit.com/r/AMDHelp/comments/100wgiy/driver_time...

Vet att första kan kännas ologisk då det fungerat tidigare, tänker att det kan ha varit på håret och något slitits ut så den inte längre tycker det är tillräckligt.
Även hårdvara kan förändras, många gånger jag hört, kabeln har alltid fungerat tidigare, ändå hjälper det att byta kabel osv.

Av Purrfected

@DanielHagman
Det är ju speccs som säger vad man kan leta efter egentligen, märken eller sånt spelar mindre roll och färdigbyggda datorer kan ha lika många olika speccs i sig som tecken i namnet typ.
Liten lista vad du kan leta efter:
Grafikkort Troligen 2060 eller 1070, möjligen 1080 eller 2070. Har tyvärr ingen koll på begagnad AMD kort.
CPU, AMD Ryzen 7 2700x, Ryzen 5 3600x, Intel i7-8700k, i5-10600k.
Ram: 16 GB (2 stickor)
Hårddisk: 500 GB+ m.2 SSD eller 1 TB+ sata SSD.
Lite extra lagring, antingen någon mer ssd eller en HDD på kanske 1-2 tb.

Sen ska du ju ha kringutrustning med, en random 24" 1080p skärm kan man få för 400-500kr, du kan få billigare, men kan behöva leta så sikta runt där.
Köpte ett set med "SeriousGaming" på netonnet till sonen för jag tror det är 2 år sen, headsetet var skräp, men tangentbord, mus och musmatta hänger fortfarande med. Det kostade då 350kr och kostar nu betydligt mycket mer tyvärr.
Men antingen så testar ni er fram eller så försöker du hitta något begagnat.

Av Purrfected
Skrivet av Bamse_jp:

Vilken typ av minnen borde jag ha i denna build ?

Jag hade valt dessa.
https://www.inet.se/produkt/5306311/corsair-64gb-2x32gb-ddr5-...

Alternativt så tycker jag att AMD builden som länkats i tråden är en mycket rimligare build. Där 6000 MHz är sweetspot just nu.
Byt ut SSDn mot en Gen 5 om du vill. Dock med tanke på de Gen 5 ssder som finns för tillfället hade jag införskaffat en Solidigm P44 Pro, finns dock inte på inet tror jag.
https://www.proshop.se/SSD/Intel-Solidigm-P44-Pro-Series-SSD-...
Edit: Beror iof på vilka tester man kollar på Firecuda 530 är också en mycket bra ssd.

Av Purrfected

Min spontana tanke är att det känns onödigt att köra på 5600 MHz minnen till ett sånt monster.
Andra tanken är behövs 5 TB lagring? Vet ju inte vad datorn ska användas till och alla gör ju som de vill, men personligen tycker jag 2 TB räcker.
Vet som sagt inte vad du ska ha datorn till. Men lär ju finnas billigare moderkort, psu, och cpu kylare som presterar säkerligen bättre.

Av Purrfected
Skrivet av harno72:

Tack för alla tipsen så här långt. Får kolla vidare på dem ikväll.

@laxpudding Tack för ett långt och uttömmande svar. Jo, JAG förstår att det inte enbart är en enskild siffra eller viss panelteknik i specarna som avgör produktens duglighet för ett visst användningsområde men det är svårare att övertyga någon annan om detta (läs envis tonåring). Det är väl lite därför jag bett om att få lite tips på likvärdiga, gärna billigare, skärmar då jag har rätt så begränsade kunskaper om PC-spelande i allmänhet och gamingskärmar i synnerhet då jag inte spelar själv. Hur som helst, bra med lite "ammo" från samtliga som kommenterat. Det kommer att behövas i argumentationen med sonen.

Ska väl tillägga att han kommer att få betala den själv men lönen från sommarjobbet kommer nog inte förrän i september så pappa måste låna ut sina surt förvärvade slantar i väntan på detta. Tycker dock fortfarande att det inte känns rätt att lägga så mycket pengar på en skärm (även om han betalar själv) bara p g a av uppdateringsfrekvensen.

Kan ju vara ett lysande tillfälle att lära lite om ekonomi med!
Man måste ju få göra sina egna misstag, hur gärna man än vill peka dom åt rätt håll och få dom att inte göra samma fel som man själv gjort säkert någon gång, i min korta erfarenhet än så länge, så återkommer liknande misstag vid senare tillfälle, där de då inte lärt sig från tidigare gång, om det låter logiskt.
Ta ut en symbolisk ränta för att visa att antingen så sparar man och väntar, eller så betalar man för att få något direkt.

Av Purrfected
Skrivet av harno72:

Hej!

Sonen håller på att tjata hål i huvudet på mig om att han behöver en ny gamingskärm med 300 Hz uppdateringsfrekvens typ denna https://classic.prisjakt.nu/produkt.php?p=5645810 (var tydligen någon motsvarande Lenovo för ca 500kr mindre som även var aktuell).

Förutom 300 Hz var väl kravet en upplösning på 1920x1080. Han har sedan tidigare en 24" Lenovo-skärm, har för mig att det är 144 Hz på den. Drivs av ett RTX 3070 och han spelar mycket CSGO om det nu är relevant.

Jag som inte spelar på dator förstår inte riktigt varför man ska lägga nästan 6000kr på en 24" skärm. Ni gamers därute, märker man någon större skillnad på 300 Hz vs 240 Hz? Är det TN eller IPS som är "da shit" för gaming nuförtiden (OLED är väl uteslutet pga pris)?

Tips på bra så kallade gamingskärmar som inte kostar skjortan tas tacksamt emot. Motivera gärna varför ditt/dina tips är bättre/lika bra som den jag länkade ovan.

CSGO spelar brukar vara extremt kinkiga med det här.
https://www.reddit.com/r/GlobalOffensive/comments/i9t102/why_...
Tanken är alltså att man i värsta fall ser fienden senare med lägre refresh rate.

Om din son inte är Global eller spelar i toppen på Faceit/ESEA eller var man nu spelar nu för tiden, så säger jag som tidigare personer, han kommer inte märka någon skillnad.

Med det sagt så har jag själv sett stor skillnad på 60 och 144, inte minst på skrivbordet. Så visst, blir säkert mjukare med högre refresh rate och blir man van med det så kanske man ser skillnad.
För min del nu för tiden så kör jag 144, har nöjt mig där, men har inte heller testat högre, så kan inte säga att man inte märker skillnad.

Har en vän som var Global Elite och även tränade med proffsen, han satt på en laptop modell potatis, spelförståelse över utrustning alla dagar i veckan.

Edit: Kanske en kurs i spelförståelse hade varit bättre pengar? Har ingen aning om den är något att ha, första jag hittade på google.
https://www.udemy.com/course/counter-strike-global-offensive-...

Av Purrfected

Köpte en LaTrax Teton 1/18 till sonen för några år sen.
Tog lång tid innan jag till slut hittade hur tusan man ställde ner hastigheten, var via en video jag fann att man skulle hålla in startknappen tills den blinkat rött först en gång, sen två, sen tre gånger, då är den i träningsläge på 50%. Inte alls vad som stod i manualen hur man aktiverade det.
Kan vara bra att tänka på om du köper en bil och vill köra träningsläge

Valde LaTrax eftersom de ägs av Traxxas om jag förstått det rätt, så reservdelar är aldrig svåra att få tag på!

Av Purrfected

Betala med faktura eller paypal, testa

Av Purrfected
Skrivet av Oliver91:

Spelat WoW i snart 20 år och känns ganska trist att se en före detta mästare i spelindustrin göra misstag efter misstag om och om igen...

Hoppas på ett Microsoft köp kan vända trenden.

Är väl inte så många av orginalutvecklarna kvar?
Rätt många har väl gått till Dreamhaven vill jag minnas

Av Purrfected

ordlig.se nr 583, 3/6

⬜🟪🟨⬜⬜
🟨🟨⬜⬜🟨
🟪🟪🟪🟪🟪

Av Purrfected

Började rätt tidigt med Mario Kart till switch, praktiskt när man kan ställa in att den både gasar själv men även typ svänger, då man inte kan åka ut i kurvor.
Det var nog mer från 3 år kanske dock.
Plattan för enklare spel och framförallt serier till bilen införskaffades nog runt 2-3 om jag minns rätt.
Var spel som typ poppa bubblor tex

Av Purrfected

När det införskaffas en ny dator, alternativt om det kommer nytt OS som känns intressant, sitter kvar på w10 just nu.
Brukade vara var 3e år ish, men nu har denna rullat 6 år, så får väl ta mer sällan än var 5e

UPS
Av Purrfected

Bara spontant tanke, det är inte överspänningsskydd du är ute efter bara?
Tex:
https://www.kjell.com/se/produkter/dator/datortillbehor/overs...

Av Purrfected

Har förstått att mesh systemen flyttat kontrolldatan från 2.4 ghz nätet, vilket iof är bra, då vissa enheter fortfarande måste köra på 2.4.
Håller dock fast vid att det är ett glorifierat nätverk med extenders.
Du kör allt trådlöst, så anslutningen kommer aldrig vara bättre än dess svagaste punkt.

Av Purrfected
Skrivet av binnen97:

Liknande villkor med avskrivning för ålder + självrisk gäller troligen på alla försäkringsbolag när det gäller hemelektronik.
Blir samma grej med cykelstölder, ersätts utifrån cykelns inköpsdatum när den blir stulen, och har man en äldre cykel får man 0:- eller strax över.
Tyvärr är många mindre försäkringsärenden bara lönt om det är ganska sprillans nya grejer

Bla av denna anledning jag fortfarande har Folksam, när man har en del dyr hemelektronik.
https://www.konsumenternas.se/konsumentstod/jamforelser/boend...
Överlägset bäst på hemelektronik.

Av Purrfected
Skrivet av FreddyMan2000:

Tack så mycket för alla svar!
Stod inne på Kjell & Company igår för att handla prylar när jag jag såg inläggen, fick kalla fötter och gick hem

Ska kontakta Asus och kolla, har försökt att uppdatera firmware men det går inte. Ska grotta lite mer i detta också!

Om jag inte har behov av att köra PoE (Har vägguttag bredvid nätverksuttagen och prylarna sitter inte synligt) så borde jag alltså kunna köpa en enklare router typ Ubiquiti Edgerouter X, förlorar jag något annat förutom möjligheten att ansluta andra PoE prylar?

Ekonomin är alltid ett problem men ett nätverk som kopplar ifrån precis när man gjort sig redo för att se senaste F1-loppet är ett större problem!

Många rena accesspunkter som tex U6 Pro och U6 Lite har inte möjlighet att köra strömadapter.
Men du kan köpa till en 802.11at poe injektor, blir typ samma grej, du kopplar in den i ett strömuttag, sen går kabeln från switchen/routern in i injektorn och en ut till apn.
Vilke poe injektor som helst som stödjer 30w 0,5a om min googling stämmer ska fungera.
Annars har du ubiquitis egna U-POE-AT.
Det står på U6 Pro att den bara behöver 13w, men läste på ett forum att det står finstilt på själva enheten att den kräver 802.11at. af räcker alltså inte.

Ja det stämmer, en enklare router räcker med tex Edgerouter X.
Har du en router så kan du även kika på USW-Flex-Mini, om du inte vill tappa så många ethernet portar, den kan drivas av antingen poe eller en usb-c adapter.

Av Purrfected
Skrivet av ELF:

Suck. Alla verkar ha missat dessa två viktiga inlägg.
Dvs, kabeln som TS testade med är inte den han i vanliga fall har inkopplad till sitt Xbox.
Största sannolikheten är att kablarna som går genom vägg och golv/tak max är av typen cat5.

Fast vart har han testat att "den" bara kommer upp i 100? Vad är "den"? Xbox? Vad är den då ansluten med till routern? Kabel eller wifi?
Han skrev i något inlägg att han mätt med mobil.
Om han inte kommer in på routern så kan det ju inte vara routern han testat?

Cat5 klarar 2.5GBASE-T, vi kör det på jobbet då de är dragna tidigt 2000.

Av Purrfected
Skrivet av FreddyMan2000:

...patchpanel med cat 6a kablar till samtliga utrymmen och verkstaden...

Accesspunkter 100%.
I stort sett alla routrar du köper går att ställa in i accesspunkt läge.
Om ekonomin inte är ett problem så hade jag kört på Ubiquiti, även om de börjar bli rätt dyra.
Du kan hur som helst använda nuvarande router, du behöver egentligen bara accesspunkter och någon form av poe, finns injektorer som är relativt billiga, men du tappar ju då iaf två kabel platser på routern, så kommer föreslå en switch.

Inköpslista:
1x Ubiquiti Networks UniFi Switch Lite 8-POE
1x Ubiquiti UniFi 6 Pro (Till boningshuset)
1x Ubiquiti Lite (Till Verkstaden)

70 m2 borde inte vara ett problem för pro, vad gäller uteffekten så får man ändå inte köra högre än 23 dBm i Sverige.
Tycker du att du får dålig täckning ute så köp en till Lite och sätt nära uteplatsen.

Edit: Har inte helt hängt med i utvecklingeni Ubiquiti, men som jag förstår det så kan du konfigurera enheterna med UniFi Network Application som ska vara gratis.
https://wifimedia.zendesk.com/hc/en-us/articles/4406510286225...

Av Purrfected
Skrivet av anon351286:

Inte kunnat ”komma in” i routern på något sätt

Du kan logga in på routern med mobilen, i din webbläsare på mobilen så går du in på sidan 192.168.1.1.
Login bör vara admin/admin
Kan vara admin/password men tror asus som default brukar köra admin/admin, alltså användarnamn admin, lösenord admin.

Därifrån så hittar du under General i menyn till vänster "Adaptive QoS".
Inne på Adaptive QoS så hittar du fliken Internet Speed, du kan byta vilken mätstation du vill köra mot, de flesta borde stödja 250/250, så ta en nära dig eller bara kör med default.
Tryck på Go och se vad du får för hastighet.

Om du inte kommer in på routern med admin/admin eller admin/password, så har någon bytt login, antingen får du fråga dom om det eller göra en factory reset.