Inlägg

Inlägg som KoveLeh har skrivit i forumet
Av KoveLeh

Kör nog på detta alternativet. Och börjar med grafikkortet sen avvaktar med CPU.

Tackar! 🙏

Av KoveLeh

Om jag börjar med att köpa endast grafikkortet kan det räcka med tillräcklig bump tro? Tänker att jag kanske avvaktar med processorn, eller t.om, tvärtom(?)

Av KoveLeh

Vad bör uppgraderas? :)

Tjenare! Syrrans son vill uppgradera sin dator. Det han spelar mest är väl fortnite med just nu typ 140fps. han vill åtminstone försöka nå 240 eller dylikt.. Tanken är först att testa uppgradera en komponent med budget på 4500. och om han inte är nöjd så sedan lägga ytterliggare 2500 på nästa del (antar graffekort sen om det inte räcker så processor?)

Detta är vad som finns nu i datorn..
Tacksam för alla svar!

Gigabyte B660 DS3H DDR4
Intel Core i3 12100 3.3 GHz 12MB
Kingston Fury 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz CL 1
Seasonic Focus GX 650W
Kingston NV1 500GB M.2 NVMe
AMD Radeon RX 6660

Av KoveLeh
Skrivet av Thomas:

Det är nästan garanterat att det inte är kontakt mellan kylaren och processorn. Även om fläkten skulle ha stannat tror jag inte den skulle ligga på 100 C i idle, men det är förstås en bra idé att kolla att den snurrar.

Tänk på att du verkligen bör rengöra CPU+kylare och ha på ny kylpasta sedan, annars kan det bli rätt dåligt resultat även efter.

Den satt inte ordentligt… men har ingen ny kylpasta. Men tog loss kylaren och blåste rent ordentligt sedan satte på den riktigt. Och den snurrar. CPU började på 66c men när jag började installera ett spel (efter 5min) tillbaka på 100c ? Är det pga kylar pastan endast??

TMPIN2 är den enda i hög temp med ? Inget annat?

Ska köpa ny kylpasta och applicera denna imorgon. Och se då..

Av KoveLeh
Skrivet av tankjunior:

Helt rätt är något fel. Pricessorn har klockat ner och är ändå varm.
Troligtvis har processorkylaren lossnat vid något fäste.
Antar orginal intelkylare?

Japp original kylare. Drog en hel rensning på hans dator med windows och sitter nu och uppdaterar alla drivrutiner. Men så fort jag är klar med detta ska jag stänga ner och öppna upp datorn. Och se om jag ser någonting vid direkt anblick, som t.ex. att kylarn inte sitter ordentligt... men inget annat som jag kan ha i åtanke när jag öppnar och kikar så allt är på ordentligt?

Värt och tillägga att datorn är relativt ny. max 6 månader.
Och han har tidigare kunnat spela t.ex. fortnite utan lagg men han säger nu att det är ospelbart att det "hackar" jätte mycket. men måste vara processorna som strular till det (?)

Av KoveLeh

Processor 100c idle?

TMPIN 2 på Processor är på 100c men ingen annan TMP (i3 12100) och också "cores max är på 100c" fast jag är i Idle mode på datorn. Sitter bara och windows updatear. så gör liksom ingenting speciellt.

Min systerson hade gjort rent datorn och efter detta så började hans spel lagga. Jag tror då att processorn är för varm och därför laggar det. Dvs att fläkten kanske sitter i ordentligt? så får väl öppna och kolla att ingenting är löst.

Är detta rätt tankegång? eller varför har sakerna sånna tempereraturer. se gärna bifogade bilder

https://gyazo.com/5f5d22aed59d38f048fd8ea386152198

Oklart vart jag skulle lägga tråden, kanske fel hoppas det vart rätt!

Av KoveLeh
Skrivet av Alastor Moody:

Det där var en klen dator. Kör på detta bygget istället.

https://komponentkoll.se/bild/bBNLL.png

Om man vill kö på inets ihopbygg blir det +700(?)
Kan man justera om något så man hamnar under 8000?

Av KoveLeh

Tja ! Tänker att jag hijackar tråden lite hoppas det är ok!
Har samma budget för en 13 åring kille som vill spela lite.

Hittade denna på netonnet prisvärd(?)
Eller ska jag gå på förgående alternativ kring samma budget?

https://www.netonnet.se/art/gaming/gamingdator/stationar-gami...

Av KoveLeh
Skrivet av Johan654:

Jo, 5800x3d använder AM4 socket. Så nästa gång du du ska uppgradera CPU behöver du köpa nytt mobo + RAM.
För övrigt har jag hört att Warzone är ett dåligt optimerat spel.

Precis lite det jag tänker då. Hur länge kommer setupen hålla om jag inte upgraderar AM socket nu? klarar man sig på att upgradera grafikkort i nästa steg sedan efter det då byta ut moderkort med chip o ny cpu? Och att man kan vänta kanske 2år innan ny am socket behövs(?)
dvs känns lite sådär om man köper en 5800x3d sen om typ 1 år så måste jag ändå köpa ny cpu (dock kan man väl sälja av den och få tillbaks lite men ändå).

Av KoveLeh
Skrivet av ibland:

Vad lirar du i för upplösning ? Har du kört competetive settings? jag spelar i 4k med competetive settings och går aldrig under 200fps. Så spelar du i lägre upplösning så borde det gå att få upp lite kanske....

https://www.youtube.com/watch?v=K8PaMY-FYis&t=37s

Jag skulle säga att bästa är att bara byta ut cpu till en 5800x3d och om du har möjlighet köpa ett amd-kort som är både billigare och presenterar mycket bättre i just cod.

Här kommer du få mycket prestandalyft

https://komponentkoll.se/bygg/DOCeT

Aa kollar alltid de senaste videos för bästa FPS och t.om. ändrar i dokumenten i spelfiler etc. Men ligger och pendlar allt mellan 95-140 i bästa fall i Warzone typ.. Jag kör 1920x1080.
Men många som nu har sagt att byta till 5800x3d kanske lutar mot detta då... hmm
https://www.inet.se/produkt/5304666/amd-ryzen-7-5800x3d-3-4-g...

Men om jag köper den processorn så låser jag mig lite till att uppgradera moderkort samt minnen inom närmsta framtid väl? då det är en ddr4? eller(?)

Av KoveLeh
Skrivet av Thomaseron:

Har du kikat på Ryzen 7 5800X3D? Det kan vara ett alternativ.

Den här?
https://www.inet.se/produkt/5304666/amd-ryzen-7-5800x3d-3-4-g...

Att man kanske "endast" kör på den uppgraderingen sen framöver nytt moderkort med minnen(?) Kan ju uppgradera successivt med endast den processorn ger en stadig bump i kraft eller?

Av KoveLeh
Skrivet av Leelooo:

Just AM5 så har Inet några uppgraderingspaket i spannet 5499-13499 för mobo + cpu, sen tillkommer minnen - skulle säga runt 1500-1600 för 32gb DDR5.
https://www.inet.se/kategori/615/uppgraderingspaket?filter=%7...

Vad gäller grafikkort så inom spannet 5-10k så ser det ut som att du kan få alltifrån 4060 till 4070 eller 7800 XT om du vill ha AMD.

Om du tänkt sälja av dina gamla komponenter så kan du ju få in lite pengar där för att minska kostnaden, sen är det ju upp till dig om det är värt det eller ej.

Om man skulle slå till på Inet paketet för 5.5 hur såpass stor upgrade är det? sen kanske slå till på nya minnen i kommande månad eller nåt. Eller ev alltihopa för 7000. Hur så pass mycket bättre är det än min Setup? Är mina delar så pass utdaterade att paketet för 5.5 är ganska mycket bättre?

Av KoveLeh
Skrivet av Leelooo:

Vad har du tänkt dig för budget? Skall du ha DDR5 så behövs ju nytt moderkort, cpu & minnen, annars är det väl i stort sett bara grafikkortet kvar att välja på. Vet inte exakt hur mycket det skiljer på din 5600x och 5800X3D eller 5950X men jag skulle nog tro att det kostar mer än vad det smakar, skall du ändå upp i dom summorna hade det kanske varit lika bra att välja AM5 med DDR5 för att möjliggöra framtida uppdateringar.

Vad ligger budget rangen för? Om man ska byta moder,minnen och cpu. som billigast..... 5000(?) dyrast vadå? Vill la inte lägga överdrivet mycket men inte snåla för mycket heller.

Av KoveLeh

Uppgradera setupen?

Jag tänkte uppgradera min setup men jag har noll koll på komponenter sen ett tag tillbaks.. Datorn används till Gaming, det som spelas mest är FPS spel. (COD/CS/Apex etc).
Just nu när jag spelar Warzone sitter man på 110 fps, dock har jag märkt att det spelet är jäkligt svårt att få hög FPS i men men.
Kommer ju ett nytt warzone/COD nu om ett par veckor.

Detta är min setup: https://gyazo.com/67b5a437b8c09640915f4718acf6bd71

Så vad i datorn bör jag uppgradera? Hört snack om att köra nya minnen i DDR5(?) vene om jag kan på detta moderkort(?)
Antar att Grafikkortet är det jag inte bör uppgradera i första hand iaf. Är ju ändå ett 3070 inte helt värdelöst tänker jag.
Bör nog också ge mig ett försök på att överklocka systemet men det får nog bli efter uppgradering att tweaka lite.

Tacksam för alla svar!

Av KoveLeh

Annonsen är avslutad

Av KoveLeh

Gammal Speldator, funkar som Surfdator

Som rubriker lyder säljer en gammal speldator. Har rensat och installerat nytt windows 10, drivrutiner samt blåst rent den. Kan fungera som en surfdator etc i dagsläget.

Hämtas i centrala GBG / kan ev. lämnas av om så på Hisingen på vardagar.

i5-3570K@ 4.2 GHz - GTX 970 4GB - FSP 650w 80+ gold - 16GB Corsair Vengeance @ 1666mhz - 300gb HDD - 128 gb SSD - MS-778 Moderkort - Fractal Design R5 Chassi

Läs hela annonsen här

Av KoveLeh

Begagnad setup prisvärd?

Prisvärt paket? Syrran vill köpa ett datorpaket till sina söner. De är 13 och 11 år gamla. För o få ett hum om vad som ska spelas..

https://www.blocket.se/annons/alvsborg/komplett_dator_setup_r...

Tack för svar!

Av KoveLeh
Skrivet av källarinvånare:

Det duger gott och väl för 1440p i alla spel, förutom möjligtvis Star Citizen. Har hört att ingen dator klarar av att få det spelet att flyta. Det som man kan göra om man har spenderarbyxorna på är att köpa ett 3080 12GB eller ett 6900 XT och ett nätaggregat som klarar av de korten, samt framtidssäkra lite med 32GB RAM-minnnen, men det är absolut inte nödvändigt. Personligen hade jag försökt pruta lite på den begagnade men om du tycker att det är ett bra pris så är det bara att slå till.

Kom på förresten att P12-fläktarna finns i vitt också om man vill ha det:
https://komponentkoll.se/bild/milJV.png

Att pruta det bygget till 10/11k är det då värt anser du? Och den datorn duger gott o väl som du säger? För du menade inte att det var ditt ihop plock som duger gott o väl?

Av KoveLeh
Skrivet av källarinvånare:

För strax under 15.000 kr kan du få en, helt ny, likvärdig dator, fast med mycket snabbare minnen och meshfront = bättre kylning.
https://komponentkoll.se/bild/asRXX.png
Vilken upplösning har du tänkt spela i?

Har en 2560x1440 ips skärm @ 165hz

Spännande ihopplock, hmmm. Det duger för gaming och är inte för snålt? För jag menar jag kan ju lägga 20k men vill helst inte. Men vill samtidigt inte ha en gaming dator som inte klarar nyare spel liksom

Men likvärdig som den beg. Fast snabbare minnen och bättre kylning för 3k mer. Går ju inte att undgå att den är ny, men känns som den beg. Är ganska bra prissatt ändå 🤔 (?)

Av KoveLeh
Skrivet av Scarabeo:

Fysmans bygge är riktigt bra. Hade dock lagt till 50 kr för att få 850 W istället för 750 W när prisskillnaden ändå är så liten. Hade nog också valt ett chassi med meshfront för bättre luftflöde, typ Lancool 215.

Har som sagt tänkt att gamea med datorn är denna budget lite väl… budget? Borde jag lägga typ.. 15 egentligen? Och har du någon tanke på ett ihopplock isåfall? Tack för hjälpen! 🙂