Inlägg

Inlägg som takeoninja har skrivit i forumet
Av takeoninja
Skrivet av Leiri:

Fungerar Adobe Suite än? Alternativet som alla tjatar om till Photoshop är ju ljusår bakom sett till funktioner.
Jag spelar mycket online så Linux går ju bort där.

League, Valorant och en del andra e-sport titlar fungerar inte p.g.a. att deras anti-cheat inte stödjer Linux. Sen har vi MiHoYo (Genshin, Honkai) som av någon anledning vägrar stödja Linux fast det körs på Android, tror ingen lyckats knäcka hur de blockar Linux än. Men det är å andra sidan lätt löst med dual-boot, alltså att ha båda operativ och växla emellan. För mig är Windows en så stor nedgradering på så många sätt att det är endast när jag får sug på något som inte går på Linux som jag växlar över.

Av takeoninja
Skrivet av Maarus:

Är det så dyrt med lagring då?

Man fick ju fläska upp rejält för en mesig 64gb när det började bli populärt. Min första SSD var betydligt dyrare än den M.2 jag köpte senast.

Total lagring hemma just nu är ca 16 TB, vilket är på tok för lite, för det första har jag inte ens vettig redundans eller backup på mycket (dock på det viktigaste som dokument och familje media.). Ser jag på behovet framöver behöver jag rå fisk kapacitet på iaf 150 TB och, egentligen, långt över det. Uppåt en 300 TB. 20 stycken 16 TB diskar hade varit guld men även för 2500 st som man kan hitta ibland så blir det ganska saftiga summor.

Men nej, det är inte dyrt om man inte hanterar sin egen media och helt förlitar sig på att tjänsterna man använder kommer finnas över tid. GOG funkar ju bara om man faktiskt laddar ner spelen man har där innan de försvinner, som ett exempel.

Av takeoninja

Haha, är det inte underbart på något sätt? Det går bra för företagen och alla köper => Högre pris för konsumenten. Det går dåligt för företagen för ingen köper => Högre pris för konsumenten. Fantastiskt.

Av takeoninja
Skrivet av AxxT:

Nej. Men som kund så kan man tycka det blir för dyrt att reparera, att det blir lika bra att köpa en ny.
Vart den gränsen går är väldigt olika.

Eller, så nekar försäkringsbolagen reparationen för den blir för dyr. Man borde försöks lösa så att FK bolagen inte kan neka en reparation bara för dem tycker det är för dyrt.

Så mycket man betalar för försäkringen och så sällan man använder den så borde det inte vara några problem för bolagen.

Just det är rätt smart i det att det får försäkringsbolagen att ta striden med producenten.

Dock leder det lätt till situationen i USA med sjukförsäkringen om man inte reglerar det där noga. Alltså att reparationen för försäkringsbolaget är rimligt dyr p.g.a. deras förhandlingar, men om försöker utan försäkring så får du betala mångdubbelt så mycket.

Av takeoninja
Skrivet av Falistar:

Det krävs alltså ett RTX 4080 för att ut 60 fps vid 1440 med ray tracing. Men det lär säkert förbättras i framtida kort, men det känns som en mycket kostsam teknik för att få lite mer bling bling.

Uppskalning förändrar det hela dock. Är man ok med det krävs det inte alls så fläskigt kort för att nå 60 FPS med Ray Tracing.

Av takeoninja
Skrivet av Siimuliize:

Ja absolut det vet jag. Använder mig utav ingen mjukvara då ingen installation i vanlig befattning behövs och för att det är så alla stora på youtube informerar." No software needed " Sen vill man gå in på djupare befattning så är du korrekt

Om Keychron har något som kan utmana wooting så är jag på första raden vid scenen! Tack för info var ej medveten om detta. De utmanare som finns ute med rapid trigger idag ligger fortfarande efter så detta ska följas

Antar det är denna du tänker på
https://www.kickstarter.com/projects/keytron/keychron-q1-he-q...

Yes det är den, fått tracking nummer nu så lär vara en månad bort lite drygt. Kan skriva någon rad om det när jag hunnit testa det om du vill

Av takeoninja
Skrivet av Fenrisulvfan:

Frågan är om 5700X3D är lika bra om 3-4 år, AM5 moderkort och DDR5-minnen kommer nog vara mer värt även då.

Nyare arkitektur kommer också hålla längre, se var 5600 vs 3700X står idag.

X3D delen tror jag gör och borgar för att den kommer stå sig bra. Den är också nyare än 7600 om vi ska vara riktigt petimeter. Eftersom han köper lower end moderkort och midrange RAM så tror jag inte dom kommer hålla värde nämnvärt bättre, några hundralappar at best.

DDR5 kommer utvecklas mycket på fyra år och givet hur svårt vissa AM5 moderkort har att driva dagens CPUer tror jag inte de kommer palla 2 generationer bort särskilt bra. Sen, återigen, CPU kommer inte vara flaskhalsen för att nå 30 FPS. 5700x3D är fortfarande långt kraftigare än vad som sitter i PS5 och XSX.

Av takeoninja

Plånboken dog när ID kort flyttade in i BankID. Nycklar har jag inte haft på flera år tack vare digitala huslås. Så det är bara mobilen som alltid är med. Bilnyckeln kan på min bil inte bo i telefonen dock men det är ju inte varje gång man går ut direkt. Trådlösa lurar kommer med ibland men inte så ofta. Allt nyttigt som är bra o ha ligger i bilen och inget jag bär runt (bor i skogen så såg och/eller yxa är alltid med för det tenderar att falla träd på vägen och då jag är enda som bor här på en KM så faller det på mig att ta bort!).

Av takeoninja
Skrivet av Siimuliize:

Jag offrar gärna trådlöst för rapid trigger från wooting som ingen slår än idag. Att kunna ställa in aktiverings punkt och likt finalmouse så behövs ingen mjukvara utan allt görs på webben.

https://www.youtube.com/watch?v=T9kRVssW1fc

... Eh...

Ingen installation krävs, absolut, men mjukvara det krävs i allra högsta grad. Det är bara det att du hämtar den med webläsaren och det körs i den. Den skapar inget eget fönster. Massor av program nu för tiden är så kallade "electron apps" vilket i praktiken är webbappar som har en mindre installation för att lägga sig på datorn i lämplig mapp och skapa lite ikoner, men när dom körs gör dom det via att först starta en egen medföljande webbläsare som kör webappen så att det ser ut som vilket program som helst.

Gränserna mellan webb, webapp, programvara och appar håller helt på att suddas ut och börjar bli mer och mer akademisk.

Sen har Keychron en utmanare till Wooting på g som jag har backat på Kickstarter. Kommer troligtvis innan DH då den ska stor testas!

Har också rapidtrigger, är trådlös och massa annat mums och till drygt halva priset om man ställer mot Wooting 80HE som kommer mot sommaren (som jag också villhöver för att kunna jämföra, och jag behöver ju ett tbord till jobbet som inte är hemskt ändå.)

Av takeoninja
Skrivet av Fenrisulvfan:

7600 & 5800X3D presterar likvärdigt i spel och ett bygge runt 7600 är billigare samt har fler uppgraderingsvägar.

Likvärdigt för ändamålet här, 4k, absolut. Men 5700x3D blir ganska mycket billigare än 7600 (pga moderkort och RAM) och är också likvärdig. Om han verkligen är mån om prestanda mot pris anser jag att det är det självklara valet. 7600 och AM5 är dock som du säger klart bättre om man vill kunna uppgradera men det var han ju otroligt tydlig med att det inte är aktuellt.

Av takeoninja

5700x3D och en 1500 kronors mITX bräda känns som långt bättre val. DDR4 innebär också en del sparade pengar utan att prestandan blir påverkad märkbart.

Mer prestanda för mindre pengar

https://www.sweclockers.com/test/38255-amd-ryzen-7-5700x3d-br...

Enda argumentet som håller för AM5 är om du vill uppgradera i framtiden, men den dörren har du tvärstängt.

Sen GPU, det är ju himla synd att du har så snäva ramar för ett 6950XT skulle ju passa ditt användningsområde på pricken. Och 7900 GRE är ju bättre FPS per krona men tror inte dom går in :/

I övrigt är det små detaljer som inte gör någon relevant skillnad.

Av takeoninja
Skrivet av Ibymafayhas:

Så hela TV-marknaden fungerar (och mycket annat). Normalpriserna är rena ocker men passar man på så kan man få samma TV för halva priset 6 månader senare, så "early adopter tax" är enorm.

Då ska vi inte tala programvaru försäljning som jag jobbar inom. Rabattsatser på 90% förekommer, och inte på tillägg utan på själva basprodukten... Det hela leder till att alla som vart med i gamet länge är helt jaded inför priser och det skapar en förväntan om stora rabatter så om en ny aktör kommer in med "listpris" nära det andra landar på efter rabattering så ser det ändå dyrt ut för kunden får "bara" 10% rabatt. Ibland lyckas man flytta diskussionen till det den alltid borde handla om, kostnad kontra realiserbart värde eller Return on Investment ROI, men allt för ofta så är det rabattsatser och totalpris som styr mer än funktioner och värde.

Av takeoninja
Skrivet av Mono:

Känns som det är/var vanligare i CSI och liknande polisserier än just Star Trek.

Fast det var också med i Blade Runner vilket i allra högsta grad är klassisk Sci-Fi.

Av takeoninja
Skrivet av sweisdapro:

ja, jag är helt såld på det efter att ha provat 770-modellen, finns rykten om att de ska komma med liknande modeller med X3D-cpuer vilket jag tror kan bli en riktig killer för sff-sfären.
Att det dessutom kommer med en av de mest kompetenta M.2-kylarna jag sett är bara ett extra plus;
Kör en Kingston Fury Renegate 2TB och en 960 Pro 2TB under den, och har inte sett högre temps än ~55-ish på någon av diskarna, och då har jag kört crystaldiskmark 32GB parallellt på båda två, där de dessutom låg kring sina specade hastigheter genom alla tester
(960 kom från min gaming-pc när jag bytte den mot en 4TB-modell, och kunde komma upp i över 90 grader på kontrollern, samma sak med min 970 EVO 1TB (har troligen modellen som fått nya kontrollern)

Jag tänker faktiskt mest på det som låg watt serverhårdvara. Skulle gissa att brädan pallar 96 GB minne, 3 GB per tråd eller 6 per kärna. Riktigt kompetent i ett otroligt litet format. Laptop delen innebär jättebillig idle. PCI-E slotten kan man använda för att ge riktigt vass connectivity mot SAN / Nätverk, alternativt för beräkningskort men då är man lite begränsad med bara en 2.5GBe port.

Och det för under 7000 är rätt extremt när liknande 32 tråds cpu för AM5 går på liknande siffror bara cpun, utan moderkort. Visst är denna bräda inte bättre än en A620 bräda men en billig sådan för 1000 lappen är större (mATX) och har inte mer minneskapacitet och oftast sämre Ethernet del, ingen kylare och sen det absolut största problemet, den drar jättemycket mer i idle och full-load. Max prestanda är inte alls så viktigt för serverdrift heller.

Sen visst, för riktigt seriös stordrift funkar det inte utan ECC eller RDIMM, absolut, men för att spinna upp och ner miljöer, CI/CD, spelservrar som inte behöver vara online 24/7 utan kan starta on-demand? Ja då är detta guld tror jag.

Av takeoninja
Skrivet av sweisdapro:

Är sjukt nöjd med hur tyst min HTPC är, så slänger in ett bygge som *liknar* det (jag har BD770i, och ett 3080)

https://www.inet.se/kundvagn/visa/9eknAbDFszwGtgRBpMcusIMofRE/mitx-tysthttps://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.pnghttps://www.inet.se/kundvagn/bild/9eknAbDFszwGtgRBpMcusIMofRE/mitx-tyst
Som moderkort/cpu/kylare kör du på detta;
BD790i

Wow, vilken supercool moderkortslösning! Briljant att använda laptop grejer med pci-e på det sättet för att få ett prispressat, presterande och framförallt tyst system! En kompetent laptop CPU duger ju jättegott för att skyffla data till en GPU för det mesta utanför väldigt CPU tunga titlar, och även där lär en top-of-the-line laptop CPU knappast vara helt värdelös.

Mega intressant verkligen. Hoppas någon hoppar på det där fort som ögat när Snapdragon X kommer, ARM burk med PCI-e i den formfaktorn gör mig nästan okysk så till mig blir jag.

Av takeoninja
Skrivet av Milt:

Om jag skannar genom den engelska länken så tolkar jag det lite annorlunda än den svenska artikeln.
Dvs jag misstänker att Musk kan blivit feltolkad av någon, ev är det jag som feltolkar honom kanske

Dvs användaren kan _efter_ 3 månader ev posta utan att betala, vilket är det ganska vanligt sätt att minska ner bottande historiskt ....
(osäker kring hur bra dessa typer av hinder fungerar nu för tiden förvisso ... borde vara mer och mer triviala att ta sig förbi skulle jag trott .... men vi får se antar jag )

Add: quotad länk https://techcrunch.com/2024/04/15/elon-musk-plans-to-charge-n...

Jag en age limit för att få posta är en väldigt vanlig metod. Tyvärr så leder det bara till att en bott kultiverar kontot genom att agera mänskligt med det genom att surfa sidor lite då och då i tre månader och när det är möjligt för det att posta ja då byts det över till att styras av spambotten. Det är alltså ett pyttelitet hinder och knappast en lösning.

Jag skulle nog vilja hävda att utan strikt identifiering med statligt ID eller dylikt så löser man inte bot problemet idag. AI har gjort att den smartaste botten beter sig mer mänskligt än den "dummaste" människan så all form av heuristik kommer bara leda till att riktiga användare blockeras/bannas vilket snabbt blir obekvämt för en plattform som lever och dör med engagement. Det sagt så är X onödigt tacksamt att botta på, det är svårt att som användare filtrera bort det manuellt/med sitt eget bruk av siten och bottar kan enkelt få bra spridning genom att haka på populärt content. Jämför mot Reddit där moderering och nedåt duttar snabbt och effektivt tar bort uppenbart skräp och den stora majoriteten av användare ser bara "bra" content (det som uppduttas av en majoritet av användarna).

Av takeoninja
Skrivet av JoOngle:

Jag förstår ditt argument, 119 är många pengar, hela 1428,- SEK per år, det är trånga tider, maten är dyr och att leva rejält dyrt i dessa tider.

Men en grej som jag ofta tänker på när jag läser argumenten om t.ex. detta med att kringgå regler för att få nåt gratis, så tänker jag lite på hur man har tid att titta på så mycket youtube eller teve om det gör en såpas stor skillnad med dessa pengarna att man vill använda tid på det, alltså att hela tiden jaga lösningar för att kringgå problemet, om du fattar?

Hjälp mig att förstå det.

Jag kommer ihåg argumentationen från alla dom som laddade ner gratis om att bolagen är såpas rika att det är inga förlust för dom etc. jag gör vad jag vill etc. medan jag själv fann andra alternativen till det jag ville inom Open-Source programmen, sen fanns argumenten om att det inte var bra nog etc, men jag klarade mig.

Så kan man ju fråga sig hur stort behovet är för det man vill ha, vill man inte betala, så finns gratis alternativen, kanske Odysee etc. mth. youtube?

Det är lite som att välja bort Netflix, Disney+ etc. om ekonomin inte går ihop, det går ju (bara se på Lyxfällan, finns hur många som helst som har 1000-3000,- i fasta onödiga prenumerationer), och klar det gör en skillnad i en redan pressad vardag.

Men så återigen är vi inne på vad vi behöver. Behöver jag en tjänst, betalar jag för det - för att jag kan rättfärdiga för mig själv hur mycket tid jag lägger på det, ja det är mitt val och du har ditt val, jag ser inte ner på dig för det - jag försöker bara att förstå hur du tänker.

Varför vill du förstå?

Det är svårt att inte känna att din text och fråga inte är en "fälla" för en gotcha angående att man har något logiskt fel i sina argument eller liknande, vilket gör din fråga obekväm att svara på. Och det finns ju verkligen inget tvång här.

Om jag får göra en analys av mina egna beteenden så tror jag det mycket handlar om att slå tillbaka mot något för att jag känner mig relativt maktlös inför mycket. En känsla jag till stor del tillskriver informationsöverflödet i dagens samhälle. Visst kan jag koppla mig fri från det, men då hamnar jag istället utanför, tappar min plats i samhället och i det sociala. Visst kan jag välja ut delar att spara och delar att kapa, men det kräver en medvetenhet och ett fokus, att göra aktiva val konstant, vilket är utmattande för mig.

Jag väljer mina strider, ett exempel är Amazon som jag vägrar, ett annat Reddit som jag kapat ut. Ena handlar om konsumtion där min egentliga övertygelse är att vi konsumerar för mycket, men samtidigt inte klarar av att ta tag helt i mitt eget. Men vägrar iaf att stötta ett företag som riskerar konsolidera för stor del av konsumtionen, likt dom har i USA, vilket för med sig stora konsekvenser. För Reddit handlar det om hur algoritmen hijackar mina tankar via vad jag ser och interagerar med. Där jag fortfarande har ett problematiskt behov av content för att ge mig kickar men helt enkelt valt att trappa ner genom att gå till Lemmy, så jag har kontroll över mitt flöde till 100%. Det tar också slut på Lemmy så mitt användande minskar och dopamin resistensen avtar sakta. Men egentligen borde jag skära ut det helt. Precis som det jag gör precis just nu borde bort. Totalt sett ger detta inlägg mig ingenting annat än temporär mental flykt och en känsla av tillfredsställelse att få sprida min tankevärld till andra människor. Men hade jag haft bättre disciplin hade jag gjort färdigt mina måsten för att sen kunna ägna mig åt det jag egentligen vill få tid till men inte kan unna mig för att jag inte är klar med mina måsten.

Av takeoninja
Skrivet av Printscreen:

Precis som väntat då?

Skrivet av Eclipse:

Ja. Ingen frågade efter detta förutom EU och alla motståndare till iOS. Inte läst någonstans på någon apple sida eller forum om någon som har ett intresse i altstore t ex.

Om det fortsätter så lär inte altstore och liknande klara sig länge.

Skrivet av robbankentor:

Tänker som dig, vet ingen iphoneanvändare som vill ha en alternativ appstore. Känns mest som att det är android användare som vill ha det.

Skrivet av fusiob:

Thanks, Obama EU!

Skrivet av Dvorak96:

Bra där EU. skit folk som jobbar där....

Läsförståelse nivå förskolan, skärpning!

Det är alltså Apple som trots sitt babblande om att de minsann skyddar slutanvändare genom att inte tillåta tredjeparts butiker som de inte kan garantera innehållet i släppt in skit i sin alldeles egna Appstore. Något INGEN tvingat dem till och ingen begärt heller, Apple får fritt bestämma vad som får finnas i deras butik. Men att stoppa möjligheten för alternativa butiker det är vad EU sa nej till, Apple måste öppna för alternativa butiker.

Er förvirring, som INTE är befogad för det framgår glasklart om man läser, kommer från att utvecklaren som skapade koden som plagierades och fylldes med skit också är samma utvecklare som skapat första alternativa butiken.

Av takeoninja
Skrivet av MrByte:

Vad man än köper så fyller man samma fickor, det "gröna, röda eller blå laget" är en chimär, det finns ingen riktig konkurrens!
<Uppladdad bildlänk><Uppladdad bildlänk><Uppladdad bildlänk>

Fast det där är ju inte riktigt helt rätt, det där är som att säga att alla svenska bolag ägs av våra storbanker. Men så är det ju inte riktigt. Det är ju också invider som köpt sina aktier via dessa bolag. Antingen direkt (eller ja, via en investerare som sköter deras aktieköp och allmänt förvaltar deras kapital) eller via fonder. Annars hade såklart inte Apple, Microsoft, Tesla och likande varit dom största bolagen i världen det hade ju varit investmentbolagen. Men så är ju faktiskt inte fallet eftersom dom inte faktiskt äger aktierna själva.

Av takeoninja
Skrivet av Nikodemous:

Haha, nu jäklar! Gick in på swedbank och gjorde en reklamation idag kl 7.30 på sagd dragning av kontot. 11.30 hör byggmax av sig via mail och säger att jag är välkommen in till den lokala byggmax-affären för att lösa problemet. Money talks 😛

Tack för denna ide om kort-reklammation 🥳

Inga problem!

Tycker alla bör känna till kortreklamation men också specifikt konsumentkreditlagen och i den invändigsrätten. Kortfattat att om du köpt något på kredit så är kreditbolaget lika skyldig som företaget som levererar att betala tillbaka om du inte fått köpt vara eller inte får pengarna tillbaka vid reklamation etc.

Det gör att argumenten som Klarna kör med är otroligt tandlösa, dom ger dig inget mer skydd än vad dom redan är skyldiga enligt lag att ge dig som kreditgivare.

Med konsumentkreditlagen och poängsystemen dom flesta kreditkortsutgivarna kör med så gör jag nästan alla större och riskablare inköpen via kreditkort, och betalar givetvis av krediten direkt för att slippa räntekostnader.