Inlägg

Inlägg som Jpau94 har skrivit i forumet
Av Jpau94

18 dagar men nu vill den ha ny firmware så det blir bara att starta om.
RT-AC56U

Av Jpau94

Har du en nätverksport som är annorlunda än de andra eller som det står WAN vid på din router kan du testa att koppla in fiberdosan i den. Skulle rekommendera att du kopplar ur kameran från nätverket om du bara har en switch. Kameran borde vara åtkomlig från internet som det är nu.

Av Jpau94

Du har väl inbyggt grafik? Testa att plocka bort grafikkortet och se om du får bild med det inbyggda.

Av Jpau94

Vet att det är en ny dator du frågar efter men 2008-2009 är inte så gammalt och just Vista är väl relativt långsamt, du kan ju testa att slänga in en lättare Linux-variant och se om den blir användbar. Beror ju också på vad han gör med den om Linux passar men det kan vara ett billigare alternativ till att köpa ny.

Av Jpau94

Testa Midori
http://midori-browser.org/

Annars finns t. ex. Iron
https://www.srware.net/en/software_srware_iron.php

Comodo (Antivirusföretag mm) har en egen version av Chrome:
https://www.comodo.com/home/browsers-toolbars/chromodo-privat...
Och en av firefox:
https://icedragon.comodo.com/

Men med alla saker från Comodo vill man gå in på customize installation och klicka ur det man inte vill ha.

Av Jpau94

Avast är inte alls lika trevligt längre, de har en hel del saker för sig som jag inte vill ha i ett AV. Senast åkte det ut från min dator efter att minst en gång per dag komma med en popup. Bitdefender har buggat en hel del för mig. Först strulade aktiveringen så att jag behövde typ 10 aktiveringsmail under flera dagar. Efter ett par månader gjorde det en morgon att det tog minst 10 minuter att komma in i Windows och allt var otroligt segt, task manager gick inte att öppna bland annat. Startade i felsäkert läge och avinstallerade Bitdefender så funkade allt igen.

Jag kör Comodo med eller utan brandvägg (AV eller Internet Security) tillsammans med Malwarebytes anti-exploit på lite olika datorer. Skannar ibland med Malwarebytes anti-malware.

Reklam i utgående mail är för övrigt helt oacceptabelt.

Av Jpau94

http://www.datainspektionen.se/fragor-och-svar/kameraovervakn...

Datainspektionen verkar säga att de inte är tillåtna. I en annan artikel på samma sida skriver de dock om att en kamera måste vara "varaktigt uppsatt" för att kräva tillstånd och att de håller på med ett rättsfall där utgången kommer påverka reglerna. Läget verkar inte vara 100% klart.

EDIT: Slänger in den andra artikeln också:
http://www.datainspektionen.se/fragor-och-svar/kameraovervakn...

Av Jpau94
Skrivet av petabyte:

Kan någon ge ett exempel på ett virus som kan drabba en användare utan att han eller hon aktivt måste göra något? Aktivt i stil med att klicka på "installera insticksprogram"/"ladda ner ett program och köra"/ "dubbelklicka på en bifogad fil i eposten".

Det har påstås att man kan få virus bara av att koppla upp datorn mot internet eller av att besöka en hemsida, och nog för att det finns säkerhetshål i både Windows och webbläsarna, men är det någon som har ett konkret exempel?

https://nakedsecurity.sophos.com/2015/10/19/malvertising-meet...

Så kallad malvertising är väl ett av de lättare sätten att få malware på sin dator utan att själv göra något dumt.

Av Jpau94

Om du vill kunna flytta runt diskarna och använda dem i olika Operativsystem så borde väl okrypterad NTFS vara det enda smidiga? Windows har ju sin kryptering som bara finns i de dyrare versionerna, den har jag inte alls koll på. ReFS verkar vara MS alternativ till Btrfs och ZFS, det fungerar väl knappast på annat än Windows?

När du skriver "filerna i något bättre filformat än NTFS för att kunna enklare hantera filerna".
Vad är det som ska bli enklare av ett annat filsystem? Det som främst blir bättre med ett annat filsystem (ZFS) är att risken att filerna skadas över tid minskar om du använder RAIDZ (tror i alla fall att du måste ha det om den ska kunna fixa filer). Nackdelen med ZFS är att du måste använda något i stil med Linux, FreeNAS eller FreeBSD för att ha stöd för det.

Av Jpau94
Skrivet av Christley:

jag antar att type-c kabeln från oneplus håller måttet? eller testade han inte den? eller är det klart sedan tidigare att den är godkänd?

Läste om detta på Ars Technica igår, enligt folket (i kommentarerna) där är Oneplus kabel inte riktig USB C, bara en C-anslutning. Det blir bara farligt om enheten man laddar försöker dra mycket ström vilket mobiler inte gör. Om man använder kabeln till en Chromebook Pixel till exempel, då blir det farligt.

Av Jpau94

Här har du en lång förklaring av m.2:
http://arstechnica.com/gadgets/2015/02/understanding-m-2-the-...

Det jag vet om som kan variera med m.2 är "key" och storlek på enheten/platsen. Olika key-varianter har stöd för olika anslutningar, t. ex SATA eller PCIe och olika antal PCIe-lanes.

Kollade runt lite, verkar som både den SSD:n och ditt moderkort kör m-key så det ska fungera.

Av Jpau94

Några förslag: Kör på mATX i storlek, mITX är svårare att uppgradera och blir lätt tight (trevligt med lite PCIe platser om man vill sätta in något kort). Kanske ett chassi som är hyfsat lätt att jobba i om den behöver uppgraderas eller mottagaren vill pilla lite i framtiden, men ändå kompakt. Svårt att veta hur mycket plats det kommer finnas för datorn.

SSHD kan du kanske köra på om det inte är för stor prisskillnad? (Vet dock inte hur pålitliga dessa är). Då får man i alla fall lite flashminne utan att behöva tänka på det.

Eftersom du inte vet(?) vilken typ av skärm som kommer användas så se till att burken har stöd för många olika anslutningar. Misstänker att datorn kommer få hänga med ett tag så använd gärna grejer som håller.

Hyggligt av dig detta

EDIT: Kör luftkylning också, det är pålitligare än färdiga vattenkylare.

Av Jpau94

Har du kollat med Gparted eller liknande verktyg så att den inte bara är taskigt formaterad? Typ 60 GB Mac-filsystem och 60 GB oformaterat eller liknande? Vet inte hur Mac OS visar diskstorlek.

Edit:
Såg att du inte ville röra datorn. Är det någon form av misstag så borde det ju gå att kontakta försäljaren, men bra poäng om att den kan vara stulen också. Om säljaren gör sig okontaktbar kan du kanske fråga polisen om saken?

Av Jpau94
Skrivet av Gillsing:

cat /etc/fstab säger:
# "file system" "mount point" "type" "options" "dump" "pass"
#swap was on /dev/sdb2 during installation
#UUID= (siffror och bokstäver) none swap sw 0 0
/dev/mapper/cryptswap1 none swap sw 0 0

Verkar som om min swap inte har någon "mount point" då, eftersom det är under den kategorin som det står "none". Men en snabb gooling säger å andra sidan att Swap is not mounted, d v s att det nog är så det ska vara? Jag kunde inte kopiera innehållet i terminalen med Ctrl+C, men jag hoppas att det där räcker.

Och det här gäller förstås efter att jag varit inne i GParted och ändrat från Swapoff till Swapon. Ändrar jag tillbaka till Swapoff så står det... samma saker. Så det säger mig att fstab inte verkar bry sig om min swap är on eller off.

Swap ska inte ha en mountpoint. lsblk (litet L först) är bra om du vill få en överblick över partitioner och så. UUID bör inte användas för saker i /dev/mapper, programmet som mappar dit är ansvarigt för att det blir rätt namn. Om du vill klistra in saker från terminalen kan du köra:
Kommando > textfil så hamnar output i filen du anger och så kan du kopiera från den istället.
Posta gärna innehållet i /etc/crypttab också om du har krypterat disken.

För generell information har Archlinux wiki https://wiki.archlinux.org/ rätt mycket. Mycket där fungerar även för andra sorters linux.

EDIT: Värt att säga att kommando > fil skapar en ny fil och skriver över eventuell fil med samma namn som fanns tidigare. Vill du skriva till slutet av en fil utan att ta bort den innan kan du använda >> istället.

Av Jpau94
Skrivet av ggustavsson:

Låter ju bra, men vad händer om man vill installera ett program som vill ha tillgång till tex kontaktlista, antagligen så kommer det vägra installeras eller fungera om man nekar tillgång då.

Jag hoppas att appen kommer få en egen kontaktlista då istället för att blanda ihop sig med alla andra kontakter. En anledning till att jag inte installerar vissa appar är att man inte kan hålla isär kontakterna.

Av Jpau94

En del spel "fastnar" på det ljudkort som är satt som standardljud när spelet startar. Så att de fortsätter använda det även när man byter i Windows. Om ett spel fungerar så så kan man ju starta det först med rätt kort och sedan byta. Vet inte riktigt vad som orsakar det beteendet hos vissa spel, kanske bara blir så på vissa datorer?

Av Jpau94

Har du testat att starta om datorn med något annat operativsystem än Windows? Linux på ett USB t. ex. Om den inte startar om då heller kan du kanske kolla i BIOS-intällningar efter något med ACPI eller så.

Av Jpau94
Skrivet av anon81912:

Standby är när den är avslagen, men redo att startas via fjärrkontroll. Inte samma sak som att vara på och vänta på att visa bild.

Många moderna förstärkare blir rätt varma efter ett tag även när de inte spelar, det kan nog vara rimligt att anta att de drar 10 - 30 Watt. Det finns säkert bättre siffror om man letar men inget jag kommer åt såhär på semestern.

Ah, ok. Blandade ihop saker då.

Av Jpau94

Kan du inte bara lämna den påslagen? Moderna apparater (som är ordentligt designade) drar väl väldigt lite ström när de inte används? Står t. ex. "Effektförbrukning (standby) 0,1 W" på sidan du länkade. Eller är det när den är "avstängd" kanske?

Av Jpau94
Skrivet av jakob55:

Det är flera med Telia som har haft problem(inkluderat mig). Jag testade att byta till Googles DNS 8.8.8.8 och det funkade bra för mig, och de övriga jag har hjälpt med det idag. Så om ni har detta problem, testa då att byta DNS

Intressant, byta DNS verkar fungera för mig, tack. Har också Telia. Flera sidor som nämnts här fungerade i min Comodo Dragon webbläsare men inte i Firefox, det berodde nog på att Dragon kör Comodos DNS då.