Inlägg

Inlägg som Jpau94 har skrivit i forumet
Av Jpau94

På grund av att Raspberry pi använder en ARM-baserad processor så kommer ditt program nog inte att fungera även om du kör Windows på den.
http://www.howtogeek.com/180225/arm-vs.-intel-what-it-means-f...

Av Jpau94

Byta namn och grejer vet jag väl inte riktigt, då blir det nog mer åt scripthållet som sagts tidigare. Om du bara vill ta backup på filerna kan du kolla på Duplicati:
http://www.duplicati.com/
Den låter dig skapa krypterade backuper på olika tjänster.

Av Jpau94

sudo mount sdb1 /media/storage/ funkar inte eftersom du inte ger den rätt fil. Du måste skriva /dev/sdb1.
sudo mount /dev/sdb1 /media/storage/
eller bara
sudo mount /media/storage
om det finns en rad i /etc/fstab för /media/storage

Av Jpau94

Som nödlösning kan du starta datorn från live-USB med Linux och skriva uppgifter däri om du inte har en annan dator att jobba på (om datorn förutom hårddisken fungerar vill säga). Har du ett operativsystem på datorn? Har den kunnat starta tidigare? Vad är det för typ av dator? Har du plockat ut en hårddisk från den? Kan den starta från USB?

Av Jpau94

Är du säker på att du har valt rätt mikrofon i Skype?

Av Jpau94

En bidragande orsak till att jag kör Linux nu är att det är svårt att hitta bra gratisprogram ( i synnerhet antivirus) för Windows som inte installerar annat man inte vill ha, kommer med popuprutor eller samlar in ens information och använder den för reklam:
http://www.wired.co.uk/article/avg-privacy-policy-browser-sea...

På de Windowsmaskiner jag fixar antvirus till (familj) körs numera Windows Defender eller MSE beroende på Windowsversion tillsammans med Malwarebytes Anti Exploit, skannas ibland med Malwarebytes Anti Malware också. Dessutom är det väl nästan lika viktigt med adblocker som antivirus nu för tiden, även helt vanliga nyhetssidor distribuerar malware lite nu och då:
https://www.theguardian.com/technology/2016/mar/16/major-site...

Antivirus är komplicerade saker som dessutom exponeras relativt mycket för skadlig kod, det blir en del svagheter som går att utnyttja:
http://www.computerworld.com/article/3089872/security/securit...
Den typen av svagheter är inte bara att ignorera, lär väl finnas en del virusmakare som försöker angripa Norton.

EDIT: Vet inte varför ni klagar så mycket på Tavis Ormandy, hans arbete med att läxa upp antivirustillverkare angående korkade lösningar och buggar är väl förhållandevis känt? Han nämns i länken ovanför också.

EDIT2: Källa på uttalande om MSE:
https://twitter.com/taviso/status/647409908967604224

Av Jpau94
Skrivet av rally116:

Går det att bifoga bilder här? hur isf?

Tror du får ladda upp den till någon bildhostingsida och använda "länka bild" funktionen, vet inte om något annat sätt.

Av Jpau94

Hittar något annat hårddisken? Syns den någonstans under startprocessen? Kan du se den i menyn där man kan välja vilken disk man vill starta från? Kan Win7 starta?

Av Jpau94

Det finns i dagsläget inget som tyder på att Teamviewer faktiskt blivit hackade. https://nakedsecurity.sophos.com/2016/06/04/has-teamviewer-be...

Något som gör det svårare att ta folk på allvar när de säger att 2fa inte hjälper är att TV har flera olika möjligheter att logga in. Själva kontot må vara välskyddat men har man slagit på Windowslogin eller satt ett dåligt statiskt lösenord (eller lämnat den med slumpat 4-siffrors PIN) kommer inte det att hjälpa. Man måste skilja på skydd av konto och skydd av klient, de har olika lösenord och klienter har vad jag vet inte 2fa-stöd (om man inte gör så att de bara kan hanteras via ett konto). Dessutom finns det inget TV kan göra om datorn man använder för styrning blivit ägd (den är redan autentiserad med 2fa och behöver beroende på inställningar inget lösenord för att upprätta en anslutning till en dator den brukar styra). Med tanke på hur fort folk brukar börja beskylla allt och alla utom sin egen config (och övriga säkerhet) så inväntar jag ordentliga bevis innan jag överger Teamviewer.

Se denna länk för åtgärder man kan vidta för att öka Teamviewers säkerhet:
http://www.howtogeek.com/257376/how-to-lock-down-teamviewer-f...

Av Jpau94
Skrivet av Svantesson666:

Men det spelar ju inte så stor roll om hela tjänsten blir hackad och alla lösenorden kommer ut oavsett vilket lösenord du har. Eller har jag fattat fel?

Lösenord lagras (av kompetenta företag i alla fall) hashade. Så om någon snor deras databas med lösenord måste hackaren använda en hel del beräkningskraft för att få fram lösenorden. Med bra hashning (och salt) blir det faktiskt rätt svårt att få fram bra lösenord i klartext. Dåliga lösenord däremot knäcks ändå.

Här är en rätt bra förklaring av lösenordslagring:
https://nakedsecurity.sophos.com/2013/11/20/serious-security-...

Av Jpau94

Path of Exile är skoj att spela ihop, Diabloliknande spel där man kan köra quests och grejer tillsammans i grupp. Free to play och väldigt intressant passive skill tree.
https://www.pathofexile.com/video

Av Jpau94
Skrivet av foh668:

@andreas_dock: Vill ha tillgång till Bitlocker. Ska lägga till att det skulle kännas tryggare att veta att lagringsenheten är krypterad i dessa tider utav ransomware, har inget med paranoia att göra.

Tänkte du köra dualboot med någon annan version av Windows? Eller ska du ha en intern disk som du bara låser upp ibland? Att disken redan är krypterad gör absolut ingen skillnad för ransomware. Vet inte exakt hur bitlocker fungerar men om filerna är åtkomliga som vanligt är de inte skyddade från ransomware.

Av Jpau94
Skrivet av forcevision:

Nej inga spel under denna tiden, men har installerat appar på den. Ja jag fick att jag skulle uppdatera mjukvaran det första som hände när jag kopplade upp den på nätet. Så det är klart. Sedan har jag installerat appar och krypterat mitt sd kort. Men tycker att 43% skärm och 41% android os är mycket eller ?

Både mjukvaruuppdatering och kryptering drar ganska mycket mer batteri än att bara låta mobilen ligga. Min Note 3 har en tendens att bli varm när den gör någon av de sakerna en längre stund. Vet inte om det tar lika mycket som att spela men telefonen jobbar nog hyfsat hårt i båda fallen.

Av Jpau94
Skrivet av anderjo4:

Har du någon motivering eller är det bara på med foliehatten?

Detta till exempel:
https://nakedsecurity.sophos.com/2016/03/08/ransomware-arrives-on-the-mac-osxkeranger-a-what-you-need-to-know/

Av Jpau94

Vet inte alls vad det beror på. Du kan ju testa att byta USB-port för tangentbordet (kör du USB eller den andra sortens kontakt?) Testa att ändra keyboard layout och byta tillbaka kanske?

Av Jpau94
Skrivet av who84:

Intressant det där som som du nämner om att själv redan ha en kryptering, någon som vet?

Om man använder t. ex. Truecrypt så kan det skydda under specifika omständigheter. Egen kryptering kan hjälpa om den inte är upplåst. Det måste nog också vara volymkryptering, inte av enskilda filer, beror på om den ransomware man drabbas av krypterar allt eller bara vissa filtyper. Om den är upplåst gör den ingen skillnad. Anledningen till att det kan hjälpa är att filerna är oåtkomliga, inte att de är just krypterade.

Jag gör så att jag har krav på login på en HDD som min router delar med nätverket. Min vanliga Windowsburk använder ett login som inte kan skriva till backup-delen. För att ta backup har jag en virtuell maskin med Debian som kommer åt filerna via Virtualbox mappdelning.

Bästa skyddet är backup (vilket man ändå bör ha om man tappar laptopen i sjön eller disken dör av någon anledning), den får inte vara skrivbar för någon dator som riskerar att bli infekterad. Man kan testa Malwarebytes anti ransomware när den slutar vara beta. Man kan ju också göra så att man har flera användarkonton där ens vanliga man surfar på har read-only (eller ingen) åtkomst till saker man inte vill bli av med.

EDIT: separerade tips från hur jag gör, förtydligande, tog bort irrelevant info.

Av Jpau94
Skrivet av Efta:

WPA2 med ett bra lösenord, sen ska du stänga av broadcast av SSID. Det senare hjälper ytterst lite mot kvalificerade hot; däremot en hel del mot grannens 13-åriga pojk som vill tanka Tila Tequila videos utan att mamsen och pappsen vet om det.

Fast han kommer inte förbi krypteringen/lösenordet, därmed är han är ändå inget problem.

Av Jpau94

Tror det är denna videon jag har sett som förklarar hur dåligt Facebooks system för sponsring är och varför det "aldrig" kommer bli bättre.

https://www.youtube.com/watch?v=oVfHeWTKjag

Av Jpau94

Gällade malware gör jag så att jag gör allt riktigt osäkert surfande från Linux i Virtualbox (en VM för varje typ av surf, hjälper även lite mot spårning, i alla fall med VPN). Om du vill gå längre kan du köra Qubes OS.
https://www.qubes-os.org/

Med tanke på att MAC bara används på det lokala nätverket är det inte lönt att spoofa det om du inte kör laptop på offentligt Wi-fi.

Lite tips för att hantera massövervakning mm från EFF:
https://ssd.eff.org/

Vill man vara så säker som möjligt utan att bara koppla bort sig från nätet kan man försöka använda fri mjukvara så mycket som möjligt.
https://www.gnu.org/philosophy/essays-and-articles.html

Köra egna tjänster eller sådana som inriktar sig på att inte samla information hjälper också mot övervakning och datainsamling (t. ex. Proton-mail och Owncloud som redan tagits upp).

Av Jpau94

Stäng av WPS om du är orolig för intrång. Det kan ha svagheter som gör att man kan kan komma in på nätverket utan att gissa ditt lösenord.

https://code.google.com/archive/p/reaver-wps/