Inlägg

Inlägg som SörenKarlsson har skrivit i forumet
Av SörenKarlsson

Sitter och väntar ett nytt tillskott till garderoben:)

http://store.dice.se/media/catalog/product/cache/4/image/9df78ea...

Av SörenKarlsson

Fotade på jobbet här om veckan, fick på kuppen den bild som vart min första att accepteras på airliners.net.
Det har bara tagit ca 5 år att lyckas få med en bild där.

http://cdn-www.airliners.net/aviation-photos/photos/2/5/9/220595...

Av SörenKarlsson

Fick precis hem min nya lur. Tröttnade på min lilla gio för att den saknade tillräckligt med inbyggt minne. Så det fick bli en S3 mini istället.

http://i221.photobucket.com/albums/dd222/Dj_Sir_S/20130104_21235...

Skickades från m.sweclockers.com

Av SörenKarlsson
Skrivet av FireFox:

Snyggt, men är det bara bilden eller är TVn sned? Svårt att hitta referenspunkter på en vit vägg

Det är jag som inte kan hålla kameran rakt.

Skickades från m.sweclockers.com

Av SörenKarlsson

Har precis monterat min julklapp till mig själv.

http://i221.photobucket.com/albums/dd222/Dj_Sir_S/20121227_22215...

Vart en samsung 8000 serie till slut. Ber om ursäkt för bilden, den togs med taben som följde med.

Skickades från m.sweclockers.com

Av SörenKarlsson

Jag kör bara orginal. jag finner inte någon anledning till att riskera en kamera för flera tusen om man sparar ett par hundralappar.

En bekant till mig köpte ett piratbatteri till sin nikon d7000. Efter ett tag överhettade den och kameran gick åt skogen. batteriet svälde och gick inte att få ut i samma veva, när han lämnade in kameran för att få det åtgärdat fick han svaret att köpa en ny kamera då det inte var ett orginalbatteri som orsakade skadan på kameran. Det hela slutade med att han fick spendera pengar på en ny kamera. Det billigare piratbatteriet vart med andra ord flera tusen kronor dyrare än vad ett orginalbatteri hade blivit.

Av SörenKarlsson
Skrivet av Aristotele:

Är det Sveriges hela försvarsbudget upp i luften samtidigt?

Precis vad jag tänkte! XD

Av SörenKarlsson

Börja Jobba. Har alldrig haft så lite tid till min dator sen jag börja knega.
Då får du dessutom lite extra i plånboken, alldrig fel.

Av SörenKarlsson
Skrivet av Eptk:

En nära vän till mig är utbildad flygmekaniker, har för mig han utbildade sig i Uppsala (eller runt där). Men det kanske vore någonting för dig som tidigare nämnt?

Det finns sex skolor i sverige som utbildar flygmekaniker, dessa ligger i Luleå, Uppsala, Västerås, Nyköping, Linköping och Ljungbyhed.

Att vara utbildad flygmekaniker är inte samma sak som att vara certifierad flygmekaniker, utbildning är enkelt att få då det finns många skolor, certifiering får man enbart igenom utbildning + arbete på flygteknisk verkstad.

Flygmekaniker utbildningen är en gymnasieutbildning som går att söka igenom fordonsprogrammet. Förr kunde man söka igenom Naturvetenskapliga linjer, men jag vet ej om det fortfarande är möjligt.

Som jag skrev tidigare så finns ytterst små möjligheter till jobb efter avklarad utbildning.

Av SörenKarlsson
Skrivet av borgona:

Jag går i ettan, inriktning estetik och media. Ville bli pilot, men den statligt finanserade utbildningen har en för hög betygsgräns tyvärr.

Vet inte riktigt vad jag vill.

Som synes på listan jag skrev så finns det massa olika arbetsmöjligheter på en flygplats, det du måste fråga dig själv är vad du vill göra och satsa på det, i slutet så är det trots allt du som ska trivas med ditt yrkesval. Du måste även fråga dig hur nära flygmaskinerna du vill jobba, är det flygmaskinerna som intresserar eller ett generellt intresse för flygindustrin. Behöver du jobba på flygplats och i så fall hur nära maskinerna?

Som nämnts tidigare så finns det ju ingenjörsutbildningar som i slutet kan resultera i ett jobb som är relaterat till flygmaskiner, dessa jobb är dock väldigt sällan direkt knutna till flygplatser och fysiska flygmaskiner.

Jag har för mig att man har kunnat ta kontakt med swedavia och få en praktik plats på Arlanda under en vecka då man får vara med vid olika arbetsmoment för att se om det är något som intresserar, detta var dock förr och jag vet inte om det fortfarande går. Om detta inte går längre så är ett tipps att kontakta arlanda wisitor center och helt enkelt förklara att du är flygintresserad, skulle vilja jobba på flygplats och höra om du kan få göra ett "studiebesök" eller få en praktik plats i ett par dagar för att få uppleva de olika yrkena på flygplatsen. Det kan alltid funka och ger möjlighet att få se lite.

Jag såg att någon tidigare skrev flygmekaniker. Det finns ett snabbt svar till dig. Glöm det. Känns trist att skriva men det är sant, att hitta en utbildning är inget svårt, det finns ca 6 skolor i sverige som utbildar ca 300 elever per år till en arbetsmarknad som behöver ett tiotal per år, att få jobb efter avslutat utbildning är nästan obefintlig. Om du väl får ett jobb kommer du att se fram emot ett slitsamt yrke innefattades mycket farliga arbetsmoment, trånga utrymmen och kemikalier som är så farliga för natur och människan att de är förbjudna överallt med undantag i flygindustrin och viss forskning.

Arbete som lastare är oerhört slitsamt, det påstås att genomsnittet på lastarens arbetsliv är 6 månader innan de börjar få förslitningsskador på rygg, armar och knän. Lederna slits ut pga tunga lyft och trånga utrymmen.

Hoppas att du orkar plöja igenom texten och att du fått lite mer kött på benen inför dina fortsatta funderingar.
/Sören.

Av SörenKarlsson

Det finns en speciell utbildning för flygingenjörer i västerås: http://www.mdh.se/utbildning/program/flygingenjor

Annars så finns det en hel uppsjö med jobb på arlanda, det är ju trots allt en av Sveriges största arbetsplatser. Några förslag på jobb:

* Pilot.
* Flygvärdinna/Purser.
* Flygledare.
* Polis.
* Brandman.
* Sjukvårdare.
* Lokalvårdare.
* Elektriker
* Viltvårdare/Jägare.
* Väktare.
* Lastare.
* Tankare.
* Fälthållare.
* Snickare/Byggarbetare.
* Drifttekniker.
* Reseptionist/Gate värd.
* Flygmekaniker.
* Flygtekniker.
* Fordonsmekaniker.
* Truck förare/lagerarbetare.

Listan tar aldrig slut. Om du är nyfiken på arbetstillfällena på Arlanda så finns det en arbetsförmedling där: http://www.arbetsformedlingen.se/arlanda.

Min direkta fråga är nu, Hur gammal är du och vad är målet med denna tråd? Ska du välja utbildning och vill ha tipps på vad du ska välja för att få jobb på arlanda eller ska du söka jobb på arlanda och funderar på vad du skulle kunna söka för tjänst?

Av SörenKarlsson
Skrivet av Batman:

Ursäkta frågan, men vad spelar du för nåt

Just nu blir det mycket BF, men ikväll så blir det hitman för hela slanten!
Skämt o sido. Innebandy är det som gäller.

Skrivet av arision:

ser ut som innebandy eller fordons inriktat inte helt säker

Första gissningen helt korrekt.

Skrivet av Makarov:

Innebandymålvakt är han.

Här har vi någon som slår huvudet rätt på spiken! Jag är en sån där konstig jävel som självmant ställer mig i skottlinjen.

Av SörenKarlsson

Fick Hitman Absolution idag. Väntar nu på att kunna börja spela! Blir tyvärr ingen bild på det däremot då jag suger på att fota på glansig yta, vart bara massa blixtreflexer. XD

Fick äntligen mitt nya matchställ i helgen. Nu fattas bara den nya hjälmen som förhoppningsvis kommer om någon månad..XD

http://i221.photobucket.com/albums/dd222/Dj_Sir_S/DSCN2092.jpg

Av SörenKarlsson

hösten fortsätter och innebandyfotandet rullar vidare.
I helgen spelade vi i en grotta! Det kändes i alla fall så, mörkare hall får man leta efter. XD

https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/12679_101...

https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/61623_101...

https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/559331_10...

Av SörenKarlsson

Nu måste jag få lägag mig i. Ber så mycket om ursäckt om detta redan nämnts, ni har matat på ett bra tag och att nöta igenom hela tråden är övermäcktigt för mig just nu.

Några saker jag reflekterar över är användningen av ordet teori. Evolutionsteorin, Skapelseteorin.
Definitionen för en teori är just att den inte är bevisad, inte sant? Varken den ena eller den andra av dessa två teorier är så vitt jag vet en Lag förankrad i experiment.

Man påvisar att kranier och DNA har hittasts och som stödier evolutionsteorin men man har inte kunnat återskapa evolutionen i laboratorier, något som krävs för att en teori ska få klassas som lag.

Samma visa gäller för skapelseteorin, man pekar på att saker kan ha liknande DNA, för vem skapar en helt ny kod när man kan "klippa/klistra"?

Båda läger använder sig ofta av samma exempel men kommer till olika slutsattser.

I sverige undervisar skolorna evolutionsteori som en fakta när den inte är bevisad, i USA vill många se att skapelseteorin ska klassas som vetenskap och undervisas som vetenskap tillsammans med evolutionsteorin.

Gravitationen som nämns tidigare är bevisad med vetenskapliga experiment och klassas som en naturlag. Den hör hemma i vetenskaplektionerna.

Jag har alltid försökt stå opartisk till saker och finner att en del försvarar evolutionsteorin om inte mer fanatiskt än många som stödier skapelseteorin, personligen så verkar det som om båda läger vänder och vrider på samma frågeställningar för att få dem att passa deras argument. Ingen av sidorna kan ännu bevisa med vetenskapliga experiment genomförda i kontrolerade laboratorium att deras teori är sann.

Kanske det är dags att undervisa både evolutionsteori och skapelseteori på samma plan, antingen som vetenskap eller kanske båda hör hemma i religionsundervisningen?

Om det är någon som kan referera till en studie där man med vetenskapliga experiment kan bevisa, notera bevisa och inte bara "dra slutsattsen" att någon av dessa två teorier är sann så skulle det vara otroligt intresant läsning.

Frågeställningen i denna tråd var om jag tror på evolutionsteorin?
Jag är inte kristen, har svårt att tro på en högre mackt (men kan förtå de som gör det), jag har stor tilltro till vetenskapen, men jag är kritisk till allt innan det kan bevisas otvetydligt. Detta kan ingen av de två teserna (så vitt jag har läst) göra för tillfället.

Slutligen så kan man ju komma fram till att den dag då man till slut vet sanningen så är det för sent för att kunna tala om det för någon. XD

Av SörenKarlsson
Skrivet av Aristotele:

Tackar, ska kolla den länken nog sedan.

De gångerna jag tycker VR verkligen briljerar är ju i mörker, 3-4 stegs skillnad är ju gigantisk. Sen ser man ju även direkt i sökaren hur lugn kameran är med VR och hur hoppigt det är utan VR.

I slutändan, om jag ska ta stadsbilder utan rörelse i bild så kommer jag ned i lägre ISO med kitobjektivet och VR än med 1.8 optiken tack vare att man kan ha så långa slutartider med VR.

I lördags hade jag med mig ut 85mm f/1.8G 1/125s på d7000 eftersom AF fungerar så mycket bättre på den.
Sen körde jag mitt 18-105 på d5100 med mest 1/4s f/3.5 för statiska bilder där man egentligen bord haft stativ om man varit lite mer seriös.

Det är den bästa lösningen jag har för tillfället, men båda funktionerna i ett objektiv hade såklart varit ännu bättre.

Rent spontant så tycker jag att du borde fundera på ett stativ.;)
Om du fota mycket i mörka miljöer, ett stativ går till alla dina befintliga objektiv och kostnaden blir troligen lägre än att köpa ett nytt objektiv med VR/VC/OS.
Sen kan det diskuteras hur smidigt det är att släpa på ett stativ, det beror på hur man förflyttar sig på för vis, ett enbensstativ kan bli mycket stadigt med rätt teknik och är relativt litet och smidigt.

Av SörenKarlsson
Skrivet av AndersT:

Tycker inte det är så bökigt.. ganska simpelt faktiskt.. å jag kör XBMC via datorn på TVn

Jag sitter med XBMC igenom en HTPC just nu (drömmen hadde varit XBMC direkt i Tvn), men jag känner att den enda anledningen till att skaffa en smart Tv är så jag slipper den lådan.

Av SörenKarlsson
Skrivet av AndersT:

Jag har en UE55ES8005 själv och jag tycker bilden är helt suverän.. om man matar den med rätt signal
Har bara provat röststyrningen då jag inte tänker stå å vifta med armarna framför TVn.. hehe.. å de funkar ok.. Vet inte om SVT Play finns men TV4 Play, Viaplay, och Canal Digital Go finns vad jag vet..

Tyvärr vill TVn inte riktigt samarbeta med min kabelTV från Tele2.. och det här med clouding har jag inte märkt nått av

Tackar för svaret.
Hur upplever du att den är att använda som smart tv? blir det bökigt i menysystemen när man ska "tala om" för tvn vad den ska göra?
Har du testat plex på din skärm?

Av SörenKarlsson

Samsung UE55ES8005 VS LG 55LM860V

Hejsan alla kloka swecare!
Sitter som bäst och funderar på en ny TV då den jag för närvarande har hemma inte tillhör mig och inom en snar framtid kommer flytta till sin rättmätiga ägare.

Budgeten ligger på Ca:20000:-, kraven är en led i 55 tum utförande som ska vara användarvänlig med god bild. Jag har en Nas står med stora mängder film och Tv i alla dess olika mediaformat, helst ska tv:n klara de olika formaten, med andra ord: så många format som möjligt. Sitter för tillfället med en HTPC kopplad mellan den nuvarande Tvn och Nasen men skulle vilja skrota det steget och flytta allt direkt till tv.

Jag har suttit och funderat en längre tid och har mer eller mindre två modeller i siktet.
* Samsung UE55ES8005
* LG 55LM860V

Dessa har en del olika saker som talar för sig.
Om jag börjar med Samsungen:
+ Den är så snygg! och nu pratar vi inte bildkvalitet, nu snackar vi design. Tvn ska hänga på väggen och en tight fitt mot väggen är att föredra, samsungen är helt suverän designad.
+ Vad jag har läst så klarar samsungen en hel hög med olika mediaformat och detta tror jag kommer vara dill dess fördel då jag har flertalet olika som jag vill kunna spela upp.
+ Alla mina samsung produkter har hållit ypperlig klass och jag har haft extremt god erfarenhet av deras kvalitet.

- Deras senaste system för styrning med röst och rörelse verkar vara mer av en rolig ide än något som man vill leva med.
- Färgåtergivningen är inte den bästa, de verkar fläska på med det mesta och tappar de korrekta färgerna, detta syns tydligt på de röda nyanserna.
- Det verkar som samsung fortfarande har viss problem med clouding, den nya skärmen är som jag förstår utrustad med samma panel som den gamla D8005 serien, kan detta verkligen stämma?

LGn:
+ Den har fått god kritik vad gäller smart Tv systemet.
+ Systemet med en rörelsekänslig fjärr är verkligen skön, jag satt ett bra tag och lekte med den i en butik och tyckte att detta system var mycket smartare än samsungens.

- De mediaformat som stöds verkar vara lite begränsat, detta kan vara en nackdel om jag vill kunna skrota min HTPC, detta skulle motverka ett köp av denna typ av tv, jag vill ha en smart TV så jag slipper en massa andra enheter i vardagsrummet!
- Tjockleken, Vad jag har läst mig till så är LGn något tjockare (3,7cm kontra 2,1cm) än samsungen, den tycks bygga lite mer ut från väggen, detta kan ha en negativ effekt på utseendet när Tvn hänger på väggen. Något som hänger hand i hand med tjockleken är utseendet, den är inte lika snygg som samsungen med sin tjocka underkant.

Några andra frågetecken för LGn verkar vara att vissa recensenter klagar på dålig svärta och kontrast när andra prisar den för goda egenskaper i just detta hänseende, det blir lite jobbigt när en sådan sak kan vara avgörande.

En fråga som gäller både LGn och Samsungen är deras appstöd, då jag inte använder mig av konventionell tv så skulle jag vilja ha en del svenska play kanaler som appar då detta skulle underlätta, båda har stöd för youtube men har de stöd för SVT Play?

Då jag mest kommer att titta på film igenom min NAS, lite svt play och youtube så vill jag ha en tv som är enkel att navigera i och som stödjer många filformat. Här skiljer sig dessa två åt då LGn har en enligt mig överlägsen navigeringsfunktion för smart Tvn, däremot så verkar det som om Samsungen stöder flera filformat än LGn vilken tv skulle ni ha valt?

Om det är någon som äger en av dessa eller har/har haft båda eller bara vill ge sin åsikt i frågan så får ni gärna komma med era synpunkter och inputs då jag har kört fast i tankebanan, jag kan inte bestämma mig och måste få hjälp!

Av SörenKarlsson
Skrivet av Aristotele:

Tackar, det ser ju kanon ut. Bra bild förresten!

Jag tycker bilderna har förvånansvärt lite rörelseoskärpa för att ha relativt långsamma slutartider som 1/320s? Men det är klart att det är svårt att gå högre om det är så mörkt. Där lär ju ditt 1.4 ha en fördel om du får in fokus på ansiktet och kan köra stor bländare och kanske ha snabbare slutare?

Vissa tillfällen har jag gått ner till 1/250s, det ger en del rörelseoskärpa och det kan bli det på 1/320 med, men att gå på högre slutare är inget roligt i de mörka miljöer som fins i en sporthall. Jag har hållt mig till 1/320 och 1/250 med 1,4 på 85an och 2,8 på 70-200, det enda som jag ändrat är ISO. Sen kör jag alltid cenervägd ljusmätning då jag upptäckt att fullt inte funkar så bra i hallen då jag faktiskt skiter i om väggen eller publiken är rätt exponerad. Att fota med 1,4 på snabbt rörandes mål är en utmaning, det är många bilder som skrotas.