Inlägg

Inlägg som SörenKarlsson har skrivit i forumet
Av SörenKarlsson
Skrivet av skog1s:

Det här som du skriver i din första post

"Jag söker en kamera som är användarvänlig. Har testat Nikons D60 och liknande men dom är på tok för avancerade för mig. Har inte nytta av alla dem 1000 inställningar som en sådan kamera har"

Så är min egen erfarenhet att en instegskamera är mer avancerad att lära sig än dom lite mer dyrare typ Semi/proffs kamerorna.

Helt enkelt för att det saknas väldigt mycket fysiska knappar/rattar på instegskamerorna. Nästan allting går via menyer. Och det tar längre tid att söka i menyer, än att trycka o ratta direkt.

Principen är den samma på alla kamerahus. Sen skall man ju fatta logiken i det hela med. Och det kommer med tiden.
Men det är roligare att fota med en gammal nikon D300 än vad det är med en D3100 det kan jag lova.

Kör en Nikon D7000 och du kommer att bli nöjd, eller D7100!

För när jag tänker efter och tittar på alla hus, ja då är ju Nikons hus överlägset snyggast (tycker jag)

Du har en stor poäng i det du skriver.:)

Jag avskyr både polarens D7000 och sambons D3100 när jag är van med min D700. D700an knäcker båda de andra individerna just för att den är mer användarvänlig.

Men som sagt, om man skall hålla på med systemkameror och vill bli bra på det så får man lägga ned mycket energi i det hela och både experimentera och läsa på lite.

Hoppas besöket i butik ger Tobbbe_ något konstruktivt!

Av SörenKarlsson
Skrivet av Tobbbe__:

Antar att Nikoon D60 hamnar i DSLR kategorin, och jag har använd en sådan rätt mycket. Men det känns som att jag är för oinsatt och bara utnyttjar 20% av den kraft som finns i en sådan kamera när jag fotar. Så alla dessa inställningar blir överflödiga.

Skrivet av Tobbbe__:

Kompaktkamera är utesluten, har använt några sådana genom åren och tycker det är svårt att få vettiga bilder i sämre ljusförhållanden osv.
Mina arbetsplatser har inte alltid så bra belysning och objekten är för det mesta mörka i färgerna.
Sen har vi redan en 14mp Olympus VR-310 hemma.

Jag tycker personligen att det låter som om du inte skall ha en DSLR eller systemkamera över huvud taget. Misstolka mig inte, men du skriver att du har haft en D60 och att den var för avancerad, du kanske ska ta lärdom av just den kommentaren och inte springa iväg och skaffa dig en ny Nikon, Canon, Pentax eller annan systemkamera då du i stort sätt kommer att stå med samma typ av kamera som en D60. Må hända att den är nyare, men du kommer fortfarande att ha alla dessa funktioner som du påstod att du inte gillade på D60.:)

Jag får erkänna att då jag är en riktig "systemare" så har jag dålig koll på kompakter, EVFer och andra mellanting. Om du skaffar en systemkamera bygger detta på att du har viss kunskap eller viljan att skaffa dig kunskap för att kunna använda en DSLR för att få fram goda resultat. Många tror att bara för att de köper en dyr DSLR så kommer de per automatik att ta grymma bilder, sanningen är den att du kan ta grymma bilder med alla kameror så länge du vet hur du skall använda kameran och vilka begränsningar kameran har.

Att tro att du dessutom kommer kunna ta bättre bilder i mörka miljöer per automatik med en systemkamera är inte heller sant, med en dyr utrustning så blir det lättare men du behöver erfarenhet och kunskap för att maximera dina bilder. Åter igen handlar det om att man skall veta hur man utnyttjar sin utrustning.;)

Jag skulle vilja tipsa om en Sony A6000, montera lite ljusstark optik på den så kanske du har något som skulle passa din smak och dina behov.

http://www.cyberphoto.se/info.php?article=A6000svart1650

Det är alltid svårt att ge tips om kameror till personer man inte känner och vet hur de fotar eller vad de kan, om du åker till en handlare eller butik så ska du ta tillfället i akt och känna/klämma på denna kameran eller dess föregångare (Sony NEX-7) för att få dig en uppfattning om vad det är, det är en "blandning" av en DSLR och en kompakt kamera, kanske en lagom mix av båda för din smak.:)

Av SörenKarlsson
Skrivet av DasBoot_swe:

Oxfilen/rostbiffen steker du smör och rullar i peppar och salt. Du steker det så det får färg och färdigställer den i ugnen. Till den så serverar du potatisgratäng/hasselbackspotatis. Samt att du gör egen bearnaisesås eller rödvinssås.

Jag gör bea efter följande recept:
150 g Svenskt Smör
3 st äggulor
1 msk vitvinsvinäger
1 msk vatten
1 msk riven gul lök
1 krm salt
1⁄2 krm vitpeppar
2 msk finhackad färsk persilja
1 1⁄2 msk finhackad färsk dragon

Häll äggulor och vinäger i en hög mixerskål. Smält smöret och låt det börja bubbla men inte ta färg. Häll det heta smöret i en tunn stråle i skålen under mixning. Ta inte med bottensatsen. Smaksätt med lök, salt, peppar, persilja och dragon.

Enkelt och blir supergod.

Fransyska är också en trevlig köttbit som man kan tillaga långsamt och länge i ugnen i en gryta för att få riktigt gott och mört kött. Serveras med kokt potatis och en gräddsås men ansjovis i. Samt lite kokta grönsaker....

Boeuf Bourguignon och egen chili är också trevligt att göra.

Biff/entrecote steker du i smör och kryddar med salt & peppar. Serveras med klyftpotatis (inga färdiga påsar) och bea-sås....

Med nötrullen så kan du göra en riktigt god Sjömansbiff

Mumsigt kött du har fått tag i, vart riktigt hungrig nu...:)

Allt låter riktigt gott.
Måste testa bean. Älskar den såsen men har aldrig lyckats tillverka egen. XD

Det är riktigt kul att fundera på bra recept då det är riktigt närproducerat och fin kvalitet.

Djuret är uppfödd på en gård strax milen från mig och slakteriet ligger 7 km från gården. Nära och bra för miljön på alla vis. O gud vad fint det var när jag fick det direkt från slakteriet utan långa leveranser. ska bli kul att testa lite roliga recept. Ös på med mera om ni kommer på något bra! Kanske någon som har tips på någon gryta? Kanske något som passar till pasta?

Jag käkade på italiensk restaurang för några veckor sedan, åt en pastarätt med oxfilé o det var grymt gott, om man bara kunde minnas vad det hette så man kunde hitta ett recept.

Av SörenKarlsson

Jag har personligen 7 mil enkel till jobbet och arbetsgivaren står inte för någon av mina omkostnader för resandet. Det man får tillbaka är skatteavdrag från staten.

Vet hur det känns att ligga pyrt till.. Mitt företag har sedan augusti 2013 sagt "i slutet av månaden lägger vi ned då kontraktet på lokalen går ut". Jag jobbar fortfarande och fick reda på för en vecka sen att de ska nyanställa och expandera! XD

Bara för att de strukturerar om eller tala om det ska du inte bli för orolig. Det kommer nog att lösa sig alldeles utmärkt!
Jag håller i alla fall tummarna för dig!

Av SörenKarlsson
Skrivet av HansTriceps:

Vad är det för bitar de gäller? De har ju lite olika styrkor.

Skickades från m.sweclockers.com

Lite av varje. En bit nötrulle, oxfille, fransyska, rostbiff, biff, entrecote, ytterlår, märgpipa, innanlår mm. I stort sätt lite av allt från ett nötkreatur. Allt benfritt.

Av SörenKarlsson

Tips på bra recept för kötträtter.

Har precis fått vantarna på ca 6kg närproducerat nötkött men brukar vanligen inte laga så mycket olika kötträtter, så nu är det fan på tiden att man lär sig.
Tänkte därför fråga sweclockers eminenta gourmander om ni har några bra tips på både enkla och lite lyxigare varianter på maträtter innehållandes nötkött.

Av SörenKarlsson
Skrivet av Genomresa:

En mer objektiv fördel med YH (KY finns inte längre) är att det finns en garanterat god arbetsmarknad för de examinerade, eftersom utbildningarna inte får hållas om utbildningsanordnarna inte kan visa att det finns en efterfrågan för dem bland arbetsgivarna.

Det där min kära vän är en sanning med modifikation.;)

Det finns YH utbildningar som drivs utan möjlighet till arbete efter avslutat utbildning. Skattepengar rakt ner i sjön.
Jag känner personligen till en utbildning som saknar arbetsmarknad, där ett flertal skolor bedriver verksamhet med kännedom om den totala bristen av arbetstillfällen men mörkar detta på bästa möjliga vis både för blivande elever och myndigheter.

Av SörenKarlsson

Jag skulle föreslå att bordet har en lösning där man "fäller in" benen istället för att skruva på/av, detta för att göra arbetet med att ta ned och upp bordet snabbare och smidigare. Jag har ett litet lanbord med denna lösning och jag skulle aldrig vilja behöva montera ned och upp mitt bord med en massa skruvande innan och efter lanet.:)

Ikea hade förut ett bord med liknande lösning som hette Göran, den verkar tyvärr ha utgått ur sortimentet:

http://www.ikea.com/se/sv/images/products/goran-bord__0085813_PE...

På följande bild kan du se en enkel lösning för fällbara ben som snabbt och enkelt viks in/ut:

http://img.tradera.com/images/503/180520503_34db4ab9-6cc5-487b-9...

Det finns även fler lösningar på fällbara ben:

http://www.theofils.se/content/images/bilder_stor/60650830.jpg

http://www.theofils.se/content/images/prodfam/60650830_R2.gif

http://www.theofils.se/content/images/prodfam/60650830_R1.gif

Något som kan vara värt att tänka på är att om du skapar ett bord med elektroniska komponenter inbyggt så skall utrymmet med elektroniken i största möjliga mån vara fukt/vätskeskyddat uppifrån. Då du bygger ett bord så kommer användaren mest troligt att ställa glas mm på bordsytan och riskera att tömma ut innehållet på bordskivan, om du då inte ser till att täta ovansidan från detta spill kan elektroniken i bordet ta stryk.

En annan viktig detalj är dimensionerna på bordet, det ska vara smidigt att transportera.
Ska det förflyttas med bil? I så fall, vad är det största yttre måttet bilen klarar på bordet, hur stor är lastluckan/baklucka/dörr på bilen?

Du får gärna göra en utveckling/bygglogg för ditt projekt som man kan följa här i tråden, skulle vara intressant att se hur det går för dig, jag tycker att det låter som en kul ide och det skulle vara kul att se om du lyckas med en bra lösning på ett drygt problem.:)

Av SörenKarlsson

Väldigt läcker bild.
Däremot så tycker jag att texten på den främre bollen stör.;)
Den är oskarp, men man kan se att den har varit vänd så att texten syns med ett större skärpedjup, det blir svart mitt på bollen, om du vrider runt den så att det blir en helvit boll i förgrunden så blir bilden bättre.

Av SörenKarlsson

Kom precis hem från ett fotouppdrag och sitter och kikar lite på resultatet. Här är ett smakprov på dagens fotande.

http://i221.photobucket.com/albums/dd222/Dj_Sir_S/_DSC1388_zps5c...

http://i221.photobucket.com/albums/dd222/Dj_Sir_S/_DSC1364_zpsd8...

Av SörenKarlsson
Skrivet av nmc:

Jag använder inte extra reflexer då jag anser det vara jobbigt att ha med sig. Då jag har en upplyst separerad gångbana på väg till tåget och har lite sunt förnuft när jag korsar vägar och väntar snällt tills bilen stannar. Sen skulle jag inte gå ut i vägen/gå längs med vägen heller.

Vill du idiotförklara mig så varsågod

Jag tror nog vi tänker lite olika. Då du skriver "då jag anser det vara jobbigt att ha med sig" så förstår jag inte ditt argument.

Har du en mobil på dig? Kanske en plånbok?
En bra reflex är inte större än någon av dem och kan rädda dit liv om du av någon anledning måste röra dig i områden som saknar belysning.

Du kanske vanligen inte rör dig utanför platser som är väl upplysta och långt ifrån annan trafik än gångtrafikanter men tänk om något händer och du måste ut ut dessa skyddade miljöer eller kanske strömmen går när du är på dina upplysta platser. Vad gör du då?

En bra reflex är en billig livförsäkring i många sammanhang och är inte mer bekymmer att ha med sig än de andra prylar du dagligen bär omkring på.

Av SörenKarlsson
Skrivet av OSkar000:

I största möjliga mån ser jag till att ha reflex när det är mörkt. Man syns illa nog ändå även om det är gatlysen och mörka kläder gör det knappast lättare att se nån som kommer gående.

Vad har de som aldrig har reflex för slående argument varför det inte behövs?

Jag tycker du slog huvudet på spiken när du nämnde gatlysen och graden av synlighet. Jag har vänner och bekanta som anser att de inte behöver reflexer då de rör sig i städer eller byar med gatlysen. Det som de däremot verkar glömma är att det nästan är svårare att se en person längst dessa vägar. Tror det har att göra med hur skuggor mm ter sig längst upplysta vägar samt att man sällan använder helljusen längst vägar med belysning då de ofta är trafikerade så man inte hinner tända.

Har dessutom svurit mig blå över folk som går utan reflexer på fel sida om vägen när det finns en upplyst gångväg på andra sidan. Hur i hela fridens namn tänker man då? XD

Vad gäller att gå till och från brevlådan så gäller reflex och lampa där med för mig, det är knappt 20 meter tur och retur från utfarten men jag tänker inte utmana ödet.

Det jag nästan mest förundras över är vuxna människor som troligen kör bil och vet hur svårt det är att se folk utan reflex själva inte använder dessa när de rör sig längst vägarna till fots.

En annan tanke som slagit mig är de som står längst vägen och väntar på bussen utan en enda reflex och sen har magen att skälla ut busschauffören när denne nästan missar att de står där och får slänga sig på bromsen och in i bussfickan för att plocka upp dem. Om jag hade varit den föraren hade jag helt sonika dundrat förbi alla utan reflexer, då kanske de lär sig vad de är bra för.

Av SörenKarlsson

Använder du reflexer i mörkret?

Vi står nu i den mörkaste perioden av året, vi rör oss som alltid efter våra gator och vägar.

Jag bor personligen på landet där ingen form av vägbelysning existerar med lagom avstånd till ett mindre samhälle, detta har resulterat i att folk som bor i samhället uppskattar att promenera längst de vägar som leder förbi mitt hus.

Jag har upptäckt att det råder en enig idioti i min omgivning och alla tycks vara mer eller mindre omedveten över hur svårt det är att se en mörkklädd människa utan reflexer denna tid på året. Det händer ganska så frekvent att jag i mitt dagliga liv är oerhört nära att avsluta en medmänniskas liv då jag inte ser denne längst med vägkanten när jag kommer körandes i min bil. Misstolka mig inte, jag är uppväxt längst dessa skogskantade vägar och är väl medveten om de ständigt mörkklädda dårarnas parad längst med körbanan och anpassar min hastighet därefter, men med takt att samhället växer så blir risken att jag eller någon av mina medtrafikanter en dag kommer att behöva leva med någon annans liv på vårt samvete allt större.

Jag går personligen inte ut på vägen runt skymning eller efter mörkrets inbrott utan lampa och reflex och kan förundras över att vissa människor helt verkar sakna självbevarelsedrift.

Så nu är min fråga till en mina kära forumkamrater: Är ni rädda om era liv, använder ni reflex och/eller lampa och i så fall vilken typ/hur många?

Av SörenKarlsson
Skrivet av mrqaffe:

Din katt var lugn å snäll, mina är bara stilla när de sover men har du provat att synka blixten på bakridå och kanske även nedställd nått steg, det borde gå att labba fram nått som blir snyggt exponeringsmässigt.

Jo då. Vist får man försöka sig på att ta dem när de är lite sega. Som tur är så har jag ett par soffpotatisar men även de kan ibland få fart.

Jag brukar oftast jobba mycket mer med de bilder jag fotar och få lite andra typer av resultat mot de jag la som exempel, det finns ju som du nämner flera olika lösningar och sätt att göra det hela på.

Det jag var ute efter med den sista bildserien var att illustrera att en ljuskänsligare lins inte automatiskt betyder att man kan fota i hopplösa miljöer, då krävdes koncisa bilder som alla liknar varandra för att på ett mer tydligt sätt påvisa vad jag menar.

Av SörenKarlsson
Skrivet av Nisse-Tuta:

Alltså jag gillar att fota med blixt. Så mycket att jag till och med skaffade en Fuji bara för synkspeeden.
Men alla de exempel du visar är IMO mycket snyggare utan blixt.
Skulle du istället köra två blixtar, kanske en utanför fönstret så skulle det bli mer min melodi.
Bara min personliga åsikt men du visar exempel på när en bra bländare är bra att ha för att få till mysiga bilder.
Trevlig katt

Notera att bilderna i den fotoserie som du kommenterar enbart är för att illustrera att en ljuskänsligare lins inte räcker för att producera bra bilder i mörka miljöer, om man verkligen vill arbeta med ljus i sina bilder så krävs mycket mer arbete än vad jag la ner på de bilderna, jag tog i stort sätt bara upp kameran ur väskan, monterade på blixten och drog av ett par bilder för att ha något att använda som exempel. Med det sagt så vet jag att man kan få riktigt grymma bilder med minimalt med utrustning, det handlar om hur man disponerar sina resurser. Det är grymt när enbart en blixt på kameran kan producera grymma resultat, så snackar vi resource management!

Jag personligen känner att jag inte har tålamodet till att arbeta mycket med ljus, det tar för mycket tid. Jag fotar större delen av mina arbeten med stativ och långa slutartider trots att jag jobbar i dålig belysning mer ofta än sällan. Undantaget är när det handlar om produktfoto, då åker hela kittet upp med lampor och softboxar mm.

Av SörenKarlsson
Skrivet av n_sandstrom:

Ja, jag vet vad blixt kan göra, jag känner igen dina bilder, mina ser liknande ut. Dock ser dom ut att vara ganska ljusa i grunden, liknar lite vad jag får ute på balkongen i dagsljus, ja, min lägenhet ligger allt annat än mörkt.
Tyvärr så blir blixten snudd på enda ljus källan, snarare än att vara en utjämnande källa. Prova att blixtfota en svart katt på natten, med en ensam lampa och ljussvag optik. Får du det att se bra ut går jag gärna en blixtkurs hos dig

Skickades från m.sweclockers.com

Ok. Jag ska göra ett försök igen, du säger att du har en mörk lägenhet och du vill fota svarta katter. Då får du nog investera i mer belysning i din lägenhet, lite ljusstarkare optik kommer inte att ge dig speciellt mycket.

Jag gjorde en ny testrunda för att illustrera varför jag påstår just detta.

Jag börjar med att visa vart jag fotar:

Bild tagen med Nikon D3200, 55-200mm vid 55mm. Ingen blixt, två lampor på i hela rummet, becksvart ute:

http://i221.photobucket.com/albums/dd222/Dj_Sir_S/swecbild/utanl...

Bild tagen med Nikon D3200, 55-200mm vid 55mm. Med blixt, två lampor på i hela rummet, becksvart ute:

http://i221.photobucket.com/albums/dd222/Dj_Sir_S/swecbild/utanl...

Bild tagen med Nikon D3200, 55-200mm vid 55mm. Utan blixt, alla lampor på i hela rummet, becksvart ute:

http://i221.photobucket.com/albums/dd222/Dj_Sir_S/swecbild/medla...

Sedan placerade jag min modell på bordet. Det råkar vara så att även jag har ett lager med svarta katter.

Vi börjar med att jämföra våra två objektiv utan blixt med enbart två lampor i hela rummet som ljuskällor.

Bild 1 är tagen med Nikon D3200, 55-200mm vid 85mm. Utan blixt. f:4,2, slutare:1/60, ISO:3200. Denna bild har inte mycket att ge.

http://i221.photobucket.com/albums/dd222/Dj_Sir_S/swecbild/55200...

Kan 85mm f:1/8 prestera bättre?
Bild 2 är tagen med Nikon D3200, 85mm. Utan blixt. f:1,8, slutare:1/60, ISO:3200. Här kan man i alla fall se vår modell.

http://i221.photobucket.com/albums/dd222/Dj_Sir_S/swecbild/85uta...

Som synes så får vi inte så mycket användbara bilder trots att vi använder oss av ett ljusstarkt objektiv, hur står sig zoomen mot fasta med en blixt som hjälper tro?

Det kommer här:

Följande två bilder är fotade med Nikon D3200, nikon 55-200mm vid 85mm, med blixt. f:4,2, slutare:1/60, ISO:400. Två lampor i rummet som ljuskällor.

http://i221.photobucket.com/albums/dd222/Dj_Sir_S/swecbild/55200...

http://i221.photobucket.com/albums/dd222/Dj_Sir_S/swecbild/55200...

Dessa två är fotade med Nikon D3200, nikon 85mm med blixt. f:1,8, slutare:1/60, ISO:400. Två lampor som ljuskällor.

http://i221.photobucket.com/albums/dd222/Dj_Sir_S/swecbild/85med...

http://i221.photobucket.com/albums/dd222/Dj_Sir_S/swecbild/85med...

Nästa två bilder är tagna med all belysning i rummet påslaget utan blixt.

Tagen med Nikon D3200, Nikon 85mm utan blixt med all belysning på i rummet. f:1/8, slutare:1/60, ISO:1400.

http://i221.photobucket.com/albums/dd222/Dj_Sir_S/swecbild/85uta...

Tagen med Nikon D3200, Nikon 55-200mm vid 85mm utan blixt med all belysning på i rummet. f:4,2, slutare:1/60, ISO:3200.

http://i221.photobucket.com/albums/dd222/Dj_Sir_S/swecbild/55200...

Om man studerar dessa bilder så ser man att 85mm f1/8 inte ger tillräckligt med ljuskänslighet för att man skall kunna slopa blixten och när blixten används så är skillnaden mellan 55-200 och 85 så liten att jag personligen inte tycker att det märks att 85an kostar 10k mer än den andra.

Jag har svårt att se hur ett lite ljusstarkare objektiv skall kunna avhjälpa bristen på ljus, det enda sättet att komma runt problem med bristande mängd ljus är att tillföra mer ljus antingen med lampor eller blixtar.

Jag har objektiv ner till f1/4 och har möjligheten att testa, det kan vara lockande att satsa på ljusstarkare linser, men det är inte alltid lösningen. När man ligger på gränsen så kan det hjälpa, men oftast så är mer ljus vad man behöver och då räcker inte ett par stop som man får av ljusstarkare optik. Man behöver tillföra mer ljus.

Jag försöker inte klanka ner på iden att skaffa 85mm optik, jag är fult för, men du får inte tro att det är något mirakel som kommer att ge dig övernaturliga ljusegenskaper vid mörkerfoto. Man skal vara medveten om vad man köper och överväga nyttan kontra priset.

Om du känner att du har nytta av det i ditt fotande så ska du köra! Det är en underbar brännvidd.:) Men hoppas inte för mycket på att det ska lösa dina problem vid foto i en för mörk lägenhet, där krävs mer ljus, inte mer optik.

Av SörenKarlsson
Skrivet av n_sandstrom:

Njae. Blixtar har jag redan, men tyvärr är det inte så enkelt att man bara kan slå på en blixt för att få en lite ljusare version av samma bild. 2.3 blixtar kanske, med färgfilter, och ett par reflektorer, men chansen att det finns på plats för varje bild man vill ta är ju ganska liten
Och föredrar oftast att köra utan blixt, och när jag väl har det är det mer för att ljämna up ljus, snarare än att öga bildens generella ljusstyrka.

Principen för att fota inomhus är att slå på alla lampor som finns och om det inte räcker lägga på mera ljus med hjälp av blixtar. Självklart så är ett ljusstarkare objektiv till hjälp, men en blixt kan hjälpa mer med den utrustning man redan har. För att ta exakt samma bild med två olika objektiv med olika f-tal krävs mycket arbete med ljus, men en blixt kan räcka långt utan att man behöver en massa reflektorer och annan utrustning.

Jag har ett 85mm och en nikon D3200 som jag fick låna för att testa skillnaden mellan 85mm utan blixt och nikon 55-200mm med blixt. Nedan finns två bilder på resultatet.

Båda bilderna är tagna från samma position, jag flyttade mig inte och skiftade enbart objektiv samt slog på blixten mellan dem, på 55-200 objektivet zoomade jag in till runt 85mm för att få en likvärdig bild.

Följande bild är med 85mm utan blixt på en nikon D3200. f:1/8, slutare:1/60, ISO:2200.

http://i221.photobucket.com/albums/dd222/Dj_Sir_S/85mmingenblixt...

Nästa bild är tagen med nikon D3200, Nikon 55-200mm objektiv vid 86mm med blixt. f: 4,2, slutare:1/60, ISO:400.

http://i221.photobucket.com/albums/dd222/Dj_Sir_S/55200medblixt_...

Notera att båda bilder är tagna i RAW och inte bildbehandlade på annat vis än att de är nedskalade till 1024pix och konverterade till JPG.
Båda dessa bilder är tagna för att jämföra blixt kontra ingen blixt, de är tagna efter varandra, de är inga bra bilder men av dessa två så tycker jag att den bild som är tagen med blixt är bättre, så att påstå att det krävs mängder med blixtar för att få ett bättre resultat med billig optik kontra en dyrare utan blixt är enligt mig BS.

Om vi ska tala om vad en blixt kan göra för ditt fotande inomhus så följer här lite fler exempel:

Denna bild är fotad med en Nikon D700 med 50mm vid f:2,8 och en blixt.

http://i221.photobucket.com/albums/dd222/Dj_Sir_S/_DSC1145_zps6e...

Nästa tre bilder är alla fotade med en Nikon D700, nikon 14-24 och blixt.

http://i221.photobucket.com/albums/dd222/Dj_Sir_S/_DSC1054_zpsea...

http://i221.photobucket.com/albums/dd222/Dj_Sir_S/_DSC0979_zps29...

http://i221.photobucket.com/albums/dd222/Dj_Sir_S/_DSC1020_zps7d...

Notera att alla bilder som är tagna med blixt är tagna med enbart en blixt och ingen "studio" med en massa blixtar och/eller reflektorer.

Missförstå mig inte, om du har råd köp ett 85mm, men slösa inte pengar på dyr optik om en blixt kan lösa problemen då denna kan användas med all din befintliga optik. Om du redan har en blixt så är problemet ur världen!

Det går definitivt att fota katter inomhus med ett 85mm, det största problemet med att fota katter inomhus med fast optik är enligt mig att de aldrig gör som man vill, antingen så behöver man ett makro då de tycks vilja krypa in i linsen eller så behöver man en telezoom för att de ligger högst upp i klösträdet och vägrar att komma ned och samarbeta med fotografen.

Utomhus är den plats där ett 85mm riktigt kommer till sin rätt, min 85a är min lilla ögonsten, den är alltid med.

Av SörenKarlsson

Bild 3. På london eye helt klart.

Som redan nämnts så skulle den göra sig grymt bra på stor canvas.

Av SörenKarlsson
Skrivet av n_sandstrom:

jag har ägnat en del tid sista veckan med att läsa om hur fantastisk Canon's 85mm 1.8 sägs vara.
Blir ganska sugen på att skaffa mig en sådan.

Det mest uppenbara jag känner att den skulle passa till är nog att fånga katterna hemma. Min 30mm 1.4 når inte riktigt fram, 50mm 1.8 har alldeles för kass och högljudd autofokus, och snudd på för kort den med. Och mina zoomar har alldeles för liten bländaröppning är att ha en chans i vårt mörka hem

Men förutom det då? 85mm på APS-C, som samtliga våra kameror har, känns som att det kan bli för långt för att vara användbart på fast brännvidd (motsvarande ca 135mm fullformat). Givet för att fota sportevenemang inomhus, men det är inget jag sysslar med. Vore trist om det aldrig skulle lämna lägenheten

Några andra här som kör med den kombon? Vad fotar ni med den? Något den lämpar sig extra bra till, och när är den helt värdelös att ha?

Jag tycker det låter som om du behöver en blixt.
Om du har längre optik som inte fungerar pga ljuset i huset så skaffar du dig en blixt. Då kan du helt plötslig nyttja all din optik och inte låsa dig till ett speciellt.

Jag har ett 85mm, den är min favorit bland mina fasta objektiv. Alla borde ha ett sådant.;) Men om du har en massa optik och problemet är dåligt med ljus inne så är blixten en bättre investering då den låter dig nyttja all din optik och inte bara ett.

Skickades från m.sweclockers.com

Av SörenKarlsson

Jag och polarna brukar lira flatout 2. Mest på ploj, men roligt som fan att bara driva runt, man skrattar så man dör med rätt sälskap och det spelet.