Inlägg

Inlägg som SörenKarlsson har skrivit i forumet
Av SörenKarlsson
Skrivet av Aristotele:

Sören, fina bilder! Jag är nyfiken på vilket objektiv du använt?

Såg i en tidigare tråd att du hade ett 70-200 2.8 och ett 85 1.4, är nyfiken på om du har några dylika bilder från 85an? Jag skaffae ju en 85 1.8g själv men har inte testat innesport, då jag sällan får tillfälle. Men jag har testat den inne/hemma och uta på kvällen för räörliga motiv och tycker det fungerar fin fint.

Alla de bilder som är från mitt föregående inlägg är tagna med mitt 70-200 2.8. Alla bilder är tagna med f2.8, 1/320 och kameran på auto ISO vilket resulterade i allt från 3200 upp till 5000 beroende på hur mörk det var just på den platsen i hallen.

Nedan följer en bild tagen med min 85mm f1,4. Vilken slutare och ISO som var inställt mins jag inte.

https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/553792_10...

Vad gäller 85 vs 70-200 så är nog af lite kvickare på 70-200, den "prickar rätt" oftare, men det kan ha med skärpedjupet att göra det med. Största fördelen med 70-200 vid sportfotto förutom mer tele är att den är flexiblare, jag brukar plocka fram 85an under uppvärmning då man vet vilka övningar de kör och på vilka avstånd de kommer att "lossa bössan", när det sen är dags för matchstart så åker 70-200 på för att kunna vara med på flera olika avstånd.

Måste bara få ta och grattulera till det goda valet av lins! Vist är 85mm helt underbart!

Av SörenKarlsson
Av SörenKarlsson

Sitter och väntar på min nya målvaktsmask. Har faktiskt redan fått den från handlaren, men nu ligger den slipad och grudlackad hos lackeraren och inväntar min aldelles personliga motivlakering. ETA: Inte en aning! XD Jag klättrar snart på väggarna av nyfikenhet!

http://media.sportamore.se/uploads/products/7391876080719_unihoc...

Av SörenKarlsson

Jag fick en rolig "utskällning" när jag var lite.
Till hela historien hör att min mor är hästtränare och for land och rike runt och gav lektioner, hon var ensamstående och jag var således alltid med, detta innebar att jag hade mycket tid på mig att hitta på saker medans hon hade lektioner och ofta så brukade min goda fantasi se till att jag hamnade i alla dess olika konstiga situationer.

Just denna gång så var jag med min mor vid ett ridhus, det var vinter och snö och is fans överallt. Mor var inne i ridhuset och jag roade mig med att springa omkring och hoppa på isen som formats på vattenpölarna på den lilla grusvägen som ledde in i ridhuset. Det var torrt under isen då det lilla vatten som funnits i pölarna blivit till just is. Det jag inte visste var att de höll på att bygga om/dika ur runt vägen, så när jag stod och hoppa på ett ställe så gav isen vika och jag försvan ner i ett ca meter djupt hål med vatten upp till midjan. Ut ur ridhuset stormade mor efter att hon hört braket inställd på att jag än en gång ställt till med något, halvägs ut igenom dörren och halvägs igenom sin vanliga ramsa så ser hon mig försöka kravla mig ut ut hålet. Då var det inte tal om någon utskällning längre, vist att jag hade lyckats dränka allt från midjan och ner, men hon kunde helt enkelt inte undvika att börja skratta, det samma gällde alla andra som kom ut ur ridhuset för att se vad som hänt.

Av SörenKarlsson

Seat Leon 1,6TDI. '11
Har denna som pendlarbil då jag lägger minst 140km på mätaren varje arbetsdag.
Har som bäst fått ner soppaförbrukningen till 0,38l/mil, ligger vanligen på runt 0,45l/mil.

http://www.groovepeakrailroad.se/annat/473151.jpg

Av SörenKarlsson
Skrivet av Huddit:

Besserwisser...

Från F4 och framåt ändrades fokusskärmen och optimerades för f/2.8. Så grattis, du fick tag i sista modellen innan detta skedde.

"Modern focus screens only see through a section of lens up to about f/2.8. They simply don't see any of the light from the outer sections of the lens from faster apertures, so they don't show you the defocus you'll get at f/1.2.

Use the depth of field preview. You won't see any darkening until you get to about f/2.8. In other words, the finder looks as bright at f/2.8 as it does at f/1.2. You're not seeing what you'll get at f/1.2 or f/2!"

http://www.kenrockwell.com/nikon/50mm-f12.htm

Och ja, Ken Rockwell snackar mkt skit. Men faktan stämmer.

Har själv en nikon 85 f1,4G på min D700. Jag var verkligen tveksam till om jag behövde den linsen innan jag hade införskaffat den, nu sitter den nästan jämt på. Jag bokstavligt talat älskar den. Fottar mycket inne i mörka idrottshallar och varvar den med mitt nikon 70-200 f/2,8 VRII. Om jag kan ta mig tillräckligt nära så väljer jag alla gånger 85mm.
Har tyvärr inte testat f/1,8, men har hört mycket gott om den.

Det där med focus screens tycks verka bekant, kan för allt smör i småland inte se ett kortare skärpedjup mellan 2,8 an och 1,4 an på min D700, har länge funderat över detta fenomen och det kan ju vara en ganska så bra förklaring.

Av SörenKarlsson

Jag har sett teleconverter nämnas flertalet gånger i denna tråd och skulle INTE rekommendera detta alternativ.
Har själv en Nikon 70-200 2,8f VRII + TC-20EIII (2* tele) kan inte annat än att avråda från det, teleconvertern tar bort skärpan och alla bilder känns "runda" jag gillar personligen inte det den gör med mina bilder. Har testat den på min D700 och en D3100 och nog för att man fick ut mycket tele på D3100an så gick bilderna inte att använda till något vettigt. :/

Av SörenKarlsson

Vilka problem ungdomarna ska ha.
Från att jag var 13 tills att jag var 17 jobbade jag som dräng på diverse gårdar runtomkring krokarna.
Samma dag som jag tog studenten började jag jobba mitt första nattskift och sen dess har jobbet gått i ett.
Att dagens ungdom har tid att klaga på att de inte har något att göra!
Jobba är både gratis(kan i vissa fall generera pengar) och tidskrävande, då är både tristessen och pengabristen ett minne blott.

Av SörenKarlsson

3008 - Min gamerdator
3009 - Min/tjejens bildredigeringsdator
3010 - HTPC
3011 - Min Lapptop
3012 - Tjejens Laptop
3013 - Tjejens andra laptop

Av SörenKarlsson

Vilket fack har ni?
- SFF: Svensk Flygteknikerförening som är en del av SRAT.

Vad betalar ni per mån samt eran lön?
- Ligger på 350kr/månad om jag inte mins fel. Sen tillkommer 90kr i månaden för a-kassan i AEA: Akademikernas a-kassa.
Tjänar ca: 27000kr.

Av SörenKarlsson

Jobbar själv inom transport sektorn..... Med underhåll av flygplan.
Väldigt krävande och slitsamt jobb men väldigt kul emellanåt.
Kan titulera mig som licensierad flygplanstekniker och trivs fint med det valet i livet.

Av SörenKarlsson

det finns en tråd om utrustning där flera har beskrivit vad de har och de saker de gillar mest med deras saker:
http://www.sweclockers.com/forum/103-foto/860696-din-utrustning-och-din-kritik-om-den/

Jag skulle vilja rekommendera ett kitt för att kunna sköta om dina linser som en fiberduk och lite linsvätska, någon form av plastpåse/regnskydd om du skulle vara ute och himlen plötsligt bestämmer sig för att öppna vattenkranen och något som jag har på alla mina linser: filter, om du inte vill ha specialfilter som gråfilter, polaroidfilter eller andra effektfilter så skaffa dig i alla fall UV-filter för att skydda det främre linselementet från repor och stötar, det är billigare att byta ur ett filter för ett par hundra en än lins för ett par tusen.

Av SörenKarlsson

Jag har ett par böcker i min hylla för tillfället, dessa är:

Digitalfotografi : lär dig yrkesfotografernas hemligheter - steg för steg. De är tre delar med många bra tips, skrivna av Scott Kelby.http://www.bokus.com/bok/9789163609626/digitalfotografi-lar-dig-yrkesfotografernas-hemligheter-steg-for-steg-paketutgava-3-delar/

Konsten att ta vinnande bilder. skriven av:Göran Segeholm
http://www.bokus.com/bok/9789163609428/konsten-att-ta-vinnande-bilder-en-inspirationshandbok-for-dig-som-vill-ut/

Horse Photography. Av: Carol J Walker.
http://www.bokus.com/bok/9780981793627/horse-photography/

Photographing Horses. Av: Lesli Groves
http://www.bokus.com/bok/9781592282302/photographing-horses/

De två sistnämnda böckerna är utifrån specialintresse, det kan vara något att tänka på, ifall du har något av speciell intresse som du tycker är kul att fota så kan du leta upp böcker specifikt riktade för den typen av foto.

Min nästa bok blir nog Ljussätt plåta retuscha steg för steg.
http://www.bokus.com/bok/9789163609961/ljussatt-plata-retuscha-steg-for-steg/

Jag tycker att det alltid finns något man kan lära sig i Kelbys böcker, ibland är det väldigt självklara saker, men de är skriva på ett bra sätt enligt min mening, testa gå till en bokhandel och se vad de har för böcker.

Av SörenKarlsson

Samsung S27A850D vs Dell UltraSharp U2711

Då var det dags att skaffa sig en bättre skärm för bildredigering än den jag har.
Jag har inte en hur stor budget som helst och tittar mest runt 7000SEK snåret, har spanat in Samsung S27A850D och Dell UltraSharp U2711 men har fruktansvärt svårt att klura ut vilken som man får ut mest av?
Notera att skärmen ska vara till för bildredigering och det är uteslutande egenskaper som främjar det syftet som är intressant.
Finns det någon med tidigare erfarenhet av dessa modeller eller någon med god råd som skulle kunna ge lite vägledning i detta svåra beslut?

Av SörenKarlsson
Skrivet av KRQKAN:

Flickvännen har detta objektiv till sin D3100. Jag får ta och gratulera till ett bra köp.
Mitt senaste köp var ett par av dessa:

http://www.hitari.co.uk/media/catalog/product/cache/1/image/9df7...

Tänker däremot låta dem ligga i ett hörn och ruttna då de brusade något fruktansvärt i dem.

Av SörenKarlsson

Intel, Nvidia, Samsung, noctua, Nikon, Lowpro, Logitech.

I allmänhet så gillar jag de flesta av Samsungs produkter med undantag för deras kompaktkameror, har aldrig haft så långlivade varor som de prylar som är från Samsung.

Ser däremot mig själv som en öppen själ och kan se för och nackdelar i det mesta.

Av SörenKarlsson

Någonsin testat XFS? Har det för min hemsida: http://groovepeakrailroad.se/Foto/bildspel.html

Av SörenKarlsson

Finns ju ett par grymma bilar där ute.

Bland annat denna: Donkervoort.

http://www.cars-discussion.com/contents/member/mike123/photos/do...

Såg att en del redan har länkat till denna bil, men kan inte låta bli, både gammal och ny är något så fruktansvärt grymma!

http://www.chevrolet-abouts.com/wp-content/uploads/2011/05/68-ca...

http://www.chevrolet-products.com/wp-content/uploads/2011/05/201...

Av SörenKarlsson

Ett bakomliggande syfte med public service är ju informationssystem vid händelse av katastrofer/konflikter/oförutsedda samhällsfaror. Det är bara att inse, de flesta äger en tv eller en radio. Så länge man har ett fungerande nätverk av sändningsstationer har man en bra grovgrund för ett snabbt informationsflöde till allmänheten om det skulle behövas.

Det många hakar upp sig på är namnet. Tv licensen täcker mer än bara tv, det går till radiotjänst och ska således räcka för drift och underhåll av sänd stationer och annan utrustning/byggnader samt programutveckling för både TV och Radio. Om du nyttjar SVT-play ska du ju även betala TV-licens då detta är vad som ska täcka kostnaden för det.

Jag har länge funderat över TV licens. Varför inte göra om systemet så att alla som vill ha publick service kanalerna får ett "konto" med ett dekoderkort liknande boxer, viasat eller comhem?
Efter som de flesta teveapparaterna nu för tiden redan är försedda med en digitaldekoder som klarar dessa kort så finns ju tekniken. För de som har comhem, viasat eller boxer och behöver kortplatsen för detta kort så debiterad avgiften igenom det paket de köpt av sin leverantör. Samma konto som används för tv:n kan då användas för inloggning på SVT-play. På så vis så slipper de som inte nyttjar dessa tjänster att betala för dem.

Det enda problemet som jag ser då är ju radion. Även detta finansieras ju igenom "TV licensen".

Av SörenKarlsson

Skulle vara intressant att ta del av resultatet av denna undersökning. Är det möjligt att publicera ert arbete för nyfikna att kunna ta del av.