Inlägg

Inlägg som sisyfus har skrivit i forumet
Av sisyfus

Ett till tips som kräver lite mer blod, svett och tårar: http://www.linuxfromscratch.org/

Av sisyfus

Om du inte är rädd för att bara ha kommandoprompten och jobba dig vidare så rekommenderar jag starkt Arch Linux.

Ett annat förslag om du vill förstå Linux är att du sätter dig in i exakt vad som händer när din dator bootar upp i Linux, från det att du trycker in strömbrytaren, via BIOS, och sen in i Linux ända fram tills du får en login-prompt (antingen i kommandoraden eller i fönsterhanterare). Lär dig vad varenda litet steg innebär så kommer du att få rätt bra koll. Du kan börja på lite bredare nivå, och sen gå allt djupare och djupare in i varje steg. Tänk bara på att olika Linux-distar kan bete sig lite olika i uppstarten.

Se exempelvis här:
http://excess.org/article/2008/08/oclug-august-kernel-walkthrough-boot-process/
http://www.tldp.org/LDP/intro-linux/html/sect_04_02.html

Av sisyfus

Jag vet inte så mycket om CSN och såna grejor men jag kan då lugnt säga att du inte är för gammal för att omskola dig! Jag själv har gjort det, läste ursprungligen matte/data och började skola om mig i ett helt annat ämne (humaniora) vid 38-års ålder och ångrar det inte, trots att en del kompisar tycker jag är rubbad som "offrar" en karriär inom IT med bra lön osv. Men trivs man inte så ska man byta, tycker jag.

Sen känner jag personligen till flera äldre, både män o kvinnor, som har börjat på ny kula i ganska sen ålder. T.ex. har jag varit på disputation där det varit folk i 60+ års ålder som har disputerat, dvs tagit doktorsexamen. Okej kanske extremfall, men jag känner även flera andra ("flera" betyder då >10) som har skolat om sig när dom varit 30+ år. Det är fullt normalt.

Jag tycker du ska köra hårt! Om du sen hamnar i jobbintervju så ska du bara vända det här till din fördel, så att du förklarar att du med din livserfarenhet och dubbla utbildningar och tidigare erfarenhet har något mer att komma med än snorvalpar som aldrig satt en fot utanför skolan. Ja nånting sånt...

Lycka till!
ps med "data" menar jag då datalogi. Jag vet att många stör sig på folk som menar "dator" men säger "data". Jag vet skillnaden (har programmerat sen 1981)

Av sisyfus

Asrock E350M1 - stöd för SATA port multiplier?

Tjo!
Då moderkortet Asrock E350M1 bara har 4 inbyggda sata-portar och jag behöver fler så tänkte jag utöka antalet SATA-portar med ett expansionskort som LYCOM SATA/300 1 TO 5-PORT ... kommer det att funka bra eller finns bättre alternativ? (under tusenlappen)

Av sisyfus
Skrivet av Fnorken:

Menar du att en WD Red disk skulle fylla upp en SATA 2 kanal? Förövrigt så kommer du ha max 1Gbit in och ut från servern, vilket man fyller med en modern hårddisk. Din server kommer således att begränsas av bandbredden in och ut från servern om du inte skaffar bättre nät, 10Gigabit kort ligger på 3000-4000 men switcharna är fortfarande dyra.

Å fasen, nu kollade jag upp det och det stämmer ju det du säger att disken inte lär maxa SATA 2:an.
Sen har du förstås även helt rätt med att den stora flaskhalsen är ju bandbredden mellan servrarna.

Bakläxa till mig själv.

Av sisyfus
Skrivet av olog-hai:

Jag har kört periodvis både med och utan antivirus i över tio år. Har inte haft nåt virus sen win95 cih. Känns rätt lugnt.

Nja, det beror väl på vad du använder datorn till. Har du den bara som hemmadator där det bara är du själv som har åtkomst dvs den är inte kopplat till något nät så visst, då är väl antivirus inte nödvändigt, även om du kan få virus t.ex. genom en cd-skiva med skumma drivrutiner, så jag skulle ändå ha det även i den situationen)

Har du däremot tänkt dela filer över nätet då skulle jag aldrig rekommendera att köra utan antivirus...inte ens i Linux-server.

Av sisyfus

Tackar, då har jag fått flera bra svar! (och helt rätt om ström != effekt)

Av sisyfus

Visst, det förstår jag men finns inget ungefärligt minimivärde? drar nätagget ingen ström alls om man bara kopplar igång det utan något annat inkopplat?

Av sisyfus

Hur mycket ström drar själva nätagget?

Har en corsair power 400w. Hur mycket ström drar den ungefär? (utan moderkort, diskar, cpu, chassifläktar, mm)

Jag har försökt ta reda på hur mycket ström (w) bara nätagget drar men alla diskussioner verkar kretsa kring hur mycket nätagget behöver för ett helt system. Jag skulle tro att ett nätagg behöver runt 10watt (min psu har ju en inbyggt fläkt). Har ingen energimätare som jag kan testa med.

Av sisyfus

Colossal Cave
Nethack

emellanåt en del gamla Commodore 64 spel också:
Paradroid
Fort Apocalypse
Shamus
Pharao's Curse
mm

8-bitars spel har själ.

Av sisyfus
Skrivet av Cybertsen:

Allt är en kostnadsfråga...när det kommer till kritan är folk oftast inte intresserad av att betala vad som krävs att köra passiv kylning. Välj en större låda, processor med låg TDP samt passiv platina-nätdel från Seasonic.

"Diskar"...menar du då hårddiskar så är inte riggen ljudlös och då försvinner vitsen med passiv kylning.
Så menar du inte SSD så kan du lika gärna välja en fläktlösning...

Du har rätt. Med hårddiskar blir det ju förstås inte 100% ljudlöst, så jag kan nog lika gärna stuva in 2 tysta fläktar i chassit, typ en i fronten o en baktill. Men ändå så lär det ju bli tystare om jag enbart har dessa två chassifläktar (plus då ljudet från diskarna) istället för att dessutom ha fläkt på processorn och psu:n.

Och som du säger är det ju en prisfråga, och jag orkar inte lägga ut så mycket pengar så det blir väl en budgetvariant ändå (R4 eller p280 ligger ju på den nivån).

Av sisyfus

Tack för tipset! Jo den verkar helt okej, dessutom bra pris! Men jag vill ändå bygga min egen server. Då får jag mer frihet att skräddarsy den..vill ha så ljudlös och strömsnål som möjligt. (Och dessutom plats för minst 6 diskar)

Edit: jag såg just att N54L bara har Sata 2 (3Gbit/s)..inte hela världen men det vore fint med Sata 3 (6Gbit/s) om man t.ex. ska ha WD red-diskar. Så ännu en orsak att bygga själv.

Av sisyfus
Skrivet av A-T-E:

Jag har sökt lite och jag förstår inte riktigt hur man ställer in/installerar OpenVPN.

Det bästa är att du tar dig tid att läsa manualer och guider. Annars är risken stor att du inte förstår vad du gör och mer eller mindre klickar dig fram och så sitter du där med en filserver som kanske blir hackad.

Men jag kan ändå tipsa om installationstexter är för jobbiga att läsa så har Youtube har filmer som visar hur man ska gå tillväga. Sök i youtube på "install openvpn windows 7" eller nåt sånt. Men för din egen skull, tänk på vad jag skrev ovan.

Av sisyfus

Chassistorlek och passiv/aktiv kylning

Hej
Jag tänkte bygga ihop en egen filserver med 3-4 diskar till att börja med men på sikt säkert fler så chassit behöver ha plats för åtminstone 6 diskar (+ psu mm).

Filservern ska stå vid mitt skrivbord dvs i vanlig rumstemperatur året runt. Jag kan inte bestämma mig om jag ska ha ett ganska stort chassi typ Fractal Design R4 eller Antec P280 eller liknande, eller om jag ska försöka köra lite mindre. (moderkortet är mini-itx). Det är nämligen så att jag helst vill ha passiv kylning på allt, dvs inga chassifläktar, ingen psu-fläkt, ingen processorfläkt, osv. Orsaken är att jag vill få en tyst och strömsnål server.

Är det en dålig idé att köra passivt på så mycket som möjligt? Är det lugnt att ha helt passiv eller bör jag ha åtminstone 1-2 fläktar?

Och hur går detta med passiv kylning ihop med stort eller minimalt chassi? Funkar passiv kylning bättre i en större låda?

Det är ingen speldator utan en filserver som inte lär jobba ihjäl sig. Bara jag som ska ha tillgång till den.

Hoppas på tips...

Av sisyfus

FTP skulle då inte jag rekommendera annat än inom ditt lokala nätverk. Ansluter du via FTP utifrån t.ex. från skolan eller en kompis så skickas användarnamn och lösenord okrypterat, så om nån får för sig att avlyssna trafiken kan de sno dessa uppgifter och sen hacka din server. Obra. Då är VPN bättre men det finns en drös andra lösningar, mer eller mindre bökiga. Men undvik vanlig FTP.

Av sisyfus
Skrivet av slackr:

Jag använder owncloud, vilket fungerar väl med windows och iOS sync client, linuxklienten är tyvärr riktigt dålig.

På vilket sätt upplever du owncloud dålig i linux? Det lilla jag har använt den i linux är jag nöjd med så här långt.

Av sisyfus

Jag tror det är lite för tidigt att börja ha speciella domännamn om du vill ge ett proffsigt intryck. Problemet är att DNS-systemet, som sköter översättning från domännamn, eller rättare sagt servernamn, till IP-nummer och vice versa endast tillåter A-Z 0-9 och bindestreck(-). Lyckligtvis finns något som heter punykod som innebär att domännamn med andra slags tecken (t.ex. svenska) kan översättas till dessa tillåtna tecken så att t.ex. "lidén.se" blir "xn--lidn-dpa.se" (du kan testa själv här: http://www.idnkonverterare.se/) Som tur är sköter dom flesta(?) nya senaste webbläsarna och epostklienterna detta automagiskt, dvs när du skriver in "www.lidén.se" i Firefox så sköter din webbläsare om att översätta till punykod innan den skickar begära till dns-servern, och översätter sen tillbaka till punykod. Problemet är så vitt jag vet att det i vissa fall bara är de allra senaste versionerna av programmen som har stöd för detta (dock är jag inte helt säker på det). T.ex. i epost-programmet Mozilla Thunderbird kom inte stöd för detta förrän i version 24.0 som släpptes nu i september. (se bugg nummer 127399 på sidan https://www.mozilla.org/en-US/thunderbird/24.0/releasenotes/buglist.html. Så med andra ord finns då risken att om du sprider ut din epost "kalle@lidén.se" eller URL www.lidén.se så kan kanske vissa som har äldre versioner av epost-program och/eller webbläsare inte komma åt dig. Jag har en känsla av att risken är störst med epostprogram. Sen är det en annan historia med att ha speciella tecken före snabel-a (@).

Men jag har inte riktigt koll på detta så jag rekommenderar att du forskar vidare.

Tips på vidareläsning:
https://www.iis.se/domaner/registrera/se/idn/
https://en.wikipedia.org/wiki/Internationalized_domain_name
https://en.wikipedia.org/wiki/Punycode

Av sisyfus

Strömsnål backupserver i Linux

Hej
Jag tänker bygga en backupserver för hemmabruk och mitt stora dilemma är val av moderkort och processor. Jag vill helst inte lägga ut mer än cirka 1500:- för bägge tillsammans, men kan sträcka mig till 2000:- om det finns en riktigt bra strömsnål kombination.

Servern ska bara funka som backup (rsync), bara debian utan fönsterhanterare och sånt lull. Tanken är att ha ett par diskar WD Red (oklart storlek men kanske 2TB styck) i en mjukvaru-raid 5 (japp, raid är redundans och inte backup).

Efter att ha läst en hel del här inne har jag förstått att de senare generationens Intel processorer är rätt bra vad gäller strömsnål i kombination med prestanda (Ivy Bridge eller ännu hellre Haswell), samt att formfaktor m-ITX är rätt bra för moderkort. Dom två konfigurationer som jag tycker verkar mest lovande nu är antingen:

Moderkort: ASUS H87I-PLUS m-ITX
CPU Pentium G3220 (kanske lite onödigt kraftfull?)

Moderkort: Asrock H77 Pro4/MVP ATX
CPU: Intel G1610

Men sen läste jag att en del rekommenderar kort med integrerade processorer, typ dessa:

Moderkort: Asus E45M1-M Pro
CPU: AMD E450 (integrerat)

Moderkort: Intel DN2800MT
CPU: Atom N2800 (integrerat)

(chassit rymmer alla varianterna)

Frågor:
1) Vilken av dessa alternativ lär bli mer strömsnål, samtidigt som jag vill att servern ska orka med backupen utan större bekymmer?
2) Är det så himla noga att satsa på det allra senaste 1150 eller kan jag lika gärna satsa på 1155? (om jag inte väljer det integrerade kortet)
3) Hur noga tycker ni det är med ECC? jag vet vad det är, jag vill bara veta hur ni själva valt att göra. Själv lutar jag åt att inte ha det.
4) ge gärna egna förslag...minimalism uppskattas så länge det kan driva servern.

Jag har säkert glömt någon väsentlig information men hoppas på vägledande svar.

Edit: kortade ner texten en aning.

Av sisyfus

Japp, den ska streama hela tiden, sen har jag ett program som spelar in vid rörelse.

När du säger mb/s menar du då megabit? om det är 10-12 så borde jag väl få problem då, eller?

Av sisyfus

Nätverkskamera över 10Mbit/s?

Hej
Jag är sugen på att skaffa en nätverkskamera som klarar filma i upplösning 1280x800 , 30 fps, ej trådlöst. Tanken är att övervaka dygnet runt på distans. Är det här rimligt över en 10Mbit/s lina som i övrigt har mycket låg trafik. Är det bäst att koda i H264? Ungefär hur många Mbit/s kommer videon att kräva?

Jag vet att det finns hårddiskar som man kan lagra på lokalt osv men jag vill ha videon över nätet, hela tiden.