Inlägg

Inlägg som Rickykling har skrivit i forumet
Av Rickykling

@Sevenix:
Tack, får hoppas detta löser problemet!

Av Rickykling

Windows 10 sparar öppna program vid avstängning

Hej!

Efter någon uppdatering av Windows 10 (har senaste) så har windows 10 börjar spara program/rutor jag har öppna, när jag stänger av datorn helt. Så när jag startar igen är program/rutor öppna som de va när jag stängde av datorn. Detta buggar för mig, vilket gör att när jag startar datorn igen, och när allt redan är öppet vid start, så jag kan inte använda utforskaren, eller trycka på någon knap i aktivitetsfältet. Det händer ingenting alls. Kan inte ens trycka så jag kan stänga av datorn, så jag får tvinga att stänga av genom att trycka på knappen, sedan fungerar allt normalt igen...

Hoppas ni förstår min någolunda luddiga beskrivning...

Till frågan:

Kan jag någonstans stänga av "save state" i wondows? vill att när jag stänger av, så ska allt stängas av och inte sparas.

Av Rickykling

@anon81912: Ska kolla upp den, tack

Av Rickykling

"Programmera om" Netflixknapp på fjärrkontroll?

Hej!

Jag har för närvarande en Philips 55PUS6482/12. På fjärrkontrollen finns det en netflix-knapp som gör att man direkt kommer till netflix.. Kan man på något sätt ändra vilken app som ska startas med denna snabbknapp? jag skulle vilja att Plex startar när jag klickar på den istället

Tack!

Av Rickykling

Ska kolla upp allas svar, tack!

Av Rickykling

Datorer till 2st 7-8 åringar

Hej!

Frågar åt en bekant som frågade mig ang köp av datorer till hennes två barn på 7-8 års åldern. SJälv känner jag mig lite ringrostig att leta hårdvara så jag frågar nu er om hjälp!

Vad sökes? Delar alt färdig Stationär dator
Budget: MAX 5-6.000 per dator.

Hon vill gärna komma så billgit undan som möjligt då hon behöver två datorer, men samtidgt få så bra som möjligt för den pengen (ej begagnat när det gäller datordelar).

De spelar väldigt mycket spel så som minecraft, pixelmon, pokemon och flera andra spel jag ej känner till. Deras laptops är i alla fall för sega för att spela de spel de vill, och antar att de behöver datorer som klarar av en hel del spel i alla fall. Det viktigaste är väl att spelen ej hackar/laggar!

Oklart om priset inkluderar kringutrustning så som skärm osv, men sådant går ju att få tag på billgit begagnad om så behövs, så utgå från priset jag skrev endast för datorn

Tack på förhand!

Av Rickykling
Skrivet av enoch85:

Ser ut som att du har lite disk kvar. Vet inte hur det är med BTRFS, men i ZFS så börjar det gå segt över typ 80% utnyttjat utrymme.

Så mao, byt ut diskarna till större.

Skrivet av Xcorp:

Precis som ZFS lider även BTRFS (och alla andra CoW-filsystem) av att det blir långsammare när det börjar bli fullt. Detta för att det blir svårare att hitta lediga kontinuerliga utrymmen att skriva på. Påverkan är mindre med SSD än med spinnande diskar av naturliga själ. @Rickykling börja med att köra "btrfs balance start /mountpoint", du får sedan status genom att köra "btrfs balance status /mountpoint". Det kan ta ett bra tag beroende på hur stor din pool är.

Jo, har använt 87%, så det kanske är en faktor då!

Är inte med på vad du menar med att jag ska köra "btrfs balance start /mountpoint" ? Hittar inget i lagringshanteraren som heter så eller något liknande.

Tack för era svar!

Av Rickykling
Skrivet av Undie:

Filsystem på diskarna? Raid?

Raid 5, blev "automatiskt" btrfs som filsystem!

Av Rickykling
Skrivet av Undie:

Du bör väl kunna se något processträd så du ser vad som drar kräm?

Ser bara vad som drar CPU, men den behöver inte arbeta mycket alls nu, så kan inte vara det som är problemet

Av Rickykling

Vad kan vara felet med servern?

Hej!

Börjar bli riktigt trött på att min server rätt vad det är segar sönder, och man kan knappt göra någonting. Det tar tom tid att byta namn på en fil, eller förflytta fil eller skapa en mapp..

Kollade på översiktsskärmen och visade enligt bilden nedan.
Verkar vara väldigt högt på just "volym"... Men hårddisk är inte så farligt.. Vad innebär det när fliken "volym" får arbeta mycket?
Vad kan detta bero på?
Antar det är pga detta som systemet segar ner! Är väldigt ofta servern blir seg..

Som OS kör jag Xpenology.

Hårdvara:

https://thumb.ibb.co/cPnHk6/versikt.jpg

Tack

Av Rickykling
Skrivet av Petterk:

Har du Telias grundutbud via kabel-tv som är vanligt när man har fiber från Telia så är det bara deras analoga grundutbud. För digitala kanaler via kabeltvn krävs såklart ett riktigt kabeltvnät, typ Comhem eller Bredbandsbolaget och då hade du sett kanalerna vid en kanalsökning. Telia erbjuder inget sådant, de sålde ju av sin kabeltv-verksamhet för många år sedan.

Du måste alltså skaffa en TV-antenn för de fria kanalerna i marknätet eller ett TV-abonnemang från Telia, deras boxar fungerar inte utan abonnemang. Boxarna är också specifika för Telia, men de går att köpa på begagnatmarknaden osv, för att sen aktivera med ditt abonnemang.

Detta är egentligen bara saker du kan gissa dig till om du inte pratar med värden/föreningen, men från Telia får du hur som helst inga kanaler digitalt utan att betala för dem. Tror det framgår ganska tydligt på Telias hemsida hur deras IPTV-tjänst fungerar, så förstår inte varför flera postare i tråden ska vara förvirrade. Ring till Telias kundtjänst om det är otydligt, om nu Telia är enda alternativet. Handlar det om Telias Öppen Fiber så finns såklart andra leverantörer att välja på också.

Tack för ditt utförliga svar!
Aa okej, det förklarar ju en del i så fall. Får helt enkelt ta och ringa hyresvärden och fråga någon dag! Är tyvärr inte Telias öppna fiber, så måste förbli dem!

Tack igen

Av Rickykling
Skrivet av Json_81:

Njae.
Är du säker på att det ens finns gratiskanaler digitalt?
Du behöver kolla upp hur de sänds isåfall, är det IP så behöver du en IP-tv-box.
Osäker där, men isåfall borde valfri box med stöd för IP-TV fungera.

Är det inte så att det som erbjuds analogt, erbjuds också digitalt?

Av Rickykling
Skrivet av Json_81:

C=Cable, S=Satelite, T=Terrestrial
Dvs, kabel-tv, parabol och vanlig antenn.
Ingår något sånt borde du kunna hitta kanaler, men du nämner Telia, isåfall kan det vara ip-tv och du behöver en box.

Ah okej!

Jo kanske är att jag behöver en box då... Verkar inte hitta digitala kanaler alls vid sökning i alla fall!
Funkar vilken box som helst då eller?

Av Rickykling

Vad behöver jag för att se digitala-kanaler?

Hej!

Jag är inte jättehaj när det gäller just TV.

Har nu inköpt en TV, och bor i ett lägenhetshus som kör med Telia (tror jag, fiber är i alla fall telia), och har alltid kört med analoga kanaler via tv-jacket.
Det var dålig kvalité på min förra tv och ännu sämre nu när jag ahr större tv, så jag tänkte kolla mer noga ang digitala kanaler!

Min tv har en inbyggd Digital TV-mottagare som stödjer: DVB-C, DVB-S, DVB-S2, DVB-T, DVB-T2...

Jag vill nu komma åt de gratis kanaler (eller ah, ingår i hyran så att säga), digitalt iställer för analogt..

Vad krävs för detta? Vill inte ha boxers betalkanaler eller liknande, utan endast det som lägenheter erbjuder!

Tack

Av Rickykling
Skrivet av enoch85:

Tänk dig att du får en dator/server inne i befintlig dator/server. På så sätt kan du begränsa hur mycket som får användas, och segar inte ner hela systemet för att en VM tar mycket kraft i guest OS. Läs på lite på hur virtuella maskiner funkar. Du behöver ingen ny hårdvara i alla fall. Viritualisera och utnyttja det du redan har, men lås ner just torrentmiljön på det sättet.

Jaha aa okej! Tack
SKa kolla på det!

Av Rickykling
Skrivet av Rickykling:

Skrev i tidigare kommmentarer, men du kanske inte sett de
Kör med Xpenology

Använder servern för, torrents, lagring samt plex

Av Rickykling
Skrivet av anon265474:

@Rickykling Vad kör du för operativsystem? ESXi? Om jag får veta vilket operativ du kör kan jag nog hjälpa dig

Skrev i tidigare kommmentarer, men du kanske inte sett de
Kör med Xpenology

Av Rickykling
Skrivet av anon265474:

@Rickykling: När du säger att den segas ner, är det cpun som inte orkar eller är det så att nätverkskortets bandbredd inte räcker till? Om det är det senare kan du sätta i ett till nätverkskort och ge en egen nic till vm'et, så den inte påverkar/segar ner nätverkskommunikationen till servern. Men du kanske redan har gett vm'et egen nic?

Hm okej.. Inte en aning faktiskt.

Har detta Moderkort , men vet inte hurvida det inbyggda nätverkskortet är bra eller ej ;o
Nätverksstyrenhet Realtek RTL8111H om det säger något?

Av Rickykling
Skrivet av enoch85:

@Rickykling: Själv kör jag en VM som har hand om allt det där. Kan ju köras på befintlig dator, installera VMware Workstation eller Player och skapa en Ubuntu VM, sen kan du följa denna guiden: https://www.techandme.se/install-rutorrent-plex-on-a-headless...

Vas blir fördelarna med att göra så då?

Alltså, jag kör Xpenology på min server, så kör för närvarande med download station. Men jag känner att när jag har många torrents på samma gång segas hela servern ner (inte andra enheter i nätverket).. Därför kom jag och tänka på en separat enhet som sköter torrent-delen så att säga!

Av Rickykling
Skrivet av LudvigLindell:

Kör en VM eller docker på din server kanske?

Inte en aning om vad du menar?