Inlägg

Inlägg som Turbojan har skrivit i forumet
Av Turbojan

Köpråd: Digital kompaktkamera för max 4.000 kr

Hej!
Nu går jag i tankarna att köpa mig en digital kompaktkamera inför semestern, i och med att min systemkamera Nikon D80 mest samlar damm. Det vimlar av modeller ute på marknaden, har försökt googla mig fram lite men blir inte riktigt klok vilken modell jag bör satsa på.

Kommer fota mycket vardagshändelser, människor, natur m.m.. långt ifrån superproffsigt men vill fortfarande få fin kvalité på bilderna. Smidigheten är fortfarande prio. Jag tänker att jag max vill lägga ut 4.000 kr på detta, om det är rimligt.

Det känns som att Sony är het på marknaden. Är det någon av deras modeller jag bör satsa på?

Tips mottages gärna!

Av Turbojan

Freeeedag, yay. Nu blir det ica-muffins, kaffe och kolla igenom panelen. Tackar!

Av Turbojan

Tack för svar. Såhär ser disk utility ut:
http://imgur.com/a/WyBac

Av Turbojan

Klantade jag till det? (formaterade Macbook Pro 15" retina)

Hej!
Formaterade om min 15" retina från 2015.
Råkade då klicka "erase" på hela disken, alltså inte bara partitionen. Det ledde till att jag fick starta i internet recovery mode, ladda ner allt igen för att sedan installera om.
Nu har jag en partition igen med min SSD på 500GB.

I disc utility så är baren för min grund-hårddisk röd, namnlös 200mb, och resten är partitionerat till min "Macintosh HD" som har en blå bar med ca 480GB ledigt.

Har jag gjort allt rätt? Är lite rädd att jag sabbat något, typ att jag har flera disk images eller något? Tycker att SSD:n borde ha 500GB ledigt och inte ca 486 GB?

Är bara lite orolig.. då jag inte vill råka paja nån hårddisk eller så.. allt verkar ju fungera som det ska, men kan någon understryka att jag gjort rätt eller i värsta fall fel?

Av Turbojan

Bärbar för musikproduktion (kommer från Macbook..) Budget ca 12.000

Hej!
Tänkte inför musikproduktions-studier till hösten att jag skulle köpa en ny bärbar.
Kommer tidigare från Macbook Pro, men vill gå över till PC.

Ska jag satsa på en "gaming"-dator då? Typ nåt från MSI eller Lenovo? Dem ser så väldans flashiga ut att det nästan blir lite parodiskt att bära in en sån i studion, men om det är bäst så varför inte.

Eller bör jag satsa på nåt annat?

Processor med 4 kärnor är ett måste. Någon som vet någon bra, prisvärd bärbar nu som kan hantera lite större produktioner? Har väl en budget på ca 12.0000 kr .

Uppskattar alla tips och råd. Är ganska grön på det här med PC laptops, då jag vart trogen apple-användare under många år .

Tack!

Av Turbojan
Skrivet av Belzader:

@Turbojan:
Jag hade varit lite orolig då det kan vara fel på chippet som styr fläktarna, men eftersom jag inte vet ngt om det kortet, kan jag inte säga om det är det eller inte.

Jag har ett R9 380 kort, och har valt att köra en custom fläkt kurva i MSI Afterburner, för att jag inte gillade att kortet gick upp till 60-65 grader i idle innan fläktarna drogs igång, eftersom kortet är semi-passivt.

Skrivet av ggustavsson:

Spel ska normalt inte krascha vid 80c, om det är en Founders editon kort så är tillåten temp som den kan nå vid spel 83c utan att nått ska kunna krascha, och absolut max temp är 92c, dock går kortet upp över 83c är nått fel eller bara uselt kylt chassi.
Dock vanlig temp med ett välventilerat chassi ca 74-75c

Är det en 1060 ej founders editon (referensdesign) så brukar target temp ligga lite lägre...

Ja alltså.. det är ett gtx EVGA 1060 3gb SC, fabriksklockat. funkade fint i min tidigare dator (bytt alla delar utom GPU).
Men jag vet inte om jag ska låtsas som att problemet inte finns i och med att det fungerar nu med MSI afterburner helt som det ska, eller om det är fel på någon hårdvara/mjukvara. Hur skulle ni gjort i mitt läge? Ska jag prova uppdatera BIOS?

Idle-tempen nu är 35C, så det är ju fine. Hmm...

Av Turbojan

Borde jag vara orolig? GPU-fläkt seg utan MSI afterburner

Hej!
Har precis installerat ett nytt system.
Kopplade in allt; allt verkade fungera bra.
Dock kraschade datorn i spel, såg att GPU-fläkten knappt arbetade och tempen steg till 80C .
Nu har jag installerat MSI afterburner och höjt fläkthastigheten och allt rullar på .

Men borde jag vara orolig för att nåt inte fungerar?

system:
GTX 1060 3GB
msi b350 mortar
ryzen 5 1600x

Av Turbojan
Skrivet av Oaktree:

Detta beror helt på hur du kommer att använda din maskin, ifall du kommer överklocka din dator skulle jag säga kör på Ryzen 5 1600 och snabbare minnen, då snabbare minnen hjälper Ryzen i ett flertal fall och den går att klocka till 1600X prestanda ganska lätt, snabbare minnen hjälper inte i alla spel men i ett flertal spel och andra program, ifall du inte tänkt att överklocka CPU skulle jag köra på Ryzen 5 1600X med minnen 2666MHz och upp beroende på vad budget tillåter, hoppas att detta hjälper dig i ditt val.

Skrivet av Nardds:

Det där är verkligen ett stensäkert aggregat dock. Bland de sista man fann i 500kr klassen för ett 550W kvalitéts agg.
Borde utan problem klara sig 5 år till.

Okej. Kanske skippar nytt nätaggregat då. Tack för infon.

Tror det blir att satsa på 1600X och lite snabbare minnen, känns värt att satsa lite granna nu när man ändå ska köpa delar..

Av Turbojan

Skulle ni säga att det är mer värt att skippa Ryzen 5 1600X versionen och gå på ordinarie Ryzen 5 1600, och satsa på bättre Ram-minnen? Exempelvis dessa 16GB 3200MHz?
https://www.inet.se/produkt/5300318/corsair-16gb-2x8gb-ddr4-3...

Av Turbojan

Dök upp ännu en fråga.. denna gång angående nätaggregat.
Jag har ju som sagt en dator med några år på nacken, och nu sitter ett aggregat på 550w från Corsair. Ett VX 550W. Länk: https://www.inet.se/produkt/6909572/corsair-vx-550w-80-kampan...

Kommer den hålla för de nya delarna? Den ska ju driva GTX 1060 och Ryzen 1600 b.la..

Av Turbojan
Skrivet av kebabhazzan:

Ryzen 1600 är billigare och du får med kylare.
Du kan lätt klocka upp den så den matchar 1600x

Som svar på din fråga Ryzen alla dagar i veckan

Är det endast hastigheten som är skillnaden mellan 1600 och 1600X? Tänkte att det kanske var något mer än så.. annars fattar jag din poäng.

Förövrigt; tack för responsen. Tror jag (som fler utav er säger) satsar på Ryzen, då den känns mer framtidssäkrad. Orkar inte byta moderkort vartannat år om jag vill uppgradera processorn.

Av Turbojan

Uppgradering av dator; Ryzen eller Intel för gaming?

Hej allihopa!
Det är så att jag går i tankarna att uppgradera min gamla stationära dator, som för tillfället har en intel i5 från 2009 i sig.

Jag köpte för några månader sen ny SSD samt ett grafikkort GTX 1060, men märker att jag verkligen inte får ut mycket av det, och misstänker att det är processorn som sätter käppar i hjulen..

Nåväl; vad för processor borde jag satsa på? Antar att jag borde byta ut moderkortet också, eftersom nya generationens processorer inte passar i min gamla.

Går för tillfället i tankarna att köpa följade:
Moderkort: Asus Prime B350 https://www.netonnet.se/art/datorkomponenter/moderkort/amdsoc...
Processor: Ryzen 5 1600X https://www.netonnet.se/art/datorkomponenter/processor/amdsoc...
RAM-minne: Corsair Vengeance LPX 16GB 2666MHz https://www.netonnet.se/art/datorkomponenter/ram-minne/ddr4/c...

Tror ni jag kommer få en rejäl boost ifall jag köper dessa delar, eller finns det bättre "bang for the buck"?
Är det något annat jag bör tänka på?

Tacksam för svar.

Av Turbojan
Skrivet av SweMerlin:

Vassego. Berätta gärna hur det gick!

Har gått kanon, kopplat in allt och fungerar utan problem. Boot-up går på 10 sek, och jävla fart i systemet. Känns som en ny dator!

Av Turbojan

Ja, jag skulle nog säga om man bara sysslade med dator att livet är lite bortkastat.
Bekvämlighet är farligt att vänja sig vid, eftersom att man slutar upptäcka nya sidor hos sig själv. Känner du dig verkligen livs levande när du sitter vid datorn? Eller är det snarare "nice", "skönt", "roligt"? Det blir liksom ett lagom liv, eller i slutändan tråkigt. Man får försöka vara ärlig mot sig själv, och resonera om man verkligen mår toppen av detta som människa. Kommer du ångra det senare i livet? Att du "fegade" ur?

Mår du stentoppen, skitbra, lycklig av datorn så kan du skita i det ovanstående, men är du ärlig mot dig själv så tvivlar jag på att så är fallet. Då skulle du inte behövt ställa frågan i första hand!

Skickades från m.sweclockers.com

Av Turbojan
Skrivet av lord_vasagos:

i övrigt kan man väll tillägga att sikta på kort med bra dualfan då ljudnivån ofta är tråkig på dom billigaste och kör själv http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=3853830 sån kylning på mitt 950 som är passiv i dom flesta lätta spel och hörs inte i tunga och värt ett par hundringar för att slippa psykiska lidandet

sen ram kan ett tips vara beg marknad då man kan får ddr 3 för ingenting och med 4 slots på moderkortet kan du köra 2x4gb till och nya går bra det med

Men en sak flera inte tagit upp är just oc för din cpu är en väldigt bra modell att klocka och behöver inte vara nått extremt men kan vara värt att lägga ett par hundringar på bättre kylning och dra upp den lite då den kan nå 4000mhz eller 3500 om man vill hålla det svalt vilket skulle ge ett bra lyft där cpu skulle vara en flaskhals

Okej tack ska kika in på det du nämnt. Dock så känner jag mig lite borta när det gäller överklockning, speciellt om jag ska koppla in en separat kylare. Kollade in på det och vet inte riktigt om jag känner mig bekväm med att mixtra med processorn, kylpasta m.m...

Skrivet av fermia:

Den kommer inte gå i full hastighet utan max 300Mb/s men kommer fungera fint ändå och kommer vara bra mycket snabbare än en vanlig HDD.

Aha, okej. Då lär jag inte bli missnöjd iallafall. Tack!

Av Turbojan
Skrivet av fermia:

Nej ditt moderkort har inte stöd för dom senaste SSD eller jo dom fungerar men kommer bara gå i SATA 3.0 då ditt moderkort ej stödjer SATA 6.0

SATA 3,0 Gbit/s Ja, 6st
SATA 6,0 Gbit/s Nej

Jag hänger inte riktigt med, ursäkta mina bristande kunskaper. Men om jag köper exempelvis denna SSD: https://www.inet.se/produkt/4304721/samsung-850-series-pro-25... som det står SATA 6,0 på, kommer den då inte att fungera med mitt moderkort?

Av Turbojan

Då blir det att satsa på ett 1060, samt billiga nya RAM och ny SSD. Tack så mycket för hjälpen.

Av Turbojan

Uppskattar verkligen svaren!

Känns som att jag kanske ska satsa på ett nytt grafikkort, nya ram-minnen samt SSD-disk? Mitt moderkorts specifikationer säger att det stödjer SATA 3,0, SATA 6,0. Borde väll funka med SSD-disk isåfall?

Skulle gärna ta emot lite tips på vilka komponenter specifikt jag ska satsa på. Grafikkort låter det som ett 1060/1070 blir bra?

Av Turbojan
Skrivet av nakphud:

Vad spelar du? Vad gör du mer med datorn, vilka program kör du?

Jag spelar mest Overwatch för tillfället. Inga tunga grafikkrävande spel. Sysslar en del med musikproduktion, dock på en väldigt simpel nivå, då jag har en Mac-dator primärt för det ändamålet.

Skrivet av Printscreen:

Du kan köpa ett GTX 1070 och ett 2x4GB kit DDR3, fast risken är att din lastgamla i5'a kommer agera flaskhals till en viss del. Jag skulle köpa en SSD också, så stor du bara orkar med. 256GB har jag i min stationära men det räcker ju ingenstans just nu...

Jo, har insett att min processor kommer sacka efter om jag köper ett nytt grafikkort. Om jag skulle byta CPU, skulle det innebära byte av moderkort också?

Skrivet av gylldevik:

Tja, egentligen så börjar hela burken bli utdaterad. Ifall du spelar mycket idag så hade jag köpt ett gtx 1060 3gb eller 6gb. Ifall du använder datorn för att rendering, redigering etc så hade jag antingen införskaffat en i5 6600k eller i7 6700k

Skickades från m.sweclockers.com

Jo, hela burken är ju 6 år gammal så utdaterad lär den vara. Det jag söker efter är dock ingen hypermodern maskin, då jag är nöjd med min. Dock vill jag höja prestandan på den. Tack för tipsen, kanske borde satsa på CPU-byte också, antar jag? Ifall jag byter GPU dvs.

Av Turbojan

Uppdatering av min 6 år gamla burk. Vad är mest lönsamt att satsa på?

Hallå där!

Vintern 2010 köpte jag och byggde ihop min dator. Börjar dock märka att den sackar efter något i spel, program m.m. Fps:en är inte alltid optimal, och börjar märka av en allmän seghet i den, även efter en formatering av systemet.

Men då jag varit helt "offline" gällande vad som hänt i datorvärlden så ska jag vara ärlig och säga att jag är helt ovetande om vad jag ska satsa på vid en uppgradering, grafikkort, processor, minnen? Vill helst inte langa ut för mycket stålar, då jag sitter på en ganska tight budget.

Mina specs i dag är:
GPU:Geforce GTX 470 1GB
CPU:Intel core i5 760 2.8GHz
Moderkort: ASRock P55 Extreme DDR3
RAM: Corsair 4GB 1600MHz (2x2)
Hårddisk: 500GB Samsung Spinpoint F3
Nätagg: Corsair VX 550W

Vad eller vilka ska jag uppgradera för att få mest "bang for the buck"? Moderkort nämnde jag väl mest för att jag är osäker på ifall nya delar passar till detta 6 år gamla moderkort?

Nåväl, skulle uppskatta det otroligt mycket ifall ni kan komma med tips.