Inlägg

Inlägg som guermantes har skrivit i forumet
Av guermantes
Skrivet av Mäki:

Snarare tvärtom där desinformation spridits om hur vaccinen fungerar hur effektiva de är och minimalt med biverkningar. Om din son har kopplingar till kina och Ryssland och använder dina pengar så är du inte delaktig menar du?

Orka...

Av guermantes
Skrivet av Uroth:

De tog bort och bannade t.ex. väldigt många som inte höll med MSM och Fauci gällande Covid. De tog bort ALLA videos som nämnde namnet Eric Ciaramella. (Detta gjorde FB, Tiktok, Instagram å alla de andra aktörerna också.) YT och FB stoppade nyheterna om Hunter Bidens laptop och sa att det var misinformation, som sen visade sig vara sant precis innan valet i USA. Men när sanning kom ut så var skadan redan gjord.

Därför att väldigt många spred *desinformation* om vaccinen, bidrog till lynchmobb mot Fauci som är mer meriterad på området än du kan räkna sandkorn på stranden, mm mm.
Hunter Bidens laptop är ett sidospår som blåstes upp bortom alla proportioner och inte har nåt med hans pappa att göra men som användes som påverkansmetod för att styra röstbeteende, precis som den meningslösa Durhamutredningen som utlovade stora avslöjanden men nu lagts ner i tysthet. Republikaner mässar fortfarande om laptopen men har inte lyckats knyta den till något som har med pappa Joe att göra. Och när de inte gör det underminerar de konstitutionen och iscensätter statskuppen.

Du verkar tycka att fritt spridande av falsk information som underminerar demokratin är önskvärt, bara för att alla ska få säga vad de vill. Det är ett argument som leder bort från rationalitet, kunskap och sunda relationer i ett samhälle som man delar med andra. Good luck living in it!

Av guermantes
Skrivet av Parmenides:

Jag vill minnas att Marcus "The Golden One" Follins kanal blev av avmonetiserad (hur översätter man demonetized?) dock ej borttagen. Jag tror inte det berodde på kontroversiella utlåtanden om var i träningspasset man bör lägga in bänkpress.

Skrivet av ratbongo:

Det krävs dock lite mer bevis för att etablera att det faktiskt var för att han har fel åsikter och inte för att han gjorde saker som bröt mot reglerna.

Om det här stämmer var det väl helt ok att avmonetisera honom? Att han dessutom fick vara kvar och inte blev bannad talar ju för att systemet inte alls är så förtryckande som många gör gällande.
https://rationalwiki.org/wiki/The_Golden_One

Av guermantes
Skrivet av outbox:

Jaha så det är okej att storföretag som har nära samröre med staten censurerar?

Om du tänker diskutera på den nivån får du diskutera själv.

Av guermantes
Skrivet av m1k:

"Youtube inför avstängning vid otrevliga kommentarer"...

(inte personligt riktat mot m1k)
Tyvärr lämnar swecs översättning extremt mycket övrigt att önska här. Det engelska ordet som används är abusive.

Av guermantes
Skrivet av outbox:

Censorship
"the suppression or prohibition of any parts of books, films, news, etc. that are considered obscene, politically unacceptable, or a threat to security".

By a state!
Hur många gånger måste det sägas?

Av guermantes
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Är det olaga förtal att berätta för ens syster att berätta brottshistoriken på hennes nya pojkvän? Troligen inte, är det förtal om man gör exakt samma sak till ens granne? Troligen.. Att källan man har enbart är från sveriges domstolar med fällande domar är irrelevant.

Fast den springande punkten är väl hur allmän spridningen har varit? Tror knappast ditt exempel med grannen skulle ge fällande som. Jmfr uppmärksammade fall där det alltid handlat om att en stor spridning i samhället anses orättfärdig (Wallin), alt att man försöker utverka juridiska fördelar (Busch).

Om du har exempel på fällande domar vid en liten spridning inom en lokal bekantskapskrets är jag intresserad av att få höra om dem.

Av guermantes

varför så mycket upprepning i koden?

Det kanske är ett grundläggande tankefel jag gör då jag inte är utbildad programmerare utan mest knåpar javascript i hobbyprojekt, men... varför är det så mycket upprepning?

Dagens exempel:
Om man lösenordsskyddar en sida i wordpress så läggs strängen "Protected: " automatiskt till i h1.entry-title. Den ville jag ta bort. Efter mycket googlande fick jag det att funka med:

let text = document.querySelector('.entry-title').innerHTML; document.querySelector('.entry-title').innerHTML = text.replace("Protected: ", "");

Men varför detta upprepande?

Först gör man en variabel text av document.querySelector('.entry-title').innerHTML
Sen inleder man rad två med exakt samma sak som man stoppat i variabeln
Sen efter likamedtecknet åkallar man variabeln som ju återigen innehåller samma sak och så kör man replacemetoden på det

Det kanske är en dum fråga, men varför inte bara:

document.querySelector('.entry-title').innerHTML.replace("Protected: ", "");

Av guermantes

Bilders datum ändras inte av det du säger har hänt. *bort/mod*

Av guermantes
Skrivet av anon315148:

Tack för info. Ja, Crimson verkar bra. Kanske få testa de sen istället för Önskefoto. Hade noll kunskap (och krav) när jag beställde en fotobok och en mugg från Önskefoto för några år sedan. Fotoboken blev okej men muggen fick konstiga färger. Fast då var allt original alltså direkt från kamera, hade inte redigerat alls tror jag. Det var nog lika bra det då jag hade noll koll på skärmen så jag hade nog bara gjort det värre.

Ja, jag tänker att sRGB duger också då jag verkligen är nybörjare och vill göra det enkelt för mig. Det viktigaste är precis som ni skriver att profilera eller kalibrera skärmen.

Det jag menade (då jag inte kan något om fotoskrivare) var att fototjänsterna förväntar sig att det är sRGB kunden använder då det är vanligast. Att de anpassar sig efter det.

Vet inte vad soft proofing är så ska kolla på länken.

Ska läsa om soft proofing. Att jag frågar om färgrymder på skärm beror på att jag ska köpa en då jag just nu sitter på en usel laptopskärm med TN-panel.

Crimson är toppen! 'Rör inte min bild' kombinerat med 1-5 gratis tryck för att testa (tror de kallar det 'testbild för min skärm 0kr' ) hur det blir är en perfekt service!

Av guermantes
Skrivet av Perrablerra:

Hittade Flickr. 6 evro för ett år eller 5,49 om man betalar för två år. Borde ju vara ganska bra ändå. Men visst Googel Drive och OneDrive kan ju även dela andra filer så kan ju vara bra. Får fundera lite.

Eftersom du redan har en egen domän och hemsida, kan du inte bara skapa en wordpress sajt och lägga upp gallerierna där? Gratis next-gen gallery plug-in räcker. Lösenordsskydda sidorna beroende på vem som ska ha tillträde.

Av guermantes

Yipee! DAC:en lever igen!
Getto-tvinnad kontakt än så länge, ska inköpas en riktig och lödas fast. Men musiken ljuder och jag slipper köpa nytt. Härligt! Tack för all hjälp!

Av guermantes
Skrivet av mrqaffe:

Det du letar är en transformator och bortsett från kontakten som kanske inte stämmer så är 12V trafos ganska vanliga för att driva belysning så om du verkligen ser till att det är en trafo och inget annat går det ganska lätt att hitta en, typ
https://www.jula.se/catalog/el-och-belysning/armaturer/utomhu...
https://spotiled.se/utebelysning/altanbelysning/21w-transform...

Hmmm...undrar om personalen på Kjell missade den här när de tittade? Den borde väl också funka (12VAC 1600mA). Men jag måste förvisso löda kontakten själv...

https://www.kjell.com/se/produkter/el-verktyg/stromforsorjning/natadaptrar/acac-natadaptrar/tufvassons-natadapter-ac-12-v-20-va-p44893

Skrivet av xxargs:

Det ser inte som att det är läckskador då det är väldigt lika mellan de alla större kondingarna - det är kutym att man limmar större elektrolytkondensatorer så att de inte sliter av benen av tex. stötar under transporter från fabrik till kund då vikten kan vara märkbart och ger stor hävstångsverkan.

Olika tillverkare använder olika sorters lim med olika färger och somliga av dem ser påfallande lika ut som just läckande elektrolyter...

Misstänker man dåliga elektrolyter så ser man det oftast på någon eller flera kondensatorer att brottsanvisningarna i toppen av elektrolytkondensatorerna har spruckit upp och det börja komma klägg därifrån.

Dåliga kondingar behöver heller inte synas alls att de är dåliga om de har torka upp invändigt och foliespolen har blivit äppelskrutt hängande i mitten av burken - dessa kan bara mätas upp med kondensator-tester och också kan mäta dess Ri (interna resistans).

Det var onekligen en god nyhet!

Om jag väljer trafon hos Kjell med tillhörande sladd som har två stumpar för fastlödning av kontakt (bild nedan), gör det faktum att det är AC växelström att polariteten i kontakten inte är nåt som jag behöver ta hänsyn till? För i så fall kan jag ju klippa av sladden med kontakt från min döda Cambridge PSU och löda fast varsin ände på den nya sladden från Kjell? Eller bara ta Cambridge-sladden och löda fast ett sånt där vitt plastkontaktdon som syns på bilden för att stoppa i trafon...

Tänker jag rätt där?

https://i.postimg.cc/mtYW3Hfk/300690-44896-44897.webp

https://i.postimg.cc/bZqcmwpT/300761-44892.webp

Av guermantes

Jag menar, läckagen ser ganska torra och gamla ut men DAC:en har fungerat ända tills igår. Två push-switchar (byte av inputkälla samt filter) har visserligen strulat och krävt många tryck och inhållande för att reagera. Men power on/off har alltid fungerat.

Men vore det pucko att investera i en ny PSU från England utan att samtidigt byta ut kondensatorerna, för att de utgör en risk för en ny olycka som bara väntar på att inträffa?

Av guermantes

Tack för all input och diskussion. Måste erkänna att saker som "halvvågslikriktare" går långt över mitt huvud och jag vet inte riktigt hur jag ska tolka de delarna av diskussionen (men det är inte ert fel).

Nedslående promenad i Stockholm City igår. HiFiklubben säljer inte Cambridge längre och har inga PSU:er. Inte heller Clas, Kjell, TeknikMag, eller Elgig, eller diverse lampaffärer. Ska ringa Reference Audio imorgon och fråga dem, de har tydligen börjat sälja Cambridge. Men jag har skrivit till Cambridge också och frågat om de fortfarande har den aktuelle PSU:n, trots att det lär kosta skjortan med Brexit-overhead.

Så jag öppnade DAC:en för att kika (djävligt invecklad mekanism för att få av locket!) Verkar som att i princip alla kondisar (heter det så?) framtill har läckt (bruna och svarta). Och vid de två bruna och svarta som står lite avsides har det läckt ut över en av de platta svarta "spindlarna" (märkt U12).

Antar att de borde bytas för bästa funktion? Men kan sånt kortsluta en PSU också?
Dags att gå vidare och lämna denna DAC bakom mig?

Av guermantes
Skrivet av kaput:

Svaret på den frågan kan vara både ja och nej. DAC:en likriktar och reglerar garanterat matningen internt. Sker likriktningen med en graetzbrygga (gör den alldeles säkert) kan du mata med likström också, men inkopplingen blir polaritetsberoende. Du måste ha plus och minus på rätt ledare. Används en linjärregulator bör man också fundera lite på värmealstring osv.

Har du någon adapter som ger 9VDC och 1.5A eller mer, kan du ju testa. Det är 50/50 att polariteten är rätt, och med 9V istället för 12V kan man nog våga anta att ev linjärregulator inte avlider pga för stor värmealstring. I bästa fall funkar det. Märk dock väl att det är en chansning som bygger på flera ganska ogrundade antaganden, man måste öppna DAC:en och kolla hur matningsdelen är uppbyggd och vilka spänningar som används internt för att göra en mer vetenskaplig bedömning.

Vill du vara helt på säkra sidan följer du förstås specifikationerna.

Tack för den förklaringen. Jag tror att jag börjar på den säkra sidan.

Av guermantes
Skrivet av kaput:

Det du behöver är hursomhelst något som ger samma spänning och samma eller större ström/effekt än det gamla agget, dvs 12VAC och 1.5A eller mer, alternativt 12VAC och 16VA/W eller mer.

Och visst är det nödvändigt/livsviktigt att det är just VAC/AC och inte V/VDC/DC ?

Av guermantes

DAC:en död... misstänker nätadaptern

Plötsligt igår eftermiddag gick det inte att sätta på DAC:en längre. Den reagerade inte. Jag drog fram multimetern och trots att jag inte är särskilt kompis med den tror jag mig förstå att nätadaptern inte levererar ström längre. Jag provade med andra nätadaptrar och då gav multimetern väntat utslag. När jag provade med DAC:ens nätadapter stod det bara noll på displayen hela tiden.

Fast det tog en stund för mig att inse att DAC:en adapter tydligen ger ifrån sig växelström, varpå jag ställde in multimetern på 200 intill gula knappen. Så jag tror mig ha mätt rätt, likström på de andra adaptrarna och växelström på DAC:ens.

1) Har jag mätt rätt?
2) När jag letar efter en ersättare, behöver jag ta hänsyn till att det står 16VA på nätadaptern?
3) DAC:en vill ha 1,5 A men nätadaptern ger bara 1.33 A. Är det inte lite magstarkt att då skriva "Use supplied PSU only"?

Av guermantes

Vad tänka på vid köp av ny laptop batterieliminator/laddare ?

Eftersom en olycka sällan kommer ensam (bitlockade ut mig förra veckan) har nu även batterieliminatorn/powerbricken/laddaren till min laptop så stora glapp att den inte är pålitlig.
Så jag måste snabbt köpa en ny (är på resande fot i Spanien).

Vad måste jag tänka på?

  • Kontakten förstås.

  • Den måste vara speccad till mist lika mycket Watt som den jag redan har, men en med "mer" Watt går bra.

  • Volt-angivelsen måste stämma perfekt.

Nåt mer? Ampere?

Min nuvarande har specs: 19 V 2.1 A 40 W

Av guermantes
Skrivet av Vituraz:

Sjukt mycket smidigare att ha en skrivare redo hemma 24/7/365 och inte behöva fundera, men då du skriver huvudstaden så gissar jag att du inte har lika gott om utrymme hemma, så det är förstås något som kan vara en faktor

Fast nu handlade ju inlägget jag svarade på om utskrifter på biblioteket.