Inlägg

Inlägg som roo har skrivit i forumet
Av roo

Ryzen bygge som gått bonkers

Setup av hårdvara:

- Ryzen 5 1600X
- ASUS GeForce GTX 1060
- Corsair Vengeance LPX Black 16GB (2x8GB) / 3200MHz / DDR4 / CL16 / CMK16GX4M2B3200C16 (dessa är med i MSI's QVL)
- Corsair PowerSupply (PSU) VS550 550W
- MSI B350 PC MATE - ATX / B350
- Samsung SSD 960 EVO 250GB (MZ-V6E250BW)
- Seagate Intern Hårddisk Barracuda 1TB (ST1000DM010)
- be quiet! Pure Rock CPU Kylare

Hur allt började:
Började med att bygga ihop hela bygget och bootade maskinen och allt fungerar bra.
Går in i BIOS och det första jag gör är att uppdatera till senaste versionen av BIOS Version 7A34vA5 (Release 2017-06-30) och efter detta så fungerar datorn helt korrekt och postar och jag får bild.
Ser att minnena kör på felaktig hastighet och defaultas på 2133mhz i bios men inget jag lägger tid på just nu.

Vad jag gjorde sen:
Började att installare Windows 10 x64 på NVME disken och lät 1TB snurrdisk inte vara inkopplad och allt fungerar bra och jag kom in i winodws och installerade på senaste AMD Chipset drivers (17.10.3401) därefter senaste Nvidia drivers och därefter installerade jag Audi och LAN drivers. Datorn är igång och allt fungerar frid och fröjd.

Temperaturen på CPU i idle ligger på ca 37grader med Pure Rock kylaren och 32 grader i lådan. Så det är inga temperatursproblem.

Så efter vi installerat steam på burken och pojken som skall ha datorn kör igång CS:GO så fungerar detta också frid och fröjd, dock önskar man lite mer FPS så jag går in i BIOS och aktiverar XMP Profile 1 (som har korrekt timing för minnena) och sätter upp dessa på 3200mhz men då bootar datorn om och den är fortsatt på 2133mhz, så kör minnena på 2933mhz vilket verkar fungerar stabilt.

Bootar datorn och allt fungerar frid och fröjd. Så nu tänkte jag att jag drar upp CPUn.

Det jag gör sen är att jag drar igång multipliern från 36.0 till 40.0 och landar då på 4.0ghzc (vcore är dynamisk men peakar på 1.35v ca) (ca 42 grader idle cpu temp) och låter alla vcores och andra inställnignar vara på automatic. Datorn startar och allt fungerar frid och fröjd och det går att spela.
Så jag tänkte jag drar upp den till 41.0 på multipliern och då postar inte datorn och ger fel på CPU enligt eazy led indicatorn.

Jag kör en CMOS Reset på JBAT1 och får igång datorn. Nu bootar jag till windows och allt fungerar, tills helt plötsligt så slocknar skärmen men alla fläktar kör och datorn är igång, dock så lyser cpu led på easy led igen (detta verkar ske så fort cpun skall arbeta lite, t.ex installera ett program men dock så är det väldigt intermittent och jag kunde köra prime95 i 10minuter utan den släckte sig så det är ganska oklart i nuläget vad som är fel)

Så jag börjar felsöka med det jag kan:

1) Kör en clean install av windows (lite overkill jag vet)
1) Boota med en minnes sticka - problemet uppstår igen dvs att den slocknar intermittent efter ett gäng minuter i windows (trots clean installa)
2) Bootar med andra minnesstickan i ett annat memory slot och fortsatt samma problem.
3) Körde Windows memory test och där failade inte och kunde köra igenom hela
4) Tog PSU från min andra dator och testade att köra med den (kunde vara att psu inte kunde lämna jämn ström till CPU) fortsatt samma problem.
5) Tog GTX 980 från min andra dator och med den andra PSUn och fortsatt samma fel.
6) Tog ut CPUn och checkade efter kylpasta som runnit och kollat alla pins så de inte är böjda och de ser bra ut. Dock är det en liten mörk fläck ovanpå cpun i mitten som är ca 0.5cm i diameter (som om de vore bränt) - Reseata och problemet uppstår fortsatt.

Detta är allt jag kan testa med de komponenter jag äger.

Så för att summera så vet vi följande:
När datorn inte slocknar så kan jag lasta CPUn med prime95
Minnestest i windows 10 hittar inga fel
Minnena är kompatibla i MSIs-QVL
CPUn har en mörk fläck på toppen
Known-Good PSU gör ingen skillnad
Flytta minnen och köra en i taget gör ingen skillnad.

Jag har fått utbytt detta MOBO som RMA hos leverantören och skall hämta ett MSI B350 Tomahawk istället idag och testa detta. Kvarstår problemet så misstänker jag cpu är smoked, men vad jag läst så är det väldigt sällsynt att man dödar cpun.

Har ni några tankar tips eller idéer på vad ni misstänker det kan vara? Tacksam för all hjälp!

Av roo
Skrivet av Tejprullen:

Säljer en AOC G2460PF vad jag kan se helt utan pixelfel eller andra problem.

En del bleeding som det är på dessa skärmar samt ganska kassa färger, ingenting över det normala dock. Men som spelskärm vägs detta lätt upp med 144 HZ och Freesync på AMD.

Säljes med kartong och strömkabel. Saknar displayport-kabel som behövs för freesync, ska se om jag lyckas hitta en innan den blir såld. Men räkna med att det inte finns.

1600 kronor eller budgivning.
Jag väljer själv vem jag vill sälja skärmen till, oavsett högsta bud. Hämtning i Malmö prioriteras. Skickas annars som paket i originalkartong.

Läs hela annonsen här

Är intresserad och bor i västra hamnen i Malmö. Kan tänka mig att lägga 1200kr för den om allt fungerar som det skall och man kan testa den innan köp.