Inlägg

Inlägg som Ponen har skrivit i forumet
Av Ponen

Jag undrar om man som på väg att bli lite gammal i gamet någon dag snart kommer se sig omkörd av superduktiga nya programmerare som har 10x min output genom effektiv användning av ChatGPT-motsvarande teknik, lite så som de äldre kollegor man jobbat med som aldrig börjat använda containerisering eller Python.

Kanske hade man kunnat använda tekniken effektivt med test driven development? Gå över till att skriva väldigt utförliga test snarare än den testade logiken och låta generativa modeller ta hand om att se till att testen godkänns.

Använder själv inte ChatGPT då jag inte kan köra det lokalt.

Av Ponen

Riktigt coolt, snyggt!

Av Ponen

Förstås höga priser i SEK, men man får ta hänsyn till att en dollar kostar oss ca 25% mer än när 3000-serien släpptes. Priset kommer dessutom säkert sjunka rätt snabbt när lagret av 3000-serien tynar. Höga priser nu för att få sålt lagret, sedan mer normalpris för att vara mer konkurrenskraftiga, tror jag i alla fall. Februari-mars kanske?

Av Ponen
Skrivet av cruZZade:

Någon som har en idé om var jag borde beskära denna jalapeno? Jag tycker redan att den är för hög och att den nu satsat för mycket på att växa uppåt men den såg ledsen ut med skadade blad från butiken så hade inte hjärta att klippa ned den tidigt innan den riktigt fått liv igen.

Vet att krukan är något liten, kommer sannolikt att plantera om den inom en inte alltför avlägsen framtid.
https://i.imgur.com/YpcPH21.jpg

Tycker inte du behöver beskära den alls, den ser ju jättefin ut! 😋 Vill du ha den kortare och tätare så är det nog mest mer ljus som gäller dessvärre.

Av Ponen

Jag gör fram för allt maskininlärningsprojekt i Python på min GitHub. Mest intressant är clifs-repot som låter dig söka i videos med fritext efter godtyckliga föremål, till exempel personer med särskild klädsel, fordon med specifik text på eller vad du vill egentligen.

Av Ponen
Skrivet av chksix:

Inet har Noblechairs på sin rensarkampanj. De säljs hårt av OverclockersUK men är de något att ha?

Jag hade en Epic i ett par år. Knappt ett år efter jag köpte den gick sitsen sönder helt spontant i ramen undertill. Supporten skickade en reservdel som jag fick montera ihop. Ett år senare lossnade ryggen från sittdynan på ena sidan medan jag satt i den och lutade mig bakåt. Förstås möjligt att jag fått ett måndagsex, men läst liknande på nätet.

Kan inte rekommendera Noble.

Av Ponen

Förstår inte vad du menar med att automatisera urvalet, men hade jag velat göra en lista av de tillgängliga radiokanalerna hade jag:
1. Kollat var du skickar och vilken data du tar emot när du är inne på sidan
2. Skrivit ett pythonscript som requestar motsvarande data från från sidan för att ta emot information om kanalerna, t ex genom paketet Requests (superenkelt att använda)
3. Parsa datan, antagligen får du väl någon stream-url som du måste kunna spela upp på något sätt

Av Ponen
Skrivet av RobinJacobsson:

Jag ber om ursäkt, men jag förstår inte riktigt helt tänket ändå. Om jag tar sträckan i X-led / hastigheten i X-led så får jag ju tidsåtgången det tar att förflytta sig en viss sträcka i X-led. Gör samma sak i Y-led och räkna ut Pythagoras på båda kateterna.
Skickades från m.sweclockers.com

Pythagoras ger avståndet för "fågelvägen". Vill du ha det, dvs om du kan flytta dig rakt igenom hyllor, etc. så kan du använda det.

Edit: Inte läst mig igenom hela tråden så jag kanske missförstått vad som är problemet.

Av Ponen
Skrivet av rymdriddaren:

Själv spelar jag alltid miljoner matcher med ett team som pekar ut alla misstag jag gör innan jag sätter mig ner och spelar mot andra människor, på vilken planet är detta samma förutsättningar som Kalle Kula som precis köpt Starcraft och kanske spelat kampanjen, några skirmish och sen sätter sig och spelar sin första online match.

Låt ain spela kampanjen en gång, ge den max 2-5h skirmish och sen släpp loss den i multiplayer det är det resultatet jag vill se.

Att få agenter, eller nätverk generellt, att lära sig snabbare är ett forskningsfält som undersöks flitigt. Däremot är det inte det de har fokuserat på här, det här är ju en demonstration av vårt nuvarande max, vilket är väl imponerande och ett nödvändigt steg för att senare kunna gå till någonting som lär sig under kortare tid. Nu har jag inte läst originalartikeln men jag misstänker att alphastar krävt månader av beräkningar på många tusen GPUer.

Av Ponen
Skrivet av Swedish Berserk:

Att dom fortfarande ökar på datacenter divisionen med tanke på hur stark Epyc står sig där är intressant. Krävs kanske mer av AMD för att nå deras mål på 10% marknadsandelar där.

Inte helt lätt att spå hur marknadsandelarna förändras utifrån dessa siffror, i och med att marknaden växer. Vi kan däremot titta på Intels datacentertillväxt Q319 och jämföra med Q318. Vi ser då att Intel ökade 4 procent year on year i år, men hela 26 procent förra året. Rimligtvis har väl inte marknadens tillväxt förändrats så mycket, så med lite tur innebär det att AMD fått några serverprollar sålda.

Av Ponen
Skrivet av hallonskalle123:

SÄPO lär ju ändå inte kunna göra något mot personer som använder Signal.

Tror inte det öht varit tal om att kunna dekryptera data, det är ett alldeles för svårt problem, även om någon politiker sagt så. För att komma runt krypterad trafik måste myndigheten ju snarare vara på enheten där datan inte är krypterad (dvs du ser ju den på din skärm okrypterad), och när de väl är där spelar det ingen roll om du använder Signal, WhatsApp eller sms. Det intressanta ligger ju i hur de ska ta sig dit.

Av Ponen

Någon som förstår hur det här faktiskt ska implementeras? Att kunna läsa av den krypterade informationen antar jag att vi kan räkna som uteslutet, så hur är det tänkt att göras?

Rimligtvis handlar det väl då om att ta sig in i brottslingens enhet och läsa av datan lokalt, men det känns ju inte superenkelt. Ska Polisen liksom förvalta ett gäng 0-days? Ska man injektera exploits genom teleoperatören? Mycket oklart för mig hur man faktiskt tänkt åstadkomma det här..

Av Ponen

Växthusdator

Nu har jag förvisso inte använt en Raspberry Pi, men något snarlikt, nämligen en Arduino Yún. Likt @wargreymon så är den uppsatt för att hålla koll på växterna.

Det hela började med att jag och tjejen skulle delta i en tomatodlartävling och de andra tävlande hade tillgång till trädgård och massor med sol så vi insåg att vi behövde investera lite för att ha en chans. Resultatet blev en halvpall på balkongen med ett växthus påskruvat med en rosaskimrande lampa.

En grej som är viktig när man odlar tomater är dock att ge dem tillräckligt mycket vatten och att potentiellt gå och vattna mina tomater flera gånger om dagen var inget jag var intresserad av, så jag köpte en Arduino Yún (som kör linux parallellt med dess vanliga OS), ett par sensorer, en pump och en 25-liters dunk. Efter lite lödande så var pumpen inkopplad till en transistor som styrs av Arduinon och ett par temperatursensorer uppkopplade.

Allting är uppkopplat inuti en kopplingsdosa för att skydda mot väder och vind som är påhängd på pallen (hoppas ingen elektriker ser detta ). Att lägga upp en webbserver är också otroligt enkelt på den här maskinen, så på dess hemsida visar den utetemperaturen och växthustemperaturen, samt ger ett par val för manuell bevattning. Pumpen körs också varje morgon om det har varit tillräckligt varmt ute de senaste 24h, men en uppgradering här hade ju varit att koppla in en sensor för jordfuktighet och låta det styra.

https://i.imgur.com/HE1l4sn.jpg

https://i.imgur.com/S2EqcYq.png

https://i.imgur.com/YKmvcne.jpg

https://i.imgur.com/pj6x6bt.jpg

Av Ponen

Ska bli intressant att se den faktiska prestandaskillnaden. Att Huang bara pratade om prestanda i form av RTX-ops gör i alla fall mig lite oroad, i synnerhet när jämförelsen blir särskilt skev i och med att de nya korten sitter men någonslags hårdvarukrets designad för att utföra RTX-ops och de jämförs med de Pascalkretsarna som inte har något liknande.

Av Ponen

Halebop la nyss ut ett schysst pris på Galaxy S8+. Dock bindningstid, ska väl kanske noteras.

Slår nog till på det då jag ändå har halebop. 3120kr.

https://shop.halebop.se/mobiltelefoner/samsung/galaxy-s8-plus...

Av Ponen

Här har du en länk som förklarar det ganska överskådligt: What Happens When You Press A Key

Av Ponen

Nu vet jag ju inte vad du menar med 'AI träning' men generellt om du vill använda en GPU till beräkning och i synnerhet om du t ex ska träna neurala nätverk så köp ett Nvidiagrafikkort då AMD inte har i närheten av samma stöd inom AI-communityn. Vilken modell du bör välja beror på vad det är du ska göra. Jobbar du t ex med stora mängder bilder, tidssekvenser eller andra stora features kan det vara idé att skaffa ett med lite mer VRAM, men i det mer generella fallet borde du klara dig på något relativt nytt, halvbra gamingkort.

Av Ponen
Skrivet av Daark:

0.33.0 verkar vissa hur nya trackern kommer se ut. De gör i alla fall något, det är jag glad över.

Skickades från m.sweclockers.com

De... Lägger till gräs?

Av Ponen

Personligen tänker jag inte köpa en Sony igen, just pga så mycket strul med mjukvara (t ex bootloop som du nämnde). I övrigt snygga telefoner, men mjukvarumässigt har Sony svikit mig för gott. Bootloopen löstes förresten med Sony PC Companion, dock med total formatering som bieffekt.

Har använt en Nexus 6P senaste halvåret och är fantastiskt nöjd, verkligen ingenting att klaga på. Jag hade lätt kört på en Nexus, eller möjligen en OnePlus.

Av Ponen

Varit utan nät i Landskrona nu ett par dagar, styggt av comhem så här i ledighetstider. Preliminär beräknad tid för återställd åtkomst till bredbandstjänsten var nyss ikväll 18:00 men blev precis uppdaterat till 12 januari 10:00. Perfekt tajmat med när man börjar jobba igen.

Och min nya dator kom nyss med.

Så, nu har jag skrivit av mig. Ursäkta.