Inlägg

Inlägg som Narien har skrivit i forumet
Av Narien

@Dansken88: Tack, jo, har bestämt mig för evga 750W

Av Narien

@Robinccc: Bra att det bara rör win 7, detta blir windows 10

Av Narien

@Yoshman: Det kommer nog bli en 6700K, skippar X99 och det känns roligare med skylake än broadwell.Såfort jag vet att allt löst sig med grafikkortet lägger jag en beställning.

Föresten, har du någon aning om vad "optimised for x99 innebär", det står i produktbladet: http://www.inet.se/files/pdf/5310100_0.pdf

All info jag hittat pekar på att de ska funka precis som vanligt till z170.

Av Narien
Skrivet av GinTonic:

Fråga, när processorn är monterad så antar jag att man behöver ett nytt moderkort nästa gång man vill uppgradera?

Nej, en processor går att plocka ur sitt moderkort, förutsatt att du inte köper ett moderkort med integrerad processor. Det blir såklart lite pilligt, processorn behöver rengöras från kylpasta osv.

Med den processor du väljer just nu dock så finns det antagligen inga skäl till att byta processor på ett bra tag (mer än att om den går sönder), och när det väl är dags lär det finnas nya processorer som inte passar i den sockel som moderkortet har.

Av Narien

@Ten: Ännu en som rekommenderar x99. jag ska fundera på det, men förutsatt att spel inte plötsligt börjar utnyttja en massa fler kärnor, har jag inte mer nytta av färre kärnor som är högre klockade?

Av Narien

@GinTonic: När du skriver hobby-tweaka, innebär det flytande kväve och liknande? För grafikkortet verkar ju ha nån defrost funktion, har svårt att se att det kan utnyttjas utan flytande kväve.

Kan tyvärr inte ge råd om nätagg mer än att jag valt att satsa på evga's supernova g2 serie baserat på goda recensioner och råd här på sweclockers.

Av Narien

@GinTonic: Tack

Jag var riktigt sugen på att bygga i ett mITX, slutade med att jag valde bort det mestadels på grund av risk för högre ljudnivå (ville bygga i Fractal design core 500, men kunde inte hitta ett semipassivt psu som passade) samt att det antagligen blir svårare/trångare att bygga.

Jag kan inte tillräckligt om datorer för att veta exakt vad som sker t.ex på uppstart, men en ssd med högre läs (och skriv när det används) lär definitivt kännas av när man hanterar mycket data, t.ex när man laddar i ett spel, men kanske även när man bootar, installationer och filöverföring bör också gå snabbare?

Den stora fördelen med ssd har tidigare sagts vara att den reagerar snabbare, att den "hittar" rätt filer snabbare osv. Det tror inte jag ökar med ökade läs och skrivhastigheter, men tror ändå man märker det på laddningstider, filflyttande osv där det faktiskt finns en väntetid.

Jag funderade på att köra en evo ssd i m.2, men den verkar ju inte ha så stora prestandaökningar, och om jag senare köper en snabbare m.2 måste jag byta ut den äldre och därmed förlora det lagringsutrymmet.

Våra byggen är väldigt lika (lämnar en kommentar i tråden), lycka till med bygget!

Av Narien

@GinTonic: Jo, jag har verkligen funderat på en m.2 ansluten ssd, jag tyckte dock de blev lite för dyra (ungefär dubbelt så dyrt som en vanlig ju).

Av Narien

@hakd: Det är sant, och jag kommer gråta om det blir coil whine, men som sagt, det är lite svårt att byta grafikkort. håll tummarna för att det inte blir ett måndagsex >.<

Av Narien
Av Narien
Skrivet av Peppar2014:

1. Fler kärnor/trådar, samt "framtidssäkert" eftersom Entusiastplattformarna inte byts ut lika ofta.
2. Fläktarna börjar arbeta vid samma belastning, fläktkurvan är även mer aggressivare på 850w modellen.

Hmm, jag är osäker på om jag vill byta processor, det blir trots allt dyrare men punkt två är verklugen intressant. Har du läst detta nånstans eller egen erfarenhet? Skulle vilja läsa mer om det. Funderar definitivt på att välja 750w isf.

Kollade upp lite, hittade dessa:
https://www.techpowerup.com/reviews/EVGA/SuperNOVA_G2_750/6.h...
https://www.techpowerup.com/reviews/EVGA/SuperNOVA_G2_850/7.h...

Verkar som att du har rätt, 850W börjar kyla tidigare, om ingen korrigerar min uppfattning så byter jag till ett 750W. Uppdaterar listan när jag kommer hem.

Av Narien

@hakd: Grafikkortet är en present och jag har råd att vara lite girig där, Asus kortet är liiite bättre ju

I övrigt så undrar jag över:
http://www.inet.se/produkt/5310100/kingston-16gb-2x8gb-ddr4-2...

Det står: HyperX® FURY DDR4-minnet överklockas automatiskt till den högsta publicerade frekvensen, för omedelbara topprestanda för moderkort med Intels 100-serie- och X99-kretsar.

Någon som vet vad det innebär? Är de ett dåligt val för Z170...

Av Narien
Skrivet av Yoshman:

Om målet är spel och programmering så skulle jag säga att 6700K är ett bättre val än 5820K. Antar att du med "programmering" menar tiden för att kompilera stora projekt, det är något som skalar bra med CPU-trådar men inte linjärt. Det är framförallt något som skalar väl med HyperThreading och en av de få saker där prestanda signifikant förbättrades i Skylake är just effekten för HT i heltalsintensiva laster (vilket kompilering är).

Tack, programmeringen kommer antagligen vara mestadels relativt enkel, men om allt går som det ska börjar jag jobba relativt snart med mjukvaruutveckling, och det är ju inte omöjligt att man fixar nått hemifrån och vill kunna kompilera lite större grejer då.

Ska läsa på lite vad x99 ändringen innebär, vad tänkte du dig blir bättre om jag gör bytet, är det mer teoretisk kraft, eller bättre prestanda i spel osv, alltid varit rädd för att köpa paket osv där de kan smyga in lite sämre komponenter och hoppas att de göms.

Ser att du även minskat nätagget, tror du inte fläktarna kommer börja köras tidigare då också?

Av Narien

@RealPower: Grafikkortet är en present, och kommer med största sannolikhet inte ändras.

Av Narien

@aquilla: Programmeringen borde inte dra så mycket mer, tror du 6 kärnor gör någon skillnad i spel?

Antar jag håller mig vid evga psu då.

Av Narien
Av Narien

Tystas möjligast speldator med 20k~ budget

Det är dags att köpa en ny dator, som titeln säger kommer de tyngsta prestandakraven komma från datorspel (programmering är också ett arbete den kommer utföra, men inget som borde förändra prestandakraven).

Det som kanske gör detta bygget lite mer unikt är att jag vill att den ska vara så tyst som absolut möjligt, samt att det är dags att lämna traditionella hårddiskar i kölvattnet.

Såhär ser bygget ut:

http://www.inet.se/kundvagn/visa/8972612/tyst-speldator

http://www.inet.se/files/img/tiny/forum-divider.png

http://www.inet.se/kundvagn/bild/8972612/tyst-speldator

(usb så jag kan installera windows, windows får jag gratis som student)
Grafikkortet är i princip bestämt, jag kommer få det som present (men är ändå inräknad i budgeten).
PSU är en aning överdimensionerat, detta i förhoppning om att jag kommer utnyttja den semipassiva kylningen så mycket som möjligt under icke-krävande användning.

Så till mina frågor då:
Har jag gjort något kritiskt misstag, kompatibilitetsvis eller missat komponent?
Hur ska man tänka kring RA-minne? Finns där några fördelar med lite högre MHz? eller är det som på ddr3 tiden då hastigheten i princip inte gjorde skillnad, om det inte gör så finns ju samma minnen i 2133 lite billigare? De jag valt är valda för att priset inte ökat nämnvärt, har 2666MHz och ser bra ut (vet att det är beställningsvara).

Av Narien

Det har väll dock inte snackats om SLI från trådskaparens håll?

Edit: ser att ni redan pratat om det.

Av Narien
Skrivet av RotInHell:

Edit- för pengarna som blir över kanske detta kan vara något? http://www.inet.se/produkt/6303370/asus-xonar-essence-stx#/sp...

Senast jag köpte ett ljudkort var på windows vista tiden, nått i stil med sound blaster fatality gamer bla bla bla, aldrig någonsin haft så mycket problem med en datorkomponent, och det säger en del då min nuvarande dator crashar ett par gånger om dagen. Jag är visserligen INTE en audiofil på något sätt, men kommer aldrig (peppar peppar ta i trä) köpa ett ljudkort igen, bortkastade pengar enligt mig.

Av Narien

Två saker jag reagerade på.

Först, moderkortet är H170, jag trodde Z170 var det allmänna valet (har ingen aning om vad skillnaden är, båda bör funka).

Andra grejen är att du har lagt till ljusslingor, men förstår inte riktigt varför, de kommer väll inte synas i ett stängt chassi, kanske kan vara vettigt att antingen skippa dem (och spara 200) eller köpa ett chassi med glasruta? (det verkar också saknas saker att ansluta slingorna till, men jag kan verkligen inte detta så ska inte säga mer)