Inlägg

Inlägg som ml9l har skrivit i forumet
Av ml9l

LG CX 65 NetOnNet 19.990:-

Skönt köpte min för 25 hos de, har öppet köpt och kommer få priset justerat!

https://www.netonnet.se/art/ljud-bild/tv/oled/lg-oled65cx6la/...

Av ml9l

Men nästa gång blir det en ”kvalitetssäkrad OLED” som du pratat om, tack för alla tips!

Skrivet av Laxpudding:

Skönt att det går åt rätt håll!

Av ml9l

Lax, kommer du ihåg den här tråden. Har nu returnerat tvn och hämtat ut en ny. Anledningen var den vertikala bandingen och de döda pixlarna. Men varför jag quotar denna tråd igen är att svart är svart igen. Det måste ha varit någon konstig kalibrering på förra panelen som jag skrev tråden om, nu känner jag igen den riktiga oled svärtan igen!

Skrivet av Laxpudding:

Jag har inte sett någon av LG:s OLED visa tokfel nivåer från de inbyggda apparna med Expert-lägen i sina kartonginställningar. Så upplever du något annat är det en inställning som är fel (så återställ) eller så är det så att du tidigare omedvetet tittat med en inställning som är felaktig och gjorde bilden för mörk, men minns denna mörka bild som "det rätta". När du ser den rätt nivåer upplevs dessa istället "för ljusa" mot hur du mindes det.

Av ml9l

Mercedes CLA

Av ml9l

Ingen skillnad på Gx och Cx panelmässigt, exakt identisk samma tv. Enda skillnaden är design. Panelerna i år verkar suga en hel del, inte bara jag som har dessa problem med grova vertikala band bl.a.

Skrivet av cracko:

Vilka modeller från LG är premium ifall nu inte CX är det? Beställt en 65GX, är det samma lotto på den eller kan den räknas som premium?

Av ml9l

Nej jag vet, har enbart kört de efter LGs instruktioner. Åker imorgon och returnerar den mot en ny enhet. Hoppas det inte blir något strul då det är den 3e gången ja gör det

Skrivet av E15597:

Tänk på att inte köra pixel refresher allt för ofta då det förkortar livslängden på panelen.

Av ml9l

Fick samma tips av LG, kört 2 st. och det funkade inte. Vad är skillnad på subpixlar? Jag kan säga att jag enbart ser en död pixel på blå bakgrund men inte annars bl.a.

Skrivet av Toss3:

Är det döda pixlar eller svarta subpixlar? Prova köra "Pixel Refresher" => Brukar väcka upp sovande pixlar på oleds.

Av ml9l

Så du menar att jag istället för att gå på panellotteri kolla på en Sony eller Panasonic?

Jag är lite besviken på LG sen här vertikala bandingen och de döda pixlarna tar kål på mig, när tvn knappt är 2 månader gammal..

Skrivet av Laxpudding:

Detta är sedan gammalt.

Sony och Panasonic tar på sina "Master"-modeller och går in med egen styrning av panelen både elektriskt (hur den matas med ström) och elektroniskt runt hur man hanterar halvtoner och dither. Så det är en ganska markant förbättring för den som ställer krav på färgprecision. HZ2000 är dessutom den ljusstarkaste OLED:n som når 1000 nits i HDR men också ger en mer ljusstark och kontrastrikt bild överlag. Detta tack vare en annan typ av kylning och handplockade paneler. Men då är det också ett helt annat pris på den modellen.

Sonys och Panasonics enklare utbud som A8-modellerna och Panasonic HZ/GZ9xx-modellerna använder LG Displays standardpaneler (samma som LG Electronics i CX med flera) och där är det större variation. Där är drivningen av panelen likadan, men fortfarande helt olika system som hanterar bilden och därför en skillnad i framför allt färgprecision.

Philips drar det åt sitt håll istället och driver panelen ljusstarkt och kontrastrikt men lämnar precision i färger – samt valfriheten om panelens beteende – steget efter LG, Sony och Panasonic

Sony går också steget längre med sina installationsmodeller hos FWD-serien där de går in och individuellt justerar varje panel för att ge rätt uniformitet och erbjuder 3 års garantier med på-platsen-byte av paneler. Kostar ännu mer, men då vänder man sig till yrkesinstallatörer och custom install, inte massförsäljning i ladorna. Eftersom den kanalen (och dess kunder) tittar på pris, inte på kvalitet.

Av ml9l

På vilket sätt är Sony och Panasonic modellerna mer kvalitetssäkrade? Så vitt jag också vet bygger de väl på samma panel som LGn då det är LG som tillverkar dessa. Overall tycke jag också LGn är en bättre tv om man är en allätare, dvs filmtittande, sport och gaming.

Skrivet av Laxpudding:

Jag vet att det är irriterande med döda pixlar och ojämna paneler. Men LG CX är inte alls en premium-TV. Det är bara en helt vanlig konsumentprodukt med ganska stora exemplarvariationer.

Rekommenderar att istället titta på Sonys AG9-OLED eller Panasonics HZ2000 som alternativ för produkter som är både bättre optimerade och kvalitetssäkrade, även om de knappast är felfria de heller.

Annars är det ont om verkligt kvalitetssäkrade TV-modeller för konsumenter. Det säljer inte att lägga på det premium det kostar att säkra kvalitet. Priset är viktigare.

Det närmast du kommer en riktig kvalitetsklass är att vända dig bort från elektroniklador och webbutiker och istället gå på custom install-marknaden. Kanske med en budget som är 2–4 ggr större än den du har idag. Där kan du förhandla dig till andra krav och kanske andra produkter.

Av ml9l

Jag vet heller inte. Har försökt kolla runt på Google/reddit och förstått att man kan räkna med det. Men jag lever i den värld att en premium TV ska vara felfri vid nytt köp. Sen är det en rejäl panellotteri med grå-skärms uniformity osv. Denna har lite halvtaskig vertikal banding men långt bättre från det jag sett tidigare.

Skrivet av MoNkeY-05:

Nej, de kan inte neka dig, detta är ett nytt köp. Otur antar jag, vet inte hur frekvent det är med döda pixlar på dylika apparater?

Av ml9l

Ny Lg CX döda pixlar

Hej, lång historia kort. Köpte en LG CX 65 hos Netonnet och hade 2 döda pixlar, packade ihop tvn och nyttjade öppet köp och hämtade ut en ny. Den nya har också 2 döda pixlar. Är det värt att packa ned igen och nyttja öppet köp? Kan Netonnet neka mig denna gång då jag gjort det tidigare?

Av ml9l

Ja, när den hade skickats då kom den upp!

Skrivet av NorthBadass:

Kom ordern fram tillslut? Har själv samma problem just nu men kundtjänsten är stängd!

Av ml9l

Så nu är jag hemma. Ser ut såhär: (se bild)https://ibb.co/JjzCcVt

Skrivet av Laxpudding:

Jag har inte sett någon av LG:s OLED visa tokfel nivåer från de inbyggda apparna med Expert-lägen i sina kartonginställningar. Så upplever du något annat är det en inställning som är fel (så återställ) eller så är det så att du tidigare omedvetet tittat med en inställning som är felaktig och gjorde bilden för mörk, men minns denna mörka bild som "det rätta". När du ser den rätt nivåer upplevs dessa istället "för ljusa" mot hur du mindes det.

Av ml9l

Testar när jag är hemma!

Skrivet av Laxpudding:

Kolla detta testmönster då det verkar kodat så att referensnivån för svart ligger på rätt punkt. Men nivåerna som anges är förstås fel. 16 i testmönstret är kodat som 0, 17 är kodat som 1 och så vidare.

https://www.youtube.com/watch?v=8b3CUm8j4DE

Då 16 och lägre, merparten av mönstret vara helt OLED-svart. 17-18-19 etc. blinka gradvis allt ljusare. Dra i brightnessreglaget för effekt.

Av ml9l

Japp, helsvart på 0% på denna. Kan man på något sätt dra slutsatsen att panelen ser ok ut iaf?

Skrivet av Laxpudding:

Ok – det fungerar inte för den här typen av testmönster ifall man vill ha exakta svar. Man har ingen aning om vilken processning som genomförs och YT i sig själv kan ibland ha rätt oväntat effekt.

Men om det är 5% gråton i detta mönster så ska det vara en gråton. Testmönster som är 0% (som borde ligga innan) ska vara svart.

Av ml9l

Detta är från den inbyggda Youtube appen.

Skrivet av Laxpudding:

Kör du från dator? Då ska det vara grått där eftersom det är 5% nivå. Testmönstret säger dock RGB 13,13,13 och då ska det vara svart om du kör videonivåer som jag beskrev i första inlägget. Detta eftersom videonivåer sätter svart på nivå 16. Allt under ska reproduceras som helt svart.

Av ml9l

Jag använder mitt minne i huvudet och jämför samma avsnitt med gamla panelen kontra den nya. Experimenterat och drar jag ned brightness från 50 - 49 märker jag hur allt ”slocknar” blir kolsvart istället för den urtvättade gråsvarta. Nedan bild på min panel med 5% grey uni.

https://imgshare.io/image/38d266c6-c56f-4bbf-a663-adf37b5c432...

Skrivet av Laxpudding:

Ifall det är inbyggda appen, kolla med andra källor också. Kan vara något med hur just det avsnittet ser ut eller något tillfälligt.

Av ml9l

Tack för svaret. Jag jämför med serien Vikings som jag tittar på, Netflixs inbyggda app i tvn, som hade perfekt svärta på första panelen. Inställningarna är de samma på den nya, ISF mörkt rum, ljusstyrka på 50 Oled på 60. Det jag jämför är den gamla panelen mot den nya, spelat upp samma avsnitt jag sett tidigare.

Skrivet av Laxpudding:

Låter som att inställningarna helt enkelt är fel så att svart är ankrat på fel nivåer så att det framstår som grått. Du beskriver inte vad du gör med TV:n när du upplever att svart är grått. Ser du på Mästarnas mästare på via antennen på taket? Spelar du PS3:an? Kör du amerikansk DVD-film? Och så vidare.

Hur du ställer in rätt nivåer på en TV och en skärm går jag igenom här: https://www.sweclockers.com/artikel/26241

En vanlig orsak när man kör dator till TV är att man har ett Nvidia-kort som ställer sig på videonivåer 16–235, "RGB begränsad" i Nvidia-inställningarna. När TV:n märker att det är en dator och förväntar den sig 0-255-nivåer "RGB Fullständig" medan Nvidia-drivrutinen förutsätter att det ska vara 16-235-nivåer.

Då blir det som artikeln visar i inledningen.

Av ml9l

LG CX svart är grå

Tjena

Lång historia kort, hade köpt en LG CX var perfekt i bild men jag hittade 2 döda pixlar så jag drog in till Netonnet där jag köpt tvn och använde mig utav öppet köp och tog en ny. Denna panel har inga döda pixlar tack gud.

Men nu till problemet, svart är inte svart som jag minns på den första jag hade, blir mer LCD liknande bild att det är grått typ. Svårt att förklara, vad ska jag göra?

Av ml9l

NetOnNet försvunnen order mina sidor

Hej!

En fråga till er där ute om ni observerat något liknande. Beställde i tisdags, 15/9 en tv. Ordern har sedan dess synts på mina sidor under köphistorik som ”mottagen”. Nu på morgonen när jag loggar in för att titta på status finns inte ordern kvar längre, jag tar kontakt med kundtjänst och får svaret att ordern håller på att packas och att då tas den bort från ”mina sidor” för att sedan igen synas när den skickats.

Kan detta verkligen stämma?