Inlägg

Inlägg som Blain har skrivit i forumet
Av Blain

Rimligt att kontakta Corsair. Jag gör det.

Ang. passiva lösningar, tror du den där EK-flänsen är bättre än dessa?
https://www.amazon.com/dp/B08PYNM42Y?tag=can-techedged-20

Alternativt, skulle det kunna vara så att tejpen som följde med moderkortet av någon anledning är har degraderats, och att man kommer någonstans enbart genom att montera om med ny tejp?

Av Blain

Överhettning och kylning Corsiar MP700 Pro

Hej,

Jag har satt i en corsair mp700 pro i Asus Prime X670E-Pro och det verkar inte som att den medföljande kylflänsen orkar med en snabb m2.2280 ssd. Bifogar bild på placering.

Den ligger på 62 grader vid idle och har en operating temp på 0-70 grader. När jag spelar går den förbi 70 grader och Windows stänger av datorn... så jag undrar om någon vet om följande är väsentligt bättre än den medföljande flänsen?

https://www.inet.se/produkt/5324102/ek-quantum-convection-m-2...

Hittade denna review och vill ha Archgon, men de verkar inte skeppa till Sverige:
https://techedged.com/best-m2-ssd-heatsinks/

Mitt enda krav är att flänsen är i silver eller nickel eftersom jag har silver/borstat aluminiumtema på datorn, samt att den får plats. Någon som vet någon lämplig fläns eller ev. aktiv kyllösning som orkar kyla en ssd som sitter i hetluften mittemellan en GPU och en 7950X3D?

Av Blain

Först och främst, KUL med ett miniITX-bygge. Jag förstår utmaningen och har trivts i många år med Fractal design node 304.

Jag har inte någon särskild rekommendation på moderkort. Jag har haft god erfarenhet av både Asus och MSI. Men jag har ett råd jag verkligen vill ge först, efter att ha tittat på dina komponenter:

1) Mer kyla. Köp ett nätaggregat med högre effekt. Genom att sikta på något lägre nyttjandegrad. Detta kommer att spara flera grader framförallt vid full load. Ta minst 850W är mitt råd, och 1000W om budget tillåter. Efter många år tvingades jag flytta min radiator till utsidan av chassit vilket förvisso blev coolt, men hade jag haft ett kraftfullare nätagg så hade det inte fyllt burken med lika varm luft.

Övriga reflektioner:
* Beroende på längd på slangar på vattenkylaren kan det vara svårt att få nedåtgående slangar i små format. Säkerställ att den är monterad korrekt och att slangarna går nedåt. Det krävs för att få rätt vattenflöde i blocket och för att det annars bildas oljud. Titta på t.ex.
https://www.youtube.com/watch?v=BbGomv195sk

* Får du värmeproblem kan du alltid såga upp större hål och öka luftflödet eller vid långa sessions köra med topplocket av, som näst sista bilden här: https://www.techpowerup.com/review/phanteks-evolv-shift-xt/7....

Lycka till!

Av Blain

Vad bra att de använder AI till något så simpelt som en sidobanner. Det finns ingen anledning att slösa mänskliga resurser på så simpla saker som en banner eller enskilda artworks.

Bra jämförelse av Kingcobra med att hästbajsupplockaren fick skaffa ett bättre jobb och till slut fick en högre levnadsstandard när bilen ersatte hästen. Att använda en människa till en enkel banner vore nästan välgörenhet. Och det har man inte råd med som företag givet hur konkurrensbilden ser ut på marknaden.

bra jobbat @webhallen!

Av Blain

Sådär, nu har jag kört upp till drygt 2000 invånare på min sketdator och det fungerar alldeles utmärkt, även om jag till ganska stor del instämmer i mångas uppfattning om att det är underligt att optimera ett spel för 30 fps. Dock skall det sägas att det är ju 24 på bio. Så jag ser helt enkelt fram emot högre FPS på min framtida dator, men det är inget som väsentligen försämrar spelupplevelsen.

Game mechanics är som Cities I men i stora drag förbättrat. Spelet innehåller bra och mycket game content. Det är bättre än ettan. Jag kör 1440p high settings på en gammal i7-4790K och ett RTX2070 och 16g DD3 RAM hehe. Blir sugen på att köpa ny dator för om man kör kameran fram och tillbaka i coal power plant-röken så hör man hur grafikkortet varvar och givetvis sjunker fps... Men iaf, det blir tummen upp för detta spel. Jag uppfattar inte spelet som ofärdigt.

Såg någon skriva att såna här spel ska funka på äldre/sämre datorer och jag håller inte med. Om man vill spela ett stadssim på en dålig dator så finns ju Cities skylies 1? Samma sak om man tycker att Diablo 4 är för krävande, då finns ju Diablo 2.

Av Blain
Skrivet av Dinoman:

*triggervarning*

Jag fattar att många här inne är förvånade över prestandakraven men jag måste säga att det är en märklig klagokör som pågår.

Spel som var sjukt svårdrivna när de lanserades var vardagsmat, när det begav sig, ja jag vet att jag är gammal, och hårdvaran som fanns på markaden vi släpptillfället var sällan tillräckligt kraftfull. Man fick tweaka med inställningar och annat för att få till ett bra flyt.

Jag tycker trenden som varit de senaste åren är väldigt bra med fantastiskt optimerade spel som flyter på som en dröm med helt hårdvaran som finns, och konsollerna har nog en stor del med detta att göra.

Utvecklarna av Cities Skylines har fokuserat på visionen som jag ser det och såklart missat bitar av optimeringen så vi får se vad det landar men att vara så dödsfokuserade på grafikprestanda istället för att fokusera på spelidén och att acceptera att man kanske får tweaka lite för att få till ett lagom flyt är inget konstigt. Jag minns hur det var att spela "late game" Civilization när det begav sig, eller Total War Medieval late game. Sirap men spelen var så gradiosa och fantastiska roliga så man satt där och väntade igenom turns som tog typ en till två minuter att bli klara.

Jag kanske är helt fel i hjärnan men jag tycker inte detta är en stor grej.

Håller med helt och hållet.

På steam är det skillnad på reviews mellan de som spelat 10h eller mer och de som spelat 1h. Vissa som spelat mindre än 1h har lyckats få 10 FPS med 4090 och då har man ju inte ens försökt. Testar man lite olika inställningar verkar det gå att lösa och även om dåligt optimerade spel ej är något att sträva efter så är det inget fel i sig att systemkrav är höga. Level of detail: low gör att cims renderas först närmare marken och därmed kan en sådan detalj vara något som slår hårt på FPS.
https://www.reddit.com/r/CitiesSkylines/comments/17efe6b/your...

Av Blain

Det stämmer att det är bra att köra 90 grader med tvättmaskinsrengöring då och då.

Brallan bör tvättas med avigsidan ut. Du nämner roller, så jag utgår från att dammet sitter löst på byxan. Och även om du har det helt rent i tvättmaskinen så kommer byxorna att utsättas för damm i tvättmaskinen (delvis pga att plagget självt fäller) och ännu mer när de hänger på tork. Det kan finnas s.k. hairy yarn i byxorna. Om du tittar i starkt ljus typ med förstoringsglas, ser byxorna även när de är dammfria något luddigare ut än andra liknande byxor? Isåfall kan det vara så att garnet fångar upp damm och isåfall är det typ bara att leva med och rolla ofta till dess att det förhoppningsvis över tid blir bättre...

...Om man inte vågar köra en ogräsbrännare eller creme brulee-brännare försiktigt över ytan för att bränna bort ludd/hairy yarn
Jag kan inte garantera att byxorna håller men om det är bomull vilket det ser ut att vara så tål de hög värme.

Det är dock skumt att det inte hände första gången du tvättade byxan.

Av Blain

Om du kör trådlöst, börja med att kolla om det funkar med ethernetkabel. Om sladden funkar, kanske det räcker med att göra nya wifi-inställningar.

För mig fungerade sladd inte när jag löste vad som låter som typ samma fel på min Asus tuf AX5400 genom factory reset.

Av Blain

Japp... jag vet att chassit begränsar mig. Samtidigt är det mycket större än nuvarande mini-ITX chassi. Grafikkortet fyller typ 20% av volymen i chassit och det blev så varmt så att jag fick flytta CPU-vattenkylningsradiatorn till utsidan av chassit.

Helst hade jag velat ha det större Asterion https://www.raijintek.com/en/products_detail.php?ProductID=50 men min sambo 'tillåter' inte det för det är då på tjejspråk 'fult'. Vi som lever under dessa omständigheter måste hitta en väg tillbaka haha. Jaja, men storleksmässigt blir det ändå en uppgradering för mig. Men det var då jag fastnade på nätagget... det monteras med nätuttaget nedåt mot golvet, så att längden om den är för lång blockerar GPU. Även om chassit är gjort för PS2 så finns ju dessa konverters från Silverstone:
https://www.silverstonetek.com/en/product/info/power-supplies...

så om jag t.ex. skulle köra SFXL med 1000W för att aldrig gå över 50% så borde den hålla sig rätt kall trots att den är liten, samtidigt som jag kan maximera volymen med 'ledig' luft till att kyla övriga komponenter, och så ett riktigt fett utsug i taket, kopplat till vattenkyld cpu. Jag har inget emot lite ljud på max load, men får gärna vara tyst vid lägre laster. Alternativt ett så kort ps2-nätagg som möjligt och då kanske man vågar nöja sig med 850.

Såhär ser det ut när man bygger i chassit - bilderna på rad 2 visar nätaggsutmaningen:
https://www.techpowerup.com/review/raijintek-thetis/5.html

Av Blain
Skrivet av Daytone:

https://komponentkoll.se/bild/gcwQY.png

här har du en dator med så mycket silver jag kunde fixa. Och sen så tycker jag att det är väldigt intresant med silver/vit rgb bygge. låtter mycket bra. Och sen varför ville du inte ha gpu i denna budgeten?

Nice build! De där G.Skill Trident Silver är jäkligt snygga. Det enda jag låst mig på redan är chassit, som är beställt...
Jag kommer bara köpa GPU lite senare, om ett par månader typ, för att se om det går att plocka upp något lämpligt 4000-kort på någon kampanj, så jag kommer tillfälligt att flytta med mig mitt RTX2070 under tiden. Så när det är dags för GPU så ser jag vad som blir lämplig budget där och då. Egentligen vill jag inte lägga mer än 7500:- på en bra GPU men får nog ställa in mig på 10-11k om gpu:n inte bara ska klara av 100+ fps på nuvarande skärm utan också vara spelbar (även om det är lägre än 100 fps) den dagen jag byter till en 4k-skärm. Och det är säkert 2 år bort. Men vill inte vara *tvungen* att byta samtidigt.

Av Blain
Skrivet av Daytone:

har du någon budget? Och sen vad är det du tar med från gamla datorer om du äns ska göra det. Det kan göra så att det blir änklare att du faktiskt får något som blir bra för dej

Jag kommer att ta med 1 x 3.5" och så överväger jag att ta med en 2.5" SSD 1TB till steam library men 1TB räcker ju inte till mycket nuförtiden så ev. blir det nytt där med. Budget ca. 20k exklusive grafikkort.

Av Blain
Skrivet av Scarabeo:

Du blir väldigt begränsad av chassit då det bara tar grafikkort upp till 28 cm långa.

Någon anledning till att du valt 7900X3D istället för 7800X3D som både är billigare och bättre för spel? Har du nytta av så många kärnor verkligen?

Någon anledning till att du valt ett moderkort för 4 000 kr?

Ska spana in den CPU:n. Nu sitter jag ju på Haswell idag, och jag brukar ha mina stationära datorer i minst 5 år så jag tänker att fler kärnor är bra. Det är ju mest spel som drar kräm för min del, men på Haswell som jag har idag går campaign cartographer 3+ långsamt och vissa filer i Illustrator också, dock gör jag inget avancerat i Illustrator och Haswell är ju bra gammal idag.

Haha moderkort för 4000 - bra fråga. Fasen vad dyra de har blivit sedan jag köpte dator sist! Jag vill ha silver helst.

Av Blain
Skrivet av Daytone:

https://komponentkoll.se/produkt/1352978-msi-mpg-a850g-pcie5-...
https://komponentkoll.se/produkt/1310713-msi-mpg-a1000g

dessa är de två som jag rekomenderar mest. Dom har allt man behöver som semi passiv, atx 3.0 och gold standard. Sen med denna länken får du 200kr respektive 400kr av. Men man denna kampanjen sluttar om två veckor

och sen vad jag tror så behövs inte sfx då ditt chassi ska supporta atx. Men jag kan inte tyska.

Och sne måste jag säga. Välldigt anorlunda vall av komponenter. En cpu jag inte direkt rekomenderar. Ett välldigt nichat chassi. Och sen varför inte en amd gpu. 7900 xtx går ju för 12k

Tack, bra tips!

Ang. SFX tänkte jag bara på att ha så hög volym med luft i burken som möjligt, dels för att det blir lättare att skruva men också snyggare. Men det får plats ett vanligt ATX, japp. Ang. CPU tänkte jag att 7950X3d är för dyr, därav att jag landade på den billigare varianten... och i allmänhet sugen på att testa AMD. Jag kommer också att ha kvar skärmen ett tag till, och den har g-sync så det är därför jag tänker Nvidia snarare än AMD på GPU.

Av Blain

Rimlig effekt till ny burk? 750? 850?

Hej,

dags för en uppgradering och det blir sannolikt något sådant här:
ASUS ROG Strix X670E-A Gaming WIFI
AMD Ryzen 9 7900X3D 4.4 GHz 140MB TDP 120 W
RTX 4070 TI (kan bli RTX 4070; kan bli 4080 men förmodligen inte det sistnämnda pga budget)
1 x m2
1 x 2.5" SSD till steam library
1 eller 2 x 3.5" till övrig fillagring
Tillkommer inte massor men några diverse USB-baserade saker som t.ex. laddar telefonen ibland, laddar kameran osv..
Vill vara försäkrad emot spikar och för mycket oljud.

Rimligt med 750W eller 850W? Mer?
Finns det någon anledning att inte välja SFX?

Jag kommer att bygga i detta chassi:
https://www.caseking.de/raijintek-thetis-midi-tower-silber-wi...

T.ex. Corsair har ju SFX i 750W: https://www.corsair.com/us/en/search?q=SF+high+performance
Alternativ i ATX-storlek: https://www.evga.com/products/product.aspx?pn=220-P6-0850-X1

Andra tips på lämpliga nätagg? Om de har silvriga detaljer är det ett plus eftersom jag kommer att försöka köra komponenter i silver och ha vissa ljuseffekter i vitt. Tanken är en mash-up mellan T-1000 och en Autobot. Budget är verkligen inte obegränsad men kan tänka mig att lägga en del på nättagg om det har både japanska kondensatorer och är snyggt osv..

Tacksam för input!

Av Blain

Märke och modell: Alienware m15 R7
Processor: Intel Core i7-12700H
Strömförsörjning: Nätdrift
CPU (Multi Core): 15566 pts
CPU (Single Core): 1751 pts

Batteri multicore: 9434 pts

Av Blain

Tack för hjälpen!

Nu funkar det...

MEN..... kanske borde byta router ändå:
Direkt i fiberkonvertern: 458.26 Mbit/s / 95.94 Mbit/s och ping 14.92 ms
Router med kabel: 224.95 Mbit/s / 39.93 Mbit/s och ping 14.32 ms
Router wifi 5 Ghz: 208.07 Mbt/s / 34.64 Mbit/s och ping 14.92 ms

Abonnemanget (via BRF) är 500/100.

Av Blain

@Panterria: Det är just internet som inte fungerar. Båda wifi-näten fungerar 2.4 Ghz samt 5.0 och alla andra funktioner på routern, och jag kommer åt routern lokalt.

Av Blain

Hjälp - router kommer inte åt internet?

Hej!

Någon som vet ifall min router är trasig?

Anslutningen är fiber.

Felbeskrivning:
1. Wifi fungerar inte. Loggar in på routern och använder D-links "repair" men det fungerar ändå inte. Det är en Dlink DIR-880L alltså ingen ny router. Testar även att göra om installationsprocessen med nya (samma) inställningar för wifi och nya lösenord. Samt startar om routern.

2. Kopplar in kabel från datorn direkt till dosan från IP Only, och då får jag internet. Testar olika kablar mellan IP-only dosan och routern, men hur jag än kopplar lyser lampan med en jordglob orange dvs routern menar att jag inte har internet.

Då jag har internet i dosan undrar jag om man kan dra slutsatsen att routern är trasig? Alltså borde jag bara köpa en ny router eller testa något mer?

Tack på förhand!

Av Blain

@Blain:

FYI det funkar inte.

Av Blain

Receiver med wifi - funkar det bra?

Jag ska köpa en ny receiver för min 4 år gamla Onkyo TX-NR609 har lagt av. Många nya receivers verkar ha wifi för att streama input och det vore skönt att slippa HDMI-sladden som jag använder idag mellan PC och receiver. Någon som har erfarenhet av wifi streaming från PC till receiver - funkar det bra?

T.ex. med hänsyn till
1080p
4K
Ljudkvalitet
Lag