Inlägg

Inlägg som Mathemoto har skrivit i forumet
Av Mathemoto

Finns grejerna kvar?

Av Mathemoto

Vill posta ett liten förtydligande då jag fått en del PM ang. mitt 980 och var lite slarvig i min kommentar. Kortet var inte menat att möta köparens exakta pris utan lämnade information om att kortet finns och förhandling om pris kunde komma vid intresse.

Av Mathemoto

Jag har ett 980 från MSI liggandes om det skulle vara intressant?

Av Mathemoto
Skrivet av panpo98:

Ja.

Skippa steget där den frågar efter nyckel. Nästa gång datorn kopplas mot internet aktiveras Win 10 i bakgrunden efter ett tag även om man bara har haft lokalt konto på datorn.

Efter en massa testande fram och tillbaka med sladdar in och ut så lyckades jag få fart på de två felaktiga portarna från häromdagen. Det lilla jag gjorde var att avaktivera den okända USB-enheten från bilden i originalposten och aktiverade den igen, och poff så hoppade portarna igång. Dock så kvarstår ju problemet med de fyra övriga 3.0 portarna som varit ur funktion en längre tid. Men nu har jag ändå tillräckligt för att klara mina USB-enheter.

Jag kommer troligtvis formatera datorn en dag här snart. Kan återkoppla om det vore intressant om det löser alla USB-portarna.
Jag får tacka så länge!

Av Mathemoto
Skrivet av panpo98:

Helt/delvis trasig USB kabel, USB pryl eller USB port kan slå ut andra portar när dom används. Ta bort allt och testa mus eller tangentbord i portarna. Kolla om nån port är skadad. Testa om du har problem i bios. Testa koppla ur USB portarna i chassit och se om de kvarvarande funkar.

Jag ser inte om du försökt avinstallera gamla drivrutiner mm innan du testade andra. Med fel i Windows måste man ibland få bort det gamla för om man bara uppdaterar/installerar över den gamla så kan buggar mm ofta bli kvar. Stora problemet är att få bort allt.

Om felet är i Windows så kan du behöva göra en ren installation av Windows. Särskilt om det hände efter en uppdatering. Skapar du en ny Win 10 USB så får du med många uppdateringar som kan lösa problem som en gammal Win10 USB inte fixar.

https://www.microsoft.com/sv-se/software-download/windows10
Nedre blå knappen laddar ned verktyget som laddar ned Win 10 och låter dig välja mellan DVD, USB mm som du startar datorn från.

Tack för informativt svar! Jag ska testa lite så fort som möjligt och återkomma med resultat. Ominstallation/formatering är något jag borde gjort för ett tag sedan så det kan vara nödvändigt vilket som. Men det blir sista utvägen. En fråga dock ang. ominstallation. Jag fick en gång i tiden en nyckel av en vän (Windows 7 nyckel som senare uppgraderades till W10), en nyckel som inte längre finns att få tag på. Laddar jag ner nytt Windows, känner modekortet av nyckeln då, eller hur fungerar det?

Som sagt, jag återkommer så fort som möjligt! Tack igen!

Skrivet av PeCe:

Testa att boota med en Linux live-cd/usb och se om portarna vaknar till liv.

Läste om flera som rekommenderade detta på andra forum, jag ska kika på det och återkomma, tack för svar!

Av Mathemoto
Skrivet av Dax123:

Förslagsvis det som du kör på just nu, antar att det rör sig om w10 64-bit
dvs:
Intel Management Engine Interface [11.0.0.1158]
och
Intel INF installation [10.1.1.8]

Testa även med denna:

https://www.via-labs.com/driver.php

Dessvärre ingen lycka. Ställer mig fundersam till den felaktiga USB-enheten i bilden, ett felmeddelande som dök upp i samband med dagens uppstart där de två portarna som fungerade igår slutade att fungera. I absolut värsta fall får jag investera i en USB Hub och hoppas att övriga portar inte fallerar.

Av Mathemoto
Skrivet av Dax123:

Installera om chipset drivrutinerna härifrån:
https://www.gigabyte.com/se/Motherboard/GA-Z77X-UD3H-rev-10#s...
Samt testa även om det går att installera USB 3.0 drivrutinerna från Windows 8.1
Annars kan du försöka installera USB 3.0 drivrutinerna manuellt

Skickades från m.sweclockers.com

Tack för svar!
Jag har tidigare testat 8.1 drivrutinerna utan resultat. Vilket chipset ska jag plocka hem, från vilket OS i så fall?
Menar du installera manuellt som i att avinstallera manuellt en efter en? Det har jag också testat.
Jag tippar på att problemet ligger i VIA, då det tycks vara de portarna som inte längre fungerar medan Intels portar fortfarande rullar.

Av Mathemoto

USB 3.0 fungerar inte

Hej,

Jag har under en längre tid haft problem med mina 3.0 portar. På moderkortet (Gigabyte Z77X-UD3H - Rev 1.0) har jag totalt 6st USB 3.0, varav 4 av dem inte fungerar (2 slutade fungerade i morse). På framsidan av chassit (Fractal Design R4) sitter två stycken 2.0 (som fungerar) samt två stycken 3.0 som inte fungerar.

Bifogar bild nedanför hur det ser ut i Enhetshanteraren för tillfället. När jag startade datorn i morse möttes jag av ett meddelande att USB port inte fungerade, trodde tangentbordet var trasigt innan jag flyttade runt lite. Via "händelser" på den okända USB-enheten så står det tidsstämplat vid uppstart idag att "enheten har inte startat".

Jag har även gått igenom varje enhet i "Energisparfunktioner" för att se till att datorn inte stänger av enheter för att spara ström. Kollar jag via moderkortets hemsida så finns det inga drivrutiner att plocka hem för Windows 10. Men jag testade att plocka hem den för Windows 8 utan lycka. https://www.gigabyte.com/se/Motherboard/GA-Z77X-UD3H-rev-10#s...

Jag har även testat att avinstallera USB Root Hub (USB 3.0) utan lycka. Frågetecknet är var alla de andra "Root Hubbarna" är till de portarna som inte fungerar? Jag kan även poängtera att jag en gång i tiden uppgraderade från Windows 7 till Windows 10. Jag kan inte minnas exakt när USB portarna slutade att fungera, men efter lite googlande så tycks folk fått problem i samband med uppgraderingen. Jag hittade även denna länk via Intels hemsida som nämner Intels eXtensible Host Controller ang. Windows 10 https://www.intel.com/content/www/us/en/support/articles/0000...

https://i.imgur.com/x2AIvuD.png

Av Mathemoto
Skrivet av perost:

Något som kan vara bra att tänka på är att t.ex. XL2411 endast går att använda via gamla DVI-DL om du vill få ut mer än 60Hz. Om du vill ha en skärm som du kan använda med framtidens grafikkort eller en laptop så är en skärm som har DisplayPort ett bättre val.

DisplayPort är inga problem.

Av Mathemoto
Skrivet av Laxpudding:

Varför sådan jakt på 1 ms? En skärm som är specad till 1 ms kan ge väldigt tydliga släp och olika former av skuggor/ghosting i rörelser medan den som är specad till 4 ms inte alls har de problemen. Och jämför man spelskärmar i 144 Hz-kapacitet brukar det vara rätt små skillnader.

Ska man vara noga, vilket man bör eftersom dessa siffror har samma värde som monopolpengar, är specen meningslös. "1 ms" och "4 ms" Betyder inte alls att det tar 1 ms eller 4 ms att växla grått-till-grått. Det betyder bara att någon påstår att så är fallet. Detta är en specifikation, något som en marknadsavdelning hittar på.

I praktiken är responstider alldeles för komplexa för att sammanfattas i en enda simpel siffra. tftcentral.co.uk går loss på skärmarna med oscilloskop och det blir ett landskap av siffror baserat på vilka inställningar som görs, overdrive, frekvens och hur man definierar vridningen kristallerna ska genomföra.

Avsnitt 18 och 19 i bildskärmsguiden (länk i min signatur) går igenom det mer noga med bildexempel.

Jag är tacksam för ditt inlägg, väldigt intressant läsning. Då jag egentligen inte har erfarenheten eller haft mljlighet av att testa skärmar av olika slag så kan jag bara gå på vad marknaden och folk säger i dagsläget. Säger folk att 144hz är märkbart snabbare än 60hz, då har jag inte så mycket annat att gå på. Pushar folk för 1ms framför 8 som jag sitter på idag så låter det logiskt. Samma sak gällande upplösning. Jag skulle garanterat kunna kompromissa på en del punkter och fortfarande bli nöjd, det är jag övertygad om, man behöver inte alltid ha det bästa. Därför jag vill höra folks åsikter.

Jag har tex stått och stirrat mig blint på denna skärm i butik trots att det är en 32" 1080-skärm så tycker jag den ser fantastisk ut, bra och skarp bild med fantastiskt flyt. http://www.elgiganten.se/product/datorer-tillbehor/bildskarm/...

Så kan något sådant imponera på mig så tror jag säkert att de skärmarna jag länkade i mitt första inlägg skulle ge samma effekt. Men jag vill samtidigt inte lägga pengar på något som inte kommer ge märkbar skillnad.

Av Mathemoto
Skrivet av hyzor:

Vad har du för grafikkort i nuläget? T.ex. en 1060 klarar inte av 1440p om man vill spela moderna spel. Den där monitorn är precis den jag länkade fast utan IPS. Jag skulle säga att du blir nog jäkligt nöjd med den även om det inte är IPS. Nu när den är nedsatt i pris är det ju ännu mer värt!

Angående 1 vs 4 ms: Jag tror att skillnaden är väldigt marginell. Såvida du inte är någon CS:GO pro gamer som behöver minimera input lag till nanosekunder så kommer man inte märka det alls. Ingen märkbar ghosting eller artefakter som uppstår vid 4 ms även vid snabba spel.

När det står 1 ms eller 4 ms GTG (Grey-to-grey) i responstid så betyder detta hur snabbt pixlarna skiftar från grått (till vitt) till grått igen. Rent visuellt så är skillnaden mellan 1 och 4 ms marginell när det gäller ghosting o.s.v. När det gäller input lag gör det ingen skillnad ö.h.t. i och med att det finns mycket mera input lag i andra komponenter från mus- och tangentrörelsen till skärmen.

Sitter i dagsläget på ett 780 då jag egentligen inte spelar särskilt krävande spel i dagsläget. H1Z1, Path of Exile, Rust är främst de spel som rullar som flitigast. Men självklart vill man ju ha möjligheten och inte känna begränsningar att spela annat. Så frågan är då i så fall om man ska skippa IPS och 1440 upplösningen och köra på en 24" TN-panel med 144hz och 1080. Även om jag inte snålar med priset och skippar kompromissen så är det ju ändå datorn som måste kunna prestera också för att det inte ska vara bortkastade pengar.

Av Mathemoto
Skrivet av Ph4st:

https://www.inet.se/produkt/2205518/acer-27-predator-xb271hua...

Den här skärmen är väl det enda som stämmer in på dina krav då, nedsatt 1000 kr nu också.

Hörde med en vän som föreslog den också. Är IPS värt att uppoffra för en sådan? Ett av mina många frågetecken kvarstår dock hur min burk hanterar 1440p upplösningen. För tar jag en stor smäll där så går det bort direkt och då ökar alternativen en aning.

Av Mathemoto
Skrivet av gustavwester:

finns inga ips paneler med 1ms responstid om jag inte missminner mig

Men, åter till ämnet. Är ingen skärmexpert precis,men hade själv kört på benq:en eller asusen. G-sync är skönt i mer krävande titlar, men du bestämmer själv om du känner att g-sync är värt det eller inte. själv tycker jag att det är det.

Har du pengarna, köp asusen. Om du inte känner för g-sync, ta benq:en

27" med 1080 blir ganska pixligt, rekommenderar det inte. Men det är ju vad JAG tycker, kolla i någon affär och se vad du själv tycker.
Efter att du haft en ips-panel är det svårt att gå tillbaka till TN. Har bara kört IPS paneler så kan inte styrka detta påstående men har hört att det ska vara så iallafall. Finns dock TN-paneler med bra färg. Så ja, du kan överleva en TN-panel
Du kommer känna skillnad på 1ms responstid och 5 ms responstid, dock väldigt liten.

Dina sista frågor är egentligen frågor du själv får besvara eftersom alla tycker olika. Försök hitta en affär där du kan testa. Media markt brukar ha exemplar uppe man kan testa.

Tack för svar! Så 1ms gäller alltså bara för TN. Skärmen jag sitter på idag har 8ms, så går man på en IPS med 5ms som ska vara "likvärdig" 1ms, är då 8 så långt ifrån? Frågan är ju om man verkligen märker skillnad. Har löst testat 27" samt 32" i 1080p och kan spontant tycka det ser OK ut. Men då har jag inte suttit hemma och verkligen testat utan mer snabbt i butik.

Skrivet av Ang3r:

XL2411 är vad jag sitter med och är jättenöjd. Tror fler kan instämma i kören.

Jo, det är vad jag hört. Men då försvinner g-syncen, vilket jag känner ett sug efter.

Skrivet av hyzor:

Enligt dina krav så matchar https://www.inet.se/produkt/2205480/acer-27-predator-xb271hu-... ganska så bra. Dock inte på 1 ms (skillanden mellan 1 ms och 4 ms är marginell. Prislappen är dock högre än vad du specifierat.

- TN vs IPS: Skillnaden är enorm i färgåtergivning, IPS ger en trevligare upplevelse i spel och filmer. Finns ingen 1 ms IPS-skärm som tidigare nämnts.

- Responstid: Skillnaden mellan 1 ms och 4 ms är marginell. Det finns större fördröjningar mellan grafikkortet och skärmen. Lägre värde minskar "ghosting".

- Skärmstorlek: Jag har själv suttit med 24" 1080p väldigt länge nu och känner att det är dags för byte till 1440p, så jag sitter ungefär i samma situation som dig. Jag har kört på den skärmen jag länkade i början. Kolla https://www.youtube.com/watch?v=lZYLHPleZQQ för en jämförelse. Dags att komma ifrån Full HD standarden ;).

Kan ju alltid investera i en skärm med 1440p nu, och uppgradera grafikkortet senare. Här skulle ju G-sync (antar att du har Nvidia-kort) passa extra bra i och med att du troligtvis inte kommer ligga på 144 fps i en del spel (inte på 1440p i alla fall verkar det som). G-sync kostar minst 1000 kr extra...

Du kommer inte hitta någon skärm med dina krav för 4-5000, i alla fall inte med G-sync och 144 hz + IPS-kombon. Möjligtvis senare i år.

Tack för svar! Hur marginell är skillnaden mellan 1 ms och 4 ms? Om man jämför 4 ms med min idag 8 ms? Finns det några bra alternativ om man hoppar IPS, kör 27" med 1440p och behåller 144hz och g-syncen? Om jag inte är villig att lägga ut nästa dubbla mot vad jag tänkt så känns det som att en stor kompromiss på någon viktig faktor. Blir nästan inte klok på detta. Skulle absolut kunna lägga lite mer pengar på en skärm, men då är ju frågan hur 1440p kommer påverka min prestanda innan jag känner att jag har budget på att uppgradera.

Av Mathemoto

Jakt på en spelskärm

Hej,

Har bestämt mig för att investera i en renodlad spelskärm i jakt på bättre flyt i bild och upplevelse. Skärmen jag sitter på idag har ni nedanför. Men efter två dygns forskande så blir jag inte riktigt klok på vad man bör gå efter. Jag samlar lite tankar här nedanför. 144hz känns självklart, G-sync är även något jag tittat lite extra på då det kanske hjälper mig att stabilisera bilden i spel där jag inte når en bilduppdatering på konstant 140+.

- TN vs IPS (Jag vill gärna hålla ner prislappen en bit och känner inte nödvändigtvis behov att stanna kvar med IPS)

- Responstid (Är 1ms verkligen en gimmick? Eller fungerar en skärm med en högre intervall precis lika bra?

- Skärmstorlek/upplösning (Har nu suttit på 23" / 24" i 12 år och vill helst upp i storlek. Men då kommer dilemmat om 1080p vs 1440p. Jag känner inte att jag har ett grafikkort i dagsläget som kan drivas stabilt i 1440p. Och att köpa en 27" i 1080p är inte särskilt populärt har jag hört)

Jag länkar ett par skärmar nedanför som jag tittat lite extra på. De ligger dock i 24" med 1080p upplösning.

ASUS ROG SWIFT PG248Q
https://www.inet.se/produkt/2200721/asus-24-rog-swift-pg248q-...

AOC g2460Pg
https://www.komplett.se/product/815653/-backup-/skarmar-tillb...

BenQ ZOWIE XL2411
https://www.inet.se/produkt/2200634/benq-zowie-xl2411-24-144h...

--

Vill inte betala för mycket för skärmen, har sett att en optimal skärm med 27", 1440p, 1ms, 144hz och IPS kostar 7000-10.000kr. Vilket känns aningen högt för min budget. Jag vill gärna lägga mig runt 4000-5000kr.

Så finns det några rekommendationer? Kan jag köra 27" i 1080p utan att det ser dåligt ut? Kan jag överleva med en TN-panel? Kan jag gå efter 5ms responstid och få samma effekt som 1ms?

Stort tack på förhand!

Av Mathemoto
Skrivet av Pan.Pan:

Detta kan funka
https://www.netonnet.se/art/hem-hushall/belysning/ljusslinga/...
5 Meter å 299kr

Har en kompis som kör på samma lampor och dem ger en väldigt snygg glow. Dessutom är dem väldigt låga och diskreta så monteringen borde gå väldigt lätt.

Tack för tipset, är snarlikt vad jag hittat hos diverse återförsäljare. Verkar vara något att satsa på. Får köra på det

Av Mathemoto
Skrivet av didde31:

Ikea har/hade ju då några led-lister du kunde klistra fast, ganska schysst vitt ljus men lite klumpigt. Sen så kan du ju alltid beställa RGB led-strips från Kina för en billig peng, gratis frakt men tar ju ett tag att få hem. Riktigt smidigt med stripsen som du bara klippar i lämplig längd och löder fast kablarna i.

Skrivet av baldhead:

Rusta har något liknande - http://www.rusta.com/se/led-ljuslist-flex-p91951298.aspx

Men hade främst tänkt undvika att klistra fast något. Men kanske är det enda alternativet som finns?

Av Mathemoto

Belysning runt datorbord

Hejsan,

Behöver lite tips på diverse belysning man kan pimpa sitt datorbord med. Hade tänkt mig någon form av bakgrundsbelysning bakom bordet (skärmarna) i schyssta eller fasta färger. Har sökt runt och hittat några alternativ hos Ikea och Rusta, men inga konkreta.

Kom gärna med tips var och vad man bör satsa på, länka gärna!

Stort tack på förhand!

Av Mathemoto

Plötsligt segt internet samt opålitlig ping

Hej,

Jag har varit nöjd kund hos Bredband2 i ca 7-8 år (fiber 100/100 mbit) utan några direkta problem. Men nu i helgen har frustrationen nått sin maxgräns. Runt kvällstid till midnatt (fre till sön hittills) har det varit nästintill omöjligt att surfa eller spela. Sidor laddar segt, streaming buffrar och spelen laggar konstant. Bredbandskollen har sänkt min uppkoppling från stadiga 97-98 mbit ner till ~25 mbit när problemet uppstår. Svarstiden ligger på 10ms så verkar inte vara något problem där.

Allt är kopplat via en router hemma. Men det lustiga är att så fort jag kopplar datorn direkt in i vägguttaget istället för via routern så får jag inget internet i överhuvudtaget, trots att jag väntat en stund på att bli levererad en ny IP-adress.

--

Allt detta uppstår som sagt runt kvällen till strax efter midnatt. Jag har ännu inte varit i kontakt med Bredband2 men ska ringa imorgon. Men tänkte bara höra om det finns någon här som har någon idé vad som kan vara fel?

Tack på förhand!

Av Mathemoto
Skrivet av Mogwaii:

Många gamers överklockar sina cpu, du får en bra boost gratis. Följer man bara överklocknings guider/råd och håller koll på sin temperatur. Vist finns alltid en risk med överklockning , men gör man det rätt och har en bra kylare "inte intel org" så ska det vara ok. Själv har jag överklockat sen jag hade en pentium 133mhz, och det är måååånga år sen. Jag har aldrig förstört en cpu.

Jag har själv haft 2st 3570k , den ena fick jag upp i 4,8ghz, den andra i 5,2ghz dock med vattenkylning men 4,4-4,6 gör dom flesta med en bättre kylare för en 500kr o uppåt.

En cpu flaskar mest/mer i lägre upplösningar då grafikkorten jobbar fortare vid lägre belastning "mindre texturer" och kan då putta ut en massa fps som cpu ska hantera. Kör du tex 1440p eller mer så belastas grafikkortet mycket mer "större texturer" och kan ej ge överflödigt med fps och på så vis får cpu mindre belastning än mot tex 1080p. Enkelt förklarat.

Har du råd så köp en bättre kylare och överklocka din cpu och köp ett 1080 kort så står du dig rätt länge för framtida spel, annars är 1070 ett alternativ.

Mvh

Okej, stort tack för informativa svar! Ska överväga

Skrivet av Sprawler:

3570 är verkligen inte klen, man får inte så mycket bättre prestanda med en ny processor. Möjligen börjar det bli lite skillnad på antalet trådar dvs mellan i5 och i7 men ingen jätteskillnad ännu. 3570 är så himla lätt att överklocka så det finns ingen anledning att låta bli, gratis prestanda ju.

Ska absolut testa, tack för din tid!

Skrivet av rarifag:

Med 60 fps som mål borde en 3570k, trots att den är oklockad, klara av det i nästan alla spel som finns. Lite överklockning är alltid trevligt, det borde gå att få upp den i cirka 4Ghz utan att det blir en särskilt markant skillnad i effektanvändning, sen blir det lite mer pressande för 4,4+GHz.

Du säger att du når upp till 60 fps i max i nästan alla spel i dagsläget, men för ett par behöver du dra ner inställningarna något för att nå 60 fps (Alltså är inte processorn ett problem i dessa spel, då du kan nå minst 60 fps genom att sänka grafikinställningarna). Då kommer skillnaden, vid uppgradering av gpu, bli att du inte behöver dra ner inställningarna på dessa spel som du behövde det på. Utöver minskad effektanvändning och ljudnivå såklart.

Mycket information, stort tack för din tid! Ska ta och överväga mina alternativ

Av Mathemoto
Skrivet av Mogwaii:

Överklocka till 4,4-4.6ghz så kommer det funka gallant. Din cpu är nog flaskhalsen i 1080p men är det något du kommer märka av?, tveksamt!

Är en 3570 så klen i dagens standard alltså? Överlockning är väl ett överväga i så fall.

Skrivet av fantomsmurfen:

Överklocka din processor! I 1920 skulle det nog passa bättre med ett 1070 med tanke på din processor.

Jo har ju läst att ett 1080 är lite overkill vid standard upplösning.

Skrivet av rarifag:

När du spelar i lägsta inställningarna på dina nuvarande spel, når du då över den fps du har som mål? t.ex 60, 120 eller 144, vad du nu har för skärm.

Om ja, du kommer fortfarande nå ditt fps-mål efter uppgradering av grafikkort, men nu på högre grafikinställningar. (Din processor kommer möjligtvis flaska ett 1080 i en del spel, helt beroende på om det är cpu- eller gpuintensivt, men det spelar absolut ingen som helst roll så länge skärmen flaskar både cpu och gpu.)

Om nej, du kommer fortfarande kunna nå samma fps som när du spelar på lägsta inställningar (då cpu flaskar), men nu på högre grafikinställningar.

Det är viktigt att när du är i dessa tankar om flaskhalsande komma ihåg att det finns mer än bara gpu och cpu som kan agera flaskhals i ett system. Tänker du inte på skärmen så skulle du kunna komma upp i över 500 fps i något spel/program, men ändå vara förskräckt då det visar sig att cpu jobbar på 100%, men gpu endast på 80%, trots att det räcker att cpu och gpu båda ligger under 100% vid 60 fps.

Tack för ett utförlig svar!
Egentligen är en uppgradering onödig då jag anser att 780 fortfarande är ett bra kort och jag lider inte av att inte kunna köra max inställningar på de senaste spelen utan nöjer mig med snäppet lägre för att klara taket på 60fps (som är mitt mål).

Men sedan finns det ju diverse sämre optimerade indiespel där man vill kunna sträva stabil bilduppdatering utan att kraftigt plocka bort effekter och ta bort några pinnar på inställningarna. Tanken är att OM jag uppgraderar så har jag inte lust att byta ut hela burken då jag känner att datorn fortfarande presterar. Därför lite min fråga om det räcker med att bara byta en sådan simpel sak som grafikkort.

Så om jag tolkat det rätt, jag bör se en klar uppgradering? Men kanske inte så stor som jag borde sett till eventuellt flaskhals?