Inlägg

Inlägg som Kofläsk har skrivit i forumet
Av Kofläsk
Skrivet av perost:

Menar du att chassifläkten faktiskt är kopplad till nätagget med en kabel som inte går att ta loss? Eller är den bara kopplat till t.ex. en Molex-kontakt?

Att koppla fläktar direkt itll nätagget är annars inget konstigt, men det var väl vanligare förr. Nackdelen är att man inte kan styra fläkten, men det är inte alltid man har behov av det.

Den var kopplad till en Molex-kontakt! Såg ut som att det var bara en kabel men så var det inte, datorn fungerar som den ska nu
Tack!

Av Kofläsk

Chassifläkten sitter fast i nätaggregatet?

Hej,

Ska byta nätaggregatet på en gammal fujitsudator då den nuvarande börjar dö. Jag öppnade datorn och märker att chassifläkten är inkopplat i det nuvarande nätaggregatet som ska bytas ut. Nätaggregatet är inte modulärt och det jag ska sätta in i datorn är modulärt. Inte vågat ta bort fläkten men verkar det vara fast i nätaggregatet som jag förstår det. Hur kan jag lösa detta?

Borde jag ta bort det döende nätaggregatet + chassifläkten och sätta in det nya nätaggregatet + köpa en ny chassifläkt? Datorn är väldigt gammal så har aldrig varit med om detta förut då jag är van med att chassifläkten brukar kopplas in i moderkortet.

Hoppas förklaringen inte är allt för luddig!

Tack!

Av Kofläsk

Tack för alla förslag!

Insåg att det går att bara byta ut processorn om jag skaffar en i7a som stödjer socket 1155 men det jag misstänker då är att det kanske inte blir en så stor uppgradering då dessa i7or är lite äldre?

Av Kofläsk
Skrivet av sweisdapro:

@Tydh:
Förslag med intel i7 9700k:
https://www.inet.se/kundvagn/visa/11935280/https://inetimg.se/img/tiny/forum-divider.pnghttps://www.inet.se/kundvagn/bild/11935280/
Fördelar:
-Högre klock/IPC (bättre singeltrådad prestanda)
-Bättre prestanda i de flesta spel (beroende på upplösning och GPU)
Nackdelar:
-Ingen HT(SMT), 8c/8t
-ingen kylare
-pris

Förslag med AMD R7 2700X:
https://www.inet.se/kundvagn/visa/11935287/https://inetimg.se/img/tiny/forum-divider.pnghttps://www.inet.se/kundvagn/bild/11935287/
Fördelar:
-SMT(HT), 8c/16t (bättre multitrådad prestanda)
-lägre pris
-inkluderar kylare
Nackdelar:
-Något sämre prestanda i de flesta spel (beroende på upplösning och GPU)
-lägre klock/IPC (singeltrådad prestanda)

Tack för förslagen! Ska kika på detta

Av Kofläsk

Uppgradera datorn till Battlefield 5

Hej,

Jag har funderat på att uppgradera datorn till b.la Battlefield 5.

Just nu så har jag dessa delar i min dator:

  • GPU: MSI Geforce 1070

  • CPU: i5 3570k (4,2ghz)

  • CPU-kyalre: Coolermaster Hyper 212 EVO

  • Moderkort: MSI Z77A-G43

  • RAM: 16GB DDR3

  • PSU: Corsair 600W

  • En ASUS-skärm på 144hz

  • En SSD och en HDD (250GB och 2TB)

Delarna jag hade tänkt byta ut är nog moderkortet, processorn och kanske RAM-minnet till DDR4. Vill nog helst satsa på en i7a då de verkar prestera bra i BF1/BF5 jämfört med i5orna som har det lite jobbigare då min just nu är på 100% när jag kör BF1.

Skulle kunna tänka mig lägga högst 7000 kr ungefär. Anledningen till att jag måste byta ut moderkortet är för att mitt moderkort just nu stödjer bara processorer som har 1155 socket. Spelar bara i 1080p.

Skulle uppskatta tips och förslag

Tack!

Av Kofläsk
Skrivet av jensvo:

1. Ja, det är fritt att avsluta Halebop och skaffa Vimla.

2. Den som står på kontraktet får sköta uppsägningen sen om du kan teckna Vimla abb eller inte avgör Vimla själv men det brukar inte vara några problem om man är över 18år.

Okej tack så mycket för ett snabbt svar!

Av Kofläsk

Fråga angående mobilabonnemang (halebop till Vimla)

Hej,

1. Jag hade tänkt byta från mitt halebop abonnemang till Vimla eftersom det är billigare och bättre verkar det som. Har dock lite funderingar nu när jag ska byta. Jag verkar inte ha någon bindningstid till mitt nuvarande abonnemang, när jag skriver in *101*10# i min mobil så står det "Du har abonnemangsform Halebop Rubbet. Ditt abonnemang är obundet".

Detta borde väl innebära att jag bara borde kunna säga upp mitt abonnemang och skaffa vimla korrekt?

2. När jag skaffade halebop så var jag under 18 så abonnemanget behövde stå på en av mina föräldrar. Nu när jag skaffar vimla så ska det stå på mig men om jag gör en nummerflytt så att mitt mobilnummer står på mig istället, är det jag som står för abonnemanget då också? (att jag själv kan avsluta abonnemanget utan min förälder?)

Har mailat och frågat men inte fått svar på någon dag nu så om någon vet skulle det uppskattas!

Av Kofläsk
Skrivet av Korgan:

1.2v för 4.0ghz är rimligt. Vill du tweaka mer så behöver du ändra My OC Genie från default till något annat så kommer du till en ny meny i bios.

Skickades från m.sweclockers.com

Tack så mycket! Hittade det!

En sista fråga, man kan ändra OC inställningar i både "Standard" och "OC Genie II". Är det någon skillnad?

Bild

Av Kofläsk
Skrivet av Korgan:

1.2v för 4.0ghz är rimligt. Vill du tweaka mer så behöver du ändra My OC Genie från default till något annat så kommer du till en ny meny i bios.

Skickades från m.sweclockers.com

Tack för svaret!

Ska kolla in det!

Av Kofläsk

Köra auto-voltage för 4,0ghz på en i5 3570k?

Hej!

Är ny inom överklockning och efter att ha läst guides så tänkte jag försöka överklocka. Just nu sitter jag med 4,0 ghz och jag kör med auto-voltage eftersom på mitt moderkort så verkar det inte som att jag har så många alternativ. Som ni ser på bilden så kan jag bara välja mellan auto och upp till 0.16 volt, det går inte heller att sänka volten verkar det som.

Dock så verkar volten och temperaturerna hålla sig som dom ska. Efter att ha kört prime95 i ca en timme så gick processorn som högst upp till 80 grader. (bild) Och när jag spelar Battlefield 1 så går den inte över 60 grader.

Volten går inte över 1.2 voltage så det borde väl också vara okej?

Här är en bild på mina OC settings i bios just nu. Känns som att jag har missat någon inställning som gör så att jag kan ändra volten mer och sänka den men hittar den icke. Hittar inte heller någon inställning för "adaptive" voltage (den som sänker volten i idle).

Moderkort: MSI Z77A-G43
GPU: MSI Geforce 1070
CPU: i5 3570k
CPU-fläkt: Coolermaster Hyper 212
RAM: Corsair Vengeance 16gb
Chassi: Fractal Design R5

Min fråga är alltså om jag klarar mig med auto-voltage?

Tack!

Av Kofläsk
Skrivet av Rouge of Darkness:

Har för mig att 8800 serien slutade stödjas för ett tag sen?

Är dock osäker. Kan ju varit så att drivarna fungerade ändå men inte korrekt eller nått så den typ blivit bannlyst av windows efter crashen om du försökte med en för ny.

Hade nog rätt 342.01 är senaste till 8800 som verkar finnas hos nvidia.

Yes det är 342.01 jag försöker installera

Skickades från m.sweclockers.com

Av Kofläsk

Kan inte uppdatera grafikkorts drivrutin

Hej!

Mitt förra grafikkort har jag skickat in eftersom att det höll på att dö (blåa artifacts) så nu sitter jag med ett gammalt Geforce 8800 GTS. Grejen är att jag inte kan uppdatera drivrutinerna till kortet men jag kunde det förut.

När jag satt i kortet så kunde jag installera drivrutinerna utan problem, efteråt testade jag att spela 2-3 CS:GO matcher och då frös datorn. Efter att jag har startat om datorn igen så har jag inte längre drivrutinerna så upplösningen är riktigt låg och har ingen NVIDIA kontrollpanel.

Testar att installera drivrutinerna igen men när den håller på att installera så hör jag ett "USB reconnect" ljud och skärmen blir svart. Kan inte göra någonting. Efter en stund så får jag ett windows error som säger "dpc watchdog violation". Kan sedan starta datorn i felsäkert läge utan problem och köra en DDU. Efter det så kan jag starta datorn som vanligt igen men utan drivrutiner till kortet. Samma sak händer igen och igen när jag försöker installera drivrutinerna. Skärmen blir svart och efter ett tag så får jag ett error meddelande och jag måste köra en DDU.

Kanske inte borde förvänta mig så mycket av ett 8800 men undrar om det finns en lösning till problemet.

CPU: i5 3570k
RAM: 16GB
GPU: Geforce 8800 GTS
SSD & HDD
Windows 10 64

Tack och god jul!

Av Kofläsk
Skrivet av Allexz:

http://www.aktivitetshanteraren.com/ var bara klockrent!

Men ja, det låter definitivt som att kortet är på sin slutresa just nu.

Oj haha blev lite fel där! http://i.imgur.com/V5EoqTr.jpg

Av Kofläsk

Blå små linjer efter att spel frös

Hej!

Spelade H1Z1 förut och helt plötsligt så blev skärmen grå och kunde inte höra mitt kompis i discord längre. Testade att tabba ner och komma in i aktivitetshanteraren men det gick inte. Behövde tillslut slå av och på nätagget och starta om datorn på så vis.

När jag hade startat om datorn så ser jag att jag hade fått massa små blå linjer överallt på skärmen. Tänkte att det kanske var något problem med drivrutinerna så testade att installera dom senaste (376.33) men när den höll på att installera så blev skärmen svart och kunde inte göra något så jag behövde starta om via nätagget igen.

Kör via DVI och har kollat om kabeln sitter i riktigt och det gör den. Testade köra HDMI men den lyckades inte hitta någon signal av någon anledning.

Grafikkort: EVGA Geforce 780
CPU: i5 3570k
RAM: 8GB
OS: Windows 10
Nätagg: Corsair 650W

Håller grafikkortet på att dö tro?

Tack

Av Kofläsk

Stor skillnad mellan dessa TV-apparater?

Hej!

Har kollat in två tv-apparater

55" Samsung
49" Samsung

Blev sugen på en 55 tum när jag såg att den t.o.m. var billigare än 49 tum teven. Det jag undrar dock, tror ni det är stor skillnad mellan dessa? Som jag förstår det så är 49 tummen en 2016 modell medan 55 tummen är 2015. Skiljer det mycket i kvalité och bild tror ni?

Av Kofläsk

När får vi veta vinnaren?

Av Kofläsk
Skrivet av LemonIllusion:

Exakt, det är inte svårare än så. Basen två kommer av att det finns två möjliga värden för varje bit och sexan är antalet bitar.

Tack så mycket!

Skrivet av madtop:

Antal nollor talar om hur stor hostdelen är. Eller uttryckt på ett annat sätt: hur många datorer host-delen kan adressera.
Om du har 16 nollor (bitar) så kan du skapa tal (adresser) mellan 0 och 2^16 (0-65536, 0-1111111111111111), du kan ge en unik siffra (adress) till 65536 enheter. Och om du har 2 nollor så kan du skapa tal mellan 0-3 (00, 01, 10, 11), du kan skapa 4 unika tal (adresser)

Och i praktiken används första talet för att adressera nätet och det högsta för att adressera alla (broadcast). Så praktiskt sett kan vi adressera 2^x - 2 datorer i ett nät där hostdelen består av x bitar.

Edit: Det finns dock ett undantag: masken /31 (en bit i hostdelen) kan adressera 2 enheter eftersom man i det fallet vet att det rör sig om en punkt-till-punkt länk med endast 2 enheter, man behöver helt enkelt inte nät och broadcast.

Tack för förklaringen! Tack så mycket!

Av Kofläsk
Skrivet av LemonIllusion:

Två upphöjt till antalet bitar för dator-ID och dra sedan bort broadcast-adressen samt den första som bara består av nollor (har säkert något namn, men jag har inte koll på det). I ditt fall alltså 2^16-2=65534.

Ahaaaaa, så om det är exempel 6 nollor kvar så blir det 2^6-2?

Skrivet av gn1p:

Nej, tyvärr.

Grejen är att jag inte pluggat nätverk utan bara "lärt" mig nätmaskerna osv.
Så vet inte om jag är till någon bra hjälp, men tänkt att varje block är 255 adresser, sedan i nästa block finns det 255 då kan man gångra det, men det är lite svårt att göra i huvudet.

https://www.aelius.com/njh/subnet_sheet.html

Där kan du kolla lite så ser du nog snart ett mönster.

Ah okej! Ska kika på länken, tack!

Av Kofläsk
Skrivet av gn1p:

det är ett /16 -nät
255^2 -> 65025, minus nätid osv.

Vet inte om det finns någon smart regel eller så.

Alright tackar!
Så om nätmasken skulle vara 255.255.255.128 så räknar man 127^2?

Av Kofläsk
Skrivet av henkiii:

En nolla kan inte följas av en etta i subnet strängen.

Ett annat sätt att skriva ut subnet är 192.168.1.0/24
24 är då antalet ettor från vänster i din binära subnet sträng.
Dvs 11111111 11111111 11111111 00000000
eller 255.255.255.0

Tack så mycket! Uppskattas

Har en till fråga! Hur räknar jag ut hur många datorer som får plats i nätet? Om te.x. subnätmasken är 255.255.0.0 (11111111.11111111.00000000.00000000). Vet att man ska göra någonting med nollorna men inte säker på vad.