Inlägg

Inlägg som Nbwu har skrivit i forumet
Av Nbwu

Dödade de streamen nu?

Av Nbwu

Håller med ovanstående, kylaren på CPU är en sannolik bov.

Har du möjlighet att kolla så den sitter som den ska, och att fläktkablar mm. sitter i till den?

Av Nbwu
Skrivet av DeadMeat1234:

En bit in på hösten, hur snabbt läser du? Det är väl ca 14000+ sidor varav ca 8000 (troligen en viss överdrift ) av dem behandlar folks kläder.

Intressant just att Sanderson avslutade det hela, blev lite bättre tempo igen när han tog vid.

Fastnade så hårt i Wheel of Time att det tog ca 2 månader från pärm till pärm på serien.
Längst tid tog att beställa böckerna med 6-10 dagar leveranstid på Akademibokhandeln.

O.T :
Läste precis igenom Brandon Sandersons verk, (hela högen!) , så har man intresse av fantasy så är det min rekommendation #2 efter WoT

Av Nbwu

Hur kommer det sig att ingen rekommenderat:
The Wheel of time med Robert Jordan?

En fantasy Epic i 14 delar+ prequel som håller låda hela sommaren, och beroende på lästempo, en bit in på hösten!
Visst det är magi, svärd och lite andra ”onaturliga grejer” men inget som är så helt uppåt väggarna som i t.ex Harry P. Eller Eragon.
Lite vuxnare än de båda sistnämnda är det med.
Följde upp med Brandon Sanderson, och nu behöver jag nog lägga av fantasy spåret nån timme, om jag inte ska snåra in mig helt!

Av Nbwu

En sak du bör fundera lite kring är var du sätter hålen.
Värme stiger, så det är mycket fördelaktigt att stopppa insug i botten och utsug i toppen.
som insug kanske du kan falsa ur botten på luckan så du får en springa längs hela boten på ca 0.5-1cm, sen gör du "utblås" i toppen på fronten.
Då slipper du helt Hålen på Bild 2, samt får ett bättre luftflöde kring servern.

Extra bonus:
Luftkanaler, så du i toppen skärmar av så luften måste gå in i fronten av skåpet i botten av luckan, in genom racket, ut bakpå racket och sen leds upp och över rkcet ut genom fronten i toppen, ja då komemr du få en mäktigt bra flöde!

Har själv funderat på att bygga något liknande, men nu planerar vi att flytta istället...

Av Nbwu

Har en lenovo Yoga 730 med Gtx 1050 4Gb och en i5 8xxx serien, kan det vara något + cash?

Av Nbwu
Skrivet av njanja:

Hej
Det ska användas privat

mvh
Njanja

I see, då är Word riktigt bra!

Av Nbwu

Ska du göra det professionellt eller bara för privat bruk?
Behöver du diarieföra och arkivera?

Flera frågor som dyker upp när du skriver dokumenthantering i samband med server och databas/program.

Av Nbwu
Skrivet av Mr_Sappy:

*hämtar acetondunken*
Idag gott folk så ska vi överklocka en vattendator!

Extremt underskattat skämt!

Glöm inte bort att kyla acetonen om du räknar med att klicka högt, så du inte får minnesfel när den dunstar!

Av Nbwu
Skrivet av Stefflo:

Frågan är egentligen varför TS ska gräva när det är dottern som säkerligen kommer skrika rakt ut när inte streaming, internet och musik funkar. Märk ut på tomten med markeringsspray mellan huset och stugan och ge dottern en spade och en pinne som är 50 cm lång för att kontrollera djupet.
Sätt dig i en solstol med en öl och titta på när dottern löser problemet.

Ahh, välmotiverat arbete, som man slipper göra själv!
Och särskilt bra blir det om man kan slå grillen lagom till kvällen när hon börjar närma sig färdig!

Av Nbwu
Skrivet av Stefflo:

Låter som en hopplös tävling att vinna

Och oändligt frustrerande.
Båda använder samma grön/vita EURO-EKO löv, där det enda som skiljer dem åt är en mellan 2-4 mm stor kod under loggan som dikterar vilket lands certifieringsorgan som gjort certifieringen.
inget en vanlig konsument tittar på.

Men åter till kretsar.
Av ovan diskussion kan vi snabbt inse att en kretsfabrik skulle ha extremt olika förutsättningar för miljövänligt arbete beroende på vilket land den placeras i.
Kemikalier som är förbjudna i Sverige, kan vara ok i säg Ungern, så det blir snabbt spännande ur en kostnadssynpunkt när de alternativa kemikalierna kostar avsevärt mycket mer och kanske inte är lika effektiva.
Så beroende på Var den är i EU kommer miljöavtrycket skilja enormt.

Av Nbwu
Skrivet av Malte74:

Avståndet mellan uttaget jag planerar att använda (närheten till routern bestämmer det) till uttaget i stugan är runt 30-35m..men det är rak linje, jag har ingen aning om hur många meter elkabel vi snackar. Smidighet är viktigare än hastighet, finns 25-30mbps kvar av de 120 jag har trådat i huset så är det nog för att streama Netflix i 1080p och Spotify utan problem. Är det att hoppas på för mycket?
Sedan Telia-routern.. Är det så enkelt att man kan ta signal från en utgång på den första routern till Telia-routerns wan och få ytterligare ett trådlöst nätverk?

I "storstugan" får du koppla in på valfri port med nät i, du kan testa genom att koppla in en dator med nätverkskabel i porten och se om du får internetaccess.
Sen drar du kabeln på lättast möjliga sätt, och kopplar in i en accesspunkt i andra änden.

Om du kan seriekoppla två telia-routers på så sätt låter jag va osagt, det kanske kan fungera, men jag är långt ifrån belevad med telias prylar.
Om jag var du skulle jag stoppat en enkel Ubiquiti låda i Storstugan och en accesspunkt i vardera stuga, blir stabilt och bra, men kanske onödigt dyrt.

Av Nbwu
Skrivet av EntropyQ3:

Hevin har helt rätt. Det är en global problematik.
Men kretskortstillverkning är en i jämförelse mycket liten, välkontrollerad process. Om man är bekymrad över miljögifter, stäng ner lantbruk. Om man är bekymrad för klimatet, stäng ner cementfabriker, masugnar (Sverige) och naturligtvis kolkraftverk (globalt).
Kretskortstillverkning är ingenting.

Dessutom kan vi börja fundera kring skillnaderna i material- och kem-hantering i EU vs t.ex Kina och Taiwan.
I EU är lagstiftningen kring hanteringen av överblivna kemikalier, deponi osv extremt hårda och således blir miljöförstöringen lägre kontra en produkt tillverkad i ett land med sämre hantering.

Om vi däremot ska titta på miljögifter i lantbruk, så blir det en helt annan femma då all odling i Sverige i princip kan klassas som ekologisk om du väljer att följa en annan EKO-standard (som har samma logga och stämpel på produkten sen).
Det enda som skiljer är landets standarder, t.ex om du tar ett Svenskt lantbruk och jämför med en Litauisk eko-standard, då blev allt ekologiskt! men om du försöker kontrollera ett eko-lantbruk i Litauen efter Svensk standard, då blir det inga godkända protokoll!

Har frustrerat mig själv i denna frågan ett tag nu, då jag äger företag med eko-stämpling som tävlar mot företag med utländska eko-stämplar, och således produkter som är "eko".

Av Nbwu
Skrivet av Malte74:

Hej alla!
Bor på landet och har idag Telia fiber 100/100 som via ett tp-link DIR-853 ger wifi. Funkar bra, 5ghz-täckningen räcker för kåken och även om min tv (2019 samsung 71-series) av någon outgrundlig anledning inte verkar stöda 5ghz så har jag inte märkt problem ens med 4k-streaming via 2.4ghz. Nu till våren planerar jag dock att inreda en 20m2 stuga på tomten åt min dotter och självklart kommer jag att behöva internet i den för tv och musik.
Hade en plan för att gräva nätverkskablar (2.4ghz ifrån routern ger fortfarande signal i stugan men för svag för att streama video) men sprang på det där med homeplugs.. Nätverk via elnätet. Stugan och huset går via samma central så min begränsade kunskap i ämnet gjorde en liten karta där jag kopplar ett nätverksuttag i DIR-853 till en homeplug, sätter ytterligare en homeplug i stugan, nätverkskabel ifrån den till wan-porten i min gamla Telia Router Plus v3 och vips har jag ifrån den ett 5ghz nätverk i stugan..
Tyvärr har jag lärt den hårda vägen att när något låter för enkelt för att vara sant så är det oftast det så jag frågar härmed expertisen vad jag missar i ekvationen.
Mvh

Jag skulle grävt.
Köp kabel på vinda och sen en slang för nedgrävning. har du tur finns det plats i befintliga el-rör så du kan kasta i en skärmad kabel.

Men vad är det för avstånd vi pratar om? om det är en stor tomt kan det var många meter?

Av Nbwu

"räknat i värde"

Så i nödfall kan man alltså höja priset tills målet uppnås, så länge det finns kunder?

Av Nbwu
Skrivet av flexm:

Du kan alltid "simulera" en snabbare gpu genom att köra i så låg upplösning som möjligt (och sänka tex anti-aliasing, postprocesing kvalitet och skugg-kvalitet) för att se om det ger dig mer FPS.

Om du inte får mer fps genom att sänka upplösningen från tex 1080p till 640x480 så är det processorn du behöver uppgradera och inte gpun.

Cool metod! Du får dock inte med frågor rörande ramminne och vRam på det viset så vitt jag kan förstå.
Men generellt sett kan jag se att det fungerar!

ett annat sätt:
Om du kör den applikation du idag tycker går långsamt, med aktivitetshanteraren uppe i bakgrunden med dina originalinställningar.
Så kan du trycka Alt-Tab för att tabba ut till aktivitetshanteraren, om du bara ser program behöver du trycka på "avancerat" i botten, därefter prestanda i den nya raden som dyker upp i toppen.
titta vilken komponent (Cpu, Gpu, Ram) det är som ligger på 100% (eller högst) så vet du vilken komponent som får kämpa för att hänga med de andra.
finns fina grafer där du även kan se användning över tid.

Tänk på att om du uppdaterar GPU kan en ev. ny GPU dra mer ström, och då behöver du även ha koll så att nätaggregaten inte är för svagt.

Av Nbwu

Låg yield i tillverkningen och brist på andra nödvändiga kretsar, som i sin tur minskar tillgången på färdiga kort, det i kombination med en hög efterfrågan gör då att de som faktiskt har kort försöker sälja dem till det pris marknaden är villigt att betala.

Hade jag drivit butik så hade nog inte 20% räckt i påslag, försäljningsavdelningen får helt enkelt försöka göra en optimeringskalkyl där de hittar ett pris som gör att Just-in-time leveranser fungerar = optimalt cashflow. m,er cash in på samma antal kort ut.

Av Nbwu
Skrivet av ripxorip:

Inga som helst problem, det är enklare rent mjukvarumessigt än med USB. Låter grymt kul!

Du skulle i teorin säkert kunna prova redan nu i t.ex MAonPC (Gratis), vet att det finns en inbyggd ljusvisualiser i den mjukvaran med.
Skriv ett PM om du vill kika mer på det, man blir ju lite sugen

Av Nbwu
Skrivet av umavfx:

NBWU: Jag har ingen möjlighet eller ambition att flytta datorn till en serverrum. Jag försöker bara göra den så tyst som går med de förutsättningar jag har.

Jag är intresserad av Noctua kylare för processorn då jag har har erfarenheter av dem.
Helst skulle jag vilja ha en svart för att göra det lite tjusigare. Jag blir dock förvirrad av modellbetäckingarna.

Noctua NH-D15 chromax Svart
Kylkapacitet: 165 W
Flöde: 140.2 m³/h

Noctua NH-D15S Chromax Svart
Kylkapacitet: 165 W
Flöde 115.5 m³/h

Noctua NH-U14S
Kylkapacitet: 220 W
Flöde: 82.57 cfm

Alla dessa fläktar verkar vara kompatibla och väldimensionerade enligt Noctuas hemsisda.
Jag lutar dock mot NH-D15S då det är tystast av dessa, och verkar ta lite mindere plats än NH-D15
https://ncc.noctua.at/cpus/model/AMD-Ryzen-9%205950X-1044

Tror ni att NH-D15S duger bra för mina ändamål?

Angående låda så lutar jag nu mot Fractal Design Meshify 2, mest pga att det estetiska och att jag har bra erfarenhet av fractal design. Jag tänker att om man ändå inte kommer köra mesh front och topp på 802 så kanske det inte spelar någon roll ljudmässigt mellan dessa?

NH-15 är bra kylare hela högen så tror inte du kommer bli besviken, på sin sida har NH-D15 och NH-D15S samma akustiska specc om 24,6dbA max, så ska inte spela någon roll enligt deras hemsida.
Om du i framtiden får lite väl mycket ljud från lådan kan du byta ut fläktarna mot största möjliga noctua fläkt du hittar med.
Det gjorde jag och fick ned ljudet en hel del.

Satte in så mycket fläkt det bara gick för att få upp luftflödet, och på så sätt ned varvtalet.
Finns även mycket att tjäna på att tweaka fläktkurvor lite i BIOS.
Körde precis som du tänker göra nu, en stationär towerworkstation innan jag gick över till att separera datorn och rummet.

Av Nbwu
Skrivet av ripxorip:

Hej på er tänkte bara passa på att dela ett projekt jag slitit med ett tag. Har portat min gitarr till MIDI konverterare till Raspberry Pi Pico. Resultatet blev långt över förväntan

Gitarr till MIDI på Pico

Har MIDI-port på ljusbordet, hur svårt skulle det vara att bygga på en MIDI-kontakt på lådan?
Tänker, då kan man skicka XLR(från ljudmixern)-TRS (PICO) -MIDI (Ljusbord) och knyta midi-noter mot cues av olika slag.

Har tidigare provat med MIDI-keyboard och hade sjukt kul
Tänker att det kan vara en kul vidareutveckling på projektet.