Inlägg

Inlägg som Kolsvart Katt har skrivit i forumet
Av Kolsvart Katt

https://support.google.com/bard/answer/14294096
"It’ll be available in more languages and places, like Europe, in the near future. "

Blir intressant att se om man märker någon skillnad mot LaMDA.

Av Kolsvart Katt
Skrivet av Ibis:

Blir vi som art markant lyckligare med detta? Jag kan tycka att många gånger tappar man den "mätstickan" när det gäller framsteg eller kostnader.

Mtp att intelligenta mördarrobotar torde vara guld värda i krig, av vilka världen har ett antal för stunden, samt den pessimistiska ton som ibland visas där folk uttrycker att allt utom städare och tandläkare kommer att ersättas och det kommer att gå snabbt och göra ont: https://www.bbc.com/worklife/article/20231128-ai-powered-digi... så skulle jag på det stora hela klara mig utan en kompanjon i VSCode. Snart blir jag en kompanjon och sen vilken mening har mänskoarten? Om AI faktiskt kan göra allt vi kan? Men det hela ter sig en del oundvikligt, dvs att vår utveckling till sist skulle leda till AGI. Så man får dra nytta av den medan det går.

AI eller grönt stål för energiförbrukning? Heh, då ser jag nog hellre AI ändå : )

Av Kolsvart Katt

Uppgradering som kändes en del rätt då ville se vad 3d-grejen handlade om (har ett par olika spel som kanske kan gynnas, även i 4k), dessutom trevligt att -> Am5 när ddr5 inte är så dyrt och fann ett relativt nysläppt mini-ITX-mobo för 2633sek (Asrock B650i Lightning) som jag äventyrat med endel (gjorde en tråd i AM5forumet).

Den verkar ha funnit en konsekvent uppstart-tid nu som inte är så långt mycket långsammare än AM4-plattformen, kanske 5sek längre. (Få rapporter om spoltjut för Asrocks mini-ITX Am5 av nån anledning. Lite primitivare bios än Gigabytes men ingen massiv skillnad. Blåtand verkar inte komma och gå olikt Aorus B550i Pro Ax ver 1).

Hoppas jag kan stoppa en +2gen CPU i det en gång i tiden, men det kanske är att hoppas för mycket.

Av Kolsvart Katt

Tack alla för svaren! Jag körde med en skruvmejsel, verkar ha fungerat. Ska nog skaffa en bygel bara för det..Helio, intressant, ska komma ihåg det om jag får tillgång till nåt äldre chassi.

Fade: Jaa, det är lite kul hur den här plattformen fungerar. Även med minnen på default kan den få för sig att cruisa tyst med ingen video i säkert en halv minut innan signal och tangentbordet återkommer.

XMP ska funka fint enligt flera om mobot har stöd för det vilket mitt har (annars hade valet inte funnits). Jag provade igen reset, sen uppdatering till senaste bios-version, omstart ok (efter strax under en minut under vilken tid ingen video och inget tangentbord). Provade XMP1 igen och efter exakt lika långsam start så verkar den lira. Hmm. Ska prova att stoppa in det diskreta grafikkortet igen. Uppskattar inbyggd grafik i CPU iaf, det är lite enklare att komma åt saker på mobot utan dgpu. (Är lite preliminärt glad att jag sällan stänger av den här maskinen, den brukar vara suspendad när ej spelar eller bildbehandlar)

Edit. Finns rätt många XMP-minnen på mobots QVL https://pg.asrock.com/mb/AMD/B650I%20Lightning%20WiFi/index.a... . Inte prick mina F5-6000J3040F16GX2-RS5K
men väl F5-6000J3040F16GX2-TZ5K och F5-5600J3036D32GX2-RS5K och många andra snarlika. Hursomhelst har jag stressat sys:et lite nu och det verkar vara 0 kor på isen hittills. Får väl se om bootiderna varierar framöver.

Av Kolsvart Katt

Alternativ till "jumper cap" för att resetta cmos (Asrock B650i Lightning) efter xmp1 failure

Hej

Byggde just ihop mitt nr200 med ovanstånde mini-itx-mobo samt en 7800x3d och Ripjaws S5 ddr5 "Intel XMP ready" 6000Mhz CL30.
Första start - enter BIOS (1.28 dvs första https://pg.asrock.com/mb/AMD/B650I%20Lightning%20WiFi/index.a... ) , jag såg att minnet detekterades ok, sedan -> ladda tillgänglig XMP-profil 1 vilken verkade vara ovanstående, dvs 6000Mhz CL30. Spara and reboot: fläktar på nära max, ingen videosignal.

Jag har aldrig sett detekterad och correct-seeming XMP-profil misslyckas förr.

Nån gång ska vara den första.. det här moderkortet har dels en Bios Flashback-funktion som tydligen ska göra bios-uppdat möjlig via usb-minne när maskinen inte är igång. Jag skulle kunna prova att uppdatera till senaste men det ter sig något vanskligt om maskinen inte ens kan post:a? : /

Det har också ett par clear-cmos-jumprar (två pins) som efter avstängd och nätsladd urdragen maskin ska kortslutas med en "jumper cap" (en plastgrej som leder ström mellan pinnarna ser det ut som). Jag har nog ingen sån (har aldrig köpt en ty har aldrig behövt en) så jag undrar om jag ska försöka att köpa en sån eller om det går att kortsluta med en skruvmejsel som rör båda pinsen i tre sek (manualen säger tre sek) eller något annat?

Av Kolsvart Katt

Havre plus lite vallmofrön, chiafrön, solrosfrön, pumpakärnor. Chiafröna..fröerna..gör det lite klibbigt. Till kokar under lock sen nån minut till under omrörning. Serveras med någon form av fejkmjölk och jordnötssmör.

Dessa fröer är inte apdyra (än), förutom kanske pumpakärnor men å andra sidan smakar de gamla naglar och Gud bevare den som försöker steka dom (gör man ej i gröt om man inte glömmer kastrullen på spisen men det går att försöka steka dom som del av maträtter som steks) så det blir inte så många sådana. Gröt är väldans praktiskt för dylika ingredienser som får anses delvis nyttiga och gör gröten lite mer intressant.

Av Kolsvart Katt

Framtidens teknik har nog inte så mkt med människan att göra. Legacy-design som är på väg att ersättas. Jag undrar om en ai med en fysisk gestalt som kan röra sig i rummet någonsin kommer att frukta att försvinna vid teleportering liksom vi människor kan frukta att plockas isär i atomer rimligen borde döda oss och vad som än återbildas på andra sidan kommer inte att vara vi.

Av Kolsvart Katt
Skrivet av Pitr-:

Ännu mer om man byter ut Sonoff:s firmware mot open source Tasmota firmware vilket då frikopplar din Sonoff från molntjänster och ger dig 100% lokal kontroll med stöd för MQTT, HTTP, Serial och KNX. Och man kan skapa upp enklare automatik direkt i enheten/enheterna med hjälp av "timers" och "rules" utan behov utav hub-lösning för detta.
https://tasmota.github.io/docs/

Nu var det ett tag sedan jag köpte Sonoff-enheter, men det här med DYI för att kunna programmera in Tasmota med Over-the-Air innebär ju att du inte behöver skruva upp och löda dit programmeringskontakter för att migrera från eW-Link till Tasmota, och då är det ju klockrent.

Hej, hmm slippa försöka att löda är det ett definitivt plus. Läser https://tasmota.github.io/docs/devices/Sonoff-Basic/#sonoff-b... som benämner att Basic R3 har denna funktionalitet. Meanwhile så verkar R3 ersatts av R4 https://sonoff.tech/product/diy-smart-switches/basicr4/ med en annan krets. (I Sverige verkar bara R2 finnas). Jag ska försöka att läsa på lite mer om ämnet.

Av Kolsvart Katt

Tack för era svar.

Telldus-sensorn låter onekligen praktisk, den verkar dock ej exponera ett maskingränssnitt. Läser "Requires a TellStick and a Telldus Live account" i dess manual vilket inte riktigt är vad jag är ute efter. Men vem vet, jag kanske får investera i något "hub"system vad det lider.

Sonoff has potential (och kreativ lösning ).
https://sonoff.tech/diy-developer/ låter en del som vad jag är ute efter.

Av Kolsvart Katt

Alternativ till Shelly H&T (trådlös temp, ev hum-sensor m eget api)

Hej,

Har haft en Shelly H&T ett år ca på balkongen i ett skyddat läge, kanske blev lite för mycket för den ändå för har glappat lite i en månad och nu vill den inte ansluta till mitt wifi på endera bandet mer (den bara blinkar snabbt vilket är fel läge, efter att den sagt Settings saved! när sparat Wifi client detaljer för att ansluta till mitt wifi. Men routern ser inte att den nånsin försöker ansluta och den upphör att nås på sin defaultsida..kort sagt försvinner den. Detta alltså efter factory restore)

Den var rätt kul dock med sitt nästan 12t-intervall för mätningar på batteri och custom get efter med mätresultat) (och när den vaknade kunde man passa på att fråga hur batteriet mådde) men jag har ingen lust att köpa en till som håller ett år.

Så tänkte höra om det finns nåt annat som kommunicerar via wifi och kan gå på batteri och har ett api (jag behöver ingen molntjänst eller gjort-för-en-specifik-app eller någon proprietär klient). Det spelar ingen primär roll vad för typ av api). Får gärna vara gjord för utomhusbruk.

Av Kolsvart Katt

hole - use once & destroy

Av Kolsvart Katt

GPU: Intel Alder Lake-P GT2 [Iris Xe Graphics]
CPU: 12th Gen Intel i5-1240P (16) @ 4.400GHz

säger Neofetch.

Jo, den har tre lägen, "kall", "mellan", "tyst" ungefär. Jag kör på "tyst" och den är tyst så länge den inte stressas, då kan fläkten starta plötsligt. Det gör den generellt inte mer då jag som nämnt flyttat såna moment till en annan maskin, med ett mer konstant humm som jag alltid sett som normalt med maskiner och inte brytt mig om men jmf med tystnaden från NUCen så märker jag det nu mer.

CPUn är runt 43C vid lättare belastning.

Av Kolsvart Katt
Skrivet av Daemon85:

Känns pinsamt när det ska vara årets "billigaste" dag har betydligt dyrare än tidigare priser man sett för samma produkt...

Prisjakt-prisgraferna över produkter som funnits på marknaden i fem-sex-sju år (fallet med ex objektiv) kan vara rätt så deprimerande. Samma sak med de flesta matvarorna, där saker man handlat sen 2014 hade samma pris mellan då och 2021 ungefär, när nuvarande inflationsstegring började. Allt blir dyrare med inflation och prishistoria är ..historia.

De flesta handlare har förmodligen inte större marginaler bara för att inflationen stegrat.

Av Kolsvart Katt

Har inte erfarenhet av någon av de nämnda enheterna men skriver ändå

Intels NUCar ska fungera med Linux och min 12pro gör det utan bekymmer. Det största bekymret är eg att fläkten låter rätt mycket där den står vid sidan av skärmen när något tar mycket cpu eller gpu. Därför 60Hz (4K) samt att spel och bildbehandling (cpu-intensiva saker) sker på en annan maskin. För koda och youtube och skriva och läsa är den ganska så tyst.

Robtech på youtube har testat en hel massa miniPCar och har en del poänger om oväsen och strömförbrukning.

Jag gillar iaf NUCen överlag, den är relativt trevlig att arbeta i och Intel har en rätt bra supportsida..vid årsskiftet ska det helt eller i delar skifta till ASUS då det fått NUC-uppdraget, får se hur det blir.

Av Kolsvart Katt

https://www.youtube.com/watch?v=0dES7q6ave4

"RDNA3 should blow Lovelace out of the water in terms of efficiency and might even take the performance crown"..just innan release sade han att rdna3 nog inte skulle slå Lovelace (detta var efter att rtx4090 släppts) men skulle iaf vara effektivare.

Facit: RTX4090 är väsentligen snabbare än RDNA3 och mycket effektivare

Jag har slutat lyssna på mänskan och ser inte på hans videor, det verkar så poänglöst. Till skillnad från Andrea på SAR så har han ju nästintill aldrig rätt

Därtill tror jag att förhöjda priser på GPUer just som på jordnötssmör är permanent. There is no going back, det bästa vi kan hoppas på är viss konkurrens. Inkl Intel.

Av Kolsvart Katt
Skrivet av blue eyed devil:

Mycket bättre prestanda ddr5 och framtid-säkert, med ett bra mobo kommer du kunna köra 2 generationer till. Tycker inte det är ett svårt val...

Håller med helt eg. Den är inte sämst i alla produktivitetsbenchmarks, bland de bättre i vissa, bland de allra bästa i spel och väldigt energieffektiv. Se Gamers Nexus senaste video, de gillar den verkligen.

Skrivet av AxxT:

Såg ny bios hade dykt upp för mitt moderkort..

<Uppladdad bildlänk>

Spännande vad dem kommer komma med, där av hoppar jag över 78003d.

Är la apuer? https://www.sweclockers.com/nyhet/37566-amd-forbereder-ryzen-...

Av Kolsvart Katt
Skrivet av grasklippare:

Men hörrödu, är inte det här med omen rätt illa? Det om något borde väl vara väldigt stressande?

Nix, det innebär bara sometimes don't fight against the tide och låt saker ha sin gilla gång, speciellt när man inte är etthundra procent säker på en sak. Har hela tiden varit lite mer inställd på AM5 än 5800X3D.

(Sen kanske du och alla andra har helt andra definitioner av omen. Så får det vara )

Av Kolsvart Katt

https://store.netgear.se/product/A8000-100PES A8000 är nedsatt litegrann, historiskt relativt bra pris även om det inte rör sig om så många SEK. Ska bli intressant att se om går att få att fungera på pre 6.4-kernel (libreelec), workarounden ser inte svår ut men no guarantees. I annat fall har jag en annan maskin som kan komma att behöva trådlöst. Förhoppningen är iaf att rulla ihop den platta tp-kabeln igen. NUCar är fina men jag vill inte påstå att de naturligt har världens bästa trådlöst

Av Kolsvart Katt

Jag försöker att inte stressa och se kosmiska omen här och var istället. Hade (mot bättre vetande) 5800x3d i korgen nästan på en gång vid länkar i chatten men i gul något tvetydig rektangel på betalsidan (som verkade genomförbar) stod "Produkten kan endast köpas i webbshoppen". Jag tänkte att det var något ologiskt då det inte var fråga om möjlighet att handla till dessa priser fysiskt och avbröt och såg inget mini-itx AM5 heller så det var alltet som menade att kanske vänta till Arrow Lake och Zen 5.
Antagligen för att det kommer att landa några oförutsedda utgifter snart. Sånt där känner man på sig.

Av Kolsvart Katt
Skrivet av TaunyTiger:

Inet kör ju kampanj för oss medlemmar ikväll. Förra året var det väl en 5800x3d för 2990kr?

Mtp inflation tror jag det bästa som går att hoppas på är en repeat av en eller ett par reor det senaste året, 9 st 5800x3d för 2990sek.
Har själv vissa lösa halvabstrakta tankar på att kanske byta till AM5 då den förmodligen kommer att vara aktuell i två år framöver. Har haft nuvarande B550-mobo sen sommaren 2020.