Inlägg

Inlägg som Kolsvart Katt har skrivit i forumet
Av Kolsvart Katt
Skrivet av Laxtrappa:

En AM5 moderkaka i yttepytte ITX format skulle sitta som masken på metkroken

...Det moderkortet skulle ringla sig förtvivlat och sedan gå i bitar så att du fick torka maskdelar från fingrarna medan ångesten över tortyren susade framför ögonen?

Såna där saker man minns från sin barndom..more to the point så kan jag hålla med, skulle vara roligare med ett mini-ITX AM5 i bra pris än en 5800x3d.

Av Kolsvart Katt
Skrivet av Henrik11:

Vanliga människor får väl betala 10 000 kr för budgetkorten, medan toppmodellerna är reserverade för oligarker

Spot on skulle jag tro, speciellt då det inte direkt finns några tecken på mördande konkurrens

Av Kolsvart Katt
Skrivet av SUMITOMO:

Senaste årens BF har inte varit mycket att hänga i granen.
Men handlarna vet att kunderna är så hypade och köpkåta att de handlar ändå bara för att.

Det låter helt meningslöst. Har inte folk lagt saker på bevakning på prisjämförelsesiter? "Om priset sjunker under.."
Som konsument gör man väl research och ser till priskurvan över tid det första man gör och sen en bedömning av vad man är villig att betala. Sedan kan man vara extra vaksam under mellandagarna eller bf men det mesta jag köpt har inte hunnit ta slut på två sek, det mesta har funnits i dagar (jag har aldrig försökt att handla en 5800x3d på rea). Det spelar ju ingen roll alls om det är bf eller mellandagar om priset inte rör sig en centimeter. Vi är inte gäddor som ser en wobbler liksom.

22volt: Det låter inte så kul men jag tror det är enda sättet att kunna gå i pension vid 65. Jag är tyvärr inte så disciplinerad så det blir en hel del "kul" saker, men de hamnar på priskoll.

Av Kolsvart Katt

Castlevania: Nocturne
9/10. Jag har gillat samtliga av Castlevania-serierna som producerats åt Netflix. Slutet var riktigt bra.

Av Kolsvart Katt
Skrivet av Mocka:

Riktigt fina priser på AM5 mobos nu. ASUS dock men de kanske är OK nu.

https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=7170878#statistics var ju en rätt trevlig kurva. Blott 3 papp för ett AM5 mini-ITX. Inget bra betyg av ett fåtal på prisjakt men det behöver ej säga så mkt.

https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5121516#statistics har hittills haft samma bästapris som vid förra BF..

(Jag har nyss köpt en rätt dyr sak som inte kommer att reas denna bf eller mellandagsrea eftersom inte vara som funnits i flera år)

Av Kolsvart Katt

Ritual Clearing
Penitence (hel skiva) (ibland behövs en dos svartmetall)

Av Kolsvart Katt

Blir nog uppföljare till Cezanne (5600g). Den har 7 CUs (av en tidigare gpu-arkitektur). Samma relation till Ryzen 7000-serien som 5600g till...well 5000-serien, kan det bli.

Av Kolsvart Katt
Skrivet av Pepsin:

Lite splittrad kring detta. Å ena sidan bra att det släpps billiga bra processorer. Samtidigt lite märkligt att fortsätta hålla AM4 vid liv över ett år efter att plattformen blev passé istället för att satsa på nya billigare processorer och styrkretsar för AM5.

Victory, victory för AMD med saker som annars skulle kastats i havet som kan paketeras om för en billig peng och säljas i smal upplaga i Košice samt mini-ITX-kort för AM5 som skrattar hela vägen till banken. (Ser fram emot prestandatester lika mycket som jag gjorde för 5 5600x3d. Inte för att låta bitter)

/Campari

Av Kolsvart Katt
Skrivet av Oliver91:

Känns som att de bara vill sälja iväg defekta 5800X3D och 5600X3D som inte klarar av att prestera 100% i en nerlåst variant.

Bara det avspeglar sig på prislappen så gör det inte så mycket, AMD har ju alltid gjort sånt här.

Jepp, och säkert en enstaka återförsäljare i Slovakien likt 5600X3d

Skrivet av Puttrickio:

Hade varit trevligt om en kunde få tag på här uppe i norden! Intressant att se hur de skulle ställa sig i spelprestanda jämte icke X3D varianterna för AM4. Kanske finns en bra sweat spot för en spel-CPU bland dessa då 5800X3d kan vara lite "overkill", både kärnmässigt och prismässigt.

Ja..det skiljer nu nånstans mellan 800-900 sek mellan 5800x3d och 7800x3d.

Av Kolsvart Katt
Skrivet av ZaInT:

är allt man behöver veta för att veta vilken nivå den där artikeln ligger på. Hade högre tankar om HowToGeek än den där spyan.

Näe, det är inte särdeles vist att se ett fel och förkasta hela artikeln. (Det är sällan en vinnande strategi nånstans). I det allra minsta länkar den till fler anekdoter om m1 och 8GB. Om inte du hade en M1 med 8GB och blev traumatiserad av upplevelsen så finns ingen orsak alls att kalla artikeln för spya.

För att repetera säger jag inte att 8GB verkar nog för en MBP 2023 men vem vet? Jag har inte en, så inte jag.

Av Kolsvart Katt

Jag har bara anekdoter från gamla bekanta och vad jag läste när m1 kom men de flesta verkade tycka att 8GB räckte för det de gjorde. Som https://www.howtogeek.com/865066/its-okay-to-buy-a-mac-with-o... beskriver . Och 2020 var ju 8GB för lite på Windowsmaskiner/X86 för var och varannan. Detta var dock inte för någon proffsmodell.

Som penguin antyder verkar 8gb för m3 på en pro-modell lite konstigt..men jag skriver verkar för har inte provat.

Av Kolsvart Katt
Skrivet av pine-orange:

Jag tror inte det är så illa för ens hobbies. Jag spelar inte själv men schack är ett bra exempel på det. Det var över 20 år sedan datorer blev bättre på schack än oss människor men schack är populärare än någonsin. Folk vill fortfarande vinna mot andra människor, de skiter i att datorer är bättre på det.

Det är en bra poäng och folk kan leva på att bli bra på schack än. Ingen betalar för att se en artist skissa på en platta vad jag vet dock och hobbies nor no så lär man ha en inkomst.

Av Kolsvart Katt
Skrivet av pine-orange:

Om marknaden för ens yrke håller på att försvinna är det dags att skola om sig, något annat långsiktigt alternativ finns det inte. Vägrar jag eller någon närstående att inse det är det bara att skylla oss själva.

Jepp, det är lika sant nu som då..men om alla saker man tycker är kul och är bra på försvinner (all form av mer intellektuellt eller estetiskt skapande) så får man bli händig kvickt? Eller städare.. kanske bonde, så länge inte auto-farms tagit över. Hmm

Av Kolsvart Katt
Skrivet av pine-orange:

Jag handlar elektronik på Webhallen, inte konst. Det känns bra att de satsar på tekniker som sänker deras kostnader, i slutändan är det trots allt det som ger oss konsumenter bra priser.

Ja, det är lätt att resonera så tills en själv eller någon närstående blir av med jobbet.

Det är visserligen vad som repeterats i evinnerliga tider, från slåttermaskiner till bilar och robotar i fabriker. Att skapa, musik, bild, text, är en mänsklig egenskap och drift, det ter sig på något vis lite närmre kärnan, dvs att något mer centralt av Homo sapiens ersätts.

Det kanske bara rör sig om en typisk och kort tidslinje : https://www.bbc.com/future/article/20231025-if-alien-life-is-...

Av Kolsvart Katt
Skrivet av Yoshman:

Skulle gissa att majoriteten av de som har problem med Nvidia på Linux försöker vara coola och köra någon rullande distro som de knappt begriper sig på.

Ändå lite svårt att se hur Linux-stödet har något relevans på hur bra/dåligt något presterar i Steam då det är totalt dominerat av spelande på Windows.

Med den sista meningens logik kan vi lika gärna stryka AMD och Intel ur Steams HW survey eftersom det är i praktiken "total dominans" av grönt. Eller så tänker vi "alla bäckar små" för det så världen världen trots allt fungerar.

Re coola kids... nej, inte jämt, men ibland. Jag skulle kunna ge exempel på några intressanta buggar nvidia varit rätt sena på att rätta till genom åren men mtp vad som får upvotes i den här tråden (som nedan) så finns ingen mening att delta mer.

*** bort mod ****

Tonläget mina vänner

//Dinoman

Av Kolsvart Katt
Skrivet av DasIch:

Huruvida drivrutinen är open source eller inte är en rent ideologisk fråga och har inget med hur väl den funkar att göra.

Open source är en av anledningarna att föredra Linux tror jag.
Det är en praktisk fråga även när den är en binär sak som inte följer med kerneln.
Tyckte M Miller utvecklade det rätt så begripligt för nåt år sen https://www.reddit.com/r/linux_gaming/comments/twelc8/fedoras...

Av Kolsvart Katt
Skrivet av MinscS2:

Alltid lika kul när över ett år gammal hårdvara går upp i pris...

De flesta grafikkortmodellerna verkar inte ha gått ner i pris de senaste sex månaderna. Satte ett par av de billigare mba-7900xt-modellerna på priskoll på pricerunner för under 10k sek nånstans i början av året, i april kostade en sån modell temp 10000sek jämt ungefär, har inte till denna dag sett något under 10k sek eller fått en notis om det från pricerunner. SEKens resa sen årets början är en nedåtsång.

Av Kolsvart Katt
Skrivet av DasIch:

Linuxsstödet är utmärkt från Nvidia.

Om du menar Nouveau så görs en del framsteg där. Om du menar nvidias "open source"-drivrutin så har jag inte hört så mycket om den på ett tag och den var aldrig riktigt open source till att börja med. Om du menar deras proprietära blobb så är den liksom en sak alla distros har att förhålla sig till. Har haft viss brokig historik med nvidia på linux med den proprietära drivrutinen för typ tre-fyra år sen, den verkar dock rycka upp sig : https://community.kde.org/Plasma/Wayland/Nvidia även en del stöd för Wayland numer. Nvidia-smi är trevligt och kan inte klaga på OpenCL-stödet.

Det ter sig mkt trevligare med en öppen drivrutin som följer med OS:et snarare än en proprietär (vadsomhelst) blobb som man får följa anvisningar för sin distro för att fungera. Men rent funktionellt kanske den proprietära drivrutinen fungerar rätt bra nu, speciellt om gångbart Waylandstöd.

Av Kolsvart Katt

Dinomans svar var rätt spot on. Nvidia är som en gammal autokrat..eller nåt, det kommer inte bli så bra om de blir enda leverantör av grafikkort för diy skulle jag tro. Klassiskt är det konkurrens som driver utveckling, inte en hängiven köparskara. AMD har sagt att de ska satsa på ROCM (som svar på Nvidias proprietära CUDA), de försöker bevislingen med FSR (som svar på proprietära och nvidia-hw-låsta dlss).

Val av tillverkare bör falla på ens krav, varken mer eller mindre, till syvene and sist.* Själv har jag använt Linux som daily driver i ett antal år nu och uppskattar plug-and-play som gäller för Intel och AMD. Har haft problem med dom också, just som med den proprietära nvidia-drivrutinen, och kanske är det så att även 95% av Linux-användare använder Nvidia, hursomhelst är det definitivt flest Nvidia-problemtrådar på reddit och askfedora jmf med alternativen.

*Oavsett hur man önskar att marknaden ska utvecklas och oavsett om man fått för sig att "Det här märket bara fungerar" för att alla man känner repeterar det som ett mantra

** Just ROCM har inget stöd för navi31 än på Linux... vilket är lite sunk för det skiljer sig från Windows. Vi väntar på den mytiska 6.0..https://github.com/intel/compute-runtime/releases är en del bättre hittills

Av Kolsvart Katt

Trevligt om lokala lösningar kan köras väl på cpu och inte kräver Nvidia-gpu. Verkar logiskt, åtminstone om man ser ett värde i llmer, att köra dom on premises för att ha kontroll på datat, för gdpr och för känsligare arbetsmaterial. Om det finns mekanismer för att enkelt träna en llm, vad jag förstår har en produkt som Bing (eller Copilot, eller Sydney, eller vad som heter vad i MS värld) tränats väldigt hårt väldigt länge. Det finns ett antal (betydligt enklare) modeller som bla google har att ladda ner och använda men jag har inte undersökt vidare hur det utvecklar sig där. Men en mer specialiserad lokal llm kanske inte behöver kunna lika mycket eller vara lika verbal.