Inlägg

Inlägg som Keffmode har skrivit i forumet
Av Keffmode

Nyligen bytt till trådlösa och det finns inte en chans att man nånsin går tillbaka

HyperX Cloud III Wireless.

Av Keffmode

8800 GTS 512MB -> 560 Ti 1GB -> 580 1.5GB -> 280X 3GB -> 290X 4GB -> 1060 3GB -> 2060 6GB-> 4070 Super 12GB.

Av Keffmode

Det har i alla fall blivit billigare än för ett år sen när jag köpte min nya dator.

Har lagt i runda slängar runt 27k för min dator i signaturen, och köper man samma idag så är det nära 20k istället.

7800X3D 4300 istället för 5900.

B650 Tomahawk 2500 istället för 3200, ibland t.o.m. mindre.

RAM 2000, nu 1500.

Hårddisk 2000, nu 1500.

Osv osv osv. Som tidigare nämnt så blir det nog billigt "på riktigt" först när AM6 kommer, vilket är långt framöver. Är nog ingen idé att vänta in något om det är det du känner, AM5 har redan gått igenom det mesta av den fasen. Kommer såklart bli ännu billigare med tiden, det säger jag inget om, men inget jag hade väntat in om man behöver ny dator.

Av Keffmode

Får en röding tillbaka

Av Keffmode
Skrivet av AGI:

Varför vill man ha en musmatta som är lika stor som bordet?

Min är 120x60cm så hela min "arbetsyta" är musmatta. Tycker det är jäkligt mysigt & komfortabelt.

Köpte en billig från Titanwolf på Amazon och den har jag tvättat många gånger. Finns nog bättre men har absolut inte varit missnöjd. Den är nog inte lika "precis" som de bättre sydda mattorna, även om jag inte klagat nån gång på det.

Av Keffmode

Testat For The King? Lite enklare stuk men tyckte det var jäkligt roligt

Av Keffmode
Skrivet av diskotekarn:

Vad hade du valt för nvidia kort istället för 7800xt?

Vanliga 4070 ligger billigast runt 7k, Som är en direkt competitor. Fast då är det mer värt att lägga 800kr till för ett 4070 Super för 15%~ mer prestanda än vanliga 4070.

7800 XT ligger bättre till i pris/prestanda. Har även 16GB Vram.

Av Keffmode
Skrivet av KoAoL:

Tack för svaren. Finns en 4k skärm och tillbehör så bara burken som ska skyffla så många fps det bara går. Inte haft någon tur med amd tidigare men ska läsa på lite. Räcker 32 GB ram, känns som det varit sweetspot ganska länge. Och är det snake-oil att gå på högre hastighet 7200-8000. Som sagt i detta fallet finns det egentligen inget tak på budgeten, men det betyder ju inte att man kastar sig över dyraste valen till allt.

En fördel med AMD är att datorn kommer gå att uppgraderas framöver med om det skulle vara intressant. AM5 är inne på sin första generation nu och kommer stödja troligtvis 2 generationer till på den.

Intel 1700 är inne på sin sista och ska du uppgradera den senare så är det nytt moderkort som gäller.

Har man mycket pengar så spelar det kanske mindre roll.. Dock kommer nästa Intel vara mer intressant och då får AMD hålla i sig.

7800X3D är en grym processor och är smidigare på alla sätt om man nöjer sig på 8 kärnor / 16 trådar.

Personligen hade jag tagit 7800X3D om man inte behöver alla E-cores som finns på 14900K. Finns absolut användningsområden för det med.

Hur som helst så önskar jag dig all lycka till med bygget!

Av Keffmode
Skrivet av Born_HardCORE:

Var själv tvungen att gå ifrån min MX518 tidigare i veckan då den börjat bete sig konstigt. Efter en hel del efterforskning och även fysiska test så blev det en G403 Hero och jag är än så länge väldigt nöjd! Den känns väldigt lik i formen, har inte en massa extraknappar som stör och den moderna sensorn känns verkligen som ett lyft. Rekommenderas!

Just gällande formen har rtings.com ett jävligt bra verktyg för att jämföra olika möss där man kan lägga de inscannade geometrierna ovan på varandra.

https://www.rtings.com/mouse/tools/3d-model-shape-compare/log...

Grym länk!

Av Keffmode

Följer! Har en MX518-kopia just nu, haft 4 i rad. Vill ha trådlös nästa gång..

Av Keffmode
Skrivet av Sevy:

Ok Men att undervolt det är väll inget måste? Vill bara köra plugg and play om du förstår är inte så bekväm med undervolting och sådant.

Det behöver du absolut inte göra. Bara gav statsen om man säger så!

Av Keffmode

Inga problem. Det tar 220W vid full load. Mitt drar runt 150W med undervolt.

Av Keffmode
Skrivet av verifier:

Nu har jag köpt ett quiet! Silent Base 802 chassi.

Gjort hittills:
* Det ingick tre 140mm fläktar som sitter i fronten.
* En 140m längt bak
* Satt AIOn i toppen och vänt fläktarna så de suger ut.
* Vänt PSU så den suger ut luft.
* Aktiverat HYPR-RX ECO i Adrenaline och satt FPS-begränsning på 100 (för att testa).
* Rensat gammal pasta och använt cryonaout.

Todo:
* Som standard så går AIO fläktar och pump på samma ström, men tänkte dela upp så pumpen alltid går 100% och fläktarna efter en kurva.
* Kolla underklockning för CPU och GPU
* Justera kurvor för alla fläktar.

Fick jag med allt ni skrev, eller missade jag något?

btw, tack för all hjälp

Kul! Du fick alltså ett litet ryck och åkte och handlade ett nytt chassi, snyggt!

Du har helt rätt om din AIO att den delar PWM-signal mellan pump & fläktar. Alltså kan inte fläktarna gå tillräckligt lågt då pumpen måste ha sin PWM-signal också, och går man för lågt så stannar pumpen. Delar du upp dom 2 så har du mycket bättre inviduell kontroll. Du tänker helt rätt.

När du sen kännt på hur systemet beter sig med nya chassit så kan du börja ställa in fläktkurvorna. Jag hade dock undervoltat åtminstone grafikkortet innan (tar inte lång stund, här är en länk för en lättförstådd guide: https://www.youtube.com/watch?v=kh1QsSCt4Xk ) och sen stallt på fläktkurvorna efter sen. Då vet du vad som gäller från början.

Sen ställer du in så platta fläktkurvor du kan för att få ett så jämt ljud som möjligt. Helst helt platt på chassifläktarna om det går. Kör det ett tag och sen höjer du % på PWM (högre hastighet) och ta upp hastigheten lite om det behövs. Ta en något resande fläktkurva på CPU, sen ställer du in grafikkortet sist om det behövs.

Det kan ta några dagar av testande för att se vad som funkar. Gå inte in för djupt på första inställningen utan sätt något bara och testa. Sen finjusterar du med tiden.

Lycka till!

Av Keffmode
Skrivet av rwkk:

kan säga direkt: omöjligt med 7900xtx ifall du vill använda hela prestandan. (i generella termer, klart skulle man kunna ha en egenbyggd kylare som är 5x större och inte använda chassi)

Runt 200w kan de stora grafikkortkylarna klara, beroende på miljö&chassi m.m.

Typ 4070 super eller 7700xt max. Eller att man underclockar 7900xtx'n / använder fps cap som vsync

och vad har du för gpu?

Kör 7800X3D + 4070 Super

Tänkte skaffa 7800 XT först. Det går att undervolta till runt 200W, och det hade funkat. Dock ändrade jag mig när jag fick nys på att Super skulle släppas. Drar runt 165W nu i full load tror jag, något sånt. Kanske något mer.

7900 XTX drar betydligt mer tyvärr och kommer bli lite svår att tämja för TS.

Av Keffmode

Har experimenterat ordentligt med detta typ av chassi (har Define R7) och det är en del grejjer som behöver klaffa för att få det tyst på riktigt.

Det enkla svaret med dina komponenter är att helst byta chassi till ett mer öppet chassi som tidigare nämnt. Något med en öppen front. Om du tar bort framkåpan på chassit så ser du hur temperaturerna kommer störtdyka direkt. De 2 spalterna på Define-serien ger inte mycket luftgenomdragning - och de sätts igen rätt fort med damm som också stökar till det.

Det svåra svaret är att byta ut alla fläktar i chassit och att undervolta allt så gott det går. Det borde du göra ändå iofs - att undervolta. Det hjälper ordentligt. Som tidigare nämnt så hjälper det också att vända nätagget uppåt så att det hjälper till att suta ut värme vid belastning.

Själv har jag väldigt effektiva komponenter i chassit, med alla fläktar utbytta till be quiets tystaste fläktar. Det sitter kryonaut kylpasta på en av de tystaste kylarna på marknaden. Tillsammans med en undervolt på ett redan effektivt grafikkort och sen att nätagget hjälper till att suga ut värme vid belastning. Med allt detta så går datorn extremt tyst även vid full belastning, och temperaturerna är inom ett rimligt spann. Runt 80 Grader för CPU & 70 för GPU.

Jag har alltså fått betala ett dyrt pris för att få det väldigt tyst. Det enklare valet hade bara varit ett mer öppet chassi. Men jag ville ta det till en nivå där man knappt hör datorn.

Av Keffmode

Inte jätteexalterande om man frågar mig. Tror nästa generation Intel kommer vara mycket mer intressant.

Av Keffmode

Du har helt rätt. Det är grafikkortet som har börjat visa sin ålder litegrann.

I din budget så är begagnat klart bäst. Då kan du nog få ett 3070 eller 6700 XT eller t.o.m. 6800 utan XT.

Vill du köpa nytt så är det nog 6600 XT / 6650 XT som gäller. Så du är helt rätt ute! Eller någon fyndvara någonstans.

EDIT: Någon hann länka en fyndvara. Där har du oslagbar prestanda per krona om du ska köpa nytt.

Lycka till!

Av Keffmode

Phew, jag som la en beställning och sen avbröt den.. Beställde en kabel från Seasonic istället. Hoppas den inte heller får några problem.

Men dra åt helskotta vilken dålig lösning det är överlag. Skämskudde!

Av Keffmode

4070 Super blev mest intressant för mig i alla fall. Mest för att det drar 220W för den prestandan. Kan inte ha mycket mer än så i lådan.

Av Keffmode

Klart värt. Det är som nämnt ovan ett rätt rejält lyft - för i det stora hela en liten peng. Är supernöjd med mitt 4070 Super i 1440p.

Kan rekommendera ASUS Dual 4070 Super. Går väldigt tyst och svalt!

Lycka till!