Inlägg

Inlägg som Keffmode har skrivit i forumet
Av Keffmode
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Nej, standard är reklamfritt. Basic har reklam. Premium har 4k och atmos.

Jahaa, jag hade precis vaknat så skyller på det. Då kanske man klarar sig ändå!

Tanken att behöva betala för att fortfarande se reklam är helt sjukt enligt mig.

Av Keffmode

Har livstidsrabatten och det här är fortfarande dåliga nyheter. Man är alltså låst till att kolla med reklam i framtiden, med sämre bild och högre pris.

Jadu, dom lyckas alltid få som dom vill i slutändan. Nu är vi tillbaka till kabel-TV.

Av Keffmode
Skrivet av 7mangan6:

Så bra att den verkar funka med extra lagring Spelar det ngn roll vilken ”slot” man monterar kortet i? Denna borde funka? https://www.netonnet.se/art/datorkomponenter/harddisk-ssd/ssd...

Har inte läst just denna manualen men det borde vara att ta vilken som helst. Shugge kanske vet som läst manualen.

Den funkar! Du ser att det står "2280", det är storleken på den. Det är den absolut vanligaste, och ska passa i vilken slot som helst.

Skrivet av 7mangan6:

Tror att jag länkade till fel dator först. Men det är tomahawk som ska vara den rätta.

Då går vi efter vad Shugge har sagt

Av Keffmode
Skrivet av shugge:

MSI MAG B760 Tomahawk WiFi DDR4 menar du väl?

På den länken jag klickade på så var det det jag länkade. Såg nu att det var ett annat kort i länken som finns nu. Men det verkar ju funka på båda två

Av Keffmode

Köptes datorn nyligen eller är den något år gammal? För den du länkade har ett B760-moderkort, närmare bestämt ett ASUS TUF GAMING B760-PLUS WIFI D4 moderkort. Om det stämmer så är det faktiskt ett väldigt kapabelt moderkort som stödjer det mesta.

Den har 3st M.2-platser med fulla PCIE 4.0 x4 lanes. Alltså precis det man behöver för PCIE 4.0 hårddiskar.

Av Keffmode

Vilken modell på moderkort är det?

Av Keffmode
Skrivet av Gamerrn:

Funderade på 3080 men är fundersam ifall det blir någon stor skillnad på fpsen?

Man kommer väldigt långt på ett 3080. Jag hade kört det och sett om man blir nöjd eller bytt upplösning till 1440p!

Går ju att byta ut processorn med till typ 12700k, och då blir det knappt nån flaskhals alls i 1080p och 3080 ti/4070 Super.

Av Keffmode
Skrivet av Gamerrn:

Jag spelar på upplösningen 1920x1080 funkar det?

Absolut. Det funkar!

Som jag nämnde innan så blir det en viss flaskhals i upplösningen 1080p när man parar ihop 12600K med ett 3080ti/4070 Super. I det här fallet runt 15%. Det betyder att ungefär så mycket av grafikkortets prestanda försvinner. Men det kommer funka.

Det handlar om att processorn inte hinner med att skicka och ta emot data tillräckligt snabbt till grafikkortet. Så varje processor har som ett tak på hur mycket grafikkort den klarar av (enkelt sagt). Samt att upplösning spelar roll. Ju mindre upplösning du kör, desto viktigare är processorn. Ju högre upplösning du kör, desto viktigare är grafikkortet, och där kommer man också undan mer med en sämre processor, då grafikkortet gör stor majoritet av jobbet.

Så du skulle kunna köpa ett 3080 istället och spara lite pengar. Det kan man få för 4500 om man har lite flyt.

Av Keffmode

Det funkar kanon att para upp din 12600k med 3080 Ti eller 4070 Super. Särskilt om du kör i 1440p. Det blir en liten flaskhals i 1080p enligt calculatorn. https://pc-builds.com/bottleneck-calculator/result/1cf197/3/g...

De 2 korten är väldigt lika i prestanda så egentligen handlar det bara om pris och hur mycket ström de drar. 3080 Ti drar nästan dubbla effekten än 4070 Super. 350W mot 220W.

3080 Ti kostar väl 6-7k (gissning) och 4070 Super finns för 7800 billigast.

Av Keffmode

Tycker det ser bra ut ja!

Hade bytt nätagg till Seasonic Focus GX 850W 3.0, kostar en hundring mer för ett riktigt kvalitéagg med ingående 12VHPWR-kabel. https://www.inet.se/produkt/6906064/seasonic-focus-gx-850w-at...

Tycker 2 fläktar extra är perfekt för det chassit, kör 3 i fronten sen en bak.

Av Keffmode

Skärm & grafikkort sen är du i hamn.

Grafikkortet du har är verkligen inte hopplöst men börjar visa sin ålder något. 7800X3D med ett nyare grafikkort av medelhög kaliber kommer väcka datorn till liv i spel ordentligt.

Det tillsammans med en skärm med högre uppdateringsfrekvens (Hz) är det som verkligen tar spelandet till en ny nivå.

Av Keffmode
Skrivet av Saibot:

Sitter i liknande sits, har en 3700X parad med ett 6750 XT och vill höja mina 1% lows. Spelar på 1680x1050 och det vore trevligt att hålla jämnare med skärmens 240 Hz. Någon som vet ungefär vad man kan förvänta sig för skillnad mellan 5700X3D och 5800X3D i just CS2?

Tror Hardware Unboxed fick det till 4% average skillnad i 1080p om jag inte minns fel. 5700X3D mot 5800X3D alltså.

Vet inte exakt hur det är i CS2 men CS2 använder mycket trådar och gillar 3D-cache. Typ exakt det dom processorerna är bra på. Så en lägre klockad version kommer nog fortfarande prestera väldigt bra eftersom den utnyttjas väl ändå.

Av Keffmode

Körde 7800X3D med ett vanligt 2060 förut i 1920x1440. Det gick bra, var väl oftast över 200 fps i alla fall På rätt låga inställningar. Är väl nått liknande med 5800X3D skulle jag säga. CS2 diggar X3D. Värt att nämna att det var i början av CS2 och det har ju optimerats en del sen dess.

Bytte sen till 4070 Super och det blev ett klart lyft i det där snärtiga flytet man vill ha. Kanske frametimesen var lite halvkassa med 2060t, vet inte.

Lägre upplösning så kommer nog spelet flyta bra med 2060 Super! 5700X3D/5800X3D är ett ordentligt lyft från 3700X.

Av Keffmode
Skrivet av LarssonWHK:

Okej! jag kommer göra på B650E-F från ASUS med tanke på det du skrivit och sen angående fläktarna så kommer jag nog köra några Lian Li UNI FAN SL120 Infinity, dom tycker jag ser mest tilltalande ut, och om dom då också är en av de bästa på marknaden så är ju det bara ett jätte plus, tackar så jätte mycket för din tid, och jätte bra att du nämnde det om positivt och negativt lufttryck, något jag aldrig hade vetat eller tänk på annars, känner mig nog rätt så stabil i vad jag ska köpa nu, så nu blir det att sitta vid dörren o vänta på prylar

Det blir kanon det!

Bara att skriva om du har mer frågor så löser vi det.

Om det hela verkar klart så önskar jag dig all lycka till med bygget!

Av Keffmode
Skrivet av LarssonWHK:

Tack så mycket för det utförliga svaret! Har du någon rekommendation på fläktar? jag har väl sneglat lite nu under timmarna här på inet och sett typ Lian Li UNI FAN SL120 Infinity eller typ Corsair AR120. Skulle du kunna berätta vad skillnaden är mellan ett B650E-F och ett X670E-F, har sett att folk har båda 2 för samma processor osv men kan inte säga att jag vet någon skillnad

Jag är lite halvdålig på fläktar faktiskt, men lite rekommendationer skulle väl vara:

Arctic P12 eller P12 MAX. P12 är en billig fläkt som man kan köpa många av utan att det gör ont i plånboken. Den är inte bäst men man får väldigt mycket fläkt för priset. P12 Max är den uppgraderade varianten men som tyvärr verkar ha problem med QC. Här har du ett 5-pack vanliga P12 för 349kr: https://www.inet.se/produkt/5323035/arctic-p12-pwm-svart-5-pa...

Vilken fläkt som helst från Noctua, ta vilken modell du vill för de ändamål du har och du kommer bli nöjd. Dyra dock. En del modeller finns bara i brun/beige med så det kan vara en dealbreaker för många. Här kan du kolla: https://www.inet.se/kategori/419/120mm/285/noctua Vill du ha hjälp med vad som är gjort för vad så är det bara att säga till.

Be quiet! har som i namnet väldigt tysta fläktar, som även presterar uppe med de andra märkena, särskilt med sina nyare Silent Wings 4. De är extremt tysta. Finns även light wings 120mm som brukar finnas i bra 3-pack, och de har RGB. Bättre prissatta än Silent Wings 4, men också sämre. Finns en billigare fläkt som heter Pure Wings som är halva priset som presterar rätt bra med. Kan vara bra som chassifläkt kanske, men har inte testat dom själv.

Phanteks T30 är en kanonfläkt som prestarar väldigt bra men är också dyr.

Lian Li UNI FAN SL120 Infinity är en av de bästa fläktarna på marknaden, både prestandamässigt och estetiskt sett.

Lian Li P28 är också en kanonfläkt som mest inriktar sig på prestanda och utan bling bling.

Det finns så mycket fläktar att välja på, och det handlar mycket om pris, men också om ljudnivå. Pris/Prestanda/hur de ser ut.

Jag hade nog börjat med ett 3-pack och satt i fronten, och sen satt den främre inkluderade fläkten bak i taket istället, och sett hur det hade funkat.

Eller köpa 10 st P12 och satt på varenda plats i chassit. 3 i fronten, 3 i taket, 1 bak, och 3 på sidan på chassit, och sen kört på lägsta hastighet typ.

Jag vet inte, jag tänker mest högt här. Går att göra på massa olika sätt. Men hade börjat med 3 i fronten som sagt. Räcker det inte, tänk om, köp till.

Det du vill ha i alla fall är positivt luftryck i chassit. Du vill att mer luft blåser in i chassit än som hinner komma ut. Det är för att förhindra att datorn suger åt sig damm. Har du ett negativt luftryck i chassit så kommer chassit dra in massa damm i onödan, och dammet dras in i alla olika vrår som finns. Så mer luft in än som kommer ut.

Angående moderkortet så är det 2 olika chipsets. När det kommer till moderkort så ska du bara köpa det du behöver, då det inte ger någon mer prestanda utan bestämmer mer vad som stödjs att kopplas in på det.

B650 är medelsegmentet som de allra flesta köper. Chipsetet bestämmer hur mycket "utrustning" som kan sättas på moderkortet, enkelt sagt. Finns fler saker det styr över med, men enkelt sagt så är det det du betalar för. X670 har mer PCIE-lanes och stödjer mer utrustning. Mer portar, mer platser för hårddiskar, högre hastigheter på dessa, och PCIE-portarna för grafikkort och add-in-cards stödjer högre hastighet m.m. X670 är ofta mer utrustade för de allra värsta processorerna och mer extrema användarscenarion. X670 brukar ha bättre strömförsörjning och bättre kylning för detta med, men ett ordentligt B650-kort är nästan i samma liga.

Enkelt förklarat så räcker B650 väl för en vanlig användare. Du får precis så mycket som du behöver och oftast lite till. Det finns B650E som är som en mellan-variant mellan dom två, t.ex. B650E-F från ASUS eller B650E PG Riptide från Asrock. Skillnaden är att du får PCIE gen 5 på första hårddisk-sloten och på PCIE-sloten högst upp som ditt grafikkort sitter i. Alltså stöd för högre hastigheter på här 2 portarna, som gör att datorn kan hålla väldigt länge. Om du tänkt behålla datorn många och köpa dom allra värsta grafikkorten eller hårddiskarna i framtiden också. Då är det värt att köpa. Vi klarar dock oss på PCIE gen 4 många år till, tänkt typ 2-3 grafikkorts-generationer till innan man behöver PCIE gen 5 (en gissning, ett ungefär, något sånt). Samt att hårddiskarna som vi har idag på PCIE gen 4 är otroligt snabba redan nu.

Dock kostar B650E-F från ASUS bara en hundring mer än de värre "vanliga" B650-korten just nu. Så det kan vara värt att ta bara för att få just PCIE gen 5 på köpet. Är ett bra kort i övrigt med.

Hade tagit B650E-F i ditt fall för det har allt man kan tänka sig behöva och är bra prissatt i dagens läge. Var mycket dyrare förr.

Av Keffmode

Tjena!

Kul att du ska köpa nytt.

Mina synpunkter hade väl varit att tagit ett moderkort med PCIE gen5 om du köper en så pass dyr dator. Brukar avråda för det i de lägre segmentena, men nu tycker jag det skulle passa bra. B650E-F från ASUS är ett bra val här som inte kostar mycket mer.

RAM:en funkar kanon, men vill du ha det absolut mest optimala för AMD så är det 6000MHz med CL30 som gäller, dock spelar det inte jättemycket roll på 7800X3D, men är man uppe i den här kalibern av datorn tycker jag det ska finnas med.

Du bör även skaffa 2TB hårddisk istället för 1TB. Det kostar inte mycket mer. Lika bra! Även för mig som inte spelar jättemycket olika spel har redan använt över 1TB på min för olika spel. Det går fort i dagens läge

Chassit är nice men några extra fläktar hade inte skadat.

Sen har du kollat hur 7900 XTX presterar i de spel du tänkt spela mot ett 4080 Super? Tror de är väldigt snarlika, beror helt på spel.

https://komponentkoll.se/bild/CHtUe.png

Tänker att jag lägger en länk med. Chassifläktarna man får mer räcker nog inte riktigt. Jag byggde en dator med 7800X3D + RTX 3080 i 4000D och fick köpa till mer fläktar. Blir nog samma i 5000D. Hade nog satt 3 ordentliga fläktar fram sen ta den inkluderade chassifläkten fram och satt längst bak i taket eller nått. Eller köpt en ordentlig fläkt för utsug med. Det handlar nog om smaksak. hur man hade gjort. 5000D har ju även intag på sidan på baksidan som man kan sätta fläktarna på.

Finns säkert bättre förslag men det är tankar att bolla med i alla fall!

Av Keffmode
Skrivet av trevligaråkan:

Ska börja felsöka till helgen men har också för mig att det alltid tillkommer en risk att få coilwhine/spoltjut när man beställer datordelar. Med det sagt, ska det inte hända och man tänker sig ändå att de testas innan dem skickar ut delarna så jag ställer mig undrandes till hur dem fortfarande kan 'godkännas'...

Det tillkommer alltid en risk med coilwhine, och särskilt på grafikkort. Finns även på moderkort & nätagg, och jag har faktiskt ett typ av coilwhine på mitt tangentbord också, haha. Men som sagt absolut mest vanligt på grafikkort.

Har du väldigt hög FPS i spel, typ gamla spel som WoW som du nämnde, så brukar FPSen sticka iväg ordentligt. Jag har över 1000 FPS om jag kollar ner i backen i Classic t.ex.. Den höga FPSen är oftast det som brukar vara den stora orsaken till coilwhine, så att strypa den till strax över skärmens HZ kan vara en lösning.

Av Keffmode
Skrivet av trevligaråkan:

Tack för svar!

Kan med all säkerhet att jag kommer klara mig gott och väl i några år fram med mitt 7900 XT Hellhound. Har lite coil whine men det är inte hela världen!

Du kan testa sänka power limit, undervolta eller också låsa FPSen i spel och se om något av de hjälper. Värt att testa när man har coilwhine på grafikkortet.

Av Keffmode

Tjena!

Tänkte bara tipsa om att du får exakt samma delar för billigare nytt idag, än vad ditt utsatta pris är. Om priset är för utan grafikkort.

Som en 7800X3D-ägare som köpte under release så lider jag med dig, men så är situationen just nu.

Lycka till med säljandet!

Av Keffmode
Skrivet av Citybiffen:

Körde och lämnade in datorn till Inet Malmö (vilken fantastisk service btw) de tog tag i det direkt och konstaterade att de som byggt den hade glömt plastfilmen som sitter på pumphuvudet.. killarna i butiken va inte glada o skulle kontakta de som byggt datorn för eventuell ersättning. Jag gick från 50-60 idle till cirka 30-35 vilken jävla bra kylare det blev helt plötsligt WOW! Från 930 multicore i cinebench till 1063 där temperaturen låg i snitt på 65 grader. Värt att notera att jag endast har igång xmp profilerna samt ställt in fläktkurvan på smart dvs ingen under/överklockning över huvudtaget. Jag är helt överlycklig stort tack för allt stöd.

En riktig klassiker! Kul att det löste sig!