Inlägg

Inlägg som Keffmode har skrivit i forumet
Av Keffmode
Skrivet av spicy_mama:

Tog den hårddisken för den var snabb, finns nu pcie 5 men kosta dubbelt så mycket. Den kosta 200kr mer med värme spridaren men den utan fanns ej på lager ^^ Tänkte plocka av

Jag kan i alla fall säga att du inte behöver en PCIE gen 5 disk för vanligt bruk. NVME-Diskarna som vi har nu på PCIE gen 4 är otroligt snabba. Och samsung-diskarna som du tog är snabba men de jag nämnde är i princip exakt samma för vanligt bruk. Gör du stora filöverföringar så är Samsung-disken bättre.

Går det att plocka av så går det ju att göra så, för du kör ju gärna på den inbyggda heatsinken på moderkortet. Den räcker gott och väl.

Hur du än gör så önskar jag dig lycka till.

Av Keffmode

Ser bra ut! Hade tagit en billigare hårddisk och en utan värmespridare. Finns lika bra för runt 1700~. Heatsink är inbyggt på moderkortet. Exempel på andra varianter är Kingston Renegade, Kingston KC3000 eller WD SN850X. Finns ännu billigare typ WD SN770 också.

Men det är så billigt nu med de 3 jag nämnde först att jag hade tagit en sån bara.

PSU funkar men hade tagit detta istället för pengarna man sparar på disken. https://www.inet.se/produkt/6906087/seasonic-focus-gx-1000w-a...

Av Keffmode

Gillar luftkylning mer.

Av Keffmode

Min ligger runt 48-55 under idle.

83-87C under 100% load. Vanligt att den ligger runt 80 grader vid normalt spelande.

Ingen undervolt, och XMP enabled. Specs i signaturen. Kör den i princip helt ljudlös.

Av Keffmode
Skrivet av trevligaråkan:

Jag har inget emot att vänta! Kommer troligtvis sikta på 7000-serien. Det är väl den som har AMD Smart Technologies, dessutom?

Det finns redan på den processorn du har, om du har ett 500-chipset, typ B550 som är det absolut vanligaste. Går att läsa mer här: https://www.amd.com/en/gaming/technologies/smart-technologies...

I alla fall för Smart Access Memory som är den stora delen, som kan ge mer FPS.

Av Keffmode
Skrivet av trevligaråkan:

Kommer troligtvis uppgradera CPU, moderkort och RAM senare i år. Då känns 30%, just nu, inte så jättemycket av en bottleneck. Garanterat bättre än det jag har just nu!

Det är mer runt 15% om man vill tro på calculatorn, men det är också mer en fingervisning. Så man får tolka det hur man vill. 15% är inte mycket flaskhals.

Det kommer nya processorer till AM5 under andra halvan av året om du orkar vänta så länge. Annars är nuvarande AM5 bra prissatt, och kommer nog vara ännu billigare efter launch av nya 9000-serien på AM5. 9000 är det som kommer komma efter det vi har nu, 7000-serien.

Av Keffmode
Skrivet av trevligaråkan:

Jag ändrade i mitt första inlägg, då jag läste fel på CPU:n. Det var en 5800X, inte en 5500. Men misstänker att det inte gör mycket skillnad ändå.

Är det 1440p så spelar processor något mindre roll, så en 5800X kommer nog göra gott ifrån sig. Kommer kanske bli en liten flaskhals med de värre grafikkorten men inget större.

Edit: efter att ha kollat bottleneck calculator så verkar det faktiskt bli en viss flaskhals, större än vad jag trodde, men inte mycket.

Går att kolla här: https://pc-builds.com/bottleneck-calculator/

Välj nere till vänster "Graphic Card Intense Tasks".

Av Keffmode

7800 XT , 7900 GRE, 7900 XT eller 4070 SUPER / 4070 Ti Super. Ta vilken som passar dina behov och vad du har för budget.

Vill du framtidssäkra så är nog 7900 XT eller 4070 Ti Super de jag hade tittat på.

Jag har 4070 Super själv med 1440p och är supernöjd. Hade nog köpt 4070 Ti Super om spelen jag skulle köra stödjer DLSS och om jag hade budget för ett sånt kort, annars AMD typ 7900 XT.

Av Keffmode
Av Keffmode

19.2 år

Av Keffmode
Skrivet av Nouveau:

Det finns en studie som såg mångdubbelt högre stroke-risk för stående arbetare. Omvänt för stillasittande ser man förändringar i blodfetter efter ganska kort tid, så det viktiga är som sagt variation. Stå, sitt, ligg, sitt som en perfekt ergonominörd med rak rygg, sitt som en säck potatis... do it all.

Om du står mycket, "chilla" på lunchrasten & luta dig tillbaka i en skön soffa eller nåt. Helst kanske om man har ett vilorum att bara lägga sig ned några minuter, låta blodet omfördela sig lite. Det dåliga är med konstant tryck i benen eller konstant tryck i huvudet. Variera i vardagen.

Det är väl egentligen lite det jag gör, men det går att bli bättre. Jag har gjort en stor omställning fysiskt sett och mår mycket bättre, men går som sagt alltid att bli bättre.

Ska försöka sitta mer på jobbet! Finns absolut plats för det i det jobb jag har. Tack för länken & informationen!

Av Keffmode
Skrivet av Nouveau:

Variation är nyckeln. Jag har testat ståendes fram & tillbaka men upplever det som dåligt för ryggen.

"Luta bakåt som en säck med nötter" bak i en gamingstol känns som bra för ryggen, givet att hållning ståendes är bra och att man tränar tungt på gymmet. Folk som har problem med ryggen börjar i fel ände, man köper nån dyr stol istället för att göra det grundläggande (deadlift, squats, core).

Det snackas mycket om riskerna med stillasittande, men det finns risker med att stå upp som är ganska signifikanta:

https://theconversation.com/standing-too-much-at-work-can-dou...

Man ska ha klart för sig att "ergonomi" är big business, så kallade experter som talar om för oss varför vi behöver dyra kontorsstolar.

Intressant. Jag sitter väldigt sällan på jobbet..

Av Keffmode

Sitter alltid ner men ställer mig upp och tar en promenad i lägenheten väldigt ofta pga nack & ryckproblem. Gjorde i ordning en riktigt fin datorhörna i nya lägenheten men ångrar stort att jag inte gjorde höj & sänkbart istället (sitter fast i väggen).

Av Keffmode

Vill helst att det matchar med färgerna, och utan RGB. Allt i datorn är helt kolsvart även fast den är helt stängd

Av Keffmode
Skrivet av Bumbinic:

Okej! Jag vet tyvärr inte exakt vad allt det där innebär men har du något tips på vad jag borde prioritera istället? Tack!

Fenrisulvfan har satt ihop väldigt bra paket åt dig tidigare i tråden så där har jag inget att tillägga. Personligen hade jag tagit paketet högst upp i hans sista inlägg som har en 7800X3D som processor. Den processorn är i majoritet den bästa spelprocessorn man kan köpa i dagens läge. Jag har den också själv och den är briljant. Lätt att kyla och presterar otroligt bra.

Det jag menar är att porten som man sätter i grafikkortet i heter PCI Express. Den porten ser alltid likadan ut, men den kan ha olika stöd för hur mycket trafik som kan gå igenom den. Just nu står vi i övergången mellan PCIE Generation 4 och PCIE Generation 5 på den porten. Alltså kan man lägga till extra pengar för att få den porten att klara av dubbelt så mycket trafik än det som är mainstream just nu (PCIE 4). Med andra ord så kommer PCIE gen5 kunna utnyttja värre grafikkort i framtiden - långt in i framtiden.

Med min kommentar så påpekar jag bara att man fortfarande kommer väldigt långt på PCIE 4 som vi har just nu, och har man en något stram budget där man ska få in så mycket man bara kan, så kanske man vill lägga den tusenlappen på något annat som spelar mer roll just nu. Jag tycker man kan köpa PCIE 5 om man vill och tycker att det skulle passa en, om man t.ex. inte köper dator så ofta och har planerat att behålla den väldigt länge. Det kommer troligtvis komma 2 generationer av processorer till till AM5 (plattformen som har länkats, för AMD's nyaste processorer), så datorn kommer troligtvis hålla väldigt länge också. Så det är absolut något som många gör just nu, att lägga extra på PCIE gen 5. Men som sagt så är det inget måste om man inte tänkt ha datorn typ 10år eller liknande. Jag hade min förra dator 10 år så jag säger ingenting om det

Det är bara en tanke att bolla med, inget mer! Du får mer prestanda för pengen just nu om du inte tar PCIE gen5, och kommer kunna ha datorn väldigt länge ändå med PCIE gen4. Så där får man själv avgöra.

Av Keffmode

Man kommer också väldigt långt på PCIE 4.0 som de billigare moderkorten har. Gissning är väl att ett 6090/7090 är de sista korten man vill ha på PCIE gen 4. Känns som att man kommer byta till AM6 eller Intels dåvarande innan PCIE gen 5 blir riktigt mainstream.

Har man en något mindre budget så tycker jag det finns mycket roligare saker att lägga pengar på än PCIE gen 5. Bara min take..

Av Keffmode

Det går, men då gäller det att ta i med kylaren. Tror 14700K drar upp till 253W och då är det bara the best of the best som gäller.

https://youtu.be/ltNDbgDDLPs?si=a_WrzpAG9vaUcMR-&t=573

Kolla vid 9:33

Otroligt hur NH-D15 fortfarande presterar så bra.

Av Keffmode

Såhär tänker jag. Du vill alltid ha positivt lufttryck i lådan hur du än gör med fläktarna. Positivt lufttryck får du genom att köra in mer luft i lådan än som hinner komma ut. Alltså att du vil ha mer fläktar som drar in luft än som drar ur luft. På så sätt slipper datorn få samma effekt som en dammsugare som är byggt på negativt luftryck/vakuum. Då kommer datorn försöka dra in damm i varenda vrå som finns på chassit. Så det är en bra grundregel att ha.

Vill du sätta in fläktar på varje plats i chassit så blir det väl 3 i fronten, 3 i toppen, och en bak. Står alla fläktar på samma inställning så kommer det naturligt bli ett något negativt luftryck i lådan. De som sitter i fronten drar in luft i lådan, och de i taket & baken drar ur. För att få positivt lufttryck behöver dom 3 fläktarna i fronten snurra fortare för att dra in mer luft än de andra 4a fläktarna drar ur. Så de andra 4 fläktarna i taket/baken ställer du på en lägre inställning. Det går ju bra att ha i princip samma in/ut-flöde med. Det du vill undvika är negativt lufttryck i alla fall.

Av Keffmode
Skrivet av Donnerstal:

Nu har du lagt till 128 GB minne.

Tack för rättningen, fixar! Tyckte det stack iväg..

Av Keffmode
Skrivet av upf:

Undvik nätagget, verkar vara många som har problem med missljud där ibland jag.
Sedan skulle jag köra på 6000MHz cl30 minnen.

Håller med, typ.

Nätaggregatet tycker jag också att TS borde byta ut, t.ex. till A850G från MSI. Eller något annat bara det inte är RMe.

Angående RAM:en så behövs inte Cl30 för 7800X3D, även om det är mest optimalt, utan 3D-cache gör det mesta av jobbet där. Men 6000/CL36 hade i alla fall varit trevligt att ha. Det är mycket bättre att ha CL30 på processorer utan 3D-cache. Behöver man spara pengar, t.ex. om man vill ha hela 64GB, då hade jag nöjt mig med CL36 eller något i den stilen.

Du hade kunnat spara in en del pengar om du klarar dig på 32GB, vet inte hur mycket RAM spelen drar.

Såhär hade det nog blivit:

https://www.inet.se/kundvagn/visa/3JEmAb6dbbcPitlHnRaeqrEb77w/22k

https://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/kundvagn/bild/3JEmAb6dbbcPitlHnRaeqrEb77w/22...

Eller ett 4070 Super från Nvidia, det känner man av vad man behöver. Finns att köpa för 7800kr.

Hur du än gör, lycka till!