Inlägg

Inlägg som zorken har skrivit i forumet
Av zorken
Skrivet av Laxpudding:

Kalibrering är som i ordets ursprungliga betydelse att man justerar efter ett förutbestämt mått, en viss kaliber, så att utrustningen lever upp till standardiserade krav. Likt att kanonkulan passar i kanonens eldrör.

I lite fredligare färgsammanhang är det att man justerar skärmens ljusnivåer att följa en definierad färgstandard, till exempel ITU Rec.709 som är HDTV-standarden och BT.2100 som sammanfattar HDR-kraven. Då ska skärmen reproducera färg och ljus så som det en gång skapades. Detta kräver utrustning och kunskap för att hantera det individuella exemplarets avvikelser.

Hur just din skärm avviker är i bästa fall ett sammanträffande med en annan skärm avvikelser där det vanligaste utfallet är godtyckligt eller slumpartat. Det är lika användbart som att se någon bära en snygg kostym och istället för att fråga efter skräddarens telefonnummer, frågar man vilka mått det är på armar, ben och midja.

Tyvärr har detta förvanskats genom åren till att många idag tolkar "kalibrering" som en godtycklig uppsättning inställningar. Lite hux flux vad någon annan har för inställningar på sin skärm. Detta är förstås inte kalibrering utan raka motsatsen till kalibrering. Vad man förmodligen är ute efter är antagligen något av följande:

(1) Lära sig förstå skärmens inställningar, vilket kräver lärande
(2) Man vill ha den "bästa inställningen" och optimera sin produkt. Ofta är fabriksinställningen så bra det kan bli. Vill man förbättra detta hjälper det inte att kopiera andras inställningar, utan man behöver ta steg (1) ovan.

Stort tack för det utförliga svaret! Så att följa till exempel detta på rting är ingen idé?

Detta är min första IPS och är nöjd förutom de faktum att jag nu har upptäckt IPS glow, har kollat på din video samt andra videos angående detta och förstått att det inte finns allt för mycket man kan göra. Men några av de få saker som rekommenderats online var kalibrering, viewing angle samt ambient light i rummet så tänkte att jag i alla fall skulle prova lite saker.

Edit: Hade länkat till fel skärm på rting.

Av zorken

Alienware AW2723DF - Färgkalibrering

Hejsan!

Nyligen monterat min nya AW2723DF och tycker den fungerar bra out of the box, men då jag kanske ser illa tänkte jag bara höra ifall någon här har någon rekommenderad kalibrering man bör göra.

Tack på förhand!

Av zorken

Pokémon GO nyckel
GG4F694L2TPB4

Av zorken
Skrivet av Locos:

Såhär ser det ut nu. Skrivaren är gömd i skåpet ovan skärmarna.

https://www.bildtagg.se/file/thumb/w4y2th0d3dobax283s2lya4l

Vad är det för skärmstativ du använder? Kanske hör ihop med skrivbordet.

Av zorken

Är det någon annan med detta kort som upplever en form utav "brus" på låga RPM? När jag stänger av spel går fläktarna ner till cirkus 700-900 RPM och hör då ett form utav "brus" som jag tror är från fläktarna. Likt vad denna person upplever. Det är möjligt att detta även sker vid högra RPM/Load men då kortet även har coil whine är det svårt att avgöra.

Av zorken
Skrivet av anon132576:

Är väl osannolikt att vilka strömuttag som har en egen kabel påverkar spoltjut, men du kan ju se i GPU-Z vilka strömuttag som belastas mest med Ampere-serien. Det lilla jag sett i diverse tester på nätet har dock visat att korten verkar balansera strömuttaget ganska bra tycker jag, men om just ditt kort drar mer från ett uttag ser du ju det där. Och då kan du flytta om sladdarna dina för att kompensera.

Jo exakt känns ju inte så sannolikt men värt att prova tänkte jag! Bra idé ska prova GPU-Z, såg följande på reddit nu:
"I have this card, and I noticed that pin #1 usually pulls almost double of pins 2 and 3, so those would definitely be OK on one cable: https://i.imgur.com/ltGrpkA.png"

Skrivet av Lagerlöf:

Ja det är rekommendationen. Kan du inte testa koppla om?

Vad bra! Tänkte prova koppla om idag och se om det blir någon skillnad

Edit: Kopplat om nu och ser också att #1 drar mer än #2, #3 så antar att det blir bäst att koppla så. Blev dessvärre ingen skillnad på coil whinet!

Av zorken

Har en del coil whine på mitt MSI Gaming Trio X 3080, har för närvarande två kablar (1:a och 2:a uttaget på samma kabel, 3:e uttaget på egen kabel) läste nu att det är rekommenderat att 1:a uttaget har egen kabel då det drar mest ström. Någon som vet vad som gäller här?

Av zorken
Skrivet av Thomas:

Det beror på vilka siffror du vill jämföra med.
R20 går inte att jämföra mot nya R23 eller gamla R15.
Ingen av dem är direkt "fel".

Förstår, tack för infon! Vill mest stresstesta systemet och se vad jag får för temps, såg att många körde Cinebench så blev nyfiken

Av zorken

Är det denna Cinebench version som man bör köra?

Av zorken
Skrivet av Thomas:

Hm, vad ligger ni på för idle-temps? Känns mer och mer som att något är knas med detta. Nu när jag i princip bara surfar på SweC med ett fåtal lätta program (som Discord och HWiNFO64) igång kommer jag aldrig under 45 grader, med snittet lite högre...
Edit: Ryzen Master ligger 4-5 grader lägre, ungefär som "CPU die (average)" i HWiNFO. (Oavsett om HWiNFO är igång eller inte.)

Ligger mellan 40-45C idle med 5800X enligt Ryzen Master, vet inte om det är bra eller dåligt. En grej jag märkt dock är att tempen är väldigt hoppig när jag spelar, kan gå från 50C till 70C upp och ner väldigt fort.

Av zorken

Någon annan som har MSI GeForce RTX 3080 Gaming X Trio och upplever coil whine under spel? Har en del på mitt och det är på gränsen till acceptabelt vilket känns trist!

Av zorken
Skrivet av oflytbara:

Kan tipsa om 2 noctua nf-a12x15 i botten under graffekortet gör ganska bra skillnad på tempsen på detta kort faktiskt! Sen skruvar du i en fläktskruv på ovansidan av fläkten längst fram så får du bort gpu sagen med

Ja jag funderade på 2x nf-a12x15 i botten faktiskt men valde att skippa, får väl se hur tempsen är om det behövs framöver Bra idé för att bli av med gpu sagen!

Av zorken

1080P Slayer

Bygget färdigt och är riktigt nöjd! Ska inte ta åt mig äran dock då det är @Cetec som stått för byggandet!

  • Cooler Master NR200P

  • Ryzen 5800X

  • Gigabyte B550I Aorus Pro AX

  • MSI 3080 GAMING X TRIO

  • Corsair SF750

  • Samsung 970 EVO Plus 1TB

  • 32GB G.Skill Trident Z RGB 3600Mhz CL16 (B-Die)

  • Scythe Fuma 2

  • 2 x Noctua NF-S12A 120mm PWM

  • Thermal Grizzly Kryonaut

Av zorken
Skrivet av welllpapp:

Köpte min Dell S2721DGF (G-sync comp, 165hz) efter lovande recensioner och är än så länge väldigt nöjd! Betraktas som en av dom bästa 1440p-skärmarna på marknaden just nu. 4300kr från Dells hemsida med rabatter

Tack för tipset, verkar inte gå att få tag på förens Januari dock - Avsändningsdatum 2021-01-26

Skrivet av KingCobra:

LG UltraGear 27GL850 har jag läst mycket bra om. Av några testare utsedd till bästa IPS gamingskärmen. Är grymt sugen att så småningom byta till denna då jag tycker 32 tum, som jag har nu, är för stort. Sen är jag inte helt nöjd med färger och svärta heller vilket LGn fått mycket beröm för.
Denna LGn har dessutom både g-synk och freesynk.
https://cdon.se/hemelektronik/lg-ultragear-27gl850-b-led-skar...

Tack för tipset, ska ta en titt på denna!

Av zorken

Köpråd - Skärm - IPS - 1440p / 1080p

Hallå!

Då jag gått och blivit med ny burk så är det dags att uppgradera gamla bettan och vänder mig till er för lite hjälp!

Krav: IPS, 144hz+, Responsiv, Så lite krimskrams som möjligt

Nuvarande alternativ:
1080p- MSI Optix MAG251RX
Har läst Thomas recension och är väldigt såld på denna skärmen då jag känner att den uppfyller de krav jag har. Känner dock samtidigt att köpa en 24" 1080p skärm år 2020 känns lite meh.

Edit: Värt att tillägga är att MSI kör cashback om man köper ett 30-serie kort samt skärm. Då jag redan köpt MSI 3080 Gaming Trio X så kommer jag få en cashback på 100 euro så man skulle kunna säga att skärmen blir 1000kr billigare vilket gör det extra tilltalande.

1440p - ASUS 27" TUF Gaming VG27AQ1A QHD IPS 170 Hz

Spelar främst FPS spel så som CS:GO och Apex Legends men lägger även X antal timmar på World of Warcraft, speciellt nu när Shadowlands är runt hörnet. WoW är väl egentligen det spel jag känner att 1440p verkligen är tilltalande samt för det vardagliga desktop användandet.

Uppskattar alla tips jag kan få!

Av zorken
Skrivet av Stoffex:

Riktigt fett bygge på g!
Har samma moderkort sen en vecka tillbaks med en 5600x, klockar till 4.85 GHz med pbo Har dock problem med att resetta bios/cmos då batteriet sitter gömt bakom värmeskölden på vrm... Värt att kolla på det innan du bygger. Nästa gång jag tar ut moderkortet blir det nog en liten mod på batterikabeln med en åtkomlig brytare

Tack för tipset!

Av zorken

https://i.imgur.com/HAGm2Pv.jpg

  • Cooler Master NR200P

  • Ryzen 5800X

  • Gigabyte B550I Aorus Pro AX

  • MSI 3080 GAMING X TRIO

  • Corsair SF750

  • Samsung 970 EVO Plus 1TB

  • 32GB G.Skill Trident Z RGB 3600Mhz CL16 (B-Die)

  • Scythe Fuma 2 (Saknas från bild )

  • 2 x Noctua NF-S12A 120mm PWM

  • Thermal Grizzly Kryonaut

Av zorken

Då 980 PRO blivit uppskjuten både hos power och Inet till sen november/december gav jag upp och beställde en 970 Evo Plus 1TB istället så snart är datorn komplett!

Av zorken

För de som fortfarande letar efter SF750 så såg jag nu följande på ComputerSalg:
Varan finns i vårt fjärrlager, leveranstiden är 15-22 arbetsdagar

Av zorken

Var inne på Asus TUF Gaming VG259QM tills jag såg denna recension och är nu väldigt kluven. Någon som har koll på hur de står sig mot varandra?