Inlägg

Inlägg som Wilsi har skrivit i forumet
Av Wilsi
Skrivet av mrmattsson:

Tjena

Själv tycker jag att det är svårt att få tag i bra grejer i Sverige. Jag upplever t.ex. att många keycaps och tangentbord av bättre kvalitet endast kommer i ANSI-layout, och hittar man väl något intressant så är det ofta dyr frakt, långa leveranstider och tull på köpet. Blir man inte nöjd kan man ju glömma att lämna tillbaka varan.

Jag tycker helt enkelt att det saknas en bra svensk webbutik och funderar på att själv göra något åt saken.

Hade ni uppskattat en sådan butik? Vad hade ni velat att det fanns där? Vad upplever ni jobbigt att få tag på (t.ex. varumärken eller typer av prylar)?

Hade ni varit intresserade av Group buys för tangentbord/keycaps? (t.ex. om man kan få 100st att köpa en vara så görs en beställning efter det)

Jag skapar också en omröstning för att se hur många av er som har ANSI vs ISO-layout på era tangentbord. Har ni en fet L-formad ENTER-knapp så har ni ISO. Jag vill veta om det ens finns en marknad för ANSI-caps i Sverige (det finns betydligt fler leverantörer för det så det hade ju varit enklare).

Jag skulle vara intresserad! Är visserligen ny på det här med mekaniska tangentbord, så kanske inte har hittat till de bra sidorna ännu.. men tycker det verkar helt omöjligt att hitta vad jag letar efter inom EU's gränser.. Har hittat vissa sidor, men deras sortering och filtrering är helt värdelös - så förutsatt att du kan få till bra filtrering i shoppen skulle iallafall jag vara väldigt intresserad!

Av Wilsi
Skrivet av StuntmanMike:

Börja med att söka här på forumet, har postat massor med länkar.

Tack! Sökte runt lite här igår, och hittade två inlägg med samlade länkar, varav det ena redigerades senast 201, och det andra 2015.. 😅 Vid en snabb anblick såg det också ut som de flesta länkarna var till icke Europeiska sidor. Därför jag skapade en ny tråd

Ja, absolut, menar mer att jag är öppen för att testa/experimentera eftersom jag är ny på det här, och vet ännu inte riktigt vad mina preferenser är! Samt att det verkar vara svårt att få tag på grejer om man är för specifik..

Av Wilsi

Köp/sälj-forum för mekaniska tangentbord i Sverige/EU?

Hej!

Jag är ny på det här med mekaniska tangentbord. Det finns jäkligt mycket information, och verkar finnas en stor begagnat-marknad i USA, men jag hittar inte mycket innanför EU's gränser. Finns det inga köp/säljsidor specifikt för tangentbordsentusiaster?

Har precis spenderat ca 3h med att söka runt efter keycaps, men hittar inte det jag letar efter. MaxGaming, Amazon m.fl. har ju en del, men har inte kommit nån vart på 3h.. Haha.

Tänker att det måste finnas massa folk i Sverige och EU som sysslar med det här och har massa skit de vill sälja? 😅

Av Wilsi

Har formaterat om den och det gav inget lyckat resultat. Kan det ha med själva plastchassit (Plexgear) den sitter i att göra? Funderar på att köpa en Satechi i aluminium istället. Ska nog oavsett dra ner till Elgiganten på söndag med datorn och visa dem vad det är som händer och se vad de säger.

Av Wilsi
Skrivet av Trunk:

Jag syftade egentligen på reklamationsrätten som enligt lag är tre år i Sverige. Men nu när jag tänker efter så vettefan om reklamationsrätten hjälper i ditt fall eftersom du dels måste veta vilken vara som är trasig (datorn, hårddisken elle båda) samt att felet ska ha funnits från början.

Den sista biten ställer ju till problem, jag vet inte riktigt hur man ska tolka ett problem som uppstår efter att man installerar ny mjukvara från företaget som tillverkar produkten. Blir nog svårt att få det att gå igenom.

Dessutom så har det gått såpass lång tid att det nu är ditt ansvar att bevisa att det inte är du som orsakat felet, vilket även det kan vara svårt.

Grejen är att problemet har funnits hela tiden, det var bara att jag lyckades fatta vad det var som orsakade det först häromdagen. Jag har tidigare varit i kontakt med Apple-support bara några månader efter jag köpte datorn, om problem med att touch bar kraschade varje gång jag drog ut mitt ljudkort. Vilket aldrig löstes, jag fick en lång lista på saker de ville jag skulle testa innan jag lämnade in den till Apple, och efter ett gäng av sakerna i listan utan någon lycka lade jag inte ner mer tid på det eftersom det var ganska tidskrävande och jag egentligen inte hade tid till det. Nu i efterhand kanske det vore smartare att bara lämna in den direkt. Men det är ju lätt att säga nu.. Och att datorn har haft lätt för att hänga sig och svårt för att stängas av/starta om har varit ett problem hela tiden. Men upptäckte först när jag fick för mig att rycka ut ssdn att det "löste" problemet.

Allt detta får mig att tänka att det är något fel med Thunderboltportarna eller mjukvaran som styr portarna.

Av Wilsi
Skrivet av Trunk:

Om du har aktivitetskontrollen (eller vad den nu heter) igång samtidigt som du pluggar in disken, är det något märkbart som händer då?

Finns det uppdateringar till osx att ladda ner? Borde i och för sig inte göra någon skillnad men man vet ju inte.

Annars hade jag formaterat om disken och om inte det heller hade fungerat så hade jag installerat om osx, med den externa disken urkopplat.

I sista hand hade jag testat med en annan extern disk och/eller kontaktat Apple eller den butik du köpte datorn ifrån. Garantitiden är väl tre år om jag inte är ute och cyklar, om det nu inte är du som lyckats klanta till det på något vis.

Testade det där, men såg ingen direkt aktivitet, mer än att datorn jobbade lite mer i några sekunder efter att jag kopplade in den och gick sedan ned till samma aktivitet som när jag kopplade in den. Har senaste uppdateringen som kom igår eller i förrgår. Installerade nyss om datorn från grunden just för att jag upplevt problem länge och tänkte att en nystart borde hjälpa. Men problemen började ju redan samma dag.

Ska testa med en annan usb-sladd till disken, och även med en annan hårddisk (har dock inte fler ssd att testa med) och se om samma problem uppstår.

Är det 3 år? Apple själva har bara ett år, köpte den på Elgiganten dock. Trodde att de hade 2 år, men är det 3 år kan jag pusta ut lite för om några veckor har det gått 2 år.

Av Wilsi
Skrivet av Gorian:

Vad är det för filsystem på den externa disken? Skulle det vara möjligt att formatera om den och använda APFS?

Det är Mac OSX Extended. Det skulle jag kunna göra. Men måste ha någonstans att lagra det som ligger på SSDn sålänge.. Garantin på Datorn går ut om några veckor. Tänker att om det är något som täcks av garantin bör jag agera rätt snabbt nu. Men bör väl veta själv vad det är först, annars får jag väl tillbaka datorn av Apple som säger: "Grattis! Vi kunde inte hitta några fel, här är en felsökningsavgift på 120 000:-"

Av Wilsi
Skrivet av antdah:

@Wilsi: Det låter onekligen som att det är något fel på datorn. Kör Apple Diagnostics (håll D nedtryckt när du bootar) ett par gånger och rapportera ev. felkoder du får.

Ja.. Jag har haft lite trubbel med Thunderbolt 3 portarna tidigare, misstänker att det kanske kan vara nåt fel där :/

Testade köra Apple Diagnostics 3 gånger, både utan och med grejer inkopplade i datorn, inga problem hittade.

Av Wilsi
Skrivet av qaws:

Enklaste du kan göra är att prova SSDn i en annan dator för att utesluta om det är den externa SSDn som det är fel på.
Ganska vanligt att en dator beter sig på det där viset om man kopplar in en dålig/trasig hårddisk till en dator oavsett Mac eller PC. Dock har jag bara upplevt det med mekaniska diskar.

Tack! Ska se om jag kan hitta en annan Mac att testa på.

Av Wilsi

Min externa SSD får min Macbook att hänga sig

Hej!

Jag har en Macbook Pro 15" Touch Bar 2016 och har haft en hel del problem med den sedan jag köpte den 2017. Igår tog jag mig tiden att göra en ren installation av Mojave, började installera det jag behöver, musikprogram, drivrutiner till ljudkort, backupprogram osv. Problemen började direkt, Chrome hängde sig, och installationen av Cubase frös, försökte starta om datorn med det gick inte så bra, sedan av någon anledning fick jag för mig att rycka ut sladden till min externa SSD (Samsung 1TB) och datorn startades om direkt! Fortsatte med mina grejer, kopplade in SSDn igen. Håller på att pilla med lite inställningar, någon skriver till mig på facebook, öppnar Chrome för att svara och från "lolipop of death", försöker tvångsavsluta, men Chrome stängs inte av. Kan fortfarande se när folk skriver dock, går bara inte att stänga ner Chrome. Öppnade Safari, när jag började skriva i sökfältet frös Safari direkt. Försökte mata ut SSDn, men då frös Finder, och kunde inte heller starta om Finder. Ryckte ut SSDn och vips så funkade allt som vanligt igen.

Vad kan orsaka detta och hur kan jag lösa det?

Av Wilsi
Skrivet av rjohansson:

Jottacloud 69kr månaden för hur mycket storage du vill.
Installera clienten och välj vilken mapp sen är de bara tuta och köra.

Skickades från m.sweclockers.com

Tack för tipset! Men kan jag bläddra bland filerna utan att ha det synkroniserat med datorn? Är det som med dropbox att det tar på datorns utrymme när det ligger i jottacloud-mappen på datorn?

Av Wilsi

Tack för svar! Lutar åt en Synology DS218j med 2 st 4TB diskar!

Undrar dock över wifi-möjlighet. Har förstått att man kan köpa USB-donglar, men vad ska jag kolla efter?

Av Wilsi
Skrivet av evirob:

annars har backblaze ganska förmånliga priser på molnlagring! Finns mjukvara för både OS X och Windows.

Tack för tips! Kan man bläddra bland filerna i blackblaze, eller blir det bara en backupfil som man kan återställa?

Av Wilsi
Skrivet av freddyfresh:

Finns det en specifik anledning till just en NAS och inte, säg en gammal dator med flera hårddiskar i?

Nej, inte direkt. Men jag vill att det ska funka från början, vara lätt och smidigt utan direkt underhåll. Vill gärna slippa pilla med det för jag har annat jag behöver lägga tid på. Har inte heller nån gammal dator, förutom en från 1999. Haha.

Av Wilsi

NAS med automatisk backup, vilken?

Hej!

Jag funderar på att skaffa en NAS som backupsystem, jag skriver, producerar och mixar mycket musik, och råkade tyvärr ut för att förlora en stor del för ca ett årsedan, hade länge funderat på ett backupsystem, men jag för för lat för att orka forska, och för snål/fattig för att orka investera i något. Men efter det slaget kände jag att det är dags.. Jag har sedan dess kört på Dropbox pro, men det är klöddigt och osmidigt, plus att mitt utrymme på 2TB är slut, och är inte så sugen på att uppgradera där.

Jag använder mig både av Mac och Windows, primärt Mac, så om jag måste prioritera det ena är det Mac. Jag vill alltså ha en bra NAS, med hårddiskar eller inte spelar igen roll, kan köpa till diskar om det skulle vara så. Men jag har ingen kunskap om vad jag ska kolla efter angående prestanda osv. Dessutom vill jag ha automatisk backup till NASen från min(a) dator(er) och externa hårddisk. Finns det någon NAS som kommer med sådana backupsystem man kan installera och som funkar till Mac, eller bör jag köpa något vid sidan av? Också, om jag tar bort något på datorn, av misstag eller så, vill jag inte att det speglas av backupen och tas bort även där.

Vad ska jag kolla efter?

Tack på förhand!

Av Wilsi
Skrivet av spinxen:

1) Kontrollera vart din närmsta 3G/4G-antenn är, oavsett leverantör
2) Är det fri sikt, i varje fall inte massa berg (skog är ok) så kan du med en bra riktantenn utan problem klara av avstånd på över 1 mil.
3) Köp en BRA riktantenn & ett modem/router, ex denna: http://www.lohelectronics.se/kommunikation/mobilt-bredband-17...

Verkar cara ca 15km bort, mest skog ivägen tror jag, kanske ett par kullar, men inga berg.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Wilsi
Skrivet av Mezzlock:

Har du kollat med net1 ?

Inte tidigare, men verkar klart intressant! Har du erfarenhet av dem?

Skickades från m.sweclockers.com

Av Wilsi
Skrivet av spinxen:

1) Kontrollera vart din närmsta 3G/4G-antenn är, oavsett leverantör
2) Är det fri sikt, i varje fall inte massa berg (skog är ok) så kan du med en bra riktantenn utan problem klara av avstånd på över 1 mil.
3) Köp en BRA riktantenn & ett modem/router, ex denna: http://www.lohelectronics.se/kommunikation/mobilt-bredband-17...

Hur tar jag reda på vart närmaste antenn är?
Behöver jag inte ett abonnemang också från nån nätverksleverantör?

Skickades från m.sweclockers.com

Av Wilsi
Skrivet av Grönahunden:

riktantenner är jättebra till routern så Wifi eller nätverket funkar. men hur får TS bättre 4G täckning med telefonen ?

Jag vill ha ngon form utav internet. Om det ar via telefonen eller inte spelar ingen roll, bara det funkar och inte kostar svinmycket..

Skickades från m.sweclockers.com

Av Wilsi

Vad behver jag for att fa detta att funka?

Skickades från m.sweclockers.com