Inlägg

Inlägg som gustav901 har skrivit i forumet
Av gustav901

Här är 3D modell för 2st PSU och 2st hårddiskburar bredvidvaranda.

Mått:
558H, 656L, 274B (mm)

https://farm4.staticflickr.com/3899/14342097410_f09413908f_o.jpg

https://farm4.staticflickr.com/3871/14342132349_4e20a60cdf_o.jpg

https://farm4.staticflickr.com/3911/14342293457_7c10a6dda4_o.jpg

Det finns plats för 22st HDD (11x2)

Av gustav901
Citat:

Pythagoras sats är en av matematikens mest kända satser. Enligt Pythagoras sats så gäller för en rätvinklig triangels sidor att

Kvadraten på hypotenusan är lika med summan av kvadraterna på kateterna.
Hypotenusan är den längsta sidan i en rätvinklig triangel och är motstående sida till den räta vinkeln. Katet är benämningen på var och en av de två sidor vilka bildar den räta vinkeln.

Sambandet i Pythagoras sats kan skrivas som Pythagoras ekvation:

a^2 + b^2 = c^2
där a, b och c är sidornas längder för en rätvinklig triangel och c är hypotenusans längd.

Det som gör Pythagoras sats så bra är det bara är sant i en RÄTVINKLIG triangel, vilket betyder att hörnet är exakt 90 grader. Mäter man på alla sidor av en kvadrat och alla Pythagoras sats stämmer på alla så är den en exakt kvadrat med alla sidor 90 grader.

http://www.pluggakuten.se/wiki/images/thumb/8/8d/Pythagoras_sats...

Jag använde den när jag borrade 100mm VESA fäste i en planka som hade slagit sig och skruvarna var inte ens svåra att få i, så det är väldigt viktigt att använda den.
Jag skulle gissa på att det finns en app som kan göra beräkningar åt dig så du slipper använda miniräknare.

För hårddiskarna så skulle jag använda plankor. Det räcker att du köper en planka och sen skär upp den. Inte tjockare än 1". 1" är redan tillräckligt mycket overkill. Välj en planka som är hyvlad (det räcker med planhyvlad) och är lika bred som en hårddisks längsta sida. Använd samma planka att göra ett hyllplan. Om du sen använder 5mm musmatteremsa (kanske 5x5mm) på båda yttersidorna så kommer de få tillräckligt med luft.
Du behöver inte sätta fast dem med skruvar och jag skulle rekommendera att du inte gör det. Du kan istället använda eltejp (10kr på Biltema) och tejpa runt ett varv just på hårddiskens höjd.
På byggvaruhus så kan du få plankor och skivor kapade till rätt tjocklek utan extra kostnad så du kan köpa grejer som är för bredda.

För hårddiskarna skulle jag lämna 5mm över och under. Beroende på hur brett chassit kan vara så är det möjligt att klämma in 2st hårddiskburar bredvid varandra för att öka chansen att nätaggen kommer räcka.

Jag är nybörjare på att göra 3D ritningar men jag har en ny ritplatta jag måste testa Men har du ett material eller färg som du vill ha chassit i så kan jag sätta det på den för en bättre bild.
Det jag måste veta för att kunna börja är hur brett chassit kan vara. Jag gör det så högt det måste vara för att få plats med dubbla nätagg och 20st HDD.

Av gustav901
Skrivet av emilakered:

Gör det! Som jag försöker trycka på i sista stycket kan jag ju inte lova att kabelbytet är problemet för alla, men här hjälpte det. Ska bli intressant att höra erfarenheter från andra.

Svagare signaler kanske är en anledning till varför AMD kort drar lite mindre ström i vila? Troligtvis inte hela 15W men en del kanske?

Av gustav901
Skrivet av MacAllan:

Risken är stor att du inte kommer kunna boota alls på en annan dator om den inte har samma chipset eller du formaterar och installerar OS igen.

Däremot skulle du kunna koppla in HDD:n som sekundär i en annan dator och kolla den med t.ex. crystal disk info.
http://crystalmark.info/software/CrystalDiskInfo/index-e.html

Jag har aldrig haft problem med det och jag har inte hört av någon som haft problem första hand. Om man har en RAID så kommer det inte funka men annars så går det alldeles utmärk.

Av gustav901
Skrivet av Graining:

Tusen tack för era svar eftersom jag tycker det är väldigt krångligt.
Jag kommer eventuellt att köpa till en dockningsstation, http://www.dustin.se/product/5010763477/lenovo-thinkpad-oneli...

Jag kommer troligtvis endast använda skärmen för att redigera bilder (lite) men mest för att kunna ha öppet flera fönster när jag jobbar. Microsoft Access, En eller två internet sidor, samt outlook.

Kan vara trevligt om det fungerar att titta på film vid något tillfälle.

Räcker det att datorn har minidisplayport, det finns inte olika minidisplayportar?
Och framförallt det som jag funderade på är om datorns inbyggda grafikkort klarar av detta?

Tack igen för era tips och synpunkter.

Det finns 1 miniDP format.
Film har h.264 codec som det finns en hårdvaruaccelerator för som gör att det går år väldigt lite kraft och batteri.
Windows kan vilket dator som helst från 2010 och senare dra runt i vilken upplösning som helst. Det är bara 3D program där man behöver lite mer uhmf. Photoshop kommer du kunna dra runt med 20MP bilder åtminstone med ett par lager på.

Av gustav901
Skrivet av Stubbe:

OK, jag provar detta vid tillfälle. Skulle det vara något annat som är kass? Jag menar om moderkort/CPU hade vart kass hade väl detta visat sig tidigare än när Windows håller på att laddas?

Tack för hjälpen så här långt.

Det beror lite på vad det är för fel. Skulle kunna vara att CPUn brinner upp och att den bara hinner till Windows innan den överhettar. Inte så troligt men det kan finnas andra skäl.

Av gustav901
Skrivet av Stubbe:

Kan jag verkligen flytta hårddisken till en annan dator, det blir inte strul med drivrutiner osv? Eller dom laddas inte förrän senare?

Japp tanken är att sätta in en ssd. En Samsung 840 Evo Basic fungerar bra?

Windows har tillräckligt med drivrutiner så att du kommer komma in i OS och kan använda den. Jag bytte nydligen från Intel P55 till AMD 990FX och den bara gick igång. (Win7).
Den kanske tycker att du har fel licens men du kommer fortfarande kunna köra tillräckligt mycket för att se att hårddisken lever. Du ska också kunna surfa och sånt, så låser datorn så kan det vara korrupt OS.

Av gustav901
Skrivet av peterhjalmarsson:

Vad gäller ljudläckage så finns det ju lösningar för det, s.k. "ljudfällor". De fungerar faktiskt ganska bra i PC-sammanhang. Om jag inte missminner mig hade LapPower ett chassi som på många sätt var långt före sin tid med ljuddämpning. En trumfläkt som blåste över hela moderkortet (passade bra med den tidens moderkort där processorn inte var så mycket varmare än de andra komponenterna), tjock stålplåt i lådan för dämpning, och en ljudfälla på fläktutblåset på baksidan. Den inspirerade mig till en egen ljudfälla på utblåset, och det var *mycket* effektivt trots att den var av plast.

AKA ljuddämpare. Ljuddämpare som man har till motorfordon är "ljudfällor" men för datorer är det dyra (relativt till tysta fläktar) och otympliga så tysta komponenter är värt mycket mer för det kostar i alla fall mindre.

Av gustav901
Skrivet av Dual-Tjur:

jag spelar quake3 då och då nej....jag spelar inte alltså.. gör allt möjligt med datorn men har inte spelat på flera år.

jag gör mest börsanalyser men det kräver knappast bra grafikkort.

du sa att minne kan spela roll?? jag har 8gb ddr3 ram 2400Mhz... men har aldrig varit över 6Gb typ...kommer Hd4600 att "stjäla" mycket minne??

På ett dedikerat grafikkort så har du VRAM som är riktigt snabbt, flera gånger snabbare än RAM. När du kör integrerad processor så finns det inget VRAM så då används RAM istället. Det kommer dra en del extra RAM men framförallt så spelar FPS värdet roll med hastigheten så 2400MHz är optimalt.
Integrerad GPU kommer bli mycket snabbare med DDR4.

Av gustav901
Av gustav901
Skrivet av Bear89:

...dom andra hade mini displayport då får du köpa en adapter --> https://www.google.se/search?q=mini+displayport+to+standard&c...

Det finns kablar som är miniDP till DP så ingen adapter krävs, t.ex. den jag länkade till.

Av gustav901
Skrivet av Dual-Tjur:

jag lånar tråden lite då jag har lliknande funderingar (använda HD4600)

jag ska snart ha 4690 och mitt moderkort stöder 3 skärmar. jag använder just nu Atis passivt HD6450 1Gb som stödjer 3 skärmar + att jag har 1 skärm via USB. jag kommer att testa om det går att använda integrerat och såg nånstatns att prestandamässigt HD4600 är bättre än mitt grafikort.

vad finns det för andra nackdelar/fördelar om man använder integrerat?
hittils har jag haft dåligt erfarenhet av integrerat grafik (mest lga775)

http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16814102960

Intels drivrutiner är inte lika bra som AMDs och nVidias men eftersom HD4000 inte stöds av AMD längre så är en modern integrerad GPU att föredra. Nackdelen är att RAM minnet är väldigt begränsande. Ett nytt liten grafikkort kommer ge mycket bättre prestanda än Intel 4600 så jag skulle rekommendera det om du ska spela.

Av gustav901

Ta med hårddisken till dator och försök boota på den. Uppstår samma problem så är det hårddisken annars är det något annat. Om det löser problem så skulle jag investera i en SSD eftersom det gör livet mycket bättre.

Av gustav901

Ska du klona skärmarna så det visar samma innehåll? Om ja, problem. Om nej, inga problem.
Du kommer troligtvis vrid den sekundära skärmen så den pekar emot dig. Jag har inga problem med mina TN skärmar som sekundära men IPS är alltid bättre.
Eftersom du ska koda på skärmen så rekommenderar jag att du kollar på ljusstyrkan så att den är tillräckligt stark men också tillräckligt svagt. Sitter du som jag i ett dåligt belyst rum så tröttnar ögon snabbt med svart mot vitt (typ text).

Jag vet inte hur du tänker med att visa kartan i BF4, kör inte BF4. Är det bara en bild så är det inga problem, är det DirectX som ska jobba så tror jag inte att det går med olika upplösningar och uppdateringsfrekvenser.

Jag har personligen inga problem med att ha två olika storlekar på skärmarna men om du är OCD så kan jag informera dig om att musen kommer hoppa oavsett storleken på skärmen eftersom den går från 1080 hög till 1920 hög. Hoppet blir mindre ju närmare de värdena är varandra men du kommer inte hitta någon som har samma upplösning och storlek.

Jag vet ju inte vilken ekonomi du sitter på och hur mycket utrymme på bordet du har, men jag tycker min PB278 är riktigt bra med ljusstyrka och skärm överlag. Eftersom den är 2560x1440 så kommer du får in väldigt mycket text. Men det blir väldigt hög, men betraktningsvinklarna klarar det och jag sitter väldigt lågt mot den när jag har den i pivot.

Av gustav901

Alla datorer du listar fungerar med skärmen. Jag har inte koll på om HDMI klarar 3440x1440 i 60Hz men alla datorer du listade hade DisplayPort, alt 1 har miniDisplayPort men det är som microUSB.
3meter miniDP - DP

Av gustav901

HD 4600 är bra mycket bättre än HD 3000. Mängden RAM kommer ha en del inverkan men troligtvis ingen efter 8GB RAM. Dock så är hastigheten otroligt viktig.

Moderkort som har Pxx styrkretsar kan inte använda den integrerade grafiken utan man behöver Hxx eller Zxx. Zxx är bäst då man också kan överklocka.
Ska du använda integrerad grafik så gå AMD. VÄLDIGT mycket bättre. Både i kraft och drivrutiner. Du kommer få mycket mindre CPU men mer GPU.

Annars kan du gå för Intel processor med dedikerat grafikkort. Det är det du kommer få det mest för pengarna.

Av gustav901

Har du Windows? Win7 HP 64bit OEM, Win8.1 64bit OEM

Ja, grejerna passar!

Av gustav901

Just nu känner jag inte att det skulle vara något behov av att uppgradera från Win7 till Win8 om du inte gärna vill.
Tror inte du behöver mer RAM i dagsläget speciellt eftersom priset är så högt just nu.

Om du vill stanna kvar hos nVidia så är GTX780 ett bra alternativ. Vill du bli röd så kan jag varmt rekommendera mitt (inte mitt, det vill jag ha kvar) Sapphire Tri-X R9 290 som är tyst och inte alls varmt (76c av 95c).

Det är alltid bra med mer SSD utrymme. Jag har inte koll på vilken modell man ska ha just nu, de är typ likadana förutom kvalitén. Jag brukar rekommendera Samsung 840 Evo och folk verkar vara nöjda.

Broadwell kommer bara sänka energiförbrukningen och inte ge mer prestanda så för prestanda skull behöver du inte vänta. Dock kan det ju bli någon deal på Haswell när Broadwell kommer så du kan ju alltid vänta.
Jag vet inte om din CPU kommer bottlenecka en GTX780, AMD FX8320 gör det men med mitt R9 290 så funkar AMD FX8320 bra. I Battlefield Hardline Beta kör jag med Mantel och får bra flytt utan CPU problem.

Av gustav901
Skrivet av peterhjalmarsson:

Nån som vet om nån som har ljudisolerat en datorlåda med Acoustiblok? Jag ser just nu ett program på National Geographics som visade deras EXTREMT imponerande ljuddämpning. De dämpade helt ut en 140dB siren så att den inte var hörbar!! Sen hur det fungerar i en datorlåda är en helt annan femma förstås, men det vore intressant att höra om nån har provat?

Eftersom det är hål i chassin för luften att flöda så kan man inte blockera ljudet. Det ända man kan göra är att dämpa det genom att absorbera det. Huruvida det här materialet skulle funka bra för det vet jag inte. Men för att absorbera ljud så använder man luft eller vatten där det blir värme energi istället.

Av gustav901

Hur mår moderkortsplåten i ditt Coolermaster chassi?
Jag kommer att bygga en skrivbord där jag ha datorn i och jag kommer använda mig av den moderkortsplåt som sitter i mitt nuvarande chassi.

Används Pytagoras sats (A2+B2=C2) när du borrar hållen så kan du sätta dem exakt utan att ha någon som gör det åt dig. (Measure twice, cut once)

För ELFA, om du använder Konsol traditionell så kan du ha upp till 57cm brett chassi som är mycket mer än du behöver.
De har ett hål längst ut som du kan sätta en metall stång i med muttrar så kommer datorn inte falla ut.
Det du bör tänka på där är hur mycket utrymme du kommer ha åt alla håll. Bredare så blir det stabilare men tar mer plats, högre så blir det instabilare men mer utnyttjande av tillgängligt utrymme. Viktigast för stabiliteten är att botten är plan. Sätter du sen båda nätaggen i botten så kommer det vara väldigt stabil.

Ett paket med chassi skruvar kan komma bra till hands: Deltaco Kit.

För hårddiskarna kan du antingen ansträngda dig med metall hållare och hitta skruvar som passar... eller så bygger du en ställning i trä och köper en musmatta och skär upp för att hämma vibrationer. Tips är att bara använda det på kanterna (på undersidan) och inte över hela ytan då värmen måste ha någon stans att ta vägen. Men 5mm musmatta kommer vara bättre på att hämma vibrationer mycket bättre än några gummi bussningar du kommer hitta.

Trä leder inte ljud men vill du få ner ljudnivån ändå så är ljuddämpningsplatta en bra lösning. 10mm är overkill men tyst blir det (med tysta komponenter)

För att lättast kunna pilla med diskarna och för bäst luftflöde så sätt baksidan av hårddiskarna mot moderkortet.

När det kommer till utseende finns det väldigt mycket alternativ. Allting från fint virke, tapeter, och filmer. Filmer kommer vara billigast och enklast.
Kolfiber film ser helt OK ut på lite avstånd men vissa anser att det är ostigt, men då kan ett alternativ vara vit kolfiber film. Ingen kommer bli besviken när det inte är kolfiber men det ser bra ut mot de flesta väggar.
Enkla färg filmer finns såklart också. Känner du för att pula mycket för att få en snygg unik look så kan du använda galler. Sätt på det fult och det kommer se fult ut, dekorera stilfullt och det blir snyggt.

Trä är enkelt material men det finns många alternativ. Plankor blir svårare men snyggt från början. Plywood blir inte så snyggt och kommer kräva lite efterarbete för att få snyggt (genom att dölja att det är plywood), använd spackel. MDF är också ett alternativ men då kommer du bli tvungen att använda lister inuti chassit.

För sidopanelerna skulle jag rekommendera ganska tunn plywood som du som antingen sätter på med lyftgångjärn så du lätt kan ta av dem eller om du har ett multiverktyg så kan du skära en skåra som är lika bred som sidopanelen. Det tar mer energi och är allmänt jobbigare men kan vara lite billigare.

En cirkelsåg kommer göra arbetet mycket enklare men alla former av sågar fungerar. Jag skulle rekommendera att du använder skruvar och oavsett vad du använder för material att du för borrar. Ett multiverktyg är också att rekommendera men om du inte har det så går det utan.

Om du vill kanske jag skulle kunna göra en enkel 3D modell på hur det skulle kunna se ut.