Inlägg

Inlägg som anon190955 har skrivit i forumet
Av anon190955
Skrivet av Hablam:

Vad är meningen att gå till ett jobb och producera saker i flera timmar om man inte får nått för det?? Eller ska vi hå tillbaka till att byta en kyckling mot en yxa?

Skrivet av Hablam:

Vem ska koda dessa program och lägga ner all tid och hur ska vi få tag i desaa rersur om det inte finns någon valuta eller vinning i att göra det?

Tja jag kan ju bara peka på open sourcevärlden, varför gör folk massor där när de inte får betalt? Github skulle ju inte existera isåfall.

Av anon190955
Skrivet av klirre:

Hur hade du tänkt att världen skulle funka utan pengar rent praktiskt? Jag blir nyfiken på hur du tänker kring våra grundläggande behov som att äta mat, ha nånstans varmt och torrt att bo etc.

Jag ser pengar som ett medel för att kunna bedriva byteshandel, så att alla slipper producera allt själva, utan pengar är vi tillbaka i att varje människa måste erövra sin egen markplätt, bygga sitt hem från naturresurser och odla egen mat.

De som idag bor mitt i stan i hyreslägenhet kommer antagligen ligga sämst till, medan bönderna som har hus och mark att odla klarar sig bäst. Det ser inte jag som att "alla krig och all fattigdom försvinner" utan som ännu större skillnader mellan olika individer.

Ja det är väl lite det här som är problemet. Utan pengar tror alla att alla bara kommer lägga sig ner och dö och inget kommer tillverkas eller bli gjort. Så är det ju naturligtvis inte och nej alla kommer inte behöva tillverka allt själva.

Ist kan vi automatisera bort alla jobb som idag måste finnas för att skatten måste in. Vi slipper ha hundra tusen på Mcd som flippar burgare och en stackare på KTH som ska lösa alla världens problem. Låt maskiner och datorer göra skitgörat och låt människan utvecklas ist för att vara nån jäkla slav under att den ekonomiska bubblan ska växa.

Det kommer finnas mer än tillräckligt med intressenter för att underhålla och utveckla maskinerna. Så vi människor kan tillåta oss att en gång för alla bli civilicerade ist för att trilskas med att vara apor i kostymer.

Av anon190955

Pengar! Alltså seriöst, va fan håller vi på med? Om vi ska ta trafiken som exempel när ändå andra pratar om det.

Är det rimligt att sitta i en plåtcontainer i hundra knyck och möta andra plåtcontainrar på ca två ton? På många ställen utan något mitträcke, dike eller annat skydd alls. Varför gör vi då det, jo pga pengar och att det är viktigare än liv både på djur och människor.

Vi hade lätt kunnat bygga in vägarna så de är skyddade för både väder, vind och vilt. Vi hade kunnat elektrfiera vägen och tom med lätthet slippa köra själva på europavägarna. Men det är för dyrt!

Så eftersom ett fantasiobjekt som vi själva hittat på värdesätts mer än våra egna liv känns det lite lönlöst att tro på att vi kommer levande ur det här. Men sen tittar vi snett på de som är religiösa!? Som om gud skulle vara mindre verklig än den där skiten vi låter styra hela våra liv!

Nej vi kommer inte förflyttas tillbaka till stenåldern för att pengar försvinner. Det enda som försvinner är alla krig, all fattigdom och att du inte kan lägga vantarna på ett grafikkort just nu. Är så jävla less på att det inte finns ett större motstånd mot det här.

Av anon190955
Skrivet av ipac:

Jag tänkte mera i termen po*r.

Är det dig eller mig det är fel på?

Tja vad ska man säga. Bor ju i Gbg så nått i stil med. Gubbe lille, allt "kretsar" inte om det. Händerna på täcket!

Av anon190955
Skrivet av anon320419:

Är väl få som klarar sig med enbart HTML/CSS/VanillaJS nu för tiden har jag förstått det som?
Står ju även att man jobbar med node så den är väl mer fullstack än frontend egentligen?

Engineer är väl ifrån jänkarnas kåthet på begreppet?
React Engineer, Cloud engineer, CSS engineer osv... 😁

Skrivet av evil penguin:

Jag undrar om du inte lyckades, dock? Även om du kanske inte försökte...

Jag kliar mig lite i huvudet över vad du faktiskt försöker säga till TS, jag tror det vore mer hjälpsamt att faktiskt skriva det i klartext istället för bara en antydan om att någonting, ej specificerat vad, inte stämmer (samt en lång utläggning om att du upplever att branschen är förvirrad).

Skrivet av sibbesai:

Jag blir faktiskt lite förvirrad nu och vet inte vad jag ska göra för att jag vill inte vänta till nästa hösttermin för att börja (2021). Har kollat lite på en andra utbildningar också på it högskolan som börjar snart i december.

.net utvecklare

https://issuu.com/iths/docs/utbildningskatalog_it-h_gskolan_g...

Java utvecklare
https://issuu.com/iths/docs/utbildningskatalog_it-h_gskolan_g...

Jag vill veta vilken passar mig mer som är intresserad av att jobba med front-end och lite back-end dvs. Jag gillar att se saker hända tex på en applikation och göra design och inte sitta med en console hela tiden. Jag säger detta för att jag har läst C programmering på högskolan och tyckte verkligen inte om det.

Ja det blev jäkligt förvirrat, fick skriva snabbt utan att tänka till riktigt. Men det jag försökte få fram är väl att branchen är lite förvirrad och att man inte ska stirra sig blind på beteckningen man pluggar till.

T ex om du pluggar till javautvecklare kan du med enkelhet jobba med .net efter och tvärtom. Den utbildningen som ts refererar till heter ju frontendare men kan ju resultera i att man jobbar som renodlad backendare.

Det bästa är om du har en känsla över något område du vill åt som verkar intressantare än något annat och anpassa utbildningen åt det. T ex e-handel, i-net of things, games,.. etc etc. Men annars är det väl bara att börja nånstans och sen jobba sig därifrån.

Av anon190955
Skrivet av sibbesai:

Hej, Jag tänker nu söka till en YH utbildning efter att jag har läst några kurser på högskolan inom Webbutveckling och programmering. Har sett en utbildning med titlen Frontend utvecklare med inriktning webbsäkerhet och jag vet inte faktiskt om utbildningen är bra eller inte och jag vet inte heller vad man kommer jobba med i framtiden liksom vilka typ av projekter.

https://www.jensenyh.se/vara-utbildningar/frontendutvecklare-...

Är det någon som kan hjälpa mig och veta mer om utbildningen och om kursplanen är bra?
Är jensen Yh bra frö att jag har inte sett många som har skrivit om skolan.

Dela gärna med era åsikter och synpunkter.

Utan att försöka vara den där coola killen som måste säga tuffa saker på forum för att kompensera något annat så verkar denna utbildningen lite schizofren. Det känns som den marknadsför sig som något den inte är eller så är de bara väldigt förvirrade.

Många i denna branchen är förvirrade idag eftersom mer och mer saker i stacken flyttas från backend till frontend. Så tänker man inte till riktigt så tror man att frontendaren ska bygga hela kedjan men så är det naturligtvis inte. Men idag blir ofta projekt balanserade med fler frontendare och mindre backendare och frontendarna får gå djupare i stacken än tidigare. Det är nog dags att kill your darlings här lite för benämningarna håller inte riktigt för det man gör. Fullstack låter också ganska snett så jag vet inte riktigt vad man ska hitta på. Jag har fått epitetet engineer nu ist vilket känns helt vrickat. Men det är kanske så det blir när utvecklingen rusar, då blir det lite kaos emellanåt.

Av anon190955

Tack för alla bra tips! Är verkligen en jungel. Men som ni sagt får man väl dela upp det i olika delar. Larm, belysning, media, värme/kyla .. etc. Man vill ju bara ha en så generiskt och framtidssäker bas som möjligt som det är lätt att byta ut komponenter på så man inte behöver scrappa allt efter något år. Är ju systemutvecklare med så kan väl modda det mesta men vill ju inte hamna i customträsket för mycket heller. Då blir det ju att man bygger ett hemautomationsystem ist för ett smart hem helt plötsligt även om jag förstår att de går hand i hand ibland.

Av anon190955

En annan fundering är fönster/dörrgivare. Vad jag sett när jag kollar runt ligger en på ca 300kr. Jag har väl ca 30 fönster totalt. Fixar de både ifall det öppnas och stängs plus kross, eller är det två olika givare för det? Batteri känns ju också ganska b eller är batteritiden sjuk lång? Man vill ju inte lägga 10k på nått man måste byta batterier på var 3dje månad. Finns det alternativ med kameror som gör skillnad på människor och annat man kan sätta upp zoner för t ex el liknande för att bevaka en hel husvägg utomhus?

Av anon190955

Tänkte börja från scratch nu i ett stort hus och funderar lite på infrastruktur. Behöver jag borra och dra lankablar överallt för att få ett stabilt system eller funkar wifi?

Av anon190955
Skrivet av talonmas:

Någon som testat GPS-klockor? Ska flytta nära skogen nu och pojken är drygt tre och är en smitare...

Ja det blev neddragningar på mina kids skola, de var då sex och åtta. Sen tog det inte lång tid förän ena barnet blev kvarglömt i skogen efter utflykt och den andre smet ut och vandrade runt på stan. (Göteborg). Så jag köpte två xploraklockor till dem. Har fått fajtas med skolan ett år för att de ska få ha dem på sig. Det är ju förbud mot allt sånt där annars och det är jag helt för när skolan fungerar som den ska.

Men de går att låsa så de inte används under skoltid. Du kan se vart de är och de kan bara se vad klockan är. Finns en sos-knapp i nödfall. Tycker det funkar väldigt bra. Man ser även hur mycket de rör på sig så man kan kompensera upp efter skolan om det varit en stillasittande dag. Inga spel, appar eller annat så det blir en leksak. Rekommenderar starkt, något dyr i inköp och drift kanske.

Av anon190955

Har två killar på sju och nio. Är separerad så har dem varannan vecka. Kör väl i princip utan begränsningar gällande tid och vad de kan se på youtube. Har föräldrainställning på Steam så jag håller koll på vad som finns där.

Lite dubbelmoral här men jag tänker att det är bättre att låta dem se vad som finns och sedan prata om det. Så man inte curlar sönder dem och så blir det som en tidsinställd bomb på ryggen sen när de blir äldre. Dubbelmoralen här blir att jag sätter p för de värsta spelen. Inte för att jag tror de tappar sin moraliska kompass och blir mördare utan mest för att de har inte utvecklat alla verktyg för att sätta saker i perspektiv än och hantera tankar som uppstår.

De har fått ha två äldre datorer från garderoben än så länge, men spelintresset är ju inget att ta miste på. Så tänkte ge dem var sin ny dator nu när de fyller år. Svårt bara att veta vilken nivå man ska lägga det på. Vill ju helst bygga en stationär, samtidigt reser vi ju ganska mycket och då är ju bärbara bättre. Men de håller ju inte över tid lika bra och går inte uppgradra på samma sätt. Behöver även uppgradera min burk så det blir en fattig höst minst sagt.

Det som rullar här är Minecraft, Roblox och Human fall flat. På en gammal iMac från 2009 och en Lenovo y510p med dubbla grafikkort. Funkar ändå hyfsat. Tråkigt bara med Steamspel och Mac, nästan inget stödjs som man vill spela.

Av anon190955

Grundproblemet här är ju pengar. Gör något åt problemet ist för att gnälla över konsekvenserna?

Av anon190955
Skrivet av Mindfighter:

OT: Det handlar om man i grunden tror på människor eller inte. Tror man att människor är kapabla att välja de arbetsgivare som ger bäst villkor då ser man inte behovet av kollektivavtal. Tror man att människor accepterar vad som helst och inte väljer bättre alternativ, ja, då tror man att kollektivavtal behövs. Tror man att kollektivavtal ger bättre villkor är vad arbetet faktiskt är värt så lurar man sig själv (för det slutar alltid med att bolagen flyttar till annat land med lägre kostnader för bolaget alternativt läggs ner).

Lite naivt att du får det att låta så lätt att välja en bra arbetsgivare, man vet aldrig förän man jobbat ett tag och själv investerat en hel del. Som jag påvisade i tidigare inlägg står mycket på spel för den som är upplånad i huslån och övrigt när det kommer till att byta arbete. Därav behövs skyddet, det handlar inte om att människor inte kan tänka själva. Men överhögheten brukar behöva tänka så för att verkligheten blir för jobbig att hantera.

Även är det naivt att påstå att ett företag lätt kan packa ihop och dra utomlands. Ett jättevanligt hot men i realiteten kostar det massor att ta det steget och bara för att lönerna är lägre i ett annat land betyder det inte automstiskt att vinsten blir högre då t ex kvaliten kan gå ner.

Av anon190955
Skrivet av BasseBaba:

Exakt det jag säger varje dag på jobbet. Jag är ingenjör, jag ser främst den tekniska aspekten.
Sen har vi ekonomerna som förstör allting med att se till att maximera profit

Skönt att man inte är ensam om att tycka/tänka så. 🙂

Av anon190955
Skrivet av BasseBaba:

Jag har väl mer ett problem med hur det blivit överlag. Har behov av att snabbt få tag i en pryl som kostar 50:-.
Några lokala handlare finns inte kvar, dom har fått slå igen.

Beställa över nätet är 60-120:- i frakt beroende på var, och 2-5 dagar i leveranstid.
Sista alternativet är att ta bilen och pröjsa dubbla biltullar och typ 1-2 timmar i köer/roundtrip.

Internethandeln funkar bra så länge det är lite större belopp och inte brådis.
Det jag oroar mig för där är att konkurrensen i förlängningen ska falla bort och sen sitter man i knät på ett fåtal större aktörer.

Ja det är väl så i stort marknadsekonomi fungerar tyvärr. I början kan det verka bra men sen planar det ut i det. Det som stör mig mest i detta är ju att när jag handlar en pryl så är det ju inte det bästa människan kan tillverka utan den sämsta skiten som fortfarande går att sälja. Utvecklingskostnader ska ju in etc. Känns som vi hade legat väldigt mycket längre fram i utvecklingen ibland om inte pengar satte käppar i hjulet för oss hela tiden.

Av anon190955
Skrivet av flukke:

Vad har låga löner med avsaknad av kollektivavtal att göra?

Nu går vi OT men jag har de senaste 4 åren bara jobbar hos arbetsgivare utan kollektivavtal och jag har aldrig haft en högre lön. +10% nu i år, samtidigt som frugan vars arbetsgivare är ansluten via ett kollektivavtal har skjutit upp förhandlingarna. Där kan man snacka låga löner om man inte ens höjer längre.

För att då blir det samma sak med dig och din lön som varorna vi handlar. Utbud och efterfrågan. Skillnaden är att varorna vi handlar har inga huslån, de har inga barn i skolan med kompisar de måste flytta ifrån när du måste byta jobb.. etc. Därav behövs skyddet för en löntagare. För även om det går bra för dig så är det långtifrån alla som har det så. Det är väl bara att se hur t ex Amazon har avlönat sina anställda i andra länder?

Av anon190955
Skrivet av flukke:

Inet och Amazon kommer bli/fortsätta vara mina goto butiker.
Gillar när företag vägrar svansa efter fackförbunden och vågar vägra kollektivavtal.

Antar att du ser fram emot att låsa in dig i gated communitys när de låga lönerna tvingar fram en kriminalitet utav dess like också då? Åsikt utan eftertanke är populärt i dessa dagar, hell Trump!!

Av anon190955

Lite svårt att veta utifrån informationen du ger men förmodligen är det inga bekymmer. Du har bara sparat hälften av filerna i något format som windows inte kan läsa per default.

I värsta fall har hälften av bilderna blivit korrupta i överföringen och är nu trasiga. Men har du fortfarande kvar dem på den gamla hddn är det lugnt. Bara se om du hittar ett bättre sätt att föra över dem på.

Av anon190955

Pixelgubben död - RIP

Insåg när jag läste detta att jag förmodligen har mycket mer timmar framför Deluxe Paint än alla spel samanlagt på Steam. Så tnx Russel 4 all magic moments. RIP.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/VbyROV/pixelns-skapare-r...

Edit: Missade att artikeln fanns även här så var god ta bort denna tråden tack!

Av anon190955

Hur tänker du runt begagnat vs nytt? Jag tänker spontant att man får mer bang for the buck då om man just ligger på den budgeten du har. Men kanske tänker fel? Priserna på beg hålls iofs uppe nu på ett sätt som inte varit så vanligt innan eftersom hårdvaran står sig längre. Bra med kvitto på grejorna med iofs!