Inlägg

Inlägg som Kiilg har skrivit i forumet
Av Kiilg

@Lorault: okej tack, tänkte mig inte för då min gamla setup hade integrerad grafik. ska köpa ny hdmi imorgon och prova.

Av Kiilg

justja, när jag plockade ut moderkortet ur förpackningen och vände på de så såg det ut som det satt nått bränt papper uppe i ena hörnet..?

Tror ni de kan vara orsaken och att moderskortet är dåligt p.g.a. det.?

länk till bild: https://imgur.com/a/pkmFMTk

Av Kiilg

Nybyggd dator - ingen bild - förslag?

Hej,

Köpt och byggt ihop en ny dator som ser ut såhär:

https://komponentkoll.se/bild/guVXR.png

datorn bootar upp men som sagt i titeln så får jag ingen bild. Skärmen fungerar till min gamla dator. Har kopplat skärmen med en DVI kabel direkt in i moderkortet då jag för tillfället inte hunnit köpa en ny hdmi kabel så jag kan koppla in det direkt i grafikkortet.¨

Några förslag?

mvh

Av Kiilg

Förlåt att jag inte vart så aktiv, varit upptagen så vart tvungen att lägga detta åt sidan en stund. Har nu gjort lite ändringar b.la. tagit bort den gamla SSD och ersatt den med en NVMe disk, samt att jag la till en extra 120mm fläkt till utblåset i bak på chassit. Såhär ser de ut nu

https://komponentkoll.se/bild/guVXR.png

Innan jag beställer är de någonting som ser galet ut? Eller om ni vet av någon annan komponent som ger mer prestanda för pengarna så skriv gärna!

Ha de gott

Av Kiilg
Skrivet av Donnerstal:

tack för respons

vad skiljer sig mellan b550 och b450 moderkorten? Är de någon avsevärd skillnad mellan de två?

Av Kiilg

Ny gaming dator cirka 11500kr ~ är denna hyffsad?

Hej,

dags för nytt datorköp då min nuvarande packat ihop helt.

Tror ni de här är ett bra plock?

https://komponentkoll.se/bild/qDMma.png

Spelar inga jättekrävande spel, men skulle vara trevligt om den skulle klara av eventuella framtida spel

Av Kiilg

@anon307719: nej tyvärr har garantin utgått ska prova köpa och applicera ny kylpasta, hjälper inte det ryker kortet så köper jag allt nytt när ryzen 3000 serien släpps. dålig men effektiv lösning.

Av Kiilg

@Icecrystal: joo de alla snurrar. Tänker när man byter kylpastan lär man ju byta sån värmeledande tejp också, spelar tjockleken på den tejpen någon roll?

t.ex.
https://www.inet.se/produkt/5321862/aquatuning-thermal-pad-0-...
https://www.inet.se/produkt/5321970/aquatuning-thermal-pad-1-...

Tänker att den tjockare kanske har längre livslängd?

Av Kiilg

@Icecrystal: 40-43C Idle, 50-55C vid spel.

Av Kiilg

@Icecrystal: Brukar aldrig kolla tempen om jag inte spelar, nu när jag har en stream på och surfar lite så är GPU fläkten på 42% och GPUn är 68C vilket är riktigt jävla sjukt, haha. Vet av att idle tempen brukade vara runt 40c för cirka 1-2månader sen, så nånting har hänt sedan dess.

Maxar jag ur GPU fläkten 100% nu så tickar tempen ner till cirka 50c~

Av Kiilg
Skrivet av Maxizor:

Testa att undervolta / klocka kortet och se om det fungerar bättre. Även slå på V-Sync så du inte får så hög FPS gjorde stor skillnad för mig..

Jo, alla såna grafikinställningar har jag prövat, men i och med krasharna har prestandan sjunkit, har mycket lägre FPS. Så jag antar att det är temperatur relaterat. Ska pröva som skribenten ovan nämnde med kylpasta.

Skrivet av Panzerfister:

Du skulle behöva plocka bort gpu-kylaren och byta ut kylpasta där, skulle kunna vara så enkelt.

Jo, detta låter vettigt. Får nog ta mig en titt kan ju vara så enkelt att den behöver lite ny pastej.

Av Kiilg
Skrivet av Farthinder:

@Kiilg: inte så att fläktkurvan är låst av ngt program? ett av mina kort stog låst på silent och kastade upp tempen rätt gött, efter jag satt det på auto så funkade det fint igen ( hände i samband med en uppdatering av mjukvaran )

sen kan man kanske kan ge sig på att byta kylpastan på kortet?

Faktiskt tvärtom, ett problem jag hade i början var att kortet var som du säger "låst" även fast den var på auto. Sedan laddade jag ned SpeedFan och smackar upp fläkten manuellt till maxhastighet, har ju fungerat bra fram tills nu.

Av Kiilg
Skrivet av Dinoman:

Först och främst råder jag dig att blåsa rent grafikkortet ordentligt. Sedan testa att avinstallera alla drivrutiner med DDU eller liknande, sen installera de senaste.

Om inte det hjälper så kan du köpa vad du vill på marknaden då ditt 390x har en TDP på 275W och RTX 2080 Ti ligger på 250W.

Nätagget håller med andra ord. Dock tror jag inte ditt grafikkort är trasigt.

Skrivet av Icecrystal:

Håller med ovanstående, försök och uteslut problem med program och OS innan du tittar på uppgraderingar. Om inget annat för att kunna sälja det du tar när du köper nytt. Så börja med att blåsa ut datorn noga, kolla temps, installera om drivrutinen till grafikkortet och om det inte hjälper, installera om OSet.
Om det inte hjälper, låna komponenter om du kan för att testa att byta del för del.
Om inte så kommer du till biten där du kan behöva kika efter att köpa nya delar.

Givetvist blåste jag ur datorn rejält när krascharna började hända, här även gjort en komplett avinstallering av drivrutinerna med hjälp av DDU. Krascharna börja hända när GPU temp börjar gå X > 90c. 90c är ju väldigt mycket enligt mig i spel som assetto corsa som inte är speciellt krävande. Sälja delar tycker jag inte är värd mödan och tiden som krävs, utan tror jag ska vänta på ryzen 3k serien som släpps förhoppningsvis någon gång nu i sommar och sedan köpa nytt. Men tack för era råd.

Av Kiilg

Datorn är sopslut måste köpa nytt (10-14k)

hallåhallå,

Jo nu är de så som titeln säger att datorn min är helt sopslut. Har ett xfx r9 390 8gb grafikkort som har fått tuppguck, låter och har sig, överhettar? den "kraschar" mina skärmar om jag spelar (inte alltid, men oftast), till de har jag ett 650w integra gold psu, intel i5-4690k, asus z97-e moderkort. Kan väl säga att jag har väl inte dammat ur datorn med jämna mellanrum direkt, men det har väl hänt nån gång att man gjort rent det någorlunda iallafall, tycker det inte borde krascha o ha sig som det gör nu.

Hur som helst, har ett 250gb ssd som jag tänkt återanvända, och klarar power supplien dagens grafikkort? Tänker mig då nåt i stil med 2060 etc. Har väl inte direkt nån brådska att köpa nytt, borde jag vänta tills de släpper nå erbjudanden / eller möjligtvist nya produkter? råd uppskattas

mvh

Av Kiilg
Skrivet av stimpen:

Orkar ej läsa allt, din PSU ska inte vara några problem, som du säger ett 550w agg hade lugnt räckt så med ett 650w agg har du god marginal.

Jag tycker du ska köra memtest, jag tror ej du bränner skiva idag utan skapar en bootbar USB som det körs från.

Har du senaste biosen i moderkortet? Har du kollat så där ej kommit ny firmware till ditt grafikkort?

Kör du drivrutinerna för ljud och nätverk från mobotillverkarens hemsida och inte Windows generic drivers?

Har du lagt in senaste chipset drivers?

Annars verkar det som gta v har problem med krasher och kanske får vänta på uppdateringar...

Laddade ned ett fiffigt program DriveTheLife såg där att mina chipset drivers var från 2012, även fast jag sökt med andra program som sagt att jag har de senaste drivrutinerna. Uppdaterade och har de senaste drivrutinerna nu. Har senaste software till min GPU till och med provat den nya betaversionen. Får ta och köra ett memtest om problemet kvarstår nu efter chipset uppdateringen.

Av Kiilg
Skrivet av Flopper:

kan testa att rensa drivrutiner, ddu och köra in det fräscht.
ifall man haft krascher kanske filer blivit korrupta.

Har gjort det cirka 5 gånger redan på olika versioner, ingenting som gett något resultat.

Av Kiilg
Skrivet av Ruzikx:

Om det gick stabilt i 2 timmar så är det nog snarare spelets fel att det kraschar än din dators fel. Skippa memtest, bara drygt. Den kommer inte att visa någonting iafl...

Kör på tills vidare, fortsätter krasherna att uppstå så tänker jag ta kontakt med NetOnNet och skicka in kortet så dom får ta en titt på det.

Skrivet av JG09:

Mina krascher i GTA V berodde på DirectX 11 (gtx 980 här).

Har provat både DirectX 10 och 10.1 ingen skillnad.

Av Kiilg

Stresstestat i 2h med programmet Unigine Heaven på Ultra settings. Stabil FPS mellan 75-125, CPU Temp låg runt 45-48C~ och GPU mellan 60-65C~ Ingen krash uppstådde under simulationen.

Tidigare inlägg nämnde att det kunde vara värt att köra ett memory test. Aldrig kört ett memtest innan men är de så enkelt att bränna ner mjukvaran på en skiva och boota upp igen?

Av Kiilg

@Bazisten: Ah ok, beställde mitt från NetOnNet därav billigare pris med ska väl inte vara nå problem att få ut garanti om det är hårdvara problem, ska stresstesta kortet och köra memtest86 och se vad jag får för resultat först.

mvh
kiilg

Av Kiilg
Skrivet av Ruzikx:

Om det hade varit nätaggets fel så hade varit mer troligt att datorn bara hade startat om sig själv istället. Nätagget har nämnligen en inbyggd spärr för hur mycket ström som kan dras. +Att du har ett bra nätagg som är tillräckligt starkt och som borde kunna driva din dator.

Jag har också haft kraschar i GTA V. Främst i special uppdragen som kommer efter "main storyn". Medans jag inte har haft några krascher alls i något annat spel

Ladda ner något stress program. Som t.ex Unigine Heaven. Kör det sedan i några timmar. Klarar datorn 2+ timmar så är det nog lugnt. Om det skulle krascha igen, -återkom.

Ah det ska jag prova, är det något fel på GPU'n så bör det inte ta så lång tid innan det visar sig i ett stressprogram tycker jag.

Angående MSI Afterburner, hur mycket volt vågar jag pumpa upp? Har läst lite att upp till 1100mV bör de klara, men vet inte riktigt vad min default är (aldrig använt MSI Afterburner förr.)

http://imgur.com/3hLh4y7