Inlägg

Inlägg som upr0426 har skrivit i forumet
Av upr0426
Skrivet av metalmac:

Finns 3090 äns att köpa fortfarande?

Oops, mena så klart 4090

Av upr0426

Bygga ny gamingdator - Råd

Hej på er,

Känner att det är hög tid att bygga en egen gaming-dator för första gången sedan 2012.
Har varit i IT-branschen ett bra tag men tappat en del kunskap och intresse inom hårdvara över åren där säkert flera av er här har bättre koll.
Jag är ute efter en top-notch gamingdator för att köra de tyngsta spelen med bästa inställningarna samt för att kunna köra en väldigt tungt moddad Skyrim med alla former av krävande grafikmods, ENBs m.m (ja modsen äter MYCKET FPS).

Sedan gammalt är man svag för Intel och Nvidia och har i dagsläget dessa idéer för en ny dator.
Grafikkort: RTX 4090
Chassi: Lian Li LANCOOL III
Nätagg: Seasonic Prime TX-1300
Kylning: Noctua NH-D15 (Finner luftkylning mer stabilt än AIO vattenkylning över tid, och är för lat för underhålla AIO systemen)
SSD 1: Samsung 990 PRO 2TB (Spel)
SSD 2: Samsung 990 PRO 1 TB (OS och program)

Nu till det jag är mest osäker över, är väldigt inne på socket Z790 moderkort med snabbaste i9 CPU samt DDR5 minne.
Det jag är ute efter är den mest högpresterande och samtidigt stabila spelprestandan utan att lägga dyra pengar på moderkort och RAM som är mer anpassat för entusiaster som är ute efter att slå rekord.
Öppen för alla tips och inputs.
Tack på förhand!

Av upr0426
Skrivet av My2nd:

Äntligen! Hade ni inte kunnat köra en SweBärsers någon gång? Köpa in 3-4st lite dyrare ölsorter från Systemets "lilla/tillfälliga" sortiment?

Har redan gjorts
https://www.youtube.com/watch?v=DkvQDRYATdc

Av upr0426
Skrivet av S-OD:

,@upr0426: Det sköter sig själv. Bara att sätta i ssden så känner MS av att du har w10 aktiverat om du har det aktiverat på den datorn

Datorn är 6/7 år gammal. Jag känner till att produktnyckeln lagras i BIOS på nyare men lagras den även i äldre datorer?

Av upr0426

Uppgradering till SSD - Behövs ny Windows licens?

Har en släkting med en liten seg laptop. Jag funderar på att uppgradera hårddisken till en SSD. Hon hade Windows 7 men har uppgraderat till Windows 10. Behövs det en ny Windows licens för att uppgradera till SSD eller finns det något annat sätt? Då jag tänker att operativsystemet är antagligen en OEM-version även om man har produktnyckeln.

Av upr0426
Skrivet av kau:

Så jag stängde av datorn igårkväll i vanlig ordning när jag skulle sova. Den installerade nån Windows update innan den stängde av. Och nu när jag startar den idag så fastnar jag på den blåa skärmen med vita punkter som visar att datorn arbetar. Kommer inte längre än så.
Jag har bootat med usbwindows och försökt återställa till flera gamla olika återställningspunkter vilket verkar gå bra men efter reboot så verkar det som att datorn installerar updates ändå och jag fastar återigen på den blåa skärmen med vita prickar. Tips på vad jag kan göra mottages tacksamt.

Vilken version av Windows har du?
Om det är Windows 10 prova att uppdatera drivrutinen till grafikkortet. Kolla i enhetshanteraren under bildskärmskort vilket grafikkort du har och gå sedan till nVIDIA eller AMDs hemsida för hämta uppdateringen. Möjligtvis så kan den ligga i Windows Update men då får du välja bort alla uppdateringarna att installera förutom drivrutinen.

Av upr0426

Raspberry Pi 2b Rekomenderad Android version?

Som rubriken lyder. Jag håller på med mitt gymnasiearbete och behöver en bra och stabil version av android på min raspberry pi. Jag har läst att vissa android versioner inte har hårdvaruacceleration och därmed så blir det som OS skitsegt. Finns det någon android version som har det eller som någon kan rekomendera att använda för så stabil upplevelse som möjligt?

Av upr0426

Studerar Dator och kommunikationsteknik på gymnasiet. Min lärare i dator och nätverksteknik som för det mesta är rätt kunnig slängde ut sig en gång att Windows Defender och Internet Explorer är bättre och säkrare för "det är ju microsoft som har gjort dem och dem vet ju säkerhetshålen i operativsystemet". Jag konfronterade honom direkt med att det inte var sant han vägrade ge sig föränn jag visade undersökning efter undersökning på att andra antivirus hittar avsevärt mycket mer virus än Windows Defender Min Ellärare slängde även ut sig att guld leder ström bäst och han ville inte heller tro på mig föränn jag visade honom att silver leder bäst

Av upr0426
Skrivet av L'ombra:

Går gör det allt. RPi2 är relativt kraftfull. Senaste jag läste så var Android-distributionen väldigt inofficiell dock. Vet inte om det har bättrat sig sedan dess. Du har dock inte särskilt många alternativ när det gäller färdigpaketerade operativsystem. Raspbian duger till de flesta, och system optimerade för pekskärmar är nog inte jättevanliga.

Grejen är att skolan bara har tillgång till Raspberry Pi 1b och inte 2. Funkar 1b med android? Har googlat men inte hittat något.

Av upr0426
Skrivet av anon81912:

Det enda du kan göra i så fall är att köra android på din raspberry pi. Duger det?

Frågade min lärare det men han e osäker på om rasperry pi 1b är tillräckligt kraftfull för att köra android? Tror du att det går?

Av upr0426
Skrivet av ehallq:

Ett tips är att googla lite, eller åtminstone gå in på Raspberry pis hemsida innan du börjar fråga om hjälp

https://www.raspberrypi.org/downloads/
Jag rekommenderar inte Windows 10 IoT, finns betydligt mycket mer guider för linux. Kör raspbian

Tack för svaret. Dock så vill jag inte programmera någonting eftersom jag inte har några kunskaper inom programmering. Läser El och energi med inriktningen Dator och kommunikationsteknik, inte teknikprogrammet. Letar mer efter ett OS som är kompatibelt med rasperry pi och har nödvändiga appar så den kan användas som en köksdator. Vill att den ska ha appar som för att kunna skriva upp recept, inköpslistor, ha en webbläsare osv. Det kanske låter som jag är lite lat. Men har inte så stor kunskap inom just programmering och OS som är optimerade för rasperry pi. Letar enbart efter ett användbart OS som har relevanta appar sen sköter jag resten själv.

Av upr0426

Gymnasiearbete Rasperry Pi köksdator - Vilket OS bör jag använda?

Har fastnat lite på mitt gymnasiearbete lite grann. Min idé är att göra en rasperry pi köksdator i denna stilen http://www.apartmenttherapy.com/the-diy-touch-screen-kitchen-....
Det jag undrar är om ni har något tips på ett lämpligt operativsystem. Lärarna säger Windows 10 men är inte säker om Rasperry pi stödjer det. Finns det någon linuxdistrubition som är lämplig?

Av upr0426

Har lite historier från min praktikplats.
Det var en gammal gubbe som kom in och sa "ja tjena jag ska ha en sån lacktock"

Det var även en kund som klagade på att han knappt kunde spela CS GO på sitt GTX 780 som han haft i två år och att han var så besviken på kortet. Min handledare tog grafikkortet och körde stresstester som 3DMark Vantage och det fungerade jättebra. Det visade sig att kunden kopplat in DVI-kabeln på det interna CPU-grafiken Min handledare fick hålla sig för skratt och sa "ja det kommer kännas som en helt ny dator nu".

Av upr0426
Skrivet av kallehamez:

Hej

Igår natt satte jag windows på att installera 208 uppdateringar :/
Inget smart drag, det stod sen att windows inte kunde konfigurera uppdateringarna, och den hängde sig där

var bara att mata in win 7 skivan, boota från den och provade 2 systemåterställningar som failade.
Men dom gick "ändå" verkar det som för nu kom jag in och fick ett meddelande av windows om system återställning

Men varför ska win försöka trycka in över 200 uppdateringar, aldrig varit med om det på något datorbygge med OEM skiva
Vad i hela..

Nu vågar man ju knappt stänga av datorn
Det ska finnas något sätt att installera dom 10 och 10 typ va? Men ändå, detta ska ju bara inte hända

Datorn verkade deusstom blivit seg ibland och får inte igång program nu

Ja microsoft är ganska dåliga på den delen. Samt de publicerar uppdateringar som inte behövs och är ersatta. Då efter man är klar med alla uppdateringar och kör Diskrensning så är det minst 1gb av uppdateringar som inte behövs. Det bästa sättet att installera windows uppdateringar är att gå in på windows update och ta 60 uppdateringar åt gången.
Ditt windows verkar vara korrupt. Kör kommandotolken som administratör och skriv in sfc /scannow och tryck enter för att kontrollera om det är korrupt. Isåfall så kan du prova köra en reperation med windows skivan eller i värsta fall göra en hel omformatering.

Av upr0426
Skrivet av Paddanx:

Jag själv har alltid backup, så jag har sällan behövt göra grov recovery mer än till andra.

Till och börja med, är sakerna riktigt känsliga/viktiga, kolla med återställningsfirma först. Eftersom den fortfarande spinner så bör det inte vara problem för dem, alls. Alla försök att rädda det själv kan förvärra det, och göra det både dyrare och svårare för dem.

Om ekonomi alternativ är enda vägen så hade jag nog först letat reda på recovery mjukvara. Dra ut disken, ta lite tid och hitta en del alternativ. Direkt i Windows fungerar inte, så du får göra det på annat sätt.
Bästa sättet är om du kan klona hela disken, sektor för sektor till en virtuell fil, sen kan du rädda vad du vill därefter. Du lär behöva en ny disk att lägga allt på (eller om du har extra plats).

Jag hade nog tittat på DDRescue, eller annan riktig recovery mjukvara. Oavsett så bör det göras utanför Windows, då Windows är för känslig för att hantera det. Linux eller DOS brukar fungera betydligt bättre i min erfarenhet.

Linux har en hel del verktyg som är mycket kraftiga och envisa. Man behöver bara sätta sig ner och läsa lite om dem först, så man vet vad man ska göra.

Lämnar in den imorgon.

Av upr0426
Skrivet av Paddanx:

Låter som en döende disk.

Jag hade omedelbart ordnat backup om innehållet är viktigt, och använt den så lite som möjligt (koppla ur ström och sata) tills dess att du har tid att försöka rädda allt. Även om det mot förmodan skulle vara något annat så bör backup ordnas om den bråkar.

Att disken hittas i BIOS är bra, då är den inte helt död. Men det kan vara en tidsfråga som är på fåtal gånger.

Hur gör jag backupen då? Hårddisken visas i windows en liten stund men så fort man trycker på att öppna den och den ska börja ladda filer så försvinner den.

Av upr0426
Skrivet av hasenfrasen:

Vad säger Seagate's diagnostikprogram om disken? http://www.seagate.com/gb/en/support/downloads/seatools/

Går ju inte att köra det eftersom min hårddisk inte dyker upp i windows.

Av upr0426

Konstigt med min hårddisk. Hjälp

Något konstigt har hänt. Vet inte om det är min hårddisk, sata kabel, drivrutiner, eller sata port som det är fel på.
ASRock Z77 Extreme4
Samsung SSD 830 120 gb (Boot C: Windows)
Min hårddisk Seagate Barracuda 1TB 7200RPM efter 3 års användning ville plötsligt inte visas i Windows. Öppnade burken och bytte port från Intels sata portar till ASmedias sata portar. Jag känner att hårddisken snurrar när jag lägger fingret över den. Efter jag gjort det så gick jag in i BIOS och nu syntes hårddisken i BIOS. I windows däremot så har det ändrats. När jag startar datorn så går det mycket långsammare än vanligt för windows att starta. Då och då så visas hårddisken i Windows men bara i en kort stund.

Vad är felet? Kan nämna att jag nyligen formatterade SSD:en som hade windows 10 och la in en gammal windows 7 home premium licens på den. Samt hämtade hem drivrutiner där några var till SATA portar på moderkortet. Är det drivrutinerna, SATA portarna, SATA kabeln (har inte provat med en annan kabel) eller hårddisken? Bör jag lämna in datorn?

Av upr0426

PowerDVd fungerade.

Av upr0426

Arcsoft fungerade inte. Ska prova Power DVD