Inlägg

Inlägg som kolle99 har skrivit i forumet
Av kolle99
Skrivet av Cerd Moyen:

Japp, RTX 4090 i augusti för 23k,
RTX 4080 i september för 16k följt av RTX 4070 i oktober för 11k.

Nä, känner på mig att de kommer gå tillbaka till Fermipriserna. 6 990kr för 4090, 5 990kr för 4080 etc.

Låt mig drömma..

Av kolle99
Av kolle99

Varför skulle man köpa detta när de flesta intergrerade GPU:erna har högre prestanda. T.ex. Intel UHD 770 får ju runt 520% högre poäng i Timespy? Känns ju ganska meningslöst.

Av kolle99

Skönt att installationen misslyckades för mig igår natt då. Väntar tills en fix kommer.

Av kolle99
Skrivet av Skyclaw:

Det här kom ju som ett väldigt välkomnat brev på posten

Föll pladask för Control när jag testade det tidigare i år. Vilket fantastiskt spel, fenomenalt välskrivet och med ordentligt "världsbyggande", jag insupade verkligen allt när det gällde storyn - läste alla casefiles som jag hittade och lyssnade på alla kassettband. Kändes stundtals som en blandning mellan Half-Life (1) och David Lynch, och jag älskade varje minut av det.
Ville testa Alan Wake efter att ha fastnat så totalt för Control, men när jag tittade på några minuter av genomspelning av spelet på YouTube så insåg jag att det var lite för daterat för att vara njutbart. Tidig PS3-grafik och QTE är inget man riktigt orkar med längre.
Har därför stora förhoppningar på denna remaster, kan nog t.om bli en förhandsbokning om det ser riktigt lovande ut!

Kul att du säger David Lynch. Alan Wake var extremt inspirerat av Twin Peaks. Om du gillade miljön i Twin Peaks kommer du älska Alan Wake skulle jag tro.

Av kolle99
Skrivet av xxargs:

Det kan fungera ändå att läsa då Samsung hade bättre och mer omfattande ECC-rättning än många av sina konkurrenter och speciellt i budgets-klassen av noname-SSD (dit räknas Sandisk och Kingston) där det bara finns ECC-rättning på själva chipens die-nivå och ingen lager felrättning ovanför ytterligare (soft-ECC, som Samsung hade).

Man kunde går från BER av 1 fel per 50000 lästa bit när det rättades på die-nivå till 1 fel per 5000 bit läst när man också hade soft-ECC som tog över på högre logisk nivå när chippen inte klarade felrättningen längre.

Men räkna inte att läsningen går fort utan kanske bara enstaka 10-tal MB/s, men bättre det än hård hängning som jag fick med en Sandisk-SSD när den hade läsfel redan efter 11 månader i skrivbordslådan.

Man får heller inte fart skrivmässigt på en trött EVO 840 förrän man skrivit igenom SSD:s volym minst 1,5 ggr med ny data så att alla trötta block skrivs med ny fräsch data - då blocken verkar läsas internt innan det skrivs med ny data och är det trögläst så har det också påverkan på skrivhastigheten - stor påverkan... detta trots senaste firmwaren...

läshastigheten bibehålls ganska bra över tiden mot innan med äldre firmware, men skrivningen kan bli jätteseg om inte SSD:n motioneras med stora skrivmängder då och då (typ 1 ggr per 6 månader)... - vi prata prestanda sämre än en laptop-snurrdisk i sekventiell skrivning...

(den EVO 840 240GB jag har och surfar med och skriver denna text just nu på, nu är 77545 timmar gammal och har skrivits 87.5 TiB, kört 405 wearlevlingsvarv och verkar vara beräknat för runt 1000-1200 wearlevlingsvarv innan det anses slutkörd om man ser på nedräkningen av det normaliserade värdet i SMART)

Ah. Om det inte blivit något skrivfel under tiden den stått utan ström så kommer den i alla fall vara ganska seg. Om jag gör en komplett formatering, kommer den då bli snabb igen eller är SSD:n ”förbrukad”?

Av kolle99

Kommer ihåg hur jävla bra lighting det var i originalet. Kan inte tänka mig att remastern inte kommer att använda raytracing, speciellt med tanke på att det är Remedy.

Av kolle99
Skrivet av mrqaffe:

Inget går egentligen sönder men ssdn kan förlora den data den lagrar, minnescellerna tappar sin laddning så ligger den länge nog är allt nollor på den.
Samsung hade stora problem med väldigt snabb urladdning för några år sedan och de fick uppdatera sin firmware så att den skrev om cellerna oftare för att de inte skulle förlora data. (eller kanske mer korrekt, ta väldigt lång tid att läsa pga all felkorrigering som måste till, få lät ssderna vara oanvända så länge att de verkligen blev helt raderade) Omskrivningarna förbrukade dock skrivcykler så cellerna slets ut i förtid, bara att välja mellan pest eller kolera
https://www.sweclockers.com/nyhet/19362-samsung-840-och-840-e...

Haha, det var ju inte bättre. SSD:n är en gammal Samsung Evo från typ 2015 😅. Aja hoppas inte jag hade allt för viktiga saker på den!

Av kolle99
Skrivet av Snyft:

Den klarar ju sig utan ström några månader, du kan ju dock inte ha den liggande i år som en hdd.

Åh fan! Min gamla dator står just nu och väntar på grafikkort (när mitt 3080 kommer som jag beställde för 9 månader sedan). Den har stått utan ström i 2 år nu. Hoppas den fortfarande fungerar..

Av kolle99
Skrivet av anon15480:

Det sjuka är att VSYNC ens går att stänga av. Hela grejen med rörande bild är att man visar en (hel) bild i taget.

Att köra fps med vsync igång är ju som att röra sig i sirap. Jag har mycket hellre tearing än den höga latensen man får med vsync.

Av kolle99
Skrivet av Hugashaka:

Gissningsvis går det hand i hand med att EA vid flera tillfällen har röstats fram till USAs sämsta arbetsgivare.

jag vet att de blivit utsedda till "USA:s värsta företag" av olika tidningar ett par gånger men att de skulle vara den sämsta arbetsgivaren har jag väldigt svårt att tro. Har du någon källa?

Av kolle99

Jahopp. Min bror och jag har väntat ett halvår på våra 3080. Han sitter på ett 760 i dagsläget. Riktigt dålig timing av Nvidia här..

Av kolle99

Jag är nog en av få som kommer sakna IE. Köpte en Acer Iconia W510 2012 och med den klena Intel Atom processorn och 2gb ram så var Internet Explorer inte bara den webbläsaren som laggade minst, den fungerade helt klockrent.

Fantastiskt gränssnitt för touch, snabb och använde väldigt lite resurser. Jag är däremot ingen webbutvecklare så kanske därför jag har positiva erfarenheter av IE.

Av kolle99
Skrivet av hölmiz:

Ganska skönt att de väljer att samarbeta med Sony istället för microsoft då de bolag och tjänster som microsoft köper upp brukar microsoftifieras och bli dåliga och svåranvända. Skype var ett fantastiskt program tills microsoft satte tändarna i dem. Har bland annat mycket svårt för microsofts ovana att använda platta, fyrkantiga och "inställningsfria" användargränssnitt, det står mig upp i halsen.

Förstår fortfarande inte hur Microsoft tänkte med UWP-versionen av Skype. Skype fungerade precis som man förväntade sig och sedan pushade de sin nya version där du inte kunde höja och sänka volymen på specifika personer eller ens höja och sänka mikrofonen på dig själv, utan du var tvungen att ändra globala volymen. Massor andra inställningar som försvann IOM nya versionen men det var några år sedan så kommer inte ens ihåg vilka det var.

Det fanns verkligen inget bättre med deras nya version.

Av kolle99
Skrivet av mrpijey:

Intressant grej, men då det är bundet till FB så vägrar jag. Och innan alla snackar om att Valve delar mer data osv så är det en stor skillnad mellan knytningen till Valve och till FB, på Valve så ligger även spelen så det är en logisk koppling. Men med Oculus så finns det absolut ingen anledning att tvinga på ett FB-konto då spelen inte ligger på FB, utan på Oculus applikationsportal som är separat från deras sociala nätverk. Valve tvingar inte in mig i nåt forum eller att knyta det till Google eller whatever. Skulle de låtit mig bara ha en konto i applikationsportalen endast så hade det varit OK. Eller låtit mig koppla kontot med nåt annat loginsystem. FB däremot är bannat från mitt nät helt och hållet och rör inget som har med det att göra.

Men förvånar mig inte om Valve har nåt liknande i görningen, så får vänta. Bra iaf att utvecklingen går framåt, och grattis alla Oculus-användare. Hade ett devkit när det var nytt och det var spännande då, men FB-kopplingen dödade mitt intresse för Oculus helt.

Sitter i samma båt som dig. Är väldigt sugen på en Quest 2 men avskyr Facebook.

Den stora skillnaden mellan Valve och Facebook som gör att jag tvivlar på att Valve skulle börja hantera data på samma sätt är att Facebooks inkomstkälla är just information om sina kunder som de kan använda för att skräddarsy annonser och nyhetsflöden. Tydligen har de också bedrivit forskning inom psykologi på moraliskt tvivelaktigt sätt.
Valve å andra sidan har sin inkomstkälla genom att vara den dominerande spelbutiken på nätet. De har ingen anledning (i dagsläget) att samla in data som inte har med spel eller hårdvara att göra, de lever också mycket på goodwill, något som Facebook saknar helt och hållet.

Nu kan ju företag alltid skita i det blå skåpet helt plötsligt men än så länge har inte Valve gett mig någon anledning att tvivla på dem.

Av kolle99
Skrivet av Sions:

22§ Köplagen Länk
Kollar du lite längre upp på 4§ så förklarar den att inte gäller om konsumentköplagen är tillämplig.

Skulle förtydligat att jag med detta syftade på förhållandet mellan Inet och MSI så jag är medveten om att jag inte på något sätt skulle kunna åberopa 22§ KL.

Citat:

Du har rätt i att enligt 9 § så är det ett dröjesmål.
Då får du välja mellan pengarna tillbaka eller kräva att säljaren fullgör köpet enigt 12 §.

12 § Rätt att kräva att säljaren fullgör köpet
"Säljaren är dock inte skyldig att fullgöra köpet, om det föreligger ett hinder som han inte kan övervinna eller om fullgörelsen skulle förutsätta uppoffringar som inte är rimliga med hänsyn till köparens intresse av att säljaren fullgör köpet."

Jag skulle tolka komponentbrist eller låg tillverkningsvolym som hinder som återförsäljaren inte kan övervinna.

Yes, det har du helt rätt i. Att Inet inte fått tag på några kort från MSI är utom deras kontroll så jag skulle inte ha rätt till skadestånd där. Skadestånd är jag inte intresserad och inte heller att sätta dit Inet då det, som tidigare sagts, är utom deras kontroll.

Jag antar att jag hoppas på att återförsäljare som Inet, Amazon m.fl gjorde ett jävla oväsen om att MSI faktiskt inte gör vad de kan för att leverera kort beställda för ett halvår sedan. Att förseningen blir värre är, enligt mig, inte utom MSI:s kontroll när de faktiskt skapar nya modeller och tar emot beställningar på dessa och därigenom låter folk gå före i kön.

Av kolle99
Skrivet av evil penguin:

Här har vi väl snäppet värre: https://www.guru3d.com/news-story/msi-discontinues-geforce-rt...

"The Gaming X Trio is being phased out, and retailers here in the Netherlands have started canceling pre-orders. That's not the entire story though, as the Gaming X TRIO is to simply be replaced by the Gaming Z Trio."

Aa såg det där igår kväll. Det var förmodligen därför jag blev tillräckligt irriterad för att göra den här tråden.

Jag är glad över att jag inte köpte X Trio iallafall men fan heller att jag köper något från MSI igen.

Hoppas verkligen att de stackarna som beställt X Trio flyttas över till Z Trio här i Sverige.

Av kolle99
Skrivet av Zmt:

Det jag menar är att den nya modellen redan är planerad och uppsatt i tillverkning långt tidigare, dvs de följer bara sin planering. Men ur konsument synpunkt vore det ju klart trevligare om de skjuter på den nya modellen och tar dem GPUerna och tillverkar dem existerande modeller när situationen är som den är. Vet dock inte hur deras ledtider är för att faktiskt ändra i produktionen på det sättet.

Med tanke på att komponentbristen var ett faktum redan i början av 3000-serien så känns det ju som att de har haft all tid i världen på sig att skrota framtida planerade modeller. Om deras ledtider faktiskt är längre än så så tyder ju det på en ganska värdelös organisatorisk uppbyggnad hos MSI.

Av kolle99
Skrivet av Zmt:

Hur menar du att din beställning fördröjs av att dem släpper en ny modell?

Om jag inte är helt ute och cyklar så påverkar komponentbristen främst kiselkomponenter. Skillnaden mellan deras nya modeller och de gamla ligger främst i kylarlösningen, korten i sig skulle lika gärna ha kunnat användas i de gamla korten. Så igen, om jag inte är helt ute och cyklar så borde ju en ny modell suga ut resurser från produktionen av de gamla modellerna.

Av kolle99
Skrivet av psilobe:

Det jag menar är att de släpper iaf till viss del inte nya modeller istället för de modeller som redan bristar utan de släpper nya modeller för att kunna fortsätta släppa alls.

De behöver en massa komponenter för att bygga ett grafikkort. Altså inte bara chip och minne utan VRMs, Capacitatorer mm

För en modell har de antagligen ett par olika komponenter som de anser likvärdiga. Men om dessa bristar så kan de inte bara slänga in vad som helst. Går de utanför specifikationerna dom har kan det strula till en hel del. Sämre komponenter i ett bättre kort, ger missnöjda kunder. Men för bra saker i ett billigare kort slår mot deras egen stack åt fel håll på en drös sätt.

Iom den komponent brist som råder så kan det t.ex vara så att det är lättare för dom att få tag på dyrare och överdimensionerade komponenter än de som dom egentligen behöver. Och i den nuvarande marknaden så finns det ingen anledning att de skulle öka sin kostnad för att få ut befintliga kort.

Du kan ha rätt. Känns ju däremot som att MSI Ventuskorten borde betas av snabbast isf då de har de billigaste komponenterna av "toppkorten". Men kanske är de billigare komponenterna det är brist på.