Inlägg

Inlägg som maniak har skrivit i forumet
Av maniak
Skrivet av DevilsDad:

Detta är en av anledningarna till att jag varit tveksam till färdigpaketeradenlösningar. Hade känts mycket bättre om det baserades på någon populär open source-platform. Har sneglat lite på raspberry pi, då jag verkligen inte behöver mycket prestanda, men där är anslutningarna snarare problemet. Någon som har bra förslag? Antingen på en annan öppen plattform eller ett sätt att koppla 4+ sata-HDDs till en vanlig raspberry.

https://youtu.be/QsM6b5yix0U

Du kan sätta m2 till 4x sata expander i denna.

Av maniak
Skrivet av GuessWho:

Yikes

Hur stor är en sån nod ?

4U ?

Får man plats med 10st i ett rack ?
I så fall skulle det bli upp till 27000W eller 27kW i ett rack.
Ja plus om man kanske har någon switch eller något mer i racket.

Är inte så hög strömförbrukning besvärligt för datacenter också ?

Säg upp till 27kW per rack och man har 40st sådana rack.

1080000 W = 1080 kW = 1,08 MW.

Om man har strömförbrukning på en eller flera Mega Watt så ... ja dels höga elräkningar ...
... Men bara att kyla allting och hur elen är dragen. Att kraftstationer kan leverera tillräckligt till ens lokal. mm.

Borde inte vara helt lätt att lösa ?

36 GB200 per rack. Våra gamla hallar står halvtomma eller mindre till yta då ny utrustning drar så mycket el.

Av maniak
Skrivet av Modellören:

Hm men vad och hur jämför man. Det är ju olika metoder UDP är snabbare än TCP och webbsidor använder nog TCP.

UDP och är ju snabbare men betydligt slarvigare. UDP kastas ju bara i väg utan att kontrollera att data är rätt- Det duger fint i förstapersons spel. kan ge felaktig data men fort går det.

TCP kontrollerar ju om informationen är rätt och är det fel skickas ny information tills alla data är rätt. Det tar ju så klart mer tid även om all data är rätt.

Lägger till med, hur lång tid tar det från att jag startar en webbsida tills jag ser allt jag vill se på en webbsida jämför med att starta upp Steam eller Origin tijns jag är inne och spelar ett spel.

WOW...

Menar det är ju skarpt beroende hur/vad man mäter och vad man tittar på.

Har ju quic/http3 nuförtiden. Går att göra det som tcp gör mer effektivt.

Av maniak
Skrivet av hakd:

Edge då ? skiten installerar om sig varje gång det kommer en större uppdatering.

Snart möjligt med en EU version av Windows.

https://blogs.windows.com/windows-insider/2023/11/16/previewi...

Av maniak
Skrivet av Dinkefing:

De kommer aldrig ha en edge över NVIDIA. Det är bara något som inte är realistiskt.

Ok?

https://www.techradar.com/pro/google-is-rapidly-turning-into-...

Av maniak
Skrivet av Dinkefing:

Vad är Metas och Googles och Microsoft huvudområden enligt dig? Är det AI-kretsar? Jag tror aldrig de kommer hinna ikapp NVIDIA. Jag tror inte de har den kompetensen där. Kanske lite vag jämförelse men se Googles satsning på deras mobila CPU-krets Tensor. Det har inte lyckats särskilt bra. Snarare en flopp. Google är bra på reklam, Meta sociala medier det är deras fokusområden.

NVIDIA ska aldrig släppa garden. Jag skulle säga att deras största konkurrent är AMD just nu med deras MI300 modeller.

Jag tror all konkurrens kommer stärka NVIDIA och göra beräkningskorten än mer relevanta. Alla vinner dessutom på det.

Glömt att Google använder Tensor i sina datacenter? Men de bygger de inte för att konkurrera med Nvidia, om de kan ha en edge på AI hårdvara så vill de ha den för sig själv.

Av maniak
Skrivet av Rågren:

Väljer man att köra egen betallösning drar Apple av 3% från sina avgifter vad jag förstår. Står lite om det i länken nedan

Angående den avgift Apple vill ha om man går via externa appbutiker skriver dom följande för att rättfärdiga avgiften:
https://developer.apple.com/support/dma-and-apps-in-the-eu/#d...

Så 15/30% av 11€ i månaden blir 0,5€ per år för Spotify. Nedladdningar kanske kostar Spotify 0,5€ per år per användare.

Och folk påstår att Apples avgift har varit rimlig när Appstore har runt 80% vinstmarginal. Vinstmarginaler på hårdvaran betalade redan för Appstore och all mjukvara.

Av maniak
Skrivet av Knightmare:

Apple har spenderat miljarder och åter miljarder på att bygga en platform och kundbas som andra nu vill nyttja för att tjäna pengar utan att betala något till Apple. Varför tycker så många i tråden att det är rimligt?

Låter som att du är ok med att Microsoft skulle ta 30% på alla digital köp som görs på Windows, samma sak för allt som köps i alla webbläsare också då.

Av maniak
Skrivet av Rågren:

Det är väl vad Apple tänkt ta betalt per app, nedladdande användare och år för dom som distribuerar utanför Appstore?

Räknade på det jag skrev, 30%. Apple tar fortfarande 27% utanför EU.

Av maniak
Skrivet av Rågren:

Avgiften för prenumerationer halveras till 15% efter första året

Bygger din beräkning på antal nedladdningar som behövs för att komma upp i 0,5€?

Vart får du 0,5€ ifrån?

Av maniak
Skrivet av RaXha:

Jämförelsen faller där eftersom Valve mig veterligen helt och hållet använder sin egen infrastruktur för att distribuera Steam och spelen som säljs där via sina egna servrar, de använder inte Microsoft infrastruktur för detta. Att jämföra en app som laddas ner direkt från utvecklarens egen server (t.ex. Steam), med en som t.ex. distribueras via en appbutik (som t.ex. spelen/apparna som säljs på Steam, App Store eller Google Play), blir lite skevt. I det senare fallet får ju företaget som tillhandahåller marknadsplatsen stå för notan för servrar, bandbredd, personalkostnader för att underhålla alltihop osv, något som blir en ren förlust vad gäller gratisappar.

I fallet med iOS finns det (än så länge) bara ett "OK" sätt att installera appar på, dvs via Apple App Store, där Apple står helt och hållet för serverinfrastruktur, hantering av butiken, bandbredd för installation och uppdatering av appar osv. Med tanke på Spotifys storlek, så går det troligen åt en ansenlig mängd bandbredd dagligen för att distribuera deras app, vilket Apple får ta notan för. Det är då inte helt orimligt att Apple vill ha en del av kakan (hur stor del lämnar jag därhän, det är en annan diskussion).

Apple står dock inte för distributionen av musik, dvs det som egentligen kostar pengar för Spotify. Samtidigt vill Apple ha 30% av Spotifys intäkter medans de konkurrerar med Spotify med sin egen musiktjänst.

Apple kan rimligtvis ta betalt för nedladdningar istället, vilket kostar i princip ingenting. Om vi tar AWS S3 som exempel och en app storlek på 100MB (hittade en Android APK på 84MB) så skulle en användare behöva ladda hem hela sin app 10-20 gånger varje dag för att komma upp i kostnaden som Apple skulle ta av Spotify varje månad. Och då är S3 en relativt dyr tjänst och detta är utan rabatter, du kan göra det själv för en bråkdel av konstanden. Cloudflare R2 som exempel tar inte betalt alls för dataöverföring.

Problemet är alltså att det inte finns någon som helst koppling mellan avgiften Apple tar och tjänsten de levererar kostar dem att producera.

Av maniak

Gjort allt ifrån en "svensk" till ragu bolognese, beror på hur många timmar man har på sig, men en riktig ragu är något magiskt.

Stek mirepoix
2kg köttfärs, större delen blandfärs och ibland kalv, behöver inte stekas så hårt, några minuter efter vattnet är borta och en fond bildats i botten
Deglace med rödvin
Tomatpure, behöver stekas några minuter
Sen i med hela tomater på burk eller passerade tomater, svenska är ingen ide att använda
Låt sjuda i 4-5 timmar
Inga kryddor utom salt och svartpeppar, viktigt att göra vid alla steg ovan
Sen i med lite mjölk när den är klar
Kan börja med att steka pancetta eller guanciale också

Brukar göra en lasagne nästa dag.

Av maniak
Skrivet av Bjirn:

Precis som när du vill sälja dina saker på Ica, det måste gå igenom Icas kassasystem, där de tar ut en vinstmarginal. Tycker du den är oskälig kan du vända dig till Axfood eller Coop.
iOS är inte enda sättet att nyttja Spotify, det går bra med valfri Android eller PC/MAC också.

De har ju tillochmed varit OK med att Spotify åker snålskjuts här, det enda de sagt är att inte gnida det i ansiktet på Apple genom att låta signup ske helt utanför Apples system, och vill de göra även den biten i Apples system får de betala samma avgift som gäller alla andra bolag som tjänat miljarder genom appstore.

Apple kan väl ta betalt för den tjänst de tillhandahåller då, dvs nedladdningar, att skicka lite data till telefoner är inte direkt dyrt.

Om nu Appstore och apples tjänster är så bra så borde lite konkurrens inte vara ett problem, låt Spotify och andra använda sina egna servrar för nedladdning och tillåt en alternativ Appstore/sideloading av appar.

Av maniak
Skrivet av Molotov:

Ja om det är en utvecklare på steam (har ingen koll på dom) som normalt inte skulle göra nått som detta så kan det ju vara sabotage både mot dom eller så är dom oskyldiga offer för sabotage mot arrowhead.

De har antagligen blivit hackade som gör det för att få ut pengar. Sabotage är inte riktigt rätt ord för det.

Av maniak
Skrivet av Molotov:

Jag undrar om nyhetsskribenten verkmigen undersökt om detta är ett scam försök (som endå inte fungerar pga köparna får refund) elöer om det är sabotage mot utvecklarna.
Generellt är folk snabba att döma och skribenter på siter som sweclockers inte särskullt mån om att vara helt korrekta i sina sk rapporteringar.

Hur skulle sabotage bevisas?

Av maniak
Skrivet av Danieleet:

Här har ni en kort summering av Acquired om vad som krävs för att ta sig an Nvidia. De har för övrigt 3 intressanta avsnitt om Nvidia. 🙂

https://twitter.com/AcquiredFM/status/1700930636763091119?t=S...

Amd är nog inte så långt ifrån ändå, deras största svaghet har varit mjukvara, men ett intressant projekt dök upp nyligen.

https://github.com/vosen/ZLUDA

Av maniak
Skrivet av source011:

I allt strul igår valde jag att göra detsamma, d.v.s. att köra nattat och egen router bakom, precis som du. Hittills har det fungerat likvärdigt men jag har fortfarande problem med lag spikes och packetloss (över vpn fungerar det dock fint).
https://i.imgur.com/8ZcEmig.png

Har ännu inte samlat energi för att ringa Tele2 men tänkte göra det efter lunch. Återkommer med info

EDIT: Följd fråga, vad ligger dina RF-värden på DBmV? Mina ser ut såhär och är inte enligt docsis 3.1 spec vad jag kunde se från en annan tråd här.
https://i.imgur.com/Zeh5Qfj.png

Har exakt samma problem, 100% packet loss lite då och då när jag kör i bryggat läge. Men fungerar som det ska när jag inte kör bryggat med samma utrustning.

https://i.imgur.com/ytaSz4b.png

Vid 1630 slog jag på bryggat igen.

Verkar som de har nån bugg i mjukvaran som orsakar problemet när man kör bryggat läge.

Av maniak

För er som tycker detta är rimligt så borde det vara ok för Apple att ta 30% på allt ni köper eller konsumerar via deras OS eller browser också. Och borde vara lika ok med att Microsoft och Google gör det också.

Självklart behöver Apple få in nån sorts inkomst för gratisappar i deras Appstore då nedladdningar och annat kostar pengar, för annars skulle alla appar vara gratis och ha betalningar separat. Men att ta 30% på månadsbetalningar och microtransactions i spel är helt orimligt när de inte ens leverar datan till enheten, Spotify etc måste ha sin egen infrastruktur för det. Svårt att skapa en tjänst som konkurrerar med Apple när de måste betala Apple skatten.

Låt de betala för nedladdning och de tjänster de använder istället, en mer direkt koppling mellan vad det kostar för Apple att producera tjänsten de använder och vad de betalar. Men för riktig konkurrens bör Apple bli tvingade att tillåta alternativa appstores så de kan konkurrera på pris.

Av maniak

Leif GW

Av maniak
Skrivet av dlq84:

Var står det att folk får tillbaka sina pengar? I deras pressmeddelande stod det att fordringsägare skulle få pengarna de dragit in för spelet.

Det är en "scam" eftersom de har sagt att det är ett helt annat spel än vad det är, de har lurat folk att köpa en produkt som inte ens är i närheten av vad de marknadsförde den som.

De har inte fått några pengar från Steam än. Ingen Kickstarter eller sånt heller.