Inlägg

Inlägg som jpsnubben har skrivit i forumet
Av jpsnubben
Skrivet av mrqaffe:

Det första steget är att se till att eluttagen i rummet är jordade så du kan koppla in datorn på rätt sätt till elnätet, är de inte det får man börja med att dra om elen och det kanske du inte kan göra om du inte bor i eget hus.
Äger du huset så är det bara att ta in en offert på vad en "elrenovering" kostar.
Om du inte äger huset och kan bestämma om elinstallationerna så får du i praktiken se till att apparaterna inte har olika jordpotential på annat sätt genom någon typ av galvanisk separation, tex genom transformatorer, kondensatorer eller optofiber.

Alla uttagen är jordade och använder samma säkring och grendosa. Ljudet är typ som coilwhine är de inget man ska göra med datorn?

Av jpsnubben
Skrivet av mrqaffe:

Du behöver troligen en galvanisk isolator på subbens ingång så att du bryter upp signalkedjan om du inte kan få till en korrekt jordning av samtliga prylar.
https://www.kjell.com/se/sortiment/ljud-bild/hogtalare/hogtal...
Det som kan vara lite knepigt är att det handlar om en sub och de billigare isolatorerna kan vara dåliga i basen pga att en transformator blir "sämre" ju lägre frekvensen blir så man bör prova dem om man väljer en billigare modell typ de som finns på KJell.

Hur får man till en korrekt jordning?

Av jpsnubben
Skrivet av rSon:

Vad är det för kabel till förstärkaren, toslink? Det känns ju osannolikt att den skulle överföra brummet i så fall.

Det måste vara elnätet som är källan till brummet. Finns det något annat sätt du kan prova att koppla runt på?

Jag är verkligen ingen expert på detta. Jag har aldrig haft problem själv utan bara läst om andra som har haft det och då visat sig vara jordfel.

Har också läst att de brukar vara jordfel eller att nätdelen är paj i subben. Jag har kopplat såhär Sub-RCA-förstärkare-Rca-ODac-USB-PC

Av jpsnubben
Skrivet av rSon:

Ok, jag tror fortfarande på jordfel. Du kan prova att koppla till ett ojordat uttag om du har ett tillgängligt och se om problemet kvarstår.

Antennkablar verkar även vara ett problem, så prova att kopplar ur den och se. Prova också att koppla ur annan utrustning i rummet och se om du får bort det. Efter det så får du koppla om utrustningen som skapar brummet och testa om du kan få bort det.

Annars finns det mycket trådar runt om på internet om du söker efter brummande sub.

Grejen är ju att så fort Datorn inte är med i ekvationen så försvinner problemet. Men jag vet inte hur jag ska lösa det. för från Dac'en är det ju digitalt.

Av jpsnubben
Skrivet av rSon:

Låter som jordfel. Om du har kopplat datorn och subben till olika uttag så prova med att koppla de till samma eftersom att det kan vara olika jordpotential annars.

Läs igenom den här tråden och se om tipsen hjälper.
https://www.sweclockers.com/forum/trad/922293-aktiv-subwoofer...

Har både kopplat i olika och i samma uttag, och får samma resultat. Läste igenom den tråden men blev inte mycket klokare

Av jpsnubben

Xtz 10.17 Coil Whine

Hejsan jag har precis införskaffat mig en ny subblåda. Den är kopplad Rca (Röd+Vit) till pre out på min cambridge 740a och går via en ODac till min Pc. Den brummar lite när den är påslagen och när jag gör något på datorn tex scrolla på en webbsida så låter den lite extra. Subben är dock tyst när rca kabeln är urkopplad. Mina stativhögtalare är helt tysta hela tiden.

Av jpsnubben

Men okej då ska jag fixa fötter/pads och en matta till golvet, och mixtra lite med rew tack så mycket för alla råd

Av jpsnubben
Skrivet av mrqaffe:

Hur skillnaden blir är svårt att gissa men bättre brukar det bli och man har roligt under tiden man lär sig att eq a och akustikbehandla.

Men okej om vi säger så här och då antar jag att du har mätit ditt system. Hur förändrades ditt ljud. blev det att ljudet hamnade mer i mitten eller fick det dig att känna dig mer inuti studion om du fattar liksom att du är där på konsären till exempel.

Av jpsnubben
Skrivet av mrqaffe:

Mjuka fötter är bra mot vibrationer och hör du det från tex bordsskivan bör du definitivt använda det. det kan ju även vara bra på datorn.
Högtalarna lär låta lite olika idag också med tanke på hur det står, du kan ju spela upp brus i en kanal i taget så brukar klangskillnaden höras tydligt, du kan korrigera placeringen med en eq och eq Apo är bra och gratis.
http://sourceforge.net/projects/equalizerapo/
Trivs bra med sin kompis REW
http://www.roomeqwizard.com/

Jag har inte riktigt förstått hur rew och det där fungerar... Behöver man köpa en speciell mic för att det ska fungera? Och ger det någon hörbar skillnad så att jag ska lägga tid på det?

Av jpsnubben
Skrivet av Olegh:

På din bild ser du ut som att du skulle kunna flytta skrivbordet ett par decimeter närmare dörren för att förbättra uppställningens symmetri lite grann.

Flyttar jag skrivbordet får ju en utav högtalaren mindre avstånd till sidovägg och då blir ju ljudet lite snätt skulle ja tänka mig?

Av jpsnubben
Skrivet av mrqaffe:

En tavla är diffraktion om den är ojämn i ytan, absolut inget glas.
Mattor på golvet och täcka tvn är väl vad du kan göra, sen lägger du nån duk på bordet framför högtalarna och du kanske kan klä om taket.

Är det här en diffraktion http://image.4sound.com/i/57952/Vicoustic-Akustikmaterial-Vic.... Kan det hjälpa med speaker pads? http://image.4sound.com/i/68985/Supreme-SP5.jpg. padsen istället för någon duk.

Av jpsnubben
Skrivet av mrqaffe:

Du menar att du dämpat bakom och på sidan högtalarna ? En duk på bordet och mattor är väl det du enkelt kan göra om du ritat proportionerligt, rummet ser ju rätt litet ut. har du nån diffraktion på sängväggen typ tavlor med bred ram (inga glasade) eller växter ?
Föresten är gardinerna så långa att de går till golvet så de täcker elementet (om det är vattenburen värme) ?

Bakom och på sidan av högtalarna, ja. Jag har ingen diffraktion på säng väggen (vad är det och kan du rekommendera någon). Dock har jag en tavla och den är utritad på bilden men syns ganska dåligt. Gardinerna når golvet men täcker inte hela elementet. Måtten är exakta.

Av jpsnubben
Skrivet av mrqaffe:

Hur mycket mattor och gardiner är det i rummet ? Är hela golvet täckt ?
Har du nått att täcka över tvn (typ filt/täcke) med när du vill ha bästa akustik i rummet ?

Det är ingen matta på golvet. Jag har gardiner och kan täcka för fönstret totalt när man ska lyssna på riktigt. Dessutom har jag isolerings skivor runt högtalarna.

http://paroc.se/-/media/Images/Products/PAROC-Hvac-Slab-N1-31...

Av jpsnubben

Möblering för ljud

Hejsan jag bara undrade ifall jag kunde förbättra mitt ljud med lite omöblering. Har ni några förslag?

http://imgur.com/IWms8ET

Tack i förväg

Av jpsnubben
Skrivet av smygolf:

Hojta om du behöver hjälp/tips ang Rew

Hejsan, jag har velat få igång rew ett tag men har inte hittat någon bra info. Jag har ingen mätmikrofon, och då undrar jag om man kan använda sin webcam mic eller headset mic, funkar inte det så undrar jag om det finns någon billig mätmikrofon som man bör skaffa? Har du någon fin guide eller video får du gärna länka eller bara skriva hur man börjar mäta och allt det där

Av jpsnubben

Om du inte har hört talas om Head-fi skulle jag rekommendera att kolla in deras sida. Dessutom är denna guiden perfekt för att hitta lurar av alla sorter http://www.head-fi.org/a/headphone-buying-guide

Av jpsnubben

Jag skulle rekommendera mina lurar. Soundmagic E30. Dom är lite under din budget, men det är ju bara bra :). Här har du några reviews http://www.head-fi.org/products/soundmagic-e30. Jag har gymmat med dessa en del och kan lugnt säga att dom klarar av det bra. ljudet är balanserat dock lite föstärkt på basen men imo blir dom bara lite roligare. isolationen är väl mediokert har inte lyssnat på några andra nämnvärda iems. Komforten är otrolig, sover med dom varje dag :).

Av jpsnubben

Så nu har jag fått hem mina Sr80e och testat dom på mobilen. Ja måste ha ett snepp ifrån högsta volum på min samsung galaxy s3, detta leder till att ljudet får massa brus i bakgrunden. Tror ni att det hjälper med en förstärkare nu då? (förövrigt är ljuden fenomenalt

Av jpsnubben
Skrivet av MrPhilicorda:

De är 32 ohm vilket betyder att de borde kunna drivas till och med med en mobiltelefon, tror inte att en förstärkare skulle göra en avsevärd ändring. Grado-lurar (iaf SR80 modellen) är kända för att vara ganska basfattiga med förhöjd diskant så ifall det är problemet du vill åtgärda så borde du kanske titta på ett par andra hörlurar.

Jag köper dessa lurar pågrund utav diskanten och deras mids, så nej vill inte ändra på det utan bara undrade om det var värt att kolla upp någon

Av jpsnubben

Jag tycker som så här att om du har möjlighet att du besöker Hifiklubben om den finns i närheten och 4sound (studio).