Inlägg

Inlägg som Lombra har skrivit i forumet
Av Lombra
Skrivet av andreasa64:

Satsa på något ifrån AM4 plattformen för CPU och sen se om du kan komma över ett billigt 1080/1080Ti på marknaden här. Om du nu har mellan 3 - 5k att jobba med, kommer göra en stor skillnad i prestandan och kommer flyta på kanon i 1080p.

Det följer med en kylare för 5600 processorn.

https://www.inet.se/kundvagn/visa/oRwjAQ82dcKlkP9LhAhDKbrjw9k/lombrahttps://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.pnghttps://www.inet.se/kundvagn/bild/oRwjAQ82dcKlkP9LhAhDKbrjw9k/lombra

Ja, vilket bra förslag :)! Ska hålla utkik efter ett 1080/ti. Tack för hjälpen!

Av Lombra

Begagnad dator för fortnite

Hej!

Jag har fått frågan om jag kan hjälpa till att bygga ihop en billigare dator åt min 11-åriga systerson. Det mest krävande han spelar är fortnite och ARK i 1080. Han upplever att det laggar på hans befintliga dator (GTX 970 med i5 4690k). Det är väl ingen idé att uppgradera till i7 processorn i samma generation eftersom det inte är jättestor prestandavinst på den? Sen hjälper det nog inte att byta ut GTX 970 heller mot en nyare eftersom i5 bottleneckar troligtvis då.

Vad tror ni man ska satsa på? Jag skulle tro att deras maxbudget är cirka 3000-5000kr. Vilken CPU och GPU ska man satsa på? Ska man köra på GTX 970 fast uppgradera CPU och moderkort mm?

Tack på förhand

Av Lombra

Ryggsäck för träningskläder och laptops för cykelpendling

Hej!

Jag behöver en ny ryggsäck eller liknande som är smidig att bära med på cykeln. Det jag behöver ha med mig i väskan är tre laptops, träningskläder, träningsskor och en matlåda. Jag har kikat på DB the hugger 30l som ser ganska smidig ut för att vara så stor. Men hade varit skönt om man även hade kunnat fästa den på pakethållaren eller fått plats med den i en S/F Cool Cave från fjällräven. Eller det kanske blir svårt?

Vad har ni för bra förslag på väskor?

PS träningsskor kan eventuellt lämnas på jobbet men föredrar om jag kan plocka med dom i väskan eftersom gymmet är på vägen hem (så slipper jag cykla tillbaka till jobbet och lämna skorna där).

Tack på förhand!

Av Lombra
Skrivet av Allexz:

Att jobba inom IT behöver inte betyda att man blir tekniker, det finns många supporterande roller.

T.ex projektledare kanske hade varit något för dig som VA-konsult? Om min korta googling gav rätt insikter så har du vana av att leverera någon form av lösning till kund? Som projektledare så driver du projekt, ibland på kunds begäran, ibland som en del av interna projekt, du styr ett mindre, eller större team i dess olika roller till en vettig produkt.

En produkt kan vara så lätt som ett inköp av en server, val av mjukvara för sitt mål (t.ex övervakning av ett system) och någon tekniker som ansvarar för hårdvaran och en annan som ansvarar för mjukvaran.

Eller så är det ett utbyte av ett system med tusentals användare.

Kanske kan vara skoj? / En väg till ett helt nytt arbete med helt andra utmaningar och som använder dina tidigare erfarenheter som grund istället för en längre utbildning.

Ja, det stämmer. Vi levererar en lösning i form av ritningar, utredningar eller hydrauliska kapacitetsberäkningar. Är dessutom en projektledare i vissa uppdrag mot kund. Det beror lite på storleken på uppdraget. Tycker dock att projektledning är den "tråkiga" biten om jag får säga så :).

Okej, du menar alltså att jag kanske skulle kunna satsa på att bli projektledare inom IT-branschen? Det har jag faktiskt inte tänkt på. Då skulle man ju slippa läsa om, förutsatt att man kan få ett jobb inom projektledning ifall man inte har någon erfarenhet av IT-branschen?

Tack så mycket för ditt förslag. Tycker dock att själva programmeringsdelen är kul, så gärna lite förslag på såna karriärsvägar också

Av Lombra

Skola om sig till något inom IT

Hej!

Kort info om mig: Är utbildad civilingenjör inom energi- och miljöteknik och jobbar just nu som VA-konsult och har jobbat med det i 9 år. Kommer att jobba med detta i minst 4-5 år till eftersom jag är låst till företaget (tidigare delägare). Tycker att jag gjort allt som går att göra i princip i branchen och känner mig inte längre utmanad av jobbet.

Jag har länge gått runt och funderat om jag skulle skola om mig till något inom IT eftersom jag är intresserad av programmering. Har läst en två kurser i programmering under tiden jag jobbat, den ena kursen var HTML-programmering och den andra kursen C#-programmering.

Nu till min fråga. Eftersom jag inte kan lämna jobbet, dels på grund av att jag är låst till företaget men också på grund av privatekonomin just nu. Hur ska jag göra för att gå vidare med IT-planerna? Ska jag läsa fler kurser så att jag kan ta ut en ny examen? eller kan man läsa YH-utbildning på distans? Vad skulle ni rekommendera?

Min andra fråga: Inom vad ska man rikta in sig när det gäller IT (förstår att det är ett enormt brett område)? Vart kan man utvecklas och bli expert/specialist? (Ju svårare desto roligare )

Ursäkta för ett långt utlägg
Hälsningar

Av Lombra

Kan mitt ljudkort till datorn driva min hörlurar mmx 300 ii

Hej!

Har detta moderkort: mini itx ASUS ROG strix X670E-I Gaming wifi
Moderkortet är litet så asus skickar med ett externt ljudkort, SABRE9260Q DAC. Men jag är helt grön inom ljud och vet inte om det kan driva mina nya hörlurar mmx 300 ii. När jag spelar med lurarna så känns ljudet lite lågt. Kan det bero på detta eller borde jag installera någon EQ så jag kan justera hörlurarna så att de låter som jag vill?

Hälsningar
Lombra

Av Lombra
Skrivet av SunQ:

Kul! Hoppas det hjälper, för det finns inget värre än att vänta pga datorn är för långsam för att hantera filerna man jobbar i.

Vi kör också HPs Zbook och det är som du säger, den presterar kanske inte riktigt mot för vad man betalar.
Den värsta vi kan beställa är denna, helt klart bra prestanda för en laptop. Men går nog inte att jämföra med de som du plockar ihop nu.

CPU i7-11850H
Ramminne 32GB
Hårddisk 1024GB
Grafikkort Nvidia RTX A3000

Jag håller med!
Vi har typ samma Zbook men förra året beställde vi en Lenovo legion 7 med RTX 3080 och R7 5800h (nästan halva priset jämfört med Zbook:en) och jag upplever att den är snabbare i Civil 3D. Men som jag har sagt tidigare så blir det tufft för bägge datorer när filerna är stora och tunga och med många objekt. Därför vill jag ha en stationär dator så att jag får ännu mer kraft

Av Lombra
Skrivet av SunQ:

Har ni ingen policy för IT-utrustning?
Hos oss tillåts inga externa inköp utan det som finns att köpa är det som är via IT.

Sen om ni beställer konsumentprylar såsom 4080/4090 så kan det vara ganska grinigt från skatteverket då det just är en konsumentpryl som inte är gjorda för just detta ändamål.

Bara bra att kolla upp innan du går och beställer massa dyra prylar och det blir bråk senare Men låter som att du jobbar på ett lite mindre företag och de kanske tillåter detta.

Skrivet av Mullvaden83:

Med samma arguement skulle man kunna säga att alla Intel i9 13900k är konsument pryl o man MÅSTE köpa Xeon o typ dell workstation dator på företag.

Vi är ett mindre företag och har en extern IT-snubbe som vi hyr in ibland, som förespråkar HP:s Zbooks men jag tycker de är alldeles för dyra (toppmodellerna) för det man får. Så mitt företag gick med på att jag fick välja dator själv

Inte hört något om att det skulle vara något problem med skatteverket då syftet med datorn är enbart för arbete. Men som du säger, värt att kolla upp

Av Lombra
Skrivet av Mullvaden83:

Jag undrar bara.
Jobbar du hemma? Eller köper du in en egen dator till jobbet/kontoret? Betalar inte jobbet datorn åt dig?
Bara nyfiken.

Köper in egen dator till jobbet och jobbar mestadels hemifrån 4 av 5 dagar hemma (tänker att jag tar med mig bärbara när jag ska till kontoret och har stationära hemma. Jo, jobbet betalar för datorn

Av Lombra
Skrivet av Mordekai:

Då man ser att det kan ta väldigt lång tid att importera punktmoln i ReCap trots att ingen resurs visar 100% nyttjande kan man anta att det är bandbredd som är problemet. Snabbast möjliga nätverk, RAM och SSD gäller.
Z790 ProArt slår alla Z690 med hästlängder på samtliga punkter.
Jag skulle be Inet om dessa minnen, de har möjlighet att ta in om det är en modell som deras dist har.
https://classic.prisjakt.nu/produkt.php?p=7195031
Bara 32GB men antar att du inte slår i taket, om du måste ha 64GB rekommenderar jag istället dessa.
https://classic.prisjakt.nu/produkt.php?p=6460147

Även om 13th gen har en extremt mycket bättre minneskontroller skulle jag inte räkna med att det går att uppgradera med behållande av 2-minneskit.

https://www.inet.se/datorbygge/b1353514/civil3d-bandbreddhttps://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.pnghttps://www.inet.se/datorbygge/bild/b1353514/civil3d-bandbredd

Okej, det här ser riktigt bra ut och jag köper dina argument om att i9 troligtvis är bättre än amd:s 7000 serie. Blir nog detta bygge:) Tänker också som du vad gäller grafikkort och väljer gärna konsumentkorten hellre än "cad" korten. Tack så mycket för din feedback och alla andra som varit med och diskuterat. Ska kolla om jag kan beställa in delarna så får jag hoppas på att det går betydligt snabbare med tunga filer än bärbara datorn som jag har nu (Lenovo Legion 7)

Av Lombra
Skrivet av MrWhizeguy:

"L3 Cache
Because of their substantial performance benefits, Autodesk strongly recommends CPUs that include an L3 cache. Larger L3 caches of 3MB and beyond can provide performance benefits for computationally-intensive operations such as model regeneration."

Allt jag hittat.. känns som rekommendationerna är från 2016 🤷🏼‍♂️

Jaså. Grymt gjort ändå. Skitsvårt att hitta något tycker jag. Detta var ju intressant. Hmm då kanske jag ändå skulle vänta in AMD:s nya processorer. hade ju varit intressant att jämföra det på något vis med intels i9. Ska se om min kollega kan köpa in intel och jag amd

Av Lombra
Skrivet av MrWhizeguy:

https://ibb.co/kmW3tdC
behöver du mer videominne så kan 4090 vara vettigt även det.
Slängde in en AIO men jag tvekar som sagt att det skall behövas, kör min 13700k i 5.8 ghz just nu och har renderat CB23 i 30 minuter hittills på min custom loop. alla fläktar ställde jag ner till 600rpm och pumpen på 2000, maxtemp hittills är 69 grader och den har inte klockat ner sig, men jag vet med säkerhet att 13700k klockar ner sig vid 100 först (as intended enl Intel när jag pratade med dom) svårt att tro att 13900ks skulle vara annorlunda där.

DDR4 vs DDR5 ser som sagt ut att vara pengar i sjön. Nvidias quadro kort kanske du eventuellt får bättre support för om något där skulle fela, men jag antar att det sitter ett GTX/RTX kort i bärbara du sitter med nu? så har du inte problem med det, skulle du nog inte få problem med nyare korten heller. Det jag la in i varukorgen är det jag skulle köpa iallafall, även om jag inte betalar själv så kan jag heller inte lägga pengar på delar som prestanda inte kommer kunna nyttjas.

Detta är då vad jag anser skulle ge best prestanda för pengarna, och bör fungera ypperligt på lokal nivå, sedan hurvida saker fungerar mellan serversidan och din burk, låter jag vara

Tusen tack:) ja det ser ut som ett vettigt förslag. Tycker att 4080 kanske räcker. Vet inte om jag behöver mer videominne. Men i9 13900KS verkar vara det bästa alternativet just nu iallafall

Av Lombra
Skrivet av Icecrystal:

Det här är en väldigt programspecifik detaljfråga som berör ditt jobb. Min spontana tanke är att det troligen finns ett supportavtal för Civil3D på företaget du jobbar för. Skulle inte de kunna svara på detta?
Inte för att vi på Sweclockers inte gärna svarar, men de har troligen större resurser att lägga på att besvara din fråga samt en större insikt i programmet i sig. Nu är det möjligt att du kommer till en första linje först och de kanske inte kan så mycket, men stå på dig.
Om de inte tar emot frågan i nuvarande form, lägg upp det som ett prestandaproblem och att du har testat att jobba lokalt men att det går trögt ändå.

Jättebra förslag. Har dock varit i kontakt med supporten angående detta och de påstår att single core performance gör störst skillnad. Men han jag pratade med verkade inte vara helt kunnig. Men kanske ska testa stå höra av mig igen så att jag kommer fram till någon mer tekniskt kunnig

Av Lombra
Skrivet av SunQ:

Kolla över på företaget om ni kan gå över till projectwise för datalagring och projekthantering.
Då sparas alltid en lokal kopia av de xrefs du jobbar i och synkas sen på servern när det är dags att avsluta arbetet med modellen.

Det har hjälpt för oss när vi har tyngre vägmodeller som vi jobbar i.
Är en del inställningar och anpassningar för att få det att fungera bra. Men är det ett större företag du jobbar på så kan det verkligen vara värt det.

I övrigt har jag tyvärr inget att tillägga. Men vet att våra HP-datorer, dvs de som jobbar med tyngre filer också har problem i de tyngsta modellerna och de större projekten. Men blev kanske 20-40% snabbare sen vi började med ProjectWise.
Själv så sitter jag bara med planeringen då jag inte jobbar med CAD längre så har förträngt allt som har med det att göra. Men jobbade mycket med Civil3D tidigare och haft mycket nära samarbete med många som jobbar med VA och annan ledningshantering.

Ja, vi jobbar med projectwise i större projekt men inte alla projekt tyvärr. Märker också som du säger en förbättring i arbetsflödet men inte fullt tillräckligt. Är allergisk mot lagg och när det går trögt:)

Av Lombra
Skrivet av MrWhizeguy:

Försökte hitta något om autocad och om den nyttjar X3D modellerna, men finner inget. Då hade jag hellre kört vidare på 13900k/kan (ks då dom klockar högre) då jag ser att skillnaden mellan 4.5ghz och 6ghz skulle vara större.

Försökte hitta om det fanns någon länk mellan DDR4 vs DDR5 och för denna applikation är det bara pengar i sjön.
https://m.youtube.com/watch?v=naVuiBdd-6A
Lite snabbt testat, men då du ändå inte nyttjar bandbredden för DDR5 så kör DDR4, poänglöst i dagsläget

Ja, jag tycker det är svårt och hitta någon info överhuvudtaget tyvärr. Väldigt lite tester som görs också. Svårt att veta hur bra det fungerar innan man provat. Men det jag läst är iallafall att single core performance är det viktigaste men vet inte om AMD:s 3D cache hjälper eller inte...

Av Lombra
Skrivet av HappyPie:

Nu har jag inte jobbat med punkmoln i Revit (recap) och vet inte hur optimerat det skulle vara mot hårdvara.
Vet däremot att AMDs 3Dvcahe är fantastiskt med sin stora cache gällande sådana beräkningar generellt OM det är optimerade samt fokuserade på CPU.

Jaha, då kanske man kan vänta på AMD:s 7000 serie med 3D cache som kommer i februari:)

Av Lombra
Skrivet av Mordekai:

Tror inte kylaren räcker på långa vägar. I Revit som i huvudsak är enkeltrådat kommer jag med en Arctis 420 upp i 70 grader enkelt, har för mig att 75 är gränsen för boost.

Jag skulle också rekommendera workstation-kort men skulle definitivt vänta på Ada-versionen av Nvidia RTX 4000-serien. De heter ju inte Quadro längre så namnen är minsta sagt förvirrande.

https://www.nvidia.com/en-us/design-visualization/desktop-gra...

OBS! Inte AMD-kort, i alla fall inget konsumetkort lirar med Autodesks mjukvara.

okej, du tror ändå att de är bättre än konsumentkorten? Är det inte bara att de är certifierade för cad?

Av Lombra
Skrivet av MrWhizeguy:

https://ibb.co/2634N8h
vad tror du om denna då? quaddro kan nog utan problem byta ut till ett RTX eller AMD RX kort, men ska det bara caddas så är det kanske bättre med quaddro?

Ja, detta skulle absolut kunna vara ett alternativ. Ser dock inte om det är någon större skillnad på en RTX Axxxx och RTX 4090. Känns bättre att köra med en 4090?

Av Lombra
Skrivet av Mordekai:

Du har fått svar som inte har så bra koll på ditt specifika behov. Punktmolnen använder ReCap Pro. Det har jag inte jobbat med och du har säkert koll på hur man beskär dessa innan man lyfter in dessa i Civil3D för att få mer hanterbara datasets.
https://knowledge.autodesk.com/support/recap/troubleshooting/...

Autodesk är medvetet luddiga med GPU-rekommendationer. I De flesta fall är nVidias konsumentkort absolut bäst men det kan finnas fall där deras workstation-kort kan vara bättre, Nu har nVidia strulat till namnen på korten så A X000-serien är inte den senaste utan i den nya har de tagit bort A.....

Civil 3D använder DirectX 12 och ReCap Pro DirectX 11. Som du säger är det mesta i Civil3D inte parallelliserbart men det finns oftast mer än en kärna aktiv.

Jag har precis byggt min egen workstation för Revit, wow vilket monster! Slår laptopsen med hästlängder.
Mitt tips, som jag gjorde, låt Inet bygga den. Då får du en komplett dator specifikt för ditt ändamål men med garanti på hela datorn, du slipper felsökning etc. Ber man snällt installerar de en Contact Frame vilket jag skulle rekommendera.

Jag tänker att 50 000:- är ex moms.
https://www.inet.se/datorbygge/b1353399/civil3dhttps://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.pnghttps://www.inet.se/datorbygge/bild/b1353399/civil3d
Det skall vara tre till Noctua samt en Grizzly Contact Frame.

Så här har jag tänkt
CPU, bäst binnade CPUn för enkeltrådsprestanda.
Billigaste 4090-kortet. Här kan det vara intressant att ta utan grafikkort om NVIDIA RTX 4000 Ada Generation kommer snart.
CPU-radiator i toppen utblås
Tre fläktar i front och två i botten insug
En fläkt bak utsug.
MSI PSU för att det är det enda kvalitetsnätagget Inet har med ATX 3.0 för att slippa adapterkablar.
Samsung 990 Pro för prestanda i topp med mjukvara i topp.
64GB Ram som inte är långsammast men ändå rimligt pris. Här kan ett 32GB-kit med 6000MT/s 30-Cas vara intressant.
Rymligt chassi för maximal kylning.

Datorn kommer vara tyst som en mus förutom under extrem last, då kommer den klara att hålla CPUn i tillräckligt låg temp för att få ut maximal boost.

Yes, bearbetningen av punktmolnet görs i Recap innan det tas in i Civil 3d. Där man även kan beskära höjdmodellen så att inte den blir så tung.

Ja jag instämmer, Autocad har inga bra rekommendationer vad gäller GPU. Har varit inne på diverse forum och blir inte vettigare:P

Vad kul! det var detta jag var ute efter. Någon som upplevt en förbättring jämfört med bärbara datorn och ett förslag också tack :). Jobbar du med terrängfiler i Revit också? Hur funkar det i stora projekt med tunga filer?

Av Lombra
Skrivet av Mullvaden83:

Sen är väl inte en CPU i en bärbar lika kraftfull som samma modell i en stationär pga värme som måste strypas bort?
Drar inte det där programmet nån nytta av ett ordentligt Quadro GPU kort? Eller ja motsvarande quadro kort. dom heter väl inte quadro längre?

Nej så är det ju, stationära har ju större spelrum för processorn. Se svaret ovan angående Cad-kort (RTX A3000 i detta fallet).