Inlägg

Inlägg som Lombra har skrivit i forumet
Av Lombra
Skrivet av MrWhizeguy:

När jag jobbar i AutoCAD så är det RAM som används som mest, samt CPU. Dock har jag inte kikat om jag har Hardware Acceleration aktivt i programmet, det lär hjälpa avsevärt.

Options
System fliken
3d performance
Performance settings
Manual tune
Enable Hardware Acceleration

RTX A4000 vs 4080 i Civil 3D vore intressant. eller AutoCAD.. som jag förstår körs Civil genom Autocad, så det kan vara lättare att söka på RTX vs Quadro AutoCAD istället.

https://www.youtube.com/watch?v=jT6YwF7NUSk

Ja, hardware Acceleration är aktivt i programmet och vi testade en bärbar dator som har RTX 3080 (Lenovo legion 7) och jämförde med en HP Zbook RTX A3000 och Lenovon var något bättre men tror mer det berodde på att processorn klockade högre på Lenovon. Men inte jättestora skillnader.

Av Lombra
Skrivet av pacc:

Det är nog bra att resonera som du gör och förstå problemet,
en dyr dator med massor med kärnor och dyrt grafikkort hjälper inte om programmet inte utnyttjar det.

Jag gissar att era bärbara redan har 32gb eller mer minne så frågan kanske är om ni kan flytta alla filer lokalt innan de bearbetas eller om det är så enkelt som att se till att köra fast uppkopplat nätverk och testa så man får ut full hastighet där.

En stationär dator lär ändå bli billigare och något snabbare än en bärbar, det kan ju vara värt att testa bara hur saker flyter men dubbla minnet - men resonera och testa lite mer om vad som är flaskhalsen.

Ja, precis. Har testat arbeta lokalt. Går något snabbare men ändå inte tillräckligt snabbt tycker jag. Problemet med stora projekt är att terrängmodellen måste ligga på servern så att alla arbetar mot samma terrängmodell. Det går självklart att kopiera terrängmodellen lokalt och jobba via den men inte helt optimalt om nya inmätningar tas och bearbetas in i modellen.

Ja det stämmer. Bärbara datorerna vi använder har 32 gb och är rätt dyra tycker jag (40k) men tycker ändå det går trögt:) Kan ju helt enkelt vara så att programmet är inte kan utnyttja all arbetskraft på ett optimalt sätt.

Av Lombra

Cad dator budget 50k

Hej!

Jobbar med projektering av vatten och avlopp. Ritar upp ledningsnät och vägkorridorer i cadprogrammet Civil 3D. Vi har alltid köpt in bärbara datorer till jobbet men är lite sugen på att bygga ihop en stationär dator. Är trött på att det blir tungt att jobba med stora filer i stora projekt och skulle vilja ha en dator som jobbar på riktigt snabbt. Är så frustrerande när det laggar när man projekterar.

Problem uppstår oftast när vi har stora terrängmodeller, det vill säga LIDAR-data (i form av punktmoln) som trianguleras i programmet till en yta. Ytan skapas i en enskild fil som sedan tas in i projekteringsfilen via data shortcut. Det vill säga filen läses in i projekteringsfilen som en style (likt en xref fast med data kan man säga). Kan det vara att terrängmodellsfilen ligger på servern som gör så att det går trögt?

Läste på lite för ett år sen när jag skulle införskaffa min bärbar dator till jobbet. Det verkar som att Civil 3D endast jobbar med en processorkärna, så det verkar vara viktigt med snabba frekvenser på processorkärnorna. Men annars verkar det vara riktigt att svårt att hitta info om vad man ska ha för komponenter för att det ska gå snabbt. Därför vänder jag mig till er behöver eran expertis.

Av Lombra
Skrivet av Scarabeo:

5600 är något bättre just nu och det har 6/12 kärnor/trådar istället för 4/8 som 12100 så det kommer kunna hänga med längre. Tycker lätt den är värd drygt 400 kr extra.

ja, det har du nog rätt i tack för tipset!

Av Lombra
Skrivet av Scarabeo:

Sämre än detta är vad jag kallar dumsnålt.

https://komponentkoll.se/bild/StcMu.png

Tycker du amd 5600 är ett bättre alternativ än i3 12100? Eller rätt likvärdig prestanda?

Av Lombra
Skrivet av metalmac:

Tipps! Rx 580 8gb är kompetenta kort fortfarande.
Dels kan du hitta begagnade på tex tradera men också något nedskalade nya på Aliexpress för tusenlappen.

Fenrisulfans bygge och ett sådant.

Bra tips! tack:) ska säga det till min kompis:)

Av Lombra
Skrivet av oz_054:

Får ursäkta, läste inte igenom ordentligt. Fick för mig att det var lite av en "upgrade" snarare än samtliga delar, där chassi och övrigt redan fanns. Speciellt med tanke på budgeten.

ingen fara alls. Helt förståeligt med tanke på budgeten

Av Lombra
Skrivet av Fenrisulvfan:

Ett sånt grafikkort kostar nog minst tusenlappen och det här är nog det minsta jag kan rekommendera även om det är under sötpunkten för att vara prisvärt:
https://komponentkoll.se/bild/vHoyc.png
Jag tror, det är bättre att leta begagnat för hela datorn i den prisklassen.

Det här ser bra ut. Tack så mycket. Hade tänkt i5 10 gen men i3 ger bättre prestanda tack. Ska kolla om jag kan hitta ett vettigt grafikkort nu

Av Lombra

Ja, det var ju en halv dator😝

Av Lombra

Dator 4-5k inklusive grafikkort

Hej!

Tänkte hjälpa en kompis att bygga en dator. Han har en budget som är ungefär 5000kr. Grafikkortet tänkte vi köpa ett (kanske 1660ti eller 1070) begagnat och undrar om resterande delar kan köpas nya och få plats i den budgeten? Kanske en i5 från gen 10?
Han spelar i 1080 och blandade spel. Både fps och strategi.

Så en budget på ca 4-5k med ett grafikkort om detta går

Av Lombra
Skrivet av Lurker2000:

Har en iMac med macOS High Sierra och vill att röstmemon från iPhone ska synkroniseras. Telefonen syns inte i finder och har följt guider till hur man gör det i iTunes men det fungerar ej.

Har någon något tips?

Ett alternativ är att gå in på inställningar på din iphone och aktivera så att röstmemon sparas i icloud. Då kommer du åt röstmemon på din mac

Av Lombra
Skrivet av Swedishchef_90:

Skönt att det löste sig, finns inget värre än drops

Jag håller med!

Av Lombra
Skrivet av Swedishchef_90:

Kan vara drivrutiner för cpu/gpu och Windows. Testa uppdatera alla drivrutiner du kan finna.
Om du sätter fps limit på 180 får du stutter då också?
Kan ram slå i taket? Hur mycket har du? Går ram i expo?

Uppdaterade drivrutiner för grafikkortet igår och nu slutade det lagga. Provade msi afterburner igen men denna gång nollställde jag värdena när jag var inne i matchen och spelade och då såg det mycket bättre ut. Verkar vara det som var problemet med 1% fps low, att jag inte nollställde värdena när jag väl spelade.

Av Lombra

Hög fps i spel men låg 1% low fps och 0.1% low fps skapar lagg

Hej!

Har en relativt ny dator som jag byggde för några veckor sen:
Komponenterna:
CPU: AMD Ryzen 7700x
CPU-kylare: Noctua NH-U12A
Moderkort: ASUS ROG strix X670E-I Gaming wifi
Chassi: NR200P
PSU: SF750
GPU:RTX 3080
Chassifläktar: 2st Noctua 12x25 i toppen som drar ut luft och 2st Noctua 12x15 i botten som drar in luft mot grafikkortet.

När jag spelar spel (Apex legends och Warzone) så har jag hög fps det vill säga runt 180-200 fps i warzone och 240-260 i Apex legends i 1440. Problemet är dock att jag upplever lite stutter så jag laddade ner msi afterburner och kikade på mina 1% low fps och 0.1 low fps och de ligger väldigt lågt. 1% low fps ligger runt 50 fps och 0.1% low fps ligger runt 2-3 fps.

Har googlat lite och såg att Windows uppdateringen 22h2 verkar krångla till det för Ryzen 7000 processorerna men verkar endast gälla windows 11? Har Windows 10 med 22h2 uppdateringen nämligen och undrar om det kanske kan vara det? Eller vad tror ni?

Av Lombra
Skrivet av anon334363:

my bad skicka minnena, lol

Skickade iväg minnena idag och köpte ett par nya ddr5. Har inte haft ett problem hittills

Av Lombra

Okej, får man fram koden efter att spelet kraschat? Håller nämligen på med ett nytt memtest och är uppe i över 1000 errors

Av Lombra
Skrivet av anon334363:

Ska ladda ner denna. Kontaktade precis Inet och de sa att jag skulle skicka in ram-minnena så jag börjar med det så får vi se om det löser mina problem:)

Av Lombra
Skrivet av anon334363:

Skönt att höra att det bara verkat vara en re-seat som krävdes!

Trodde jag iallafall. Fick precis en bluescreen som försvann väldigt snabbt så jag hann inte se vad det stod. Efter det har spelen börjat krascha igen.... Drog igång ett memtest nu igen för att se om jag får error igen. Vet inte vad jag ska hitta på längre. Börjar bli väldigt trött på det här.

Av Lombra

Testade spela både Apex och Warzone igår kväll och inget av spelen kraschade måste ha varit att jag inte satte dit ena ram-minnet ordentligt eller att det hamnat smuts där på något sätt:) ska prova spela igen ikväll hoppas det var det som var problemet:) tack allihopa för era inputs i felsökandet:)

Av Lombra

okej, vad konstigt. Gjorde precis om memtestet (utan att pilla på cpu:n) med båda ram-minnena och får inga errors? Kan det vara att smuts eller liknande som gjorde att jag fick error i första början? Ska testa några spel nu och se om dom kraschar