Inlägg

Inlägg som Zcenicx har skrivit i forumet
Av Zcenicx

Kraftigare kort än ett 1060 är ganska bortkastat om du inte ska byta resten, en 2500k kommer inte att orka mata mer än så särskilt om du inte överklockar den ordentligt, och oavsett allt annat bör du antagligen kasta in mer RAM om du ska använda datorn till något mer avancerat än Word. 8 GB är i princip minimikrav i dagsläget.

Av Zcenicx
Skrivet av Eken:

@Toobbbbee: Jag skulle vänta på nvidias ny arkitektur volta nya gtx 2000serien som kommer lanserats nästa månad, kan nog handlas om 2-3 månader i sverige, sikta på 2080. Korten kmr vara marknadsledande Mvh Erik

Var fick du den ifrån? Volta förväntas första halvåret 2018.

Av Zcenicx
Skrivet av EntropyQ3:

Även om nVidia i princip kan sitta lugnt i båten, finns det också anledning att tro att de de har en plan och exekverar den. Planer kan grenas, det kan finnas alternativ, men om de till exempel har tape-outs på TSMCs 7nm nod, så kommer de knappast bara att sitta på dem. Det vore både kapitalförstöring med avseende på investerat kapital, utan också öppna för att förlora konkurrenskraft. Så även om AMDs svaga och sena Vegalansering ger dem trevliga marginaler i alla avseenden, så tror jag inte att det påverkar de produktlanseringar de redan har i pipelinen.

Det är definitivt sant, och jag tror att oavsett vilket så kommer vi att se Volta i Geforceformat någon gång nästa år. Skillnaden är nog snarare om vi börjar höra rykten lagom till CES eller Computex. För oss betyder det sex månaders väntan, men för Nvidia betyder det sex månader att förfina tillverkningsprocessen innan man måste börja massproducera, vilket betyder högre yields och därmed lägre produktionskostnader per enhet.

Sedan finns det förstås en till skillnad för oss vanliga dödliga. Om inte AMD kan konkurrera så vet vi alla att Nvidia kan ta bra betalt. Detsamma gäller förstås åt andra hållet, men det var ett tag sedan sist.

Skrivet av Ratatosk:

AMD kanske tjänar mindre per krets än Nvidia, men eftersom de har få varianter av kretsar, kan de hålla tillbaka sin utvecklingskostnad.

Det hjälper dock inte i längden när de konkurrerar med inte ett, utan två bolag med större R&D-budget än dem... och det ena av dem med en enormt mycket större sådan.

https://i.redditmedia.com/YAI2OggWaZorRJLYo_6jLuw5P0F34Xq-HZ23fo...

Av Zcenicx
Skrivet av DasIch:

Volta är ungefär lika mycket Pascal som Maxwell. Har nVidia någonsin försökt köra två arkitekturer parallellt? Det var inte som att Pascal introducerades långt innan Maxwell-refresh och för att sedan långt efteråt leta sig ned till konsumentkorten.

Ja, och dessutom åtskilliga gånger.

- Tesla, Tesla Refresh och G92 levde parallellt i 200-serien, den senare under namnet GTS 250
- Tesla Refresh och Fermi levde parallellt i 400-serien
- Fermi Refresh och Kepler levde parallellt; flera av lägre 600-serien kort hade Fermi-GPUer
- Maxwell och Kepler levde parallellt, där Maxwell var lägre 700-serien och mellersta 800-serien
- Maxwell och Maxwell Refresh levde parallellt i 900-serien, även Kepler i bärbart
... och allt detta oräknat att Fermi faktiskt levde in i 700-serien vad gäller de allra lägsta korten (GT730).

Sanningen är att "rena" serier, där alla kort är av samma arkitektur, är något väldigt nytt och egentligen bara gäller 1000-serien.

Citat:

Tillverkningsprocessen för Volta är redan klar och det är inte som att priset avgörs av antalet transistorer. Den extra kostnaden skulle snarare ligga i att köra två tillverkningsprocesser parallellt, samt utvecklingskostnaderna för att mjölka ytterligare prestanda ur Pascal. Det rimligare vore snarare att ta bort TPU-delarna från Volta, minska antalet kärnor, kanske billigare minne osv. Då kan storleken minskas till rimlig nivå för konsumentkort.

Sanningen är att en av de största prissättarna för en krets är dess storlek, och GV100 är en massiv krets i alla mätbara mått. Med det sagt gör det ingen skillnad för oss vanliga dödliga, för självklart kommer GV102 och GV104 att vara avskalade, precis som motsvarande litografier är med Pascal. Allt annat vore idioti.

Det sagt finns det gott om anledningar att vilja köra två tillverkningsprocesser; den största av vilka heter yield.

16nm Pascal var ingen högoddsare att producera, 16nm är inget nytt och processen var finslipad redan innan Maxwell. Från början var det tänkt att Pascal skulle vara 12nm, men tillverkningsprocesser är knepiga att få till och någonstans tog Nvidia beslutet att köra säkert och skalade upp arkitekturen till den mer beprövade 16nm.

Med nästa generation grafikkort är det 12nm som gäller. Därför är det väldigt troligt att man producerar en Pascal Refresh. Intel kallade det Tick-Tock. Först gör du en ny arkitektur, sedan krymper du den redan kända arkitekturen. Du får bäst yields så, särskilt när du redan har haft gott om tid att förminska och förfina din befintliga arkitektur, och när man pratar om konsumentprodukterna är yields långt mer kritiska än de är för de företagsinriktade produkterna.

Sedan kommer nästa poäng, och det är att man även i samma generella arkitektur måste ha flera tillverkningsprocesser. Redan idag har du en för GP100, en annan för GP102, en tredje för GP104, en fjärde för GP106, en till för GP107. Ju mindre kretsar, desto fler får du ut och desto billigare blir de. Men återigen, det är fullt möjligt att ersätta ordet "mindre" med ordet "tillförlitligare", särskilt när en arkitektur är helt ny och måste köras in.

Kanske får vi se GP206 1160 och 1150 först - bara för att se GV104 1170 och 1180 tre månader senare när 12nm-processen blivit mer pålitlig, och ett absurt dyrt GV102 Titan "V" ytterligare sex månader senare? Det vore inte omöjligt.

Citat:

Vi har minst lika många rykten om Volta för konsumentkort. Att arkitekturen är färdigutvecklad talar snarare för att den letar sig ned till konsumentkorten.

Självklart kommer Volta till konsumentnivån, det är Nvidias nästa plattform och en de lär stå på i runt två år innan det är dags för nästa (Newton eller Gauss, kanske?)

Frågan är när, och just nu tror jag att det är AMD som styr tempot. Just nu ser jag inte mycket anledning för Nvidia att göra annat än sitta stilla i båten och håva in pengar på sin existerande (och vid det här laget - för deras del - fruktansvärt billiga) teknik så länge de kan.

Av Zcenicx
Skrivet av Aleshi:

Det kanske kommer en Volta för spel. Men den är i så fall långt bort. För mycket pekar på att vi får en Pascal Refresh. Och om Volta i stort är en Pascal med extra funktioner för AI och beräkningar så är en Volta för spel bara onödigt jämte en Pascal Refresh. Något som skulle generera höga kostnader är att utveckla en Volta för spel om Pascal redan gör jobbet med färre transistorer.
Men OM volta har andra nyheter så är det så klart att det finns en vinst med Volta för spel. Men vi lär se en Pascal Refresh först om du frågar mig.

Mina poänger är:
1. Vi har fått rykten om Pascal refresh.
2. Volta som arkitektur är färdigutvecklad då proffskort redan tillverkats och distribuerats ett tag.
3. Vi har trots detta inga rykten som kretsarna man kan förvänta sig för spel.
4. Ingen tekniknyhet i Volta som hittills delgivits verkar vara fokuserad på spel.

Men som sagt. Volta kan komma till spel. Men de har varit väldigt duktiga på att inte läcka rykten denna gången i så fall.

EDIT: Höll på att glömma. Volta har inte demonstrerats med någon spellast alls vad jag vet. Final Fantasy-uppvisningen gällde filmrendering.

Helt rätt - Volta som arkitektur är redan klar. Därför vore det konstigt om Nvidia inte redan sitter på färdiga litografier för flera varianter av den. Som ett exempel, Pascal; den arkitekturen lanserades som proffskort och bara två månader senare lanserades GTX 1080. Med det sagt verkar det (tråkigt nog) som att Nvidia inte behöver dra ut det kortet ur rockärmen ännu.

Du har antagligen helt rätt i att nästa steg från Nvidias sida inte är ett arkitekturbyte, men vad det i princip garanterat kommer att vara är ett steg framåt i tillverkningsteknik - från nuvarande 16nm till 12nm vilket var vad Pascal egentligen skulle ha varit från första början. Med det kommer vi antagligen att se strömsnålare varianter av befintliga kort - men inget revolutionerande.

-MEN-

Eftersom prestandan antagligen inte kommer att förändras markant finns det en ganska stor risk att GP2xx (vilket jag antar att serien kommer att heta) inte kommer att riktas primärt mot entusiastsegmentet utan mer mot OEM och bärbart. Det vore inte första gången Nvidia gjorde det heller - kommer någon ihåg 800-serien som inte ens existerade till stationärt? Det var också var Maxwellarkitekturen först dök upp, inte i prestandakorten.

Det vore inte ett konstigt val. Det finns mycket pengar i "batterisnälla" spelgrafikkort, och om Pascal på 16nm redan är mer energieffektivt än något AMD har på marknaden, hur mycket mer försprång får då Nvidia med Pascal på 12 nm? De behöver trots allt inte kriga särskilt hårt på den diskreta grafikkortsmarknaden som läget ser ut just nu. Och när de behöver det?

Då finns nog redan ett antal färdigpackade containrar med Voltakort redo för lansering. Frågan är nog mest hur länge de behöver samla damm innan vi får se dem.

Av Zcenicx

Alltså... med respekt... du begär samma pengar för dina begagnade 470 och 480 som helt nya RX 570 och RX 580 kostar i butik, och med tanke på hur annonsen ser ut... detta är alltså inte föredetta miningriggar?

Av Zcenicx
Skrivet av Gambit_2K:

Dock är ju inte Ryzen bara bättre på att rendera. Den gör så gott som allt annat snabbare eller lika snabbt (liten överdrift, men tex. video editing, photo editing, 3D modelering, web design, CAD/CAM etc.) och med lägre strömförbrukning och till ett billigare pris. Och den andelen av människor i världen är större än andelen gamers

Det är dock inte sant; i många fall är program begränsade av heltal (skalära eller vektoriserade) i vilket fall Ryzen presterar betydligt sämre än Intels motsvarigheter. De är bra när det är tal om flyttal och hög parallellisering, inga tal om saken, men faktum är att bland de saker du tog upp där är det egentligen inget som är ren flyttalsberäkning.

CAD/CAM är helt klart bättre på Intelprocessorer, som ett exempel, då CAD är väldigt serialiserat (fåtrådigt) och i princip bara jobbar med heltal. Detsamma gäller 3D-modellering (men inte rendering).

Av Zcenicx
Skrivet av anon176726:

Ni som har liret och kanske likvärdig burk med mig, tror ni jag kan spela detta med fäskigaste grafiken och acceptabel FPS i 2560x1440 ? Burk i sign.

Den är lite långsammare än min (980 Ti OC SLI) och med 1440p Ultra ligger jag normalt kring 80 FPS men med enstaka droppar ner till strax under 60 särskilt när det är mycket ljus och skuggor. Inget som stör mig med en GSync-skärm, men men.

FPS är högre i MP än i SP; antagligen för att det är mindre banor snarare än open world.

Av Zcenicx
Skrivet av Blackie:

Nedgradering?
Missvisande eller ej jag går efter det jag ser i testet tills annat presenteras, Du kanske har något annat att presentera?

Tja, det är ju logiskt. Om man inte har någon bättre förklaring att komma med så är förstås åskan Tors vrede också?

Min poäng är att deras tester i princip är axplockade för att visa dålig SLI-skalning (vilket de också fått kritik för i sin egen kommentarstråd) då de i stort testar fel spel på fel sätt för Nvidiakort. De spel där SLI normalt skalar väldigt väl kör de i DX12 - eller Vulkan - där det inte fungerar alls och dessutom oftast presterar sämre än i DX11.

Med andra ord - bara för att det är det enda testet med SLI (just nu) betyder inte att det är särskilt väl gjort, eller för den delen rättvist, och jag inväntar att ett mer respektabelt testcenter kör igenom korten.

Citat:

Du nämner inget om strul med SLI profiler, mindre effektförbrukning/värmeutveckling och ju längre TS väntar att sälja sina kort desto mindre får han för dem. Så vart ser du nedgraderingen?

Det är ingen vinstaffär. Man får 2800-3000,- styck för 980 Ti, ett nytt 1080 Ti med eftermarknadskylare kommer att kosta en bit över 9000,- och prestandan blir i alla fall inte bättre.

Det är i min värld en nedgradering, att betala 3000,- utan att få något för det.

Av Zcenicx
Skrivet av Blackie:

Vilket inte stämmer men jag antar att du bara spekulerade..

Ett singel GTX 1080 Ti knäcker 980 Ti SLI ganska bra ser det ut som. I Battlefield 1 t.ex. får man en ökning på ca 42 fps (Ultra settings) med ett 1080 Ti jämfört mot 980 Ti SLi i 1440p och då bara testat med Founders Edition med 3:e parts korten blir det säkerligen ännu högre prestanda vinst. Jag kommer att byta mina 980 Ti mot ett 1080 Ti helt klar värt ser bara fördelar med det men är du nöjd med dina 980 Ti så tycker jag givetvis att du skall behålla dem

Källa: https://us.hardware.info/reviews/7270/6/nvidia-geforce-gtx-10...

Dessa siffror är extremt missvisande, det är ren DX12 i vilket i princip alla SLI-lösningar presterar sämre än motsvarande enkelkortslösning (1080 Ti presterar bättre än 1080 Ti SLI). Ska man testa SLI ska man i dagsläget testa DX11 och inget annat. Finns ingen anledning att göra annat heller eftersom DX11 är snabbare och DX12 inte innehåller någom sorts ögongodis.

Sanningen är att 980 Ti i SLI (då räknat med eftermarknadskort) presterar bättre än 1080 Ti i de spel där SLI skalar väl, vilket faktiskt tenderar att vara de spel där SLI behövs. Hur mycket beror på titel, men rent praktiskt finns ingen anledning att byta eftersom det i många fall kommer att bli en nedgradering.

Av Zcenicx
Skrivet av john_doe:

Hmm ok så om man gör en billiknelse om däckfirman går i konkurs och har däckhotell så blir man av med sina däck in i konkursboet, eller om firman man lämnat in sin växellåda på renovering konkar så är den också i konkursboet?

Nej, eftersom däcken inte är firmans egendom kommer de inte att ingå i konkursboet. Problemet med reparationer är att tredje part kan vara involverad, exempelvis om firman man lämnat in växellådan har beställt reservdelar, men ren lagring är inte ett problem i sig så länge man hämtar ut sina grejor innan firman faktiskt försvinner.

Konsumentköplagen hanterar detta i §49;

Förhållandet till säljarens borgenärer
49 § Köp enligt denna lag gäller mot säljarens borgenärer i och med avtalet. När köp inte avser en bestämd vara, blir köpet dock inte gällande mot borgenärerna förrän åtgärd har vidtagits genom avskiljande eller märkning av varan, anteckning om varan i en bokföringshandling eller på något annat sätt så att det framgår att varan är avsedd för köparen. Lag (2002:587).

Eftersom ett vapeninköp gäller en specifik vara (du söker licens på ett specifikt serienummer) och denna är "avskiljd och märkt" för dig (handlaren kan inte sälja det vapnet till någon annan) så skyddar KKöpL dig och ditt vapen kan inte ingå i konkursboet.

Av Zcenicx
Skrivet av john_doe:

En fråga om konsumenträtt

Det är inte en "förskottsbetalning" det handlar om - du köper faktiskt varan men får inte "ta den i besittning" förrän du fått vapenlicens (eller exempelvis ljuddämpardispens). Rättsvidrigt är det definitivt inte, du äger i praktiken ett specifikt vapen med ett specifikt serienummer, men det är helt korrekt du som tar risken för att inte få licens - vem annars skulle göra det?

Det spelar alltså ingen roll att det är en lagerförd vara - vapen är speciella fall. Vad du däremot kan göra är att be handlaren att lämna vapnet till polisen för förvaring åt dig.

Men du har betalat, och får kvitto på det, så även om handlaren skulle gå i konkurs är det du som faktiskt äger vapnet och därför ingår inte vapnet i konkursboet. Du kan hämta det så snart du fått licensen. Men du kan få problem om du skulle bli nekad licens eftersom du inte kan hämta vapnet från konkursboet och heller inte kommer att få tillbaka pengar för det. I det fallet ska du kontakta polisen för hämtning och förvaring.

Av Zcenicx
Skrivet av Andreaz1:

1440p brukar kallas 2K ibland.

Nope. 2k betyder ~2000 pixlar i bredd, 1920x1080. Det är därför 4k heter 4k. 3840 (~4k) pixlar i bredd.

Av Zcenicx
Skrivet av Svensktiger:

Och även om maxwell och pascal's arkitekturer är rätt lika så brukar nVidia rätt snabbt sluta att optimera drivrutinerna för äldre kort.

Myth already busted. Vad som sker är att de nyare korten är bättre optimerade för hur nyare spel använder grafikkorten.

OP:
Ska du köpa nytt, köp ett 1070, annars är ett begagnat 980 Ti ett väldigt bra köp om du hittar dem under 3000,-

Av Zcenicx
Skrivet av kungowe:

Som rubriken antyder, funderar på att sälja mitt 980ti och satsa på ett 1080. Vad tycker folk? Är det bättre att satsa på SLI och köpa ett ytterligare 980ti istället? Jag sitter på en Dell 3440 60hz skärm idag.

Skillnaden mellan 980 Ti och 1080 är så liten att du inte kommer att märka den. SLI märks.

Av Zcenicx
Skrivet av os_97:

@fantomsmurfen: Omöjligt att veta vad som belastar grafikkortet håller jag dock inte med om dessutom var frågan om jag kan få bättre prestanda med en dyrare brygga än en flex SLI-brygga. Har ju sett ROG bryggorna som exempel och undrar om dessa verkligen har en inverkan på prestanda.

Att byta brygga på dina kort gör absolut noll skillnad.

De nya bryggorna till 1080 är en helt annan teknik med helt annan bandbredd, och kan inte användas till äldre kort precis som äldre bryggor inte kan användas till 1080. Det är som att jämföra VGA med Displayport.

Av Zcenicx
Skrivet av Laxpudding:

"Svärta" på en LCD är en relativ term och den är relativ till vilken ljusstyrka man kör och panelens kontrastförhållande.

Sant. Jag har kört både XB270 HU (IPS) och HUD (TN) och jag tycker personligen att TN faktiskt fungerat bättre vid arbete nära nog rakt framifrån, men så stör jag mig också enormt på bleed och glow, vilket båda IPS-panelerna jag hade led av.

Du som testat bådadera ordentligt; om man bortser från mer dramatiska vinklar utan räknar med "normalt" arbete nära nog framifrån, vad upplever du för skillnader mellan en bra TN-panel och en snabb (144/165 Hz) IPS-panel?

Av Zcenicx
Skrivet av mambans:

@Zcenicx: ah okej, gäller det också för Freesync (AMD)?

Mig veterligen, men för Freesync är det mer beroende på skärm eftersom allt det stödet måste finnas i skärmens egen hårdvara istället för i ett separat kretskort. Nackdelen med en öppen lösning är att den varierar ganska mycket från skärm till skärm.

Skrivet av AndersB:

Inget fel på TN i spel.. Men man vill ju använda skärmen till annat än spel.. Foto, video och skit..

Visst, men skillnaden mellan en bra TN och IPS är inte färgäkthet. Där kan TN prestera väldigt nära 100% RGB och det är väldigt stor skillnad mellan bra och sämre TN. Skillnaden är att IPS har bättre betraktningsvinklar och sämre svärta.

Av Zcenicx
Skrivet av Derradukee:

Borde vara den ja!

IPS har enbart DP, TN har både DP och HDMI. Skillnaden ser du dels på betraktningsvinklarna (där HUD är sämre) och på svärtan (där HUD är bättre). TN lider inte av IPS glow.

Av Zcenicx
Skrivet av andreastoro:

Vore en redig kompromiss att kanske skaffa den sistnämnda (Acer Predator XB270HUDbmiprz)? Då får jag 27", WQHD, 144Hz, G-sync och en relativt bra färgåtergivning (enligt recensioner).

Svar ja. Det är en väldigt bra skärm och har en av de bästa TN-panelerna på marknaden.